Weerribben - de Wieden

Weekendje Weerribben met kids

Een weekendje weg in eigen land is een prima manier om wat meer van Nederland te zien. Sommige plekken zijn net te ver voor een dagtochtje, of je wilt meer dingen zien in een regio en er blijft effectief zo weinig tijd over dat dit niet lukt in een dagje. Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om voor niet al te veel geld een leuk appartement te vinden. Koffers achterin en gaan. Wij waren dit weekend in Nationaal Park Weerribben – Wieden en omgeving.

overnachten in Hamingen

Via één van de bekende “boek-je-huisje-bij-iemand-anders-thuis-sites” kwamen we in Hamingen terecht, een gehucht van een stuk of 10 boerderijen tussen Meppel en Giethoorn. Ons appartement is het achterhuis van één van de boerderijen van het gehucht en ligt in een landelijke omgeving met een typisch Nederlands landschap, inclusief prachtige Nederlands wolkenluchten. Op een steenworp afstand vind je het natuurschoon van nationaal park Weerribben – Wieden en leuke plaatsjes zoals Giethoorn.

Ons huisje was niet ingericht voor een gezin met grotere kids, omdat er maar 1 tweepersoonsbed was, maar een baby en een peuter konden we er makkelijk in kwijt, aangezien ze allebei nog in hun eigen slaaptentjes slapen. Ook lagen er wat duplo, Little People en prentenboeken, genoeg om ze eventjes mee bezig te houden tijdens het uitpakken van de auto. Zoek je echt accommodatie voor een bijzonder weekendje weg met kinderen, zeker als ze wat ouder zijn, dan zou ik wel iets anders kiezen, omdat het Achterhuis al gauw te klein zal zijn.

Hamingen AchterhuisjeOvernachten in Hamingen, vlakbij nationaal Park Weerribben – Wieden

Buitenactiviteiten bij bezoekerscentrum De Wieden

In Sintjansklooster is het bezoekerscentrum De Wieden, waar binnen leuke onderzoeksactiviteiten zijn voor kinderen. Ze kunnen zich uitleven met een vergrootglas en een verrekijker, er zijn een paar interactieve spelletjes en je vindt er opgezette dieren en een bak met waterdiertjes. Buiten is er een vlonderpad van 900 meter, waarbij je door het riet en het water naar een veenschuur loopt waar te zien is hoe de veenarbeiders hier ooit werkten. De vergezichten over het water en de Nederlandse wolkenluchten daarboven zijn indrukwekkend. Aan het begin of het eind van ‘t rondje, staat een tjasker, een kleine windmolen die ooit gebruikt werd om water op het rietland te pompen en hier starten ook de boottochten door het natuurgebied en naar Blokzijl en Giethoorn. Ook Denise wandelde hier en zij deelt in haar blog haar 10 tips over Nationaal park Weerribben – Wieden.

bezoekerscentrum de WiedenBezoekerscentrum de Wieden

Vanaf het bezoekerscentrum start ook nog een tweede, iets langere wandeling: het laarzenpad. Dit avontuurlijke pad voert tussen het hoge riet, door de blubber en je moet 3 keer naar de overkant met een trekpontje. Het heet niet voor niks een laarzenpad, dus wees gewaarschuwd en een muggenwerend middeltje is hier ook aan te bevelen.

laarzenpad de WiedenLaarzenpad de Wieden

Giethoorn

Op een kilometer of 10 van ons huisje ligt Giethoorn en als we dan zo dichtbij het Venetië van Overijssel zijn kunnen we dat toch niet negeren. We steken dus verschillende van de kneuterige bruggetjes over en verbazen ons over de vele Aziaten. Er is een museum over de geschiedenis van Giethoorn, dat buiten belooft ook kinderspeelgoed van vroeger te hebben, maar het is al laat en het is buiten nog te lekker om zo’n donkere boerderij in te gaan. We eten liever een ijsje aan het water en keren dan huiswaarts, naar ons fijne “achterhuisje”.

GiethoornGiethoorn

Pantropica, perfect voor minder lekker weer

Op een kilometer of 10 van De Weerribben is Pantropica, een prima plek om met kids naar toe te gaan als het weer wat minder is. Tussen de tropische planten en struiken klimmen aapjes rond en er zijn veel schildpadden en grote vissen om te voeren. Ouders die hun kroost graag eens willen overstemmen qua volume kunnen naar de Lorituin, waar de Lori’s een aanval doen op elke nieuwe bezoeker die de deur door komt. Ze zijn verzot op de bekertjes nectar die verkocht worden. Er zijn op verschillende plaatsen leuke speelplekken, zoals de jungle taxi en de mangrove speeltuin en er is een vlinderuin. O ja, er zijn ook hier en daar orchideeën te bewonderen, of zelfs te koop in de grote winkel.

PantropicaPantropica, perfect voor minder mooi weer

Buitencentrum Weerribben

Vanaf buitencentrum Weerribben kun je zelf met een fluisterboot het water op, of je kunt mee met één van de rondvaartboten. Ook vertrekken hier verschillende wandelingen door de prachtige natuur, die vol staat met tjaskers en de typische boerderijen van deze streek. Wij konden, terug bij het bezoekerscentrum, nog net voor sluitingstijd even binnen kijken. Ook hier leuk vermaak voor de kinderen met spelletjes op schermpjes, nagebouwde huisjes/boerderijtjes en heel veel dieren. Het ziet er allemaal tot in de details verzorgd en aangekleed uit, met spullen van vroeger en uit de natuur.

WeerribbenNationaal Park De Weerribben

De Weerribben, nooit echt ver

Het nationaal park Weerribben – Wieden is nooit echt ver weg. Je vindt het gebied op de grens van Overijssel, Flevoland en Friesland en is voor een groot deel van Nederland binnen een uur, of net iets meer, bereikbaar. Wij kregen er een echt vakantiegevoel. Onze oudste vroeg op de terugweg: “Gaan we nu weer naar Nederland?” Heb je wat meer tijd te besteden in de regio rond De Weerribben, dan is het de moeite waard om eens een aantal van de uitkijktorens in Friesland te beklimmen. Sommigen liggen op slechts een half uurtje rijden van nationaal park Weerribben – Wieden.

De natuur van nationaal park Weerribben – Wieden laat zich goed combineren met een stad als Zwolle of Hattem. Wat is jouw favoriete bestemming voor een weekendje weg in Nederland?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *