wandelen tulpenvelden - wandelingen buiten de Bollenstreek

Wandelen tussen de tulpenvelden – wandelingen buiten de Bollenstreek

Wandelen tussen de tulpenvelden is één van de leukste dingen om te doen in Nederland in het voorjaar. Je zult alleen niet de enige zijn, die wil wandelen tussen de tulpen. Zeker als je een tulpenwandeling in de Bollenstreek maakt kan het op vrije dagen extreem druk zijn. Gelukkig zijn er in Nederland tegenwoordig genoeg alternatieven voor een wandeling tussen de tulpenvelden rondom Lisse. Met onderstaande opties is je tulpenwandeling gegarandeerd een stuk rustiger en relaxter dan wanneer je in het hoogseizoen naar de Bollenstreek gaat. Lees ook even mijn blog met routes en tips over fotografie in de bollenvelden als je er graag met de camera op uit trekt in het voorjaar.

Bekendste plek om te wandelen tussen de tulpen

De bekendste plek om te wandelen tussen de tulpen buiten de Bollenstreek is Noord-Holland. Toch is het hier op de meeste plekken al een heel stuk rustiger dan in de Bollenstreek rondom Lisse. Wil je meer typisch Nederlandse landschappen, meer ruimte en meer bloeiende tulpen zien? Dan is de Kop van Noord-Holland de plek waar je zijn moet. Vanuit Amsterdam ben je in korte tijd in een landelijke, groene omgeving, die elke lente wordt opgevrolijkt door gigantische velden met tulpen. Trek in gedachten een lijn van Hoorn naar Alkmaar en het gehele gebied daarboven is jouw tulpenfeestje. Dit is een hele fijne plek om erop uit te trekken in het voorjaar.

wandelen tussen bloeiende tulpenvelden in Noord-HollandBloeiende tulpenvelden Noord-Holland

Rondom Zijpe hebben wij een paar jaar terug volop hyacinten gefotografeerd in prachtige landschappen met molens. Voor de tulpen waren wij toen te vroeg, begin maart. Zodra de tulpen bloeien kun je fantastisch wandelen tussen de tulpenvelden rond Zijpe. Houd er wel rekening mee dat Zijpe na de Bollenstreek de bekendste plek is om tulpenvelden te bezoeken. Zeker in de periode van het jaarlijkse wandelevenement is het hier druk.

Ieder jaar organiseert Bloeiend Zijpe een wandeldag, waarbij je langs de mooiste bollenvelden in de omgeving van Zijpe loopt. Sterker nog, het grootste deel van de route voert over boerenland. Dichter bij de tulpen kom je niet. Er zijn wandelingen van 7,5 tot 30 kilometer en langs de route staan bollenkwekers die uitleg geven over de teelt van de bloembollen en voor versnaperingen zorgen. Natuurlijk kan je ook op andere dagen en op eigen gelegenheid wandelen in deze omgeving.

tulpen en bollenvelden - routes tipsTulpen- en bollenvelden in de omgeving van Zijpe

Op eigen gelegenheid tussen de tulpen wandelen in Noord-Holland

Hoe mooi de tocht van Bloeiend Zijpe ongetwijfeld ook is, zelf wandelen we het liefst op eigen gelegenheid. De Trage Tocht Egmond aan den Hoef is een flinke wandeling door het Noordhollands Duinreservaat, die ook voor een flink deel langs de tulpenvelden voert. Deze wandeling is het hele jaar door prachtig, maar als de tulpen in bloei staan is het helemaal een geweldige, afwisselende wandelroute. Trek voor deze tulpenwandeling maar de hele dag uit, want waar je normaal 14 kilometer in een uurtje of 3 zult lopen, wil je nu gegarandeerd steeds stoppen om foto’s te maken.

De afgelopen jaren ben ik echt fan geworden van de Trage Tochten. Dit zijn wandelingen die veelal over onverharde paden voeren. Bij een wandeling langs de tulpenvelden betekent dit dus ook dat je heel dicht bij de tulpen komt. Mijn favoriete Trage Tochten elders zijn die in Gulpen en Arnhem-Noord.

tulpen fotograferen - 2 verschillende foto'sHet liefst wandelen we op eigen gelegenheid – om ongegeneerd foto’s te maken 😉

Ondanks dat ik graag de tulpen fotografeer tijdens onze wandelingen, ga ik nooit een tulpenveld in. Je kunt dan bloemen vertrappen of ziektes het veld in brengen. Ondanks dat het misschien optisch anders lijkt, is geen enkele foto in dit blog gemaakt zonder meer dan 1 stap in een breed pad tussen de tulpen te zetten!

Mooiste tulpenvelden bovenin de kop van Noord-Holland

Hoe hoger in de kop van Noord-Holland, hoe imposanter en uitgestrekter de tulpenvelden worden, naar het schijnt. Reden genoeg om te gaan wandelen in de omgeving van Callantsoog. Deze geweldige wandeling is 10 kilometer lang en combineert het mooiste van Noord-Holland. De ene helft van de wandeling voert over het strand, terwijl de andere helft langs kleurrijke tulpenvelden gaat. Je loopt over oude dijkjes en rustige landwegen, zodat je ongestoord kunt genieten van de bloeiende tulpen. Pik onderweg het gezellige Callantsoog mee en je wandeling is af.

Julianadorp is één van de meest noordelijke plekken in Noord-Holland waar je een tulpenroute kunt lopen. Net als in Zijpe wordt in Julianadorp jaarlijks een speciale tulpen wandeldag georganiseerd. Je kunt daarbij kiezen voor een wandeling van 7,5 kilometer of 15 kilometer.

bloeiende tulpenveldenWandelen tussen bloeiende tulpenvelden in de kop van Noord-Holland

Zijn bovenstaande tulpenroutes voor jou te ver? In Anna Paulowna is er de Poldertuin. Hier wandel je GRATIS door een park vol tulpen en andere voorjaarsbloeiers in een parkachtige tuin. De Poldertuin wordt wel eens een mini-Keukenhof genoemd en inderdaad ziet ’t er zo ook wel uit.

Wandelen tussen tulpenvelden in Flevoland

Wie veel bloeiende tulpen in Flevoland wil zien, kan het beste in de auto of op de fiets stappen. De tulpenvelden hier liggen verspreid en afstanden zijn flink. Jaarlijks deelt Tulpenroute Flevoland verschillende routes om de mooiste tulpenvelden van Flevoland te ontdekken. Niet voor niks zijn er opnieuw maar liefst 3 autoroutes. Afgelopen jaar kon je ook op de step langs de tulpen en werden er allerlei andere leuke activiteiten tussen de tulpen van Flevoland georganiseerd.

tulpenvelden in FlevolandIn de aanrijroute naar de wandeling een oranje tulpenveld in Flevoland fotograferen

Omdat de tulpen jaarlijks op wisselende velden staan, is het lastig om vooraf zelf een andere wandelroute samen te stellen. De tulpen wandelroute overlapt deels met de rivierduin wandeling, in de omgeving van Swifterbant, waar in elk geval elk jaar tulpenvelden te zien zijn. Je passeert onderweg een kabouterbos (leuk voor de kids!) en een meetstoel. Deze meetstoelen vind je door de hele Flevopolder en zijn overblijfselen uit de tijd van de drooglegging van Flevoland. Vanaf de meetstoelen werd de polder opgemeten.

Een andere wandeling waarbij je ongetwijfeld de bloeiende tulpenvelden van Flevoland passeert, is de Groene Wissel Lelystad van 10 kilometer. ook deze wandeling voert door typische polderlandschappen, langs weiden met koeien en daarnaast nog één van de meer bosrijke stukjes van Flevoland.

wandelen tussen tulpen in Flevolandwandelen tussen tulpen en koeien, met kabouterbos en meetstoel in Flevoland

Tulpenroute wandelen in Drenthe

Misschien komt dit als een verrassing, maar de laatste jaren zijn er ook steeds meer tulpenvelden in Drenthe. Ook in deze noordelijke provincie kun je dus tulpenroutes volgen. Bij Bollenteler Joling vind je 3 fietsroutes, een autoroute en 2 wandelroutes langs de tulpen in Midden-Drenthe. De tulpen wandeling begint bij het Tourist Info Punt in Diever. De voornamelijk verharde wegen, waar de tocht langs gaat, hebben amper verkeer. Behalve tulpen zien we onderweg ook nog schapen en een hunebed. Hey, we zijn echt in Drenthe!

De tulpenvelden zijn hier iets minder overvloedig aanwezig dan in Flevoland, maar de tulpen zijn niet minder mooi. Bovendien gaat het laatste deel van de wandelroute door het pittoreske dorpje Diever. Dat is een leuke bonus, zeker omdat er een ijssalon pal langs de route zit. 😉 Er zijn overigens maar 3 tulpenvelden langs deze route. Dat zijn wel grote velden, met meerdere kleuren tulpen. Wil je er meer zien, dan kun je beter één van de fietsroutes of de autoroute rijden. Toch is de wandeling top, omdat je behalve tulpen ook een stukje Drenthe ziet.

wandelen tussen tulpenvelden in Drenthewandelen tussen tulpenvelden en schapen (koeien, paarden, geitjes) in Drenthe

Net iets westelijker deelt Bollenteler Veninga uit Hijken meer tulpenroutes, om te wandelen, fietsen of met de auto te ontdekken. Met de handige kaart van bloeiende tulpen in zijn omgeving kun je zelf heel makkelijk ook een wandelroute langs de tulpen bedenken.

Kun je geen genoeg krijgen van al die mooie tulpen? Neem dan een bosje mee voor thuis. In Beilen is een Pluktuin met de meest uiteenlopende tulpen, netjes per soort in stroken. De zelfbedieningstulpenpluktuin is voor iedereen toegankelijk en als je een mooi boeket hebt geplukt, reken je 25 cent per tulp af. Elke van de andere tulpenstreken heeft trouwens haar eigen pluktuin, soms meer dan één.

tulpen hunebedden en bloesem DrentheTulpen, hunebedden en bloesem in Drenthe

Tulpenwandeling Groningen

De meest noordelijke tulpenvelden van ons land vind je in Groningen. Dat deze tulpen zo noordelijk liggen, betekent ook dat ze steevast als laatste bloeien. In Groningen is de temperatuur nou eenmaal vaak een paar graden lager dan in het westen van Nederland. Ben je aan de late kant, dan kun je dus in Groningen nog bloeiende tulpen zien als ze in de Bollenstreek al gekopt worden. Rotary organiseert jaarlijks een tulpentocht in Groningen. In 2023 zijn dat maar liefst 4 wandeltochten, een fietstocht en een auto-/motortocht. Mocht je ook zin hebben om nog bloeiende tulpen te zien begin mei of half mei, dan kan dat in Groningen.

Er zijn routes van 10, 20, 30 én 40 kilometer. Helaas ben ik dit jaar niet in Nederland, maar volgend jaar ben ik van plan om de route van 10 kilometer over het Hogeland te lopen op het moment dat ze er op hun mooist bij staan. Het zou een paar jaar terug al eens gaan gebeuren, maar een geannuleerde accommodatie gooide toen roet in het eten. Twee dagen voor vertrek naar het noorden werd onze accommodatie plotseling geannuleerd en moesten we halsoverkop wat nieuws zoeken. Helaas een flink eind verder rijden naar de tulpen. Toen het ook nog de hele dag stormde en plensde op de dag dat wij de tulpenwandeling wilden maken, haakte ik af. Volgend jaar dus voor de herkansing.

tulpen na de regenTulpen na de regen – in onze eigen tuin, niet in Groningen

Heb jij na het wandelen nog niet genoeg tulpen gezien en ben je met de auto naar de start van jouw wandeltocht gekomen? Dan kun je op dit kaartje zien op welke plekken er in de provincie Groningen nog meer tulpenvelden te vinden zijn.

Ook in Zeeland kun je in alle rust de tulpen in bloei zien

Zo druk als het in de Bollenstreek kan zijn, zo rustig kun je in Zeeland de tulpen in bloei zien. De tulpenvelden liggen hier wel wat meer verspreid, dus alleen als je de streek waar je gaat wandelen goed kent, zul je misschien zelf een leuke tulpenwandeling kunnen samenstellen. Met de auto zie je hier zeker makkelijker en sneller de tulpen in bloei. Omdat ’t er heerlijk rustig is, kun je stoppen en van de bloeiende tulpen genieten zo lang als je wilt. De meeste tulpenvelden in Zeeland zie je in Zeeuws-Vlaanderen, maar ook op Walcheren zijn tulpen te vinden.

In Zeeland zijn verschillende pluktuinen, waar je zelf een boeket tulpen mag plukken. De pluktuinen van La Fleur heeft vestigingen in Yerseke, Goes en Serooskerke. Ook op Schouwen-Duiveland hebben ze een pluktuin, in Noordgouwe.

bloeiende tulpen ZeelandZo fijn dat je bloeiende tulpen op zoveel plekken in Nederland kunt zien

Jaarlijks wordt er ook een tulpen wandeltocht georganiseerd, waarbij je wel op relatief korte afstand veel bloeiende tulpenvelden passeert. De afgelopen twee jaar is deze wandeltocht helaas afgelast, maar grote kans dat er volgend jaar gewoon weer een tulpenwandeltocht Zeeland plaatsvindt. Deze wandeling gaat traditiegetrouw door polders en over dijken, langs de tulpenvelden rond Middelharnis op Goeree-Overflakkee.

Wanneer bloeien de tulpen?

Wanneer de tulpen bloeien is niet exact te voorspellen. In de meeste jaren bloeien de eerste tulpen in de Bollenstreek tussen begin april. Bij een flinke winter en als het lang koud blijft in het voorjaar duurt het wat langer voor de tulpenvelden in bloei staan. In 2021 was het voorjaar erg fris en bloeiden de eerste tulpen pas half april. Het was toen al begin mei toen in Drenthe en Groningen de tulpen bloeiden. Een jaar later was alles een stuk vroeger. Dit jaar is het grauw en wisselvallig. Vanaf volgende week lijken de temperaturen een stuk omhoog te gaan en de zon gaat zich meer laten zien. Hopelijk kunnen we dus heel snel van de bloeiende tulpen genieten.

wandelen tussen tulpenveldenBeste tijdstip voor wandelen tussen tulpenvelden hangt af van de plek in Nederland

Op de verschillende websites van tulpenroutes staan updates en foto’s van de tulpen, zodat je kunt zien of ze al bloeien. Zo voorkom je dat je voor niks naar de tulpenvelden gaat. De bloei duurt een paar weken en afhankelijk van wanneer de telers ze koppen, zijn de laatste velden in de Bollenstreek en het westen van Nederland begin mei verdwenen. In het noorden is dat ongeveer half mei.

Ben jij weleens gaan wandelen tussen de tulpenvelden in of buiten de Bollenstreek?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

11 reacties op “Wandelen tussen de tulpenvelden – wandelingen buiten de Bollenstreek

 1. DutchieontheRoad zegt:

  Mooie wandelingen! Ik was drie weken in de Bollenstreek, maar volgend jaar wil ik weer een andere regio bezoeken. Ik ga je tips dus zeker onthouden want volgend jaar wil ik zeker weer op pad. I

  • Yvonne zegt:

   Bij ons is het ‘t ene jaar ook meer dan het andere jaar. Zelf heb ik dit jaar ook meer bloesemwandelingen gemaakt.. ook mooi, maar voor de afwisseling zijn de tulpen ook leuk!

 2. Co zegt:

  Wat een mooie wandelingen! Ik heb de tulpen dit jaar helaas een beetje gemist, maar wie weet volgend jaar. En dan ga ik zeker een van die wandeldagen proberen, wat mij betreft is dat de leukste manier om ze te ontdekken 🙂

 3. Chayenne zegt:

  Ik vind het altijd zo ontzettend mooi om de tulpenvelden te zien. De wandeling in Drenthe spreekt me toch het meeste aan. Gek dat het zo onvoorspelbaar is wanneer de tulpen precies bloeien.

  • Yvonne zegt:

   Het heeft echt met de temperatuur te maken. Dit jaar is het nog heel lang koud geweest (en terwijl ik dit type zit ik ook enigszins bibberend buiten bij een kampvuurtje), dus dan bloeien ze pas later.

  • Yvonne zegt:

   Ja, er zijn echt genoeg plekken om tulpen te zien zonder drukte. En vandaag kwam ik, op de mountainbike door het bos, spontaan een enorm veld gekleurde tulpen tegen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *