wandelen op Sardinië

Wandelen op Sardinië – mooiste dagtrips

Wandelen op Sardinië is bepaald geen straf. Sardinië betekent natuur. Aan de Oost- en Noordkant van het eiland vind je ruige berglandschappen, immens blauwe baaien, omgeven door rotsen en ontelbare mogelijkheden om te wandelen. Hoewel wij zelf helemaal geen fervent wandelaars zijn, hebben we op Sardinië bijna dagelijks gewandeld. We hebben ons niet gewaagd aan langeafstandswandelingen, maar een aantal mooie dagtrips gemaakt. De mooiste dagtrips deel ik hier.

Wandelen op Capo Testa

In eerste instantie zouden we het uiterste noorden van Sardinië overslaan, maar toen ik foto’s zag van Capo Testa veranderde dat. Een dikke week voor vertrek annuleerde ik onze accommodatie in het zuiden en boekte er een huisje in San Teodoro voor in de plaats. Zo konden we nog een paar dagen ontspannen aan de heerlijke stranden in die omgeving en ook gaan wandelen op Capo Testa.

wandelen Capo TestaWandelen op Capo Testa

Capo Testa is een schiereiland in het uiterste noorden van Sardinië en zo’n anderhalf uur rijden vanuit San Teodoro. We vertrekken daarom vroeg in de ochtend, voor vakantiebegrippen dan. 😉 Rond half 11 zien we de door wind afgesleten, typische rotsblokken in de omgeving van Capo Testa opdoemen. Niet veel later parkeren we onze auto vlakbij de twee vuurtorens, om van daaruit onze wandeling naar Valle Della Luna te beginnen. In tegenstelling tot de andere wandelingen op Sardinië, die we gedaan hebben, zijn de afstanden en wandeltijden hier echt prima te doen met jonge kinderen. In een klein uurtje lopen we, met veel fotostops, naar het strandje van Valle Della Luna.

Het eerste deel van de korte hike loop je over heuvelachtig terrein, via kleine paadjes tussen het struikgewas. De uitzichten op de oude en nieuwe vuurtoren worden steeds beter. Zodra je de vuurtorens uit het oog verliest worden de rotsen groter en talrijker en begint het eenvoudige klimwerk. Zodra je de tweede heuvel beklommen bent zie je de blauwe baai en de grotwoningen van Valle Della Luna al liggen. Je kunt hier in anderhalf tot twee uur veel zien, maar je kunt jezelf ook prima een halve dag vermaken. Helemaal als je een handdoek meeneemt en zwemkleding, zodat je het wandelen kunt afwisselen met een frisse duik. Bordjes om de weg te wijzen zijn er nauwelijks, maar paadjes des te meer. Zorg dus voor een gps, of google maps, zodat je jezelf steeds even kunt oriënteren. Lees ook mijn uitgebreide blog over Capo Testa.

afdaling naar Valle della LunaDe afdaling naar Valle Della Luna

Er is niet veel parkeergelegenheid op Capo Testa. Kom je in de drukke zomermaanden wandelen, dan loont het om heel vroeg te komen, zeker ook vanwege de snel oplopende temperatuur. Buiten het hoogseizoen is er meestal voldoende (gratis) parkeergelegenheid.

Gola di Gorrupu – wandelen naar de mooiste kloof van Sardinië

Aan het begin van onze week Sardinië verblijven we een paar dagen in Cala Gonone. In de omgeving van dit dorpje zijn een aantal bekende wandelingen, die je echt niet mag missen. De wandeling naar Gola di Gorrupu is er daar één van. Zodra je de berg die Cala Gonone afschermt van de rest van Sardinië omhoog bent gereden, kun je Gola di Gorrupu eigenlijk al in de verte zien liggen.

wandelen Gorrupu kloofVanaf de SS125 zie je de Gorrupu kloof al liggen

Je kunt kiezen voor een vrij makkelijke, maar langere wandeling, waarbij je door bosachtig gebied loopt en plots oog in oog staat met de diepe kloof. Dan neem je de kleine zijweg van de SS125, ongeveer een kilometer na de Cala Gonone tunnel. Of je kunt doorrijden op de SS125, genieten van het weidse uitzicht over de omgeving en een kilometer of 15 verderop de zwaardere wandeling met veel betere uitzichten beginnen. Zodra je 3 accommodaties, waaronder het fantastisch gelegen Hotel Gorrupo in beeld krijgt, ben je er.

Hier is een gratis parkeerplaats, aan de rechterkant van het rode Casa Cantoniera di Ghenna ‘e Silana. Hier kun je jouw wandeling kunt starten. Aangezien onze meiden direct “die is voor watjes” roepen als we het over een makkelijkere wandeling hebben, kiezen wij de tweede optie. Deze wandeling heeft een hoogteverschil van 700 meter en sommige delen zijn best steil. Toch is het prima te doen, als je rustig loopt. Afwisselend loop je over rotsige delen, al dan niet begroeid met bomen en struiken en door stukjes bos, soms een grindpad en soms zand. Elke 20 tot 30 minuten kom je een schuilhutje tegen, met wat bankjes erbij, fijn als je even wilt uitrusten.

Su Gorrupu hike SardiniëDe Su Gorrupu hike over het pad met de beste uitzichten

Je bent anderhalf tot twee uur onderweg, over vier kilometer tot de ingang van de kloof. Vlakbij vind je een bron om je watervoorraad aan te vullen. Na contante betaling van 5 euro entree en een korte uitleg, mag je het groene en oranje deel van de kloof op eigen gelegenheid ontdekken. Een duidelijk pad is er niet, je volgt de stippen op de rotsen in de kloof. De rotswanden aan de zijkant lijken steeds hoger en kleurrijker te worden. In zo’n 30 minuten bereik je het rode deel, dat alleen met de juiste klimuitrusting toegankelijk is.

Ook gekozen voor de moeilijkere afdaling en zie je terug naar boven wandelen niet zitten? Dan kun je bij het entreehuisje van de kloof voor 15 euro (contant!) een kaartje kopen voor de jeep. Je loopt dan het makkelijke pad deels terug naar boven en stapt dan in een jeep, die je terugbrengt naar de parkeerplaats.

Gola di GorrupuIn de Gola di Gorrupu kloof

De wandeling naar Cala Goloritzé

Wij ondernamen de wandeling naar Cala Goloritzé ook vanuit Cala Gonone, maar eigenlijk is het wijs om dichterbij, of in het dorp Baunei zelf te verblijven. Je bent vanuit Cala Gonone al ruim anderhalf uur onderweg om bij het startpunt van de wandeling te komen, de retourtrip kost je drieënhalf uur van je dag. En dat terwijl Cala Goloritzé hemelsbreed slechts iets meer dan 10 kilometer van Cala Gonone is.

Geen zin om te wandelen? Je kunt ook een bootje huren in de haven van Cala Gonone en er naartoe varen. Er zijn ook verschillende maatschappijen die een soort veerdienst tussen Cala Gonone en de stranden aan de Golf van Orosei hebben. Goedkoop zijn beide opties niet.

wandelen naar Cala Goloritzéwandelen naar Cala Goloritzé

Vanuit bergdorp Baunei is het ongeveer 10 kilometer naar de parkeerplaats (Su Porteddu) voor de start van de wandeling naar Cala Goloritzé. Als je je auto op de grote parkeerplaats hebt achtergelaten en 6 euro per persoon (contant!) betaald hebt bij de start van de wandeling, loop je eerst wat bergopwaarts. Zodra je een rotsachtig, vlak gedeelte met wat struikgewas over bent heb je voor het eerst zicht op de zee. Het is een uitzicht waar we even stil van zijn: wow!

Tijdens de afdaling, die op plekken behoorlijk steil is, passeer je een met rode lintjes versierde boom en een schuilhut in de rotsen. Na een wat vlakker deel door het bos zie je voor het eerst de rotsformaties aan zee, die me direct aan de fascinerende karstlandschappen in Zuid-Oost Azië doen denken. Tenslotte komt de intens blauwe baai zelf in zicht en dalen we de steile trappen af. Het strand zelf is een keienstrand, nogal een teleurstelling voor onze meiden. Ook loopt het strand vrij schuin naar beneden, waardoor het niet geschikt is om te zwemmen met jonge kinderen.

Wij vonden Cala Goloritzé té toeristisch. Dat was in oktober in het naseizoen. Ik wil niet weten hoe vol het hier is in het hoogseizoen. Kom je voor de rust, dan is dit geen aanrader. Heel vroeg vertrekken is dan je beste optie.

Cala GoloritzéMooi, maar behoorlijk toeristisch: Cala Goloritzé

Onze eigen versie van de Cala Luna wandeling

Een derde wandeling die je vanuit Cala Gonone kunt ondernemen is die van Cala Fuili naar Cala Luna. Je kunt vanuit Cala Gonone naar Cala Fuili wandelen, maar de weg er naartoe is recht en saai, dus beter die 2 kilometer met de auto afleggen en aan het eind van de weg parkeren. Houd er rekening mee dat er niet heel veel parkeerplekken zijn en dat deze snel vol zijn. In de zomermaanden hoef je hier waarschijnlijk na half 9 ’s ochtends echt niet meer aan te komen. Begin oktober vonden wij er om half 10 nog redelijk vooraan een plekje.

Na de afdaling naar Cala Fuili en een tijdje ontspannen op dit fotogenieke strandje, beginnen wij aan onze alternatieve Cala Luna wandeling. De gehele wandeling, die overigens behoorlijk populair is, duurt ongeveer 2 uur. Met kinderen ben je waarschijnlijk nog wel wat langer onderweg, vooral het eerste deel is steil en lastig begaanbaar voor korte beentjes. Wij besluiten alleen een deel van de route te lopen, om dan af te buigen naar de Grotte Della Blue Marino, waar we de boot willen nemen naar Cala Luna, of terug naar Cala Gonone, afhankelijk van het tijdstip.

Cala Fuili - Cala Luna hikeDe hike naar Cala Luna begint bij Cala Fuili

Vooraf lezen we op internet dat de wandeling naar Grotte Della Blue Marino een half uur zal duren, maar in de praktijk zijn we dan pas net geklommen tot waar het pad wat vlakker wordt. Als we een kwartier later afbuigen van het hoofdpad, om naar de zee te lopen, gaat het pad over in een verzameling enorme rotsblokken en puin. Het is behoorlijk lastig om beneden te komen, met twee kids. Als we dan de blauwer dan blauwe zee zien opdoemen, zijn we de lastige klim gauw vergeten. Het laatste stukje van het pad gaat over een ijzeren rand, die aan de rotswand hangt.

En dan.. is de ingang van de grot gesloten, vanwege werkzaamheden. Boten zien we langsvaren, maar aanmeren hier kan niet. Er zit daarom niets anders op dan weer een uur terug te wandelen, tenzij we onze route vervolgen naar Cala Luna. Dat is echter nog minstens anderhalf uur lopen, zonder kinderen, en zien we met twee vermoeide dames niet zitten. We hebben al drie dagen achter elkaar gewandeld en de puf is er wel een beetje uit. Terug bij onze huurauto rijden we in 10 minuten terug naar Cala Gonone, waar we lekker neerstrijken op het stadsstrand.

Grotte Della Blue Marino - Cala Gonone hikeDe hike van Cala Fuili naar Grotte Della Blue Marino is de moeite waard

Let op: buiten het zomerseizoen zijn er alleen gegarandeerd rondleidingen om elf en drie uur in Grotte Della Blue Marino. Kom je op een ander tijdstip dan is het afwachten of er genoeg animo is en moet je wellicht lang wachten (er wordt pas gestart bij minimaal 10 personen).

Voor de toekomst: Wandelen op La Maddalena

Ongetwijfeld gaan we ooit terug naar Sardinië, want in onze week op dit eiland hebben we lang niet alles gezien. Een plek die we graag hadden willen bezoeken, maar waarvoor we echt niet genoeg tijd hadden is La Maddalena. Deze archipel van 7 grote en 55 kleine eilandjes schijnt perfect te zijn om te wandelen. Dat willen we dan ook graag eens uitproberen.

Tips voor wandelen op Sardinië

Neem genoeg water mee, het kan op Sardinië erg warm worden. Langs geen van bovenstaande wandelingen is water te krijgen, alleen bij Su Gorrupo. Daar is een bron om je waterfles bij te vullen.
Een gps of google maps is erg fijn om mee te hebben als je gaat wandelen op Sardinië. De paden zijn niet allemaal even duidelijk aangegeven en bij de wandeling naar de Grotte della Blue Marino waren wij erg blij dat we wisten hoe ver we waren.

wandelen op Sardinië is heerlijkWandelen op Sardinië

Neem contant geld mee voor het betalen van entreegelden. Je kunt nergens langs deze wandelingen pinnen.
Draag goede wandelschoenen. Wij waren op Teva sandalen en die vond ik voor een dag okee, maar als je meer wandelingen maakt op de ongelijke ondergrond, ben je toch erg blij met degelijke, dichte schoenen.
Verkijk je niet op de afstanden. Soms is een wandeling “maar” vier kilometer, maar ben je al gauw anderhalf tot twee uur onderweg. Dat is dan met een minimum aan (foto-)stops.

Wandelen op Sardinië met kinderen

De tijden die ik bij bovenstaande wandelingen genoemd heb zijn wandeltijden voor volwassenen, met weinig (foto-)stops onderweg. Las je regelmatig een pauze in, of heb je kleine ontdekkers bij je, die onderweg van alles willen onderzoeken? Tel er dan minimaal 25% bij op. Wij vonden alle wandelingen, behalve die op Capo testa, best pittig met kinderen van 5 en bijna 7. Zorg in elk geval voor goede wandelschoenen. De paden zijn ongelijk en er liggen geregeld losse keien en grind, wat het lopen voor kinderen lastig maakt. Soms moet er flink geklommen worden, dus zorg ervoor dat iedereen de handen vrij heeft, zodat je elkaar kunt helpen. Wandelen op Sardinië met kinderen is een leuk avontuur, maar neem er wel echt de tijd voor en neem zwemkleding mee als je langs de kust wandelt. Zo kun je een paar uur wandelen afwisselen met lekker even in zee plonzen. Entreeprijzen die ik hier boven noem, zijn half geld voor kinderen vanaf 5 jaar en kinderen tot die leeftijd zijn gratis.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

6 reacties op “Wandelen op Sardinië – mooiste dagtrips

  1. wannderful zegt:

    Prachtige uitzichten bij die kloof! En wel een goeie oplossing, die jeep, als je pas onderweg merkt dat het eigenlijk te zwaar is. Ik kijk er wel van op dat het er blijkbaar ook heel erg druk kan zijn in het seizoen.😯

  2. Linda | travellersoftheworld zegt:

    Wat hebben jullie veel prachtige wandelingen gemaakt met z’n vieren. Mooi! Ik had op Facebook al veel foto’s voorbij zien komen, leuk om nu je tips te lezen. Die kleur van het water is wel echt geweldig, de bergen en de rotsen zijn ook prachtig. Sardinië komt zeker op mijn bucketlist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *