Kersenbloesem Rondje Kersenpracht Cothen

Wandelen tussen kersenbloesem bij Rondje Kersenpracht Cothen

Al jaren wil ik graag eens in de bloesemperiode het rondje Kersenpracht bij Cothen wandelen. Het lijkt er maar niet van te komen, omdat andere bloesemwandelingen dichter bij huis makkelijker te realiseren zijn. We wandelen door de boomgaarden in Ressen op amper 10 minuten van huis. Op een zonnige zondag in april komt het er dan tóch van: wij rijden naar Cothen. Zondagmiddag als de zon schijnt is niet direct het ideale moment om een parkeerplek te vinden bij de start van het Rondje Kersenpracht Cothen. Dat blijkt wel als we het startpunt naderen. Gelukkig gaat er net iemand weg en kunnen we ons Rondje Kersenpracht eindelijk beginnen.

Prachtige kersenboomgaard aan de overkant van de weg

Op de informatieborden bij de parkeerplaats van Familierestaurant de Jonge Graaf zien we dat er hier nog veel meer mooie wandelingen in de omgeving zijn. Je kunt ook kortere bloesemwandelingen maken, maar die 8 kilometer van Rondje Kersenpracht lijken ons de perfecte afstand. Zodra we de route van de juiste wandeling gedownload hebben steken we de weg over. Daar verwelkomt een schitterende boog vol kersenbloesem ons op de boomgaard van Landwinkel De Kersenhut. De officiële ingang is een eindje verderop, maar wij maken juist hier prachtige foto’s.

Kersenboomgaard en landwinkel CothenDe kersenboomgaard bij Landwinkel De Kersenhut Cothen

Bij Landwinkel de Kersenhut kun je producten van het land kopen, uiteraard ook kersen in de tijd dat ze rijp zijn. Je kunt er ook lekker lunchen, of Het Kersenmuseum bezoeken. Wil je een korte wandeling door hun boomgaard maken, dan kan dat ook via deze landwinkel.

De drukte achter ons na de start van Rondje Kersenpracht

Wij laten de landwinkel en de drukte rond de parkeerplaats achter ons door te starten met ons Rondje Kersenpracht. Na een klein stukje de provinciale weg gevolgd te hebben, buigen we af, een privé pad langs een fruitboerderij in. Gek genoeg lijken we de enigen die deze wandeling volgen. We lopen langs meer fruitboomgaarden en zien dat ook het Kromme Rijnpad hier langs voert.

Kromme Rijnpad en Rondje KersenprachtHet Kromme Rijnpad en Rondje Kersenpracht overlappen elkaar deels

Appel- en perenbloesem en het pittoreske centrum van Cothen

Op het erf van de boerderij staat ook de appel in bloei. De roze bloesem steekt af tegen de blauqe lucht. Bijen zoemen af en aan. Ook de perenboomgaard met z’n witte bloemen is schitterend om te zien. Het smalle wandelpaadje leidt ons langs meer bloesembomen en enkele kersenbomen, verder naar een aantal schilderachtige huizen.

Al gauw wandelen we het pittoreske centrum van Cothen in. Kinderen schommelen op een boomschommel aan een dikke tak, met ernaast ook weer een uitbundige bloesemboom. De ommuurde, protestantse kerk staat vlakbij een pleintje met kinderkopjes en grote, oude bomen en leilindes. Wat een schattig dorpje is dit. Het zonnige weer maakt deze wandeling langs bloesem en door dit schattige dorpje nóg sfeervoller.

Rondje Kersenpracht CothenNatuur, bloesem en dorpje: Rondje Kersenpracht Cothen

De Kromme Rijn en kasteel Rhijnestein

Zodra we het historische stukje centrum van Cothen achter ons laten, is het tijd voor een nieuw wow-momentje: aan de oever van de Kromme Rijn staan ook bloeiende bloesembomen en vanaf het bruggetje krijgen we kasteel Rhijnestein in het oog. De laan met bomen er naartoe oogt historisch, helemaal met de mooie, oude poort van het kasteel er zo tussen. Als we dichterbij komen, zien we dat het poortgebouw met haar rode luiken echt ons favoriete deel van het kasteel is. Het water er voorlangs heeft wel wat van een slotgracht en de kantelen en luiken maken het helemaal af. Jammer genoeg is het niet toegestaan onder de poort door te lopen, om het kasteel van dichterbij te bekijken, dus wij lopen verder.

Na nog een onverhard pad met onze rug naar het kasteel komen we bij een druk verkeerspunt en gaan we onder de provinciale weg door, langs mooie street art en kleurige tegels. Dan volgt een wat saai stuk, langs de doorgaande weg. We stappen daarom even stevig door, tot irritatie van onze meiden, die liever wat langzamer lopen.

kasteel Rhijnestein CothenKromme Rijn en kasteel Rhijnestein bij Cothen

Via landerijen met Knotwilgen, slootjes terug naar de start

En langzamer gaan we zeker weer zodra we vlakbij het centrum van Langbroek een hekje over zijn gestapt, de weilanden in. Door de grote hoeveelheid regen, die er de weken ervoor gevallen is, zijn de graslanden hier nogal drassig. Dat mag de pret niet drukken om weer op onverhard terrein te lopen en even over te steken naar een klein eilandje in de Cotherdrift. Dit is een prima plekje voor een lunchpauze.

Als we verder gaan volgen we een andere stroompje met mooie knotwilgen en veel grasland. Een beetje wiebelige, houten loopplank brengt ons naar de overkant van het water, waar we een haas zien. We struinen een beetje door het gras en langs slootjes, tot we weer bij de verharde weg komen. Zo afwisselend als het eerste deel van het Rondje Kersenpracht is, zo eentonig is het laatste stuk. We volgen twee lange, rechte wegen met weinig te zien. Een klein halfuurtje later zijn we dan terug bij de parkeerplaats. Wij besluiten de landwinkel en Het Kersenmuseum voor een andere keer te bewaren, omdat het al tegen de avond loopt. Langs een aantal prachtige bloesemboomgaarden rijden we het gebied uit, terug richting Overbetuwe.

weilanden en water Cothen en Langbroekweilanden en water rond Cothen en Langbroek

Deze wandeling is natuurlijk ook mooi in juni, als de kersen rijp aan de bomen hangen. In het laatste weekend van juni is er het Kersenfestival, dat op verschillende plekken in de Betuwe gevierd wordt en ook hier, bij Landwinkel De Kersenhut. Deze rustige wandeling kan in die dagen wellicht wat drukker zijn.

Ben jij dol op bloesemwandelingen en heb je het Rondje Kersenpracht én de wandelingen in de Betuwe al eens gelopen? Er zijn ook een aantal schitterende bloesemwandelingen in Zuid-Limburg. Ik was er al eens een heel weekend om te wandelen met onze oudste dochter.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Nederland blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *