reizen in Roemenië

Wat reizen in Roemenië ons leerde

Reizen in Roemenië is alsof je een tijdreis maakt. Geen idee wat ik vooraf precies verwacht had, maar onze rondreis door Roemenië is echt meer dan geslaagd. Ondanks dat je gewoon nog in Europa bent, is er zoveel dat anders is dan thuis, zoveel om je over te verwonderen. Vooraf hebben we getwijfeld of Roemenië wel een fijne reisbestemming zou zijn, voornamelijk afgaand op de meningen van anderen. Op een parkeerplaats in Hongarije, waar we het idee hadden op één of andere dievenmarkt te zijn uitgestapt, zijn we bijna hard gillend omgekeerd. Reizen in Roemenië is echter zoveel mooier, relaxter en specialer dan deze ervaring vlak vóór de grens ons doet vermoeden. Reizen in Roemenië leerde ons zo veel en die ervaring op de Hongaarse parkeerplaats was het begin van de eerste les.

Reizen in Roemenië leerde ons niet af te gaan op vooroordelen

“Dan zou ik de velgen van m’n auto maar goed in de gaten houden.” “Kun je daar veilig naartoe dan?” Zomaar twee van de niet al te enthousiaste reacties die we krijgen als we vertellen dat we gaan reizen in Roemenië. Al die mensen waarop reacties als dit gebaseerd zijn, hebben zich blijkbaar verzameld op die ene Hongaarse parkeerplaats aan de snelweg, waar wij uitstappen. In de tien minuten dat onze meiden daar even naar de wc gaan, zouden we onszelf met gemak hebben kunnen voorzien van een “nieuwe” I-phone, een “echt” Rolexhorloge en genoeg te roken om een héééle gezellige vakantie te hebben.

hard werkende mensen in RoemeniëVooral veel hard werkende mensen in Roemenië zelf

Eenmaal in Roemenië aangekomen, zien we hardwerkende mensen, die nota bene hun zelf verbouwde fruit en groentes nog aan ons weggeven. Overal worden we enthousiast ontvangen en trots rond geleid in eigenhandig opgebouwde huisjes. We worden overladen met zelf gebakken pannenkoeken, groenterolletjes en traditioneel eten, ook daar waar het leven geen vetpot is. Niet in een bepaald deel van het land, maar van Transsylvanië tot Bucovina en Maramures. De Roemeense hartelijkheid en gastvrijheid is overal. Waren we af gegaan op vooroordelen en onze ervaring op die Hongaarse parkeerplaats, dan waren we niet eens in Roemenië aangekomen. Overigens kunnen we het vooroordeel over de zelfgestookte drank helemaal bevestigen. De keren dat er van die kleine glaasjes voor ons op tafel worden uitgestald, zijn niet op één hand te tellen. 😉

Ook leerden we in Roemenië opnieuw anders naar armoede te kijken

Armoede is vreselijk. De beelden die je op tv ziet van landen of gebieden waar armoede heerst, zijn soms hartverscheurend. Tijdens voorgaande reizen hebben we wel geleerd om te relativeren. Nieuws of commercials om geld in te zamelen móeten een beetje shockerend zijn, anders kijken mensen niet en wordt er niet over gepraat. Of het nou over armoede gaat, een natuurramp of een ongeluk: het allerergste geval wordt zo in beeld gebracht, dat het lijkt alsof dat de norm is.

tevreden gulle mensen in RoemeniëZulke tevreden, gulle mensen in Roemenië

Zoals we dat ook in India hebben ervaren is het allergrootste deel van de bevolking gewoon gelukkig. Een geluk dat denk ik voortkomt uit tevredenheid. Niet altijd maar op zoek naar meer en beter. Tevreden met wat ze hebben, met elkaar en bovendien heel goed in staat om zichzelf te redden. Zeker op het platteland, waar voldoende grond is om je eigen eten te verbouwen, helpen de mensen elkaar. Kleding wordt doorgegeven, aardappels worden geruild voor een nog prima fietsband. Bovendien zijn mensen enorm handig om spullen te repareren en ongelooflijk inventief om het zichzelf zo comfortabel mogelijk te maken met dat wat er wel is. Daarmee zeg ik niet dat er geen problemen zijn en dat iedereen in Roemenië gelukkig en tevreden is. Maar het kan ons, reizigers uit de Westerse wereld, zeker leren eens wat meer tevreden en gelukkig te zijn.

En nog een reminder: langzaam reizen is écht fantastisch

Ook dit is geen nieuwe gedachte, maar eigenlijk vooral een bevestiging. Wij houden van slow travel. En laat dat nou juist dé manier van reizen in Roemenië zijn. Snelwegen zijn er niet. Reizen in Roemenië met eigen vervoer betekent daarom dat je in een relaxt tempo over slingerende, smalle wegen rijdt en elk klein dorpje ziet. Niks mis mee, want er is zo ongelooflijk veel te zien op deze manier. In de berm staan auto’s met de achterklep open voor een kofferbakverkoop van groenten of brandhout. Vakmannen schilderen de ingewikkeldste patronen op muren van traditionele huizen of ze leggen de laatste hand aan een nieuwe, houten poort. Dames en kinderen zwaaien met zelf gevlochten mandjes vol frambozen of bessen. Op zondag lopen mensen in hun mooiste traditionele kleding naar de kerk. In veel gebieden moet je nog geregeld op de rem voor paard- en wagen.

met de paardenkoets rond Viscrimet de paardenkoets rond Viscri: slow travel

Met een beetje rond vragen, lukt het je zelf ook om een ritje met een paardenkar te maken. Deze manier van sightseeing is niet alleen heel relaxt, maar omdat je met de lokale boer mee rijdt, ontmoet je ook nog eens heel veel andere mensen. Iedereen kent elkaar hier en vaak moet er nog even wat besproken of geregeld worden. Voor ons de perfecte manier om een uitgebreider kijkje in het lokale leven te krijgen.

Reizen in Roemenië leerde ons te genieten van het moment

Spectaculaire bezienswaardigheden die je echt gezien moet hebben heeft Roemenië niet. Zeker, er zijn stadjes die je echt moet bezoeken, omdat ze tot de mooiste van Roemenië behoren. En het Dracula kasteel in de omgeving van Brasov én de Transfagarasan Highway wil je toch eigenlijk wel in real life gezien hebben. Maar verder had ik vooraf vooral een hele lijst met mogelijke plekken die me leuk leken om te bezoeken. Geen daarvan stond echter op de kan-ik-echt-niet-missen-lijst. Deze manier van reizen geeft zoveel rust. Je kunt echt genieten van de activiteiten die je op dat moment doet en de plekken waar je op dat moment bent. Er is zo ook genoeg tijd om op uitnodigingen van mensen in te gaan en te zien waar de dag je brengt. Hoe heerlijk om op die manier door een land te reizen.

reizen in Roemenië is genietenreizen in Roemenië is genieten van het moment

Reizen in Roemenië leerde ons wat kinderen écht nodig hebben

Dat Disneyland, een kids club of een sensationeel waterpark niet persé nodig zijn om met kinderen een toffe vakantie te hebben, dat wisten we al. Dat ze met heel weinig al tevreden zijn en graag tijd hebben voor eigen ontdekkingen ook. Reizen in Roemenië leerde ons echter precies wat kinderen écht nodig hebben op reis. Onze rondreis door Roemenië is een aaneenschakeling van mini avonturen en laat onze kinderen nou juist dáár elke seconde van genieten.

Een bezoek aan de herders die nog écht rond trekken in de bergen van Maramures, een vakwerkman vol humor in Viscri, die ze laat ervaren dat dakpannen met een simpele mal uit modder gemaakt worden, een traditioneel geklede dame in Breb die ze leert om wol te spinnen en hen kleding aantrekt uit haar eigen kindertijd. Al deze mini avonturen komen geheel onverwacht en zijn zo leerzaam en compleet anders dan wat ze kennen. Stuk voor stuk zijn ze veel waardevoller dan welk pretpark of welke kids club dan ook. En het mooie van Roemenië is dat je voor dit soort bijzondere avonturen dus niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen. Je kunt je als kind (en ook als volwassene) verwonderen in dat bijzondere en gastvrije land in het oosten van Europa.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »