Wandelen in Zuid-Limburg is in april en begin mei extra mooi. Als je de juiste wandeling uitkiest passeer je in Zuid-Limburg bloesem van appels, peren, kersen én pruimen. Afgelopen weekend maakte ik, na alle bloesemwandelingen in de Betuwe, twee geweldig mooie bloesem wandelingen door de heuvels van Zuid-Limburg. In de omgeving van Eijsden en Margraten, in het uiterste zuiden van Limburg kun je kiezen uit een aantal verschillende wandelroutes langs bloesem. De meeste van die wandelingen zijn niet ver van elkaar en sommigen overlappen elkaar deels. Na uitvoerig speurwerk op internet koos ik de twee mooiste bloesem wandelingen door de heuvels van Zuid-Limburg uit. En wat een geluk: precies tijdens het weekend dat ik er ben, zijn de fruit bloesems op hun mooist en de zon schijnt uitbundig.
Waarom twee bloesem wandelingen Zuid-Limburg
Als ik een weekend naar Zuid-Limburg ga om te wandelen tussen de bloesem en de heuvels, wil ik natuurlijk een zo gevarieerd mogelijke wandeling, met een maximum aan bloesem. De bloesem wandeling E2, ten zuiden van Eijsden, wordt veelal aangeprezen als één van de mooiste en qua bloesem is dat ook zeker waar. Er staan enorm veel verschillende soorten bloesem soorten en de boompjes variëren in leeftijd. Er zijn ook echt veel fruitboomgaarden op korte afstand van elkaar. Mooi extraatje is het schitterende kasteel van Eijsden, waar de wandeling pal voor langs loopt. Het heuvelachtige Zuid-Limburg is hier echter niet heuvelachtig. De wandeling is bovendien vrijwel geheel verhard. En juist ook dat glooiende landschap, met van die kronkelende zandpaden, die ooit de enige verbindingsweg tussen dorpen waren, wil ik zien.
schitterende bloesemwandeling Zuid-Limburg Eijsden – mooi extraatje, dat kasteel
Iets verder naar het oosten, bij Mesch vind je een dergelijk typisch Zuid-Limburgs landschap wel als je bloesem wandeling E4 volgt. Hier staat alleen wat minder bloesem. Op verschillende weilanden met wat hoogstam fruitbomen na, is er slechts één deel van de wandeling dat langs aaneengesloten boomgaarden van appels en peren gaat. Bovendien worden op het moment dat we deze bloesemwandeling maken ook nog eens hele boomgaarden gerooid. Geen idee waarom. Het is ook nogal een treurig gezicht, al die boompjes barstensvol roze appelbloesem, die door een trekker uit de grond gerukt worden. Gelukkig staat het uitgestrekte veld met appels en peren dat blijkbaar mag blijven staan er schitterend bij. En de wat verspreid staande hoogstam bloesembomen staan op de meest fotogenieke plekken, wat veel goed maakt.
Al met al is de combinatie van bovenstaande twee wandelingen perfect. Ze vullen elkaar aan en maken dat je in twee keer ongeveer 5 kilometer een prachtige wandeldag met picknick lunch kunt lopen hier. Begin je in Eijsden en loop je deze wandeling tegen de klok in, dan kun je beide wandelingen ook combineren. Sla dan de Grubbeweg in op de hoek van Skin Style en loop deze helemaal uit. Steek de Voerstraat/Rijksweg schuin over naar het fietspad en sla bij de Meschermolen linksaf over de Voer en naar de Kommelsweg en de Klokkestraat. Na de bloesemwandeling vanuit Mesch volg je de zelfde route terug en pik je bloesemwandeling E2 weer op. Je totale wandelroute wordt daarmee 6 kilometer langer. In totaal zul je zo een kleine 17 kilometer wandelen in Zuid-Limburg, in plaats van ongeveer 11.
wandelen Zuid-Limburg bloesem en heuvels
Bloesemwandeling Zuid-Limburg met de meeste bloesem
Als je een bloesem wandeling gaat lopen, wil je ook bloesems zien. Met dat idee kies ik als eerste voor de witte wandeling E2 in Eijsden. Deze witte wandelroute is 4,7 kilometer lang. Je kunt bij kasteel Eijsden zelf starten, maar daar is de parkeergelegenheid wat beperkt. Je staat dan aan de straatkant. Wij parkeren in één van de laatste vrije parkeervakken aan het begin van de toegangsweg naar het kasteel. Ik had vooraf niet gezien dat je vlakbij het middeleeuwse, indrukwekkende kasteel Eijsden start met wandelen. Wat een geweldig extraatje van deze wandelroute. Loop zeker voordat je aan de echte wandelroute begint even een rondje om het kasteel. Dat doen wij ook. Zo heb ik al voordat onze bloesemwandeling begint tientallen foto’s gemaakt van de toegangspoort, dat wat rest van de kasteeltuinen en de slotgracht. Heb je trouwens even geen zin om te wandelen, maar wil je toch deze mooie plek bezoeken? De Mergellandroute komt hier pal voor de deur langs!
Officieel zou je moeten parkeren en beginnen met deze wandeling aan de Diepstraat. Hier is het echter alleen nog toegestaan om te parkeren voor vergunninghouders. Als de straatkant bij kasteel Eijsden vol is, kun je de parkeerplaats Vroenhof in het centrum nog proberen.
kasteel Eijsden is één van de vele kastelen die Zuid-Limburg rijk is
Het fijne van de bloesem wandelingen met de E-nummers rond Eijsden-Margraten is dat ze met gekleurde paaltjes te volgen zijn. De ronde, houten paaltjes zijn buiten de bebouwde kom niet te missen, daarbinnen is het op sommige plekken wat beter opletten.
We weten ons los te weken van kasteel Eijsden, maar niet helemaal. Daarom volgen we de lange oprijlaan met statige bomenrij ernaast, zodat we af en toe even achterom kunnen kijken voor een laatste blik op de kasteelmuur en de torens. Op een vijfsprong zien we ons eerste kapelletje. Pas dan ben je écht in Zuid-Limburg natuurlijk. Links en rechts staan de eerste hoogstam bloesembomen in met gras begroeide boomgaarden. Als we de laatste huizen van Eijsden naderen, zien we ook de eerste laagstam boompjes rond van die mooie, ouderwetse boerderijhoeves. De appelbloesem lijkt echt pas vandaag opengebarsten, terwijl de perenbloesem nog in volle bloei staat. In de velden staan meer hoge bloesembomen, waarvan ik denk dat het kersen zijn.
Wandelen Zuid-Limburg bloesem en boerderijhoeves
Een koeienstal en de mooiste verzameling bloesem
Als we de bebouwde kom echt achter ons hebben gelaten passeren we een koeienstal. De boer wenkt, dat we wel even mogen komen kijken. Als hij onze oudste met zijn stieren bezig ziet, waarschuwt hij: “ze kunnen zomaar ineens wild met hun kop slaan”. De dieren gedragen zich echter net zo mak als de kalfjes die in een volgend hok staan. Nieuwsgierig en wat schuw tegelijk komen ze een kijkje nemen.
Pal naast de stal zijn meer peren- en appelboomgaarden. Een ladder staat er tussen; er wordt duidelijk druk gewerkt door de boer die met z’n trekker af en aan rijdt. De appelbloesem blijft toch het meest aantrekken, met die roze bloemetjes. Een hommel vindt de appelbloesem ook het mooist en blijft maar van bloem naar bloem vliegen. Mooi, dat worden veel appels dit jaar.
Vanuit de koeienstal weer de bloesem in
Na nóg een laagstamperenboomgaard slaan we de hoek om. Verder naar het zuiden kun je in Zuid-Limburg haast niet, we wandelen nu bijna langs de Belgische grens. De boompjes die hier staan lijken kersen te zijn, maar helemaal zeker weet ik het niet. Qua vorm en formaat vind ik ze schitterend: niet te hoog, maar lekker bol en vol bloemen. We wandelen langs de ene na de andere boomgaard en lopen hier en daar even voorzichtig tussen de boompjes. Echt genieten zo! Een verroest hek lijkt meer voor de sier nog overeind te staan, afrastering is er verder nauwelijks.
Laatste deel wandelen Zuid-Limburg zonder bloesem
Nadat we opnieuw een hoek omslaan, wandelen we weer in de richting van kasteel Eijsden. Links en rechts van de weg staan nog steeds dezelfde, weelderige bloesembomen. Na enkele boomgaarden houdt het dan plotseling op. Dat was blijkbaar de laatste bloesem van deze wandeling, want tussen akkers en langs nog een enkele boerenhoeve lopen we de laatste kilometer noordwaarts. We vinden dat we na ons eerste stuk wandelen in Zuid-Limburg wel een ijsje verdiend hebben. Vanuit het kasteel lopen we daarom door naar het centrum van Eijsden. Geen straf, want aan de rechterkant passeren we nog een prachtige, historische watermolen, zoals je die in Zuid-Limburg zoveel tegenkomt. Mooi, zoveel geschiedenis als je hier tegenkomt. Dat lijkt een boom die helemaal rond een muurtje gegroeid is nog even te onderstrepen. Wat een top einde van onze eerste bloesem wandeling in Zuid-Limburg.
wandelen Zuid-Limburg bloesem en historie
Bloesem wandeling Zuid-Limburg tussen de heuvels
Slechts een paar kilometer verderop, eveneens in het meeste zuidelijke puntje van Zuid-Limburg, is een bloesem wandeling met een heel ander karakter. De E4 wandeling volgt de gele paaltjes en is 5,8 kilometer lang. Als fitte loper zul jij beide routes misschien combineren. Ik kies ervoor om samen met mijn dochter in de auto te stappen voor een minuut of 10. Officieel heet het hier ook nog Eijsden, maar toch zijn we aan de rand van het dorpje Mesch. We zijn de auto nog niet uit of we zien al de meest fotogenieke hoekjes.
De wandelschoenen hebben we gelukkig nog aan, dus we gaan snel weer aan de wandel. Mesch blijkt een schattig dorpje vol historische huizen, boerenhoeves en met in het dorp al de nodige bloeiende bloesembomen. Het beekje de Voer voegt nog extra sfeervolle hoekjes toe.
bloesemwandeling vanuit schilderachtig Mesch
Wandelen in Zuid-Limburg betekent hoogteverschil en bij deze bloesemwandeling, die de gele paaltjes volgt, is dat ook zo. Als we de bebouwde kom uit lopen, stijgt het pad direct flink. Op de splitsing waar we kunnen kiezen om de wandeling linksom of rechtsom te doen, kiezen we ook nog eens voor de hellende, holle weg tegen de klok in. Zodra we een eindje geklommen zijn zien we koeien tussen de bloesem lopen, zo’n mooi gezicht. Nadat de dochter zich ervan verzekerd heeft dat ze echt genoeg vers gras hebben, wandelen we verder de heuvels in. Hier en daar passeren we een nieuw weiland met verspreid staande fruitbomen, de meesten met alleen nog de laatste restjes bloesem.
Eenmaal bovenop de heuvel wacht ons een verrassing. Het zandpad nadert een splitsing met een kruis en wat fotogenieke boompjes, terwijl de uitzichten links en rechts kilometers ver zijn. Hiervoor ga je wandelen in Zuid-Limburg, toch?! Als we ook nog aan onze linkerkant een enorme boomgaard met peren- en appelbomen zien, kan de dag niet meer stuk. Zeker niet als ik zie dat ook deze appel juist z’n bloesems opent. Tegen de stokken, uit de wind en in de zon, is de bloesem het meest uitbundig. Die roze appelbloesem tegen de knalblauwe lucht is fantastisch.
Holle wegen, kruisen en bloesem in Zuid-Limburg
Grensoverschrijdend wandelen Zuid-Limburg
Vooraf had ik geen idee, maar als we ineens een grenspaal zien staan, blijkt deze bloesemwandeling zomaar in België verder te gaan. Het landschap blijft identiek en zelfs de appelboomgaard waar we langs lopen ligt zowel op Nederlands als op Belgisch grondgebied. Dat we ineens langs de bloesem wandelen in een ander land maakt het gevoel van de wandeling nog even specialer. We ploffen daarom tussen de bloesem neer om in België te lunchen en er zo nog wat langer van te genieten. Even na de lunch lopen we langs de Belgische variant van de vele kapelletjes in de regio. Deze staat op een heuvel, dus ook nog eens met extra mooi uitzicht.
Een eindje verder gaat het pad weer wat omhoog, om tussen laagstam- en hoogstamfruitbomen door te lopen. De hoogstam bloesems staan wat verspreid en hebben weer gezelschap van koeien. De luie dames liggen in de schaduw van enkele van de bloesembomen te herkauwen. Het karrenspoor waarover we lopen, de eerste bloemetjes in de en de gekleurde hekjes maken het compleet. Wat een plaatje, deze wandeling.
Zo’n mooie bloesemwandeling door de heuvels en langs koeien
Op een Y-splitsing “ons” brede pad en een heel smal, diep uitgesleten voetpad, ontbreken de paaltjes. We kiezen voor het smalle, avontuurlijke pad en zien de eerste boom die helemaal vol zit met maretak. Nog zo’n typisch beeld van Zuid-Limburg. Wandelen hier is echt een feestje en als we de gele paaltjes beneden weer zien, lopen we goedgehumeurd terug richting Nederland.
Het laatste deel van deze wandeling volgt een betonnen fietspad, wat we na al die avontuurlijke zandpaden een beetje jammer vinden. De uitzichten zijn er niet minder om en als we eerst schapen met lammetjes en vervolgens een wei vol mooie paarden passeren, is dochterlief ook weer helemaal in haar sas. We voelen onze voeten inmiddels wel, dus we vinden het helemaal niet erg als Mesch weer in zicht komt.
Het laatste stuk van de bloesem wandeling Zuid-Limburg terug naar Mesch
Blijf een nachtje slapen om rustiger te wandelen
Op en neer naar Zuid-Limburg is voor ons in één lange dag wel mogelijk. Erg relaxt is die dag dan niet, omdat een kleine 2 uur enkele reis plus de bloesemwandelingen samen erg vermoeiend zijn. We hebben er daarom voor gekozen te blijven slapen in B&B Het Klooster in Borgharen, die nu ook een studio verhuren. Dit is een fijne, rustige accommodatie in een historisch pand vlakbij Maastricht. Het voormalige nonnen-klooster is sfeervol omgetoverd in een B&B, met behoud van veel oude details. Eigenaar Ben zorgt dat je jezelf welkom voelt en dat het je aan niets ontbreekt.
Door deze overnachting vlakbij Maastricht hebben we de volgende dag dus ook nog in die stad kunnen rond kijken. Je kunt natuurlijk bovenstaande wandelingen ook over 2 rustigere dagen verdelen of ze nog wat langer maken. Als je na een dag wandelen tussen de bloesem nog energie over hebt, moet je echt even een rondje lopen in de omgeving van de B&B. Het kasteel van Borgharen is om de hoek en een geweldig gebouw om te zien. Ook het natuurgebied De Maasvallei is schitterend en op een steenworp afstand.
Fijne, rustige accommodatie vlakbij Maastricht
Extra info wandelen Zuid-Limburg – mooiste bloesem wandelingen
Het adres waar officieel de eerste bloesem wandeling start is Diepstraat 37 in Eijsden. Je mag hier echter niet meer parkeren zonder vergunning. Om de hoek, richting kasteel Eijsden zijn een aantal vrije parkeervakken en aan de straatkant bij het kasteel kun je ook staan. Is alles vol, of vind je dat fijner, dan kun je ook kiezen voor de grote parkeerplaats Vroenhof in het centrum van Eijsden. De wandeling is gemarkeerd met witte paaltjes en 4,7 kilometer lang.
De tweede bloesemwandeling in Zuid-Limburg die we liepen heeft een grote parkeerplaats aan de start. Het adres is Klokkestraat 1 Eijsden (dit is in het dorpje Mesch). Deze wandeling is 5,8 kilometer lang en volgt de gele paaltjes. In de bebouwde kom van Mesch is het soms goed opletten om ze niet te missen. Eenmaal in de natuur vallen ze altijd goed op.
schitterende bloesems in Zuid-Limburg
Ga je wandelen in Zuid-Limburg dan weet je dat horeca nooit ver weg is. In dit geval vind je alles wat je nodig hebt aan versnaperingen rondom de parkeerplaatsen. Onderweg kom je bij de eerste wandeling geen horeca meer tegen. In Mesch passeer je vlak na de start van de wandeling nog een café. Het is echter een goed idee om een picknicklunch mee te nemen. Picknicken tussen de bloesems is super.
Wandelen langs de bloesembomen is mooi, maar wel heel erg wit.. en een beetje roze van de appels. Overigens is het Teisterbantpad een wandeling die zowel tijdens de bloei van de bloesem, als daarbuiten, heel erg mooi is. Dit is wel even rijden vanuit Zuid-Limburg, maar de Betuwe heeft wel meer plekken, dus combineren tot een weekend weg is zeker een goed plan.
Heb je na al die witte bloesem wel behoefte aan wat meer kleur in je leven? Dan kan ik een wandeling langs de bollenvelden van Nederland zeker aanbevelen. Ik schreef een apart blog over wandelen door tulpenvelden buiten de Bollenstreek, zodat je in alle rust kunt wandelen en genieten.
Vind jij Zuid-Limburg ook de beste plek om te wandelen in Nederland en draai je voor een flinke tippel je hand niet om? De Trage Tocht Slenaken is één van de meest afwisselende wandelingen van de regio. De Trage Tocht Gulpen is ook een dikke aanrader. Vorig jaar hebben we deze wandeling net na de bloei van de bloesem gelopen. Als alles zo mooi groen is lijkt ‘t er nóg mooier. De wandeling rond Valkenburg langs kastelen en natuur die we in diezelfde week maakten, is een kortere wandeling in Zuid-Limburg die ook erg afwisselend is. Tenslotte kun je rondom Vijlen ook geweldig mooi wandelen.
Weet je heel toevallig of de eerste wandeling E2 met de wandelwagen te doen is?
Ik was zelf met onze oudste dochter en heb er niet super goed op gelet, maar in mijn herinnering was het volledig geasfalteerd en geen hoogteverschillen, dus ik zou zeggen van wel.
Mooie routes! Dank voor de tip. Ik denk dat ik snel nog even ga wandelen daar. Grenspaal 29 heb ik nog niet in mijn grenspalenverzameling, dus dat wordt een mooie bonus 🙂
Ben je nog geweest, of bewaar je ‘m voor volgend jaar? Hoewel die wandeling het hele jaar door mooi is denk ik!
Wat heerlijk ziet dit eruit zeg. Mooi die bloesem. En leuk om de wandelingen aan elkaar te koppelen.
Voor ons nu even geen optie, maar als je graag een wat langere wandeling maakt is het echt tof om die twee aan elkaar te knopen.
Wat heb je weer een toffe wandeling gemaakt. Zuid-Limburg vind ik echt een toffe regio, ik krijg gelijk een beetje een buitenland-gevoel als ik door het glooiende landschap rijdt daar. 🙂 Mooie foto’s heb je gemaakt!
Klopt, dat heb ik ook: zodra je in Zuid-Limburg bent heb je het gevoel een ander land te zijn binnen gereden, zo bijzonder altijd.
Mooi hoor! Limburg staat nog steeds hoog op het lijstje. Ik wilde eigenlijk deze week zelf gaan wandelen in Limburg, maar met de stakingen bij Prorail en het tegenvallende weer heb ik het toch maar overgeslagen. Wie weet met de kinderen nog komende week. Ik twijfel tussen Limburg en Drenthe (in een tent, haha, brrr…) of toch gewoon thuisblijven en naar de duinen, het strand en bollenvelden gaan.
Wat balen die stakingen! Ik had dat even helemaal gemist, maar ga ook zelden met de trein. Het weer was ook echt heel fris de afgelopen weken.. zelfs nu, terwijl ik dit type bij een kampvuurtje in Drenthe, heb ik verkleumde handen.
Ik weet nog wel dat toen ik in Maastricht woonde, rondom Mesch vaak tussen de weilanden en de bloesem fietste. Lijkt me ook prachtig voor een wandeling.
Lijkt me een geweldige omgeving om te fietsen, zeker in de bloesemtijd!
Wat mooi zeg! Ik vind bloesem ook prachtig en kan daar echt van genieten. Het kasteel ziet er ook heel erg mooi uit en wat leuk dat jullie in die koeienstal mochten kijken.
Ja, dat kasteel was echt een leuke bonus!
Wat een mooie wandelingen hebben jullie gemaakt Yvonne. Die bloeiende fruitbomen, het kasteel, de watermolen… Leuk hoor. Door je zonnige foto’s krijg ik meteen zin om te gaan. Jammer dat ik niet ‘even’ naar Zuid-Limburg rijd…
Ja, het is altijd wel een onderneming, naar Zuid-Limburg.. voor ons ook net te ver voor een dag en daarom voor deze wandelingen een overnachting geboekt, super leuk weekendje weg gehad zo.
Zo te zien is het tijd dat wij ook eens naar Limburg gaan, daar ben ik echt nog nooit geweest! Die bloesem maakt het echt extra mooi, ook al vind ik dat kasteel alleen al de moeite waard.
Oh, dan zeker eens die kant op gaan. Het blijft één van mijn favoriete stukjes Nederland: het uiterste zuiden van Limburg.
Prachtig! Niet alleen vanwege de bloesem, maar ook met het kasteel en de oude watermolen. En wat hadden jullie een mazzel met het weer. 🙂
Ik had dit weekendje juist geboekt (heel lastminute), omdat het zulk mooi weer zou worden. Was inderdaad echt genieten!
Oh wat ziet dat er mooi uit! Ik ga eind mei naar Zuid-Limburg, maar dan is de bloesem vast al weg. Maar alsnog ziet het er uit als een leuke wandeling, zeker langs dat kasteel. Dank voor de tip!
Wij waren afgelopen week opnieuw in Zuid-Limburg en toen liep de perenbloesem al op z’n eind en ook de appelbloesem was over z’n hoogtepunt heen. Volgend jaar weer een kans! 🙂