Kokospoffertjes

Wereldgerechten – Kue Lumpur Sorga

Wereldgerechten: Nee, niet die pakjes van Knorr.. bestaan die eigenlijk nog?! Maar de favoriete gerechten van over de hele wereld van andere reizigers. Maak jij zelf de lekkerste Bami, of heb je in Egypte een gerecht gegeten bij een straatstalletje dat je sindsdien thuis zelf maakt? Laten we elkaar inspireren, om de lekkerste wereldgerechten te maken en delen met elkaar. Simone heeft een Foodblog én een Reisblog en geregeld doe ik bij haar inspiratie op voor de lekkerste recepten uit binnen- en buitenland. De foto’s van haar gerechten zien er altijd uit om van te watertanden, daar kan ik zeker nog wat van leren. Vandaag deelt zij hier haar ervaringen én een recept uit Indonesië.

Verrassend eentonige keuken op de kleine Sunda eilanden

Indonesië is één van die landen waar ik inmiddels alweer vier keer ben geweest. Vaker naar eenzelfde land gaan komt wel voor maar is niet heel erg gebruikelijk. Een kwestie van nog zoveel willen zien, maar zo weinig tijd hebben.

Sunda eilanden IndonesiëIndonesische tafereeltjes op de kleine Sunda eilanden

Nu is Indonesië natuurlijk enorm uitgestrekt en door de hoeveelheid eilandjes ook heel veelzijdig. Zo was mijn eerste reis naar de kleine Sunda eilanden waar we begonnen op Lombok, vervolgens naar Sumba, Sumbawa, Flores en Komodo reisden, om te eindigen op Bali. De Sunda eilanden zijn relatief arm in verhouding tot de rest van Indonesië, dus dat betekent ook dat de keuken er een beetje tegenviel.

Ik had me echt van tevoren heel erg verheugd op de Indonesische keuken. Eén van mijn vriendinnen heeft Indonesische roots en wij kookten dan ook al vaak gerechten uit die omgeving.

Wat schetst dan ook mijn verbazing? Toen we tijdens de rondreis langs de kleine Sunda eilanden reisden, kregen we eigenlijk min of meer elke dag hetzelfde te eten. Nasi; Nasi met vis en groente. Zeker wel smakelijk, maar na drie weken min of meer hetzelfde te hebben gegeten was ik wel toe aan wat meer variatie.

Sunda eilandenDe kleine Sunda eilanden zijn prachtig, maar het eten is vrij eentonig

Indonesische zoete kokospoffertjes – Kue Lumpur Sorga

Je kunt je misschien voorstellen hoe blij ik was met de pandan poffertjes, die we die eerste keer ergens bij een berg langs de kant van de weg te eten vonden. Ik werd onweerstaanbaar aangetrokken door de geur van de versgebakken poffertjes.

De poffertjes vielen zo goed in de smaak dat ik ze thuis wilde namaken. Het recept is heel eenvoudig en wil je de pandan smaak eraan toevoegen dan kun je pandan kopen in kleine groene flesjes. Dat is voornamelijk kleurstof, dus ik heb het eruit gelaten maar je kunt het kopen in de meeste toko’s. Een alternatief is het om een pandanblad (ook weer te koop in de toko) een tijd mee te laten trekken in de kokosmelk. De kleur geeft het overigens niet. Daar heb je echt de flesjes voor nodig.

Apen en kokospoffertjes op de Sunda eilandenApen en kokospoffertjes maken de kleine Sunda eilanden nóg leuker

Recept Indonesische kokospoffertjes – Kue Lumpur Sorga

De poffertjespan die men in Indonesië of door heel Azië wel gebruikt, lijkt wel een beetje op onze poffertjespan, maar de gaten zijn wat dieper. In Denemarken gebruik je de Aebleskiver. Die lijkt qua vorm nog het meest op de Aziatische poffertjespan en werkt ook met deze poffertjes heel erg goed.

INGREDIËNTEN
• 500 ml kokosmelk
• 375 gr rijstbloem
• 125 gr suiker
• olie om in te bakken of boter

BEREIDINGSWIJZE
1. Doe de kokosmelk, rijstbloem en suiker in een mengkom. Voeg een snufje zout en 500 ml water hieraan toe en meng alles met een garde goed door, tot helemaal glad.
2. Verhit een poffertjes pan op medium hitte, borstel elk gat goed met olie of boter.
3. Zorg ervoor dat de pan echt goed heet is voor je het beslag erin doet anders wordt het lastig om ze er weer uit te halen. Laat ze even bakken. Ongeveer 4-5 minuten tot ze goudbruin zijn en keer ze dan om.
4. Ze moeten crispy aan de buitenkant zijn en nog sticky aan de binnenkant.
5. Ga zo door tot al het beslag op is.

Kue Lumpur Sorga - kokospoffertjes IndonesiëKue Lumpur Sorga – kokospoffertjes uit Indonesië

Meer Indonesië voor extra sfeer

Tijdens het maken van de poffertjes, of het smullen ervan, is deze Spotify Playlist, met verschillende klassieke nummers van verschillende eilanden perfect om helemaal in Indonesische sferen te komen. Bij deze beelden van Lombok kun je heerlijk wegdromen. Deze reisvideo neemt je echt even mee naar het minder druk bezochte zusje van Bali.

In Het Bali van Bloem, Het Sumatra van Bloem en Het Java van Bloem deelt Marion persoonlijke reisdagboeken (3 losse delen), boordevol met eigen foto’s, persoonlijke ervaringen, achtergrondinfo, recepten en nog veel meer. Heerlijk om echt even Indonesië in te duiken na een avondje Indonesisch koken en eten. Wil je na het eten van Kue Lumpur Sorga direct afreizen naar de kleine Sunda eilanden, dan heeft Lannoo’s Blauwe Reisgids een apart deel voor Lombok en Komodo.

Sunda eilanden Komodo varaanHighlights van de kleine Sunda eilanden

Kook je graag uitgebreider, of plan je meerdere Indonesische avondjes? Dan is een fijn Indonesisch kookboek zeker een goed aanschaf. Selamat Makan is een unieke verzameling van ruim 800 kenmerkende en zeer smaakvolle ‘blauwe hap’ recepten. Auteur Wouter Rademakers diende decennia lang bij de Koninklijke Marine en heeft met zijn grote voorliefde voor de Indonesische keuken dit geweldige receptenboek samengesteld. Selamat Makan is het resultaat van 35 jaar verzamelen, uitproberen en combineren! Jasmina deelt op haar blog een ander Indonesisch recept, dat ook leuk te combineren is met Kue Lumpur Sorga: makkelijke Indische gehaktballetjes.

Ook een wereldgerecht delen op mijn blog?

Ga de keuken in om jouw favoriete wereldgerecht te maken en stuur me een aantal foto’s van jou in de keuken en een foto van het eten als het klaar is. op mijn blogs over Kirgische Besh Barmak en Falafel uit het Midden-Oosten kun je inspiratie opdoen. Laat in een tekstbestand even weten waarom je dit wereldgerecht gekozen hebt en vertel iets over het land waar het vandaan komt. Voeg een link naar wat extra sfeerelementen toe, zoals muziek, film of leestips. Deel tenslotte het recept, zodat iedereen jouw lievelings-wereldgerecht zelf kan maken. Een kort stukje met info over jezelf is leuk om erbij te plaatsen.

Hou je van Azië? Kelly deelt haar favoriete wereldgerecht: Okonomiyaki uit Japan.

3 reacties op “Wereldgerechten – Kue Lumpur Sorga

  1. DutchieontheRoad zegt:

    Volgens mij heb ik iets dergelijks ook in Thailand gegeten?? Het lijkt er in ieder geval op, maar op dat moment had ik geen idee wat ik eigenlijk aan het eten was. Wel weet ik dat het erg lekker was. Zal het eens proberen te maken en dan kan ik het vergelijken, haha.

  2. Denise zegt:

    Waar ik ook ben op reis ik eet bijna altijd elke dag lokaal en kook dan eindelijk eens níet zelf. Ik geniet altijd zó van al het lekkers overal! Het is één van de dingen die ik het meest mis aan het niet-reizen. Thuis maak ik ook vaak wereldgerechten (en ja, dat begon lang geleden idd met die pakken van Knorr die nog steeds bestaan), maar het kan ook anders.
    Japanse poffertjes vind ik idd ook heerlijk! Vooral de hartige takoyaki. Eén van de lekkerste dingen die ik ooit heb gegeten. Op de Vakantiebeurs notabene!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *