Wereldgerechten: Nee, niet die pakjes van Knorr.. bestaan die eigenlijk nog?! Maar de favoriete gerechten van over de hele wereld van andere reizigers. Maak jij zelf de lekkerste Bami, of heb je in Egypte een gerecht gegeten bij een straatstalletje dat je sindsdien thuis zelf maakt? Laten we elkaar inspireren, om de lekkerste wereldgerechten te maken en delen met elkaar. Zelf heb ik mazzel en woon ik bij de beste kok in huis. Uit eten gaan, doen we eigenlijk zelden in Nederland, want thuis is het meestal veel beter. Alweer twee weken terug kreeg mijn privé-kok hulp van onze mini-kok. In een half uurtje maakte ze zelf de lekkerste Falafel klaar, met een heel klein beetje hulp van de chef.
Arabische Falafel – uit welk land eigenlijk?
Falafel is misschien wel hét bekendste gerecht uit de Arabische wereld. Volgens mij wordt het in elk land in het Midden-Oosten wel gegeten, maar waar komt het oorspronkelijk nou vandaan? Er zijn mensen die beweren dat het door de Kopten is bedacht, in Egypte. Falafel zou bij hen voor het eerst als vleesvervanger hebben gediend tijdens de vasten. In Egypte wordt Falafel gemaakt met alleen bonen, in de meeste andere landen zitten er behalve bonen kikkererwten in, of bestaat de Falafel uitsluitend uit kikkererwten. Sinds het ontstaan van Israël als land, wordt Falafel hier als nationaal gerecht bestempeld. Dit is dan ook het land waar wij zelf voor het eerst Falafel hebben gegeten in het Midden-Oosten.
Falafel wordt wel als nationaal gerecht van Israël bestempeld
We zijn slechts één keer in Israël geweest en behalve de reis van Jordanië naar Jeruzalem hebben we niks anders van het land gezien als die ene stad. Wel een geweldige stad, indrukwekkend op heel veel manieren. Alleen al de manier waarop de stad verdeeld is in vier verschillende stadsdelen, met elk hun eigen geloof én de Tempelberg. De politieke situatie en de enorme muur ten Oosten van de stad doen ons zo nu en dan versteld staan. De geschiedenis van Jeruzalem, die we overal tegen komen in musea en historische bouwwerken, maar ook bijvoorbeeld het graf van Oscar Schindler. En dan is er nog de bijzondere wijk Mea Shearim, waar we uren hebben rond gelopen tussen de traditioneel levende Joodse bevolking. Graag gaan we nog eens terug om de Jeruzalem met onze kinderen te bezoeken en om de rest van het land te ontdekken.
Recept Falafel met Yoghurt dip
Omdat Falafel in zo veel verschillende landen gegeten wordt, bestaan er ook uiteenlopende recepten. Geen van al die recepten is echter erg moeilijk en zelfs een zesjarige kan met een heel klein beetje hulp Falafel maken. Voor het extra gemak hebben wij kikkererwten uit blik gebruikt, maar je kunt ook vooraf gedroogde kikkererwten koken. Voor de smaak denk ik zelf dat het niet heel veel uitmaakt, dus als je geen uren in de keuken wilt staan, zou ik lekker voor het gemak gaan.
Zelf Falafel maken is kinderspel
INGREDIËNTEN (voor 4 volwassenen)
600 gr kikkererwten uit blik (in de meeste gevallen 2 blikjes)
1 rode ui
2 teentjes knoflook
2 tl korianderpoeder
2 tl gemalen komijn
2 tl paprikapoeder
een snuf zout
10 stengels peterselie
sap van 1 citroen
1 losgeklopt ei
2 el volkeren tarwebloem
olie
Voor de yoghurt dip:
een halve komkommer
2 teentjes knoflook
gemengde kruiden naar smaak: munt en peterselie
peper en zout
BEREIDINGSWIJZE
Giet de blikjes kikkererwten af, spoel deze goed af en laat ze even uitlekken. Doe daarna de kikkererwten in de keukenmachine en hak ze grof. Heb je geen keukenmachine? Dan kun je de kikkererwten ook met een staafmixer of blender fijnmalen, maar let op: niet té fijn. Er moeten nog wat chunky stukjes overblijven, dus geen gladde pasta.
falafel met kikkererwten uit blik – lekker makkelijk
Snipper de ui en hak de knoflook en fruit deze beide aan tot de ui glazig is. Voeg vervolgens het korianderpoeder, de gemalen komijn en het paprikapoeder toe. Bak dit ongeveer 2 minuten met de uien mee en doe daarna alles bij de kikkererwten. Een snufje peper en zout geven smaak. Voeg ook de peterselie toe aan de keukenmachine.
Meng alles nog eens in de keukenmachine en voeg vervolgens het ei, de bloem en het citroensap toe. Dan meng je het nog een laatste keer. Als het deeg nog een beetje vochtig is, zoals bij dat van ons zelf, kun je een beetje extra bloem toevoegen. Maak daarna je handen een beetje vochtig en draai balletjes van het deeg. Druk de balletjes dan een beetje plat en zet ze een half uur in de koelkast.
In de tussentijd kun je mooi de yoghurt dip maken, door de komkommer te raspen, het vocht eruit te knijpen en te mengen met de yoghurt. Hak de munt en peterselie fijn en breng op smaak met peper en zout. Nog een keer goed roeren en de yoghurt dip is klaar.
Falafel balletjes maken en yoghurt dip
Wij hebben de Falafel in de airfryer gebakken, maar dit kan ook in een pan met een laagje olie van ongeveer een halve centimeter. In de airfryer worden ze minder vet en gelijkmatiger, maar wel minder krokant. Kies jij ook voor de airfryer, zet die dan op 200 graden en bekleed hem van binnen met een beetje aluminiumfolie en dan bakpapier. Leg hier de falafel op en bak ongeveer in 10 minuten. Ook in de pan is je Falafel in ongeveer 10 minuten klaar. Draai ze tussendoor om en bak indien nodig in porties.
Serveer de Falafel met Turks brood, de yoghurt dip, wat sla, tomaat, rode peper en citroen.
Meer Midden-Oosten voor extra sfeer
Met een beetje gezellige muziek uit het Midden-Oosten wordt Falafel maken en eten nóg leuker. Om helemaal in de sfeer van het Midden-Oosten te blijven, kun je na het eten nog een film kijken die speelt in de Arabische wereld. Kies voor een bekende, zoals Prince of Persia, waarvan wij trouwens ooit de filmlocatie bezochten: Aït Benhaddou in Marokko. Of ga voor één van de films van Cinema Arabe. Dit is een jaarlijks filmfestival met speelfilms, korte films en documentaires uit de Arabische wereld en de films van afgelopen jaar zijn nu te zien vanuit je thuisbioscoop.
Aït Benhaddou, waar prince of Persia gefilmd is
Mocht je liever lezen in plaats van film kijken, dan kan ik de boeken van Khaled Hosseini aanraden. Deze bekende Afghaanse schrijver laat je echt meeleven met de hoofdpersonen uit zijn boeken, die allemaal in Afghanistan spelen. “De vliegeraar” blijft mijn favoriet, waarschijnlijk omdat er zoveel herkenbare raakvlakken zijn met het leven in Rajasthan, India. Ik blijf het bijzonder vinden, hoe de werelden in de –stannen verbonden zijn over duizenden en duizenden kilometers.
Ook een wereldgerecht delen op mijn blog?
Eerder deelde ik al het recept van Kirgische Besh Barmak en collega blogger Simone vertelt je hoe je zelf Indonesische kokospoffertjes kunt maken. Het zou leuk zijn om elkaar te inspireren met nóg meer recepten. Ga de keuken in om jouw favoriete wereldgerecht te maken en stuur me een aantal foto’s van jou in de keuken en een foto van het eten als het klaar is. Laat in een tekstbestand even weten waarom je dit wereldgerecht gekozen hebt en vertel iets over het land waar het vandaan komt. Voeg een link naar wat extra sfeerelementen toe, zoals muziek, film of leestips. Deel tenslotte het recept, zodat iedereen jouw lievelings-wereldgerecht zelf kan maken. Een kort stukje met info over jezelf is leuk als afsluiting.
2 comments
Wow! Wat een leuk artikel over falafel. Ik eet het regelmatig, maar zie nu dat ik er eigenlijk niets vanaf wist haha. En dan ook nog een recept erbij om het zelf te maken, thanks!
Leuk dat je ook van Falafel houdt. Maak je het dan ook zelf? Ik vind het echt heerlijk en zelfgemaakt nóg lekkerder, haha.