wandelen Wekeromse zand Veluwe

wandelen Wekeromse Zand op de Veluwe – stuifzand, bos en heide

Het Wekeromse Zand is één van de laatste grote stuifzandgebieden van Nederland, dat door bos en heide wordt omringd. Wil je wandelen door een afwisselend gebied met weidse uitzichten, dan is het Wekeromse Zand een goede keus. Dit gebied, aan de rand van de Veluwe, ligt rond het middelpunt van Nederland. Wandelen rond Wekeromse Zand is daarom vanuit veel plekken in Nederland goed te doen. Op een koude zondagochtend gaan wij voor een wandeling die kant op. We kunnen nog net het laatste plekje op de parkeerplaats claimen.

Wandelen Wekeromse Zand niet voor niets populair

We zijn verbaasd dat het redelijk vroeg die zondagochtend al druk is bij Wekeromse Zand. Wandelen is dan wel een zondags tijdverdrijf, maar de meeste mensen komen pas ’s middags in de benen. Snel draaien we onze auto in de laatste parkeerplaats en na een inspectie van de routeopties op het informatiebord gaan we op weg. De blauwe route vinden we te kort, met haar 2 kilometer, dus gaan we voor de rode wandelroute van 7,5 kilometer.

wandelen Wekeromse Zand in de winterAls wij gaan wandelen op het Wekeromse Zand is het écht winter

Al binnen een paar minuten wandelen we het Wekeromse Zand op, na een eerste paadje tussen de naaldbomen door. Wauw, wat een weids stuifzandgebied. De drukte die we op de parkeerplaats hebben aangetroffen, zien we hier helemaal niet terug. Dit gebied is groot genoeg. Golvende zandduinen, met een dun laagje ijskristalletjes strekken zich voor ons uit. Hier en daar is het zand begroeid met een dun laagje mos, in verschillende kleuren groen. Verspreid over het Wekeromse Zand staan wat naaldbomen en –struiken. Mooi dat die altijd groen blijven, zo krijgt het winterse landschap toch wat extra kleur. Ik wandel niet graag in een loofbomenbos in de winter, maar zo’n zandvlakte, met wat naaldbomen erop en er rond omheen, is in elk jaargetijde mooi. Ik begrijp helemaal waarom het Wekeromse Zand zo populair is. Het is hier prachtig.

Eindelijk echt aan de wandel over Wekeromse Zand

Omdat de ijskristallen zorgen voor mooie fotografieopties en onze meiden direct in bomen beginnen te klimmen als we het Wekeromse Zand op lopen, komen we maar langzaam op gang. Nadat iedereen zich op z’n eigen manier heeft uitgeleefd, steken we dan toch het voorste deel van het Wekeromse Zand wandelend over. Op enige afstand staan in het mulle zand enkele paaltjes met rode pijlen. Aan de rechterkant duiken we het naaldbos wat verder in, eerst nog even afgewisseld met een open heidegebied. Een groepje naaldbomen staat er statig middenin, bovenop een heuvel. De zon staat nog laag en zorgt voor bijzonder licht.

wandelen Wekeromse Zand bos en heidewandelen Wekeromse Zand door bos en heidegebied

We volgen de bosrand langs het Wekeromse Zand wat en geregeld klimmen onze meiden opnieuw een aanlokkelijke boom in. We passeren we een ven, waar een verrekijker staat opgesteld. Om beurten speuren we het Wekeromse Zand ermee af, maar iets bijzonders kunnen we niet ontdekken. Het glooiende karakter van het landschap is hier duidelijker te zien. Vlakbij klopt een specht dat het een lieve lust is. Hoe goed we ook kijken, we kunnen hem helaas niet ontdekken.

Uitgestrekt heidegebied achter Wekeromse Zand

Zodra we het bosgebied verlaten, achter het Wekeromse Zand, strekt een groot heidegebied zich uit. In augustus is het hier vast ook super om te wandelen, als de heide bloeit en alles paars is. Het zandpad slingert tussen enkele eenzame naaldbomen en berken door en achter elke bocht zien we nieuwe vergezichten. We komen een tweede verrekijker tegen, eigenlijk net wat te hoog voor de kinderen. Die hebben daar geen moeite mee en klimmen op elkaars nek om er doorheen te kunnen kijken. Meer dan kale, bruine heide op een licht heuvelachtig landschap zien ze niet.

Wekeromse Zand VeluweDat het Wekeromse Zand tegen de Veluwe aan ligt is wel te zien

Door bos en een minder inspirerend deel van de wandeling

Na de heide volgt een meer gevarieerd bosgebied. Loofbomen en naaldbomen wisselen elkaar af. Op wat boomstronkjes voor een houtzagerij lunchen we in het heldere winterzonnetje. Dat voelt verrassend warm, na de ijzige start van de wandeling.

Na een kleiner heideveld en een bemost bospaadje komen we uit bij de toegangsweg naar Wekeromse Zand. Niet echt een mooi einde van deze wandeling vinden we. Daarom slaan we rechts een klein paadje in, dat een flinke heuvel op klimt. Boven staan een uitkijktoren en een pijl in de richting van het middelpunt van Nederland. Slechts een paar kilometer zijn we daar vandaan. Van boven zien we dat aan de achterkant van de heuvel een ander slingerend pad in de richting van onze auto leidt. Zo sluiten we deze bewegwijzerde wandeling af met een eigen creatief einde.

laatste deel wandeling Wekeroimse ZandLunchen en door voor het laatste deel van de wandeling

Meer mooie wandelingen rondom de Veluwe

De afgelopen jaren heb ik steeds meer mooie wandelingen ontdekt rondom de Veluwe. Ongeveer een half uur naar het oosten, aan de andere kant van de Veluwe is de Loenermark ook een enorme aanrader. Ook hier kun je in elk jaargetijde mooi wandelen, zeker ook in de winter. Ook ten zuiden van de Veluwe, in de omgeving van Wolfheze, heb ik al een aantal schitterende wandelingen gemaakt. Wat verder naar het zuiden, in natuurgebiede De Maashorst is trouwens een andere wandeling door een stuifzandgebied die erg de moeite waard is. De Bedafse Bergen zijn stuifduinen van tientallen meters hoog, heel gaaf om doorheen te struinen.

Heb jij nog tips voor andere wandelroutes rond de Veluwe of op de Veluwe zelf? Ik ben benieuwd.

Ga naar al mijn Nederland blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

2 reacties op “wandelen Wekeromse Zand op de Veluwe – stuifzand, bos en heide

  1. Gundi zegt:

    Wat een heerlijk plekje op op zondagochtend te gaan wandelen. Ik heb al zoveel van de Veluwe gehoord maar ken het eigenlijk niet. Zou er wel heeml graag eens naartoe gaan.
    Als het er ooit eens van komt ga ik zeker aan je wandeling denken. Bedankt om te delen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *