weehuis in Cambodja

Een weeshuis in Cambodja – big business

Een weeshuis in Cambodja lijkt de perfecte plek om je handen als vrijwilliger uit de mouwen te steken. Door schade en schande wijs geworden zien wij dat inmiddels anders. Het kleinschalige weeshuisje waar we zelf meehielpen is inmiddels uitgebreid naar maar liefst 3 scholen en meerdere partnerprogramma’s op ’t gebied van gezondheid. Dit succes nodigt vele Cambodjanen uit ook in de NGO-industrie te stappen. Helpen in een weeshuis in Cambodja is big business: met wat arme kinderen en een krot komen Westerse toeristen geld en tijd investeren. Klinkt bot, toch?! Dat is ’t ook. Zeker voor die kinderen.

De beste bedoelingen

Zoals ik onlangs opnieuw las in een artikeltje op internet wordt er nog steeds vaak erg makkelijk gedacht over voluntourism.. Té makkelijk. Een deel van de vrijwilligers komt slechts om te knuffelen, een nieuwe profielfoto te scoren voor facebook of om een leuke dagbesteding te hebben, waar ze zichzelf goed bij kunnen voelen. Veel mensen komen ook écht wel met de beste bedoelingen naar Cambodja en willen, net als wij dat ooit wilden, zich van hun beste kant laten zien, om kwetsbare kinderen een stapje vooruit te helpen. Helaas is het resultaat vaak averechts en zijn de onbedoelde neveneffecten niet te overzien. Kinderen die zonder vrijwilligers in hun eigen omgeving zouden opgroeien, hoe arm dan ook, worden weggehaald bij hun familie, om in feite geëxploiteerd te worden.

Sinds 2005 is ’t aantal weeskinderen in Cambodja enorm afgenomen, terwijl het aantal weeshuizen met maar liefst 80% is gestegen. Onderzoek laat zien dat kinderen die zijn opgegroeid in weeshuizen vele malen meer kans hebben op psychische problemen, om later moeite te krijgen met het zelf opvoeden van kinderen of te belanden in de sexindustrie. Al deze dingen realiseer je jezelf niet, als je voor vrijwilligerswerk naar een weeshuis in Cambodja vertrekt.

beide geen weeskinderenEen weeshuis in Cambodja heeft vaak amper echte wezen, deze 2 kids hadden nog 2 ouders in leven!

Is elk weeshuis in Cambodja dan slecht?

Sinds 2013 doet de overheid in Cambodja wat meer haar best, waardoor elk nieuw weeshuis in Cambodja aan strengere voorschriften moet voldoen en een heel pak papierwerk in orde moet hebben, voordat ze de deuren mogen openen. Eerder al moesten weeshuizen in elk geval een waterpomp en voldoende financiële middelen hebben, maar met de scherpere eisen is het een stukje lastiger om het juiste certificaat te halen. Mocht je toch goede redenen hebben om mee te willen helpen in een weeshuis in Cambodja, dan is het vragen naar zo’n certificaat in elk geval een eerste stap. Doe ook research op internet en vraag voorgaande vrijwilligers naar hun ervaringen, positief en negatief.

Vraag jezelf af wat je gaat doen en voor hoe lang

Stap 2 is om jezelf af te vragen of je hulp daadwerkelijk noodzakelijk is in het weeshuis of dat die noodzaak is gecreëerd. En kan je ook daadwerkelijk iets bijdragen? Heb je een lesbevoegdheid en kan je bijvoorbeeld de kwaliteit van het onderwijs (dat vaak in of bij weeshuizen wordt aangeboden) verbeteren, of ben je goed in sport en spel en heb je ervaring in het organiseren van activiteiten op dat gebied? Een weeshuis kan ook specifieke wensen hebben, waarbij vaardigheden nodig zijn die jij net te bieden hebt. Dit hoeft niet eens altijd te betekenen dat je dagelijks contact met de kinderen hebt, maar kan zelfs hulp bij de bouw van een nieuwe huisvesting zijn. Maak een afweging af hoe lang je beschikbaar wilt en kan zijn als vrijwilliger. Een leerkracht die een week Engelse les geeft, heeft net alle namen van de kinderen geleerd en de juiste manier van aanpak helder, als de week alweer voorbij is. Dat geldt ook voor andere vormen van hulp, waarbij je direct contact met de kinderen hebt. Eigenlijk is een half jaar het minimum. Langer is beter.

een weeshuis in CambodjaBedenk of jouw hulp echt noodzakelijk is

Doe goed, maak je selfies niet in een weeshuis in Cambodja

Als ik al deze dingen vooraf had geweten was ik waarschijnlijk geen vrijwilligerswerk in een weeshuis in Cambodja gaan doen, ook al was het iets dat min of meer toevallig op ons pad kwam. In Europa zijn we zo vol van de rechten van ’t kind. Hoe kunnen we zo onzorgvuldig omgaan met de rechten van de kinderen in Cambodja?! Het exploiteren van kinderen voor weeshuistoerisme is op geen enkele manier goed te praten. Deze kwetsbare kinderen verdienen hulp die ze echt niet krijgen door ze weg te halen bij hun familie, om ze te laten knuffelen door ongekwalificeerde backpackers die nog een nieuwe profielfoto nodig hebben. Vraag jezelf dus voor je naar Cambodja gaat af: zou ik dit ook doen als ik geen camera bij me had?! Ja? Bereid jezelf dan goed voor, doe je huiswerk en zoek de juiste plek!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

16 reacties op “Een weeshuis in Cambodja – big business

  1. Mirre zegt:

    Dit heb ik ook meegemaakt in Bolivia – een opvang voor wilde dieren. Het idee was om ze terug te brengen naar de natuur, maar die dieren werden daar gewoon eeuwig gehouden om maar toeristen te trekken. Om misselijk van te worden, bah. Ik doe nooit meer zomaar vrijwilligerswerk voor een organisatie. Eerst goed uitzoeken!

    • Yvonne zegt:

      Ach jee, zo zie je maar… door schade en schande wijs geworden… gelukkig is er tegenwoordig meer info en met een beetje onderzoek vooraf hoef je niet meer achteraf pas achter dingen te komen.

  2. Diana zegt:

    Wauw wat een knettergoed artikel! Ben het helemaal met je eens! Zelf heb ik vrijwilligers gedaan in Bosnië. En heb toen vooral het gebouw helpen renoveren. Dat was nodig! Maar vind idd ook als je echt iets probeert te doen met lesgeven dat je dan langere tijd moet gaan en niet eventjes voor een weekje.

  3. Britte zegt:

    Oh wat is het toch vreselijk dat er op deze manier geld verdiend wordt! Goed om hier aandacht aan te besteden want zo veel mensen denken dat ze met vrijwilligerswerk in een weeshuis kinderen echt helpen! Met de beste bedoelingen uiteraard.

  4. jlokker zegt:

    Goed dat je hierover schrijft Yvonne! Ik vind vrijwilligerswerk waar je met mensen te maken hebt altijd een gevoeliger punt dan bijvoorbeeld natuur/milieuzaken. Als je slechts een weekje ‘goed komt doen’ richt je vaak meer schade aan dan dat je daadwerkelijk helpt – ook al heb je de beste bedoelingen. Daarnaast zie je bijvoorbeeld op veel plekken, met name in Afrika, dat families de kinderen naar weeshuizen brengen zodat ze meer kunnen werken en iemand anders voor de kinderen zorgt, waardoor de kinderen opgroeien zonder familie. Terwijl dit op hele andere manieren opgelost zou kunnen worden. Het blijft een intrigerend onderwerp.

    • Yvonne zegt:

      Ik wist niet dat dit in Afrika ook speelt, maar kan het me voorstellen. Inderdaad zou dit echt op een andere manier opgelost moeten worden. Goed om bij stil te staan.

  5. Sanne zegt:

    Goed dat je hier aandacht aan besteed, bewustwording is ook belangrijk. Ik denk dat veel mensen hier niet over nadenken en denken dat ze juist goed doen. Verschrikkelijk dat dit echt een busness is. Mensen verzinnen van alles om geld te verdienen. Ik zou mezelf ook heel ongemakkelijk voelen om naar een weeshuis te gaan en selfies te maken. Dat vind ik trouwens ook van selfies met verdoofde tijgers, maar dat is weer een heel ander (verdrietig) verhaal. Goed artikel Yvonne!

  6. Elisa zegt:

    Heb er helaas al vaker over gehoord. Triest dat dit zo wordt uitgebuit, want ik geloof wel dat er veel mensen zijn die echt iets willen betekenen. Ik hou het maar bij lokaal iets kopen bij de straatverkopers en eten & drinken weggeven.

    • Yvonne zegt:

      Inderdaad, er zijn veel meer manieren om te helpen en iets kopen bij een lokaal stalletje is een hele goede optie.. doen wij daarom ook vaak (zelfs als we iets eigenlijk niet echt nodig hebben, maar zien dat de verkoper echt een klant nodig heeft)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *