wandelen NP De Maasduinen

Wandelen in NP De Maasduinen – tips en routes

Nationaal Park De Maasduinen is een langgerekt natuurgebied in het uiterste noorden van Limburg. Mogelijkheden om te wandelen in NP De Maasduinen zijn er genoeg en wij zijn er inmiddels al een aantal keren geweest. Ik deel tips en routes met je van de wandelingen die we gemaakt hebben. Eén van de wandelingen is ook erg geschikt voor wie hier met kinderen wil wandelen en ontdekken. Tips en routes worden de komende tijd vast verder aangevuld, aangezien er in De Maasduinen zo veel mooie plekjes zijn. We hebben er nog genoeg te ontdekken.

Nationaal Park De Maasduinen – waar wandelen

Het Nationaal Park De Maasduinen ligt tussen de rivier De Maas en de Duitse grens. Het gebied is zo langgerekt, dat het een beetje lastig te bepalen lijkt waar je nou het beste kunt gaan wandelen. Zelf hebben we nu op twee plekken gewandeld en een aantal tips gekregen voor andere wandelingen en volgens mij is ’t er gewoon o-ver-al mooi. Rijd je over de A73, om vervolgens de A77 te nemen, dan kun je vanaf afslag 2 bij Gennep Zuidwaarts rijden. Je ziet dan verschillende bordjes naar specifieke wandelgebieden staan, maar kunt ook doorrijden tot het Reindersmeer. Hier start onze, tot zover, favoriete wandeling.

favoriete wandeling NP De MaasduinenTot zover onze favoriete wandeling in NP De Maasduinen

Het NP De Maasduinen is het hele jaar door prachtig, maar in augustus geeft de bloeiende heide net een beetje extra aan het gebied. Ook het late voorjaar is super, als alles nog fris groen is en het zonnetje zich steeds meer laat zien.

Wandelen rond het Reindersmeer

De oude sluiswachterstoren zie je waarschijnlijk eerder dan het Reindersmeer zelf. De sluis is in de tweede helft van de twintigste eeuw gebruikt, toen grote vrachtschepen vol grind en zand vanuit het Reindersmeer naar het Leukermeer en de Maas voeren. Tegenwoordig wordt er ’s zomers ijs verkocht in de toren, die een mooi uitzicht op de oude sluis heeft, met daarachter het bezoekerscentrum en het meer. Er zijn drie parkeerplaatsen vlakbij de sluis, van waaruit je je wandeling kunt starten. In de weekenden tijdens de zomermaanden kan het hier best druk worden, dus kom vroeg, of ga door de weeks.

start wandeling ReindersmeerParkeerplaats en bosspeeltuin start wandeling Reindersmeer

Start bij het bezoekerscentrum bij de sluis

Een kijkje in het bezoekerscentrum is erg leuk, zeker ook voor kinderen. Je kunt hier van alles leren over het Nationaal Park De Maasduinen en de flora en fauna in het gebied. Vanuit het bezoekerscentrum loop je zo het grote terras op van Bosbrasserie In de Sluis. Hier kun je, pal aan het water, een hapje en drankje doen aan de start of het einde van je wandeling. Loop vanaf de linkerkant van de sluis het wandelpad op, als je met kinderen bent. Je komt dan een insectenhotel, een aantal leuke, houten speeltoestellen en een waterspeeltuin tegen, voordat je de houten brug oversteekt naar de andere oever. Daar aangekomen wacht een mooie bosspeeltuin, vol constructies van houten balken en touwen.

Vier verschillende wandelingen mogelijk

Vanaf de bosspeeltuin loop je over de rechteroever van het meer het rolstoelpad (onverhard) over, tot je een paar honderd meter verder bij een splitsing komt. Links bereik je het trekpontje, waarmee je naar de overkant van het meer kunt. Rechts wandel je om het meer heen naar de andere zijde. Je kunt kiezen om direct met het pontje over te steken en dan voor een wandeling van twee en een halve kilometer linksom of rechtsom te gaan. Uiteraard kan dat ook in omgekeerde richting. Of je maakt een achtvorm en wandelt eerst de ene helft van het meer rond, om met het pontje over te steken en dan de andere helft van het meer te doen en opnieuw met het pontje over te steken. Je kunt het pontje ook helemaal vergeten en alleen een grote ronde om het meer maken van ongeveer vijf kilometer.

pontje Reindersmeer NP MaasduinenMet het pontje het Reindersmeer over

De paden rond het Reindersmeer zijn allemaal onverhard. Het deel dat aan de overkant van het water ligt heeft zelfs voor een deel best mul zand. Hier en daar is het gebied licht heuvelachtig, maar de paden zijn vrij vlak. Drassig is het nergens. Onderweg passeer je verschillende soorten loof- en naaldbomen, maar vooral veel berken en dennen. Ook zie je struiken met (in de herfst) besjes en veel verschillende kleuren zand. Dat laatste is echt een mooi gezicht. Op sommige plekken gaat fijn, wit zand over in donkerbruin, geel en rood.

Bij erg laag water in het Reindersmeer vaart het pontje niet. Als dit het geval is, staan er aan het begin van de wandeling bordjes om je daarop attent te maken. Je kunt dan alleen de wandeling helemaal rond het meer doen.

Wandelen rond de Afferdense Duinen

De Duvelskuulroute (rood), de Broederbosroute (blauw) en de Rivierduinenroute (paars) zijn alle drie in de omgeving van Afferden. Alleen de laatste twee gaan ook daadwerkelijk over de hoge duinen, waar je ook een uitkijktoren vindt. Wij volgden de paarse Rivierduinenroute. De wandeling voert langs stuifzand, heidevelden, vennen en bossen. Deze combinatie vind je op meer plekken in het Nationaal Park De Maasduinen en maakt de wandeling lekker afwisselend.

wandelen NP De Maasduinen bij AfferdenWandelen in NP De Maasduinen bij Afferden

Doe je de Duvelskuulroute, dan kun je vanaf Landgoed Bleijenbeek aan de wandeling beginnen. Hier kun je de auto parkeren. Prima plek ook om even wat te drinken voor je aan de wandeling begint, of om bij te komen daarna.

Wij zijn de Rivierduinenroute (dik 7 kilometer) gestart bij de parkeerplaats bij het Zevenboomsven, maar je kunt ook beginnen bij de parkeerplaats bij het Quin. De paden zijn onverhard, maar nergens drassig. Naaldbomen, loofbomen, varens en struikgewas wisselen elkaar af in het bosgedeelte. Als wij deze wandeling maken, in september, staan overal paars vingerhoedskruid. Een heel mooi deel van de route is het grote heideveld met een paar vennen en loslopende, grazende runderen en schapen. Horeca vind je er niet, maar je kunt op het open veld heerlijk picknicken in de zon en genieten van de prachtige vergezichten. Er staan enkele bankjes, maar je kunt ook op één van de boomstammen neerploffen. Redelijk aan het eind van de route passeer je de hoge uitkijktoren. Vooral in augustus, als de heide paars bloeit, is het boven echt genieten van een grandioos uitzicht. Wist je trouwens dat De Veluwe als de heide bloeit ook geweldig is?!

Rivierduinenroute NP De MaasduinenDe Rivierduinenroute komt ook langs de uitkijktoren

Kies één van deze relatief korte wandelroutes als je plant om één tot twee uur onderweg te zijn. Of voeg twee routes samen tot een langere wandeling, er is een overlappend deel bij alle drie de wandelingen.

Andere wandelroutes NP De Maasduinen

Nadat we twee gebieden in het NP De Maasduinen verkend hebben, zijn we alleen maar meer nieuwsgierig geworden naar de rest van het nationaal park. De Putjesberg en de Ravenvennen schijnen ook erg mooi te zijn en ook rond landgoed De Hamert schijn je prachtig te kunnen wandelen. In de toekomst zullen we zeker meer wandelroutes in dit nationaal park uit gaan proberen. Met de tijd zal dit blog dan ook verder uitgebreid worden. Zelf kiezen wij wandelingen van maximaal tien kilometer lang, omdat dit met onze kinderen het maximum haalbare is op het moment. Er zijn echter ook verschillende langere wandelingen te maken in NP De Maasduinen.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

15 reacties op “Wandelen in NP De Maasduinen – tips en routes

 1. Feikje Meeuwsen zegt:

  Wij zitten nu in een vakantiehuis in Well, vlakbij het begin van de Putjesberg: die wandeling is inderdaad heel mooi. De andere lus – De Wellse Heide – is (ondanks de veelbelovende naam) juist heel saai.

 2. Ilona zegt:

  Vandaag hebben wij heerlijk gewandeld in de Maasduinen. Wat mooi en heerlijk rustig. Het trekveer en het speelbos waren favoriet bij Tim en Nienke. We gaan zeker nog terug. Bedankt voor deze leuke tip.

  • Yvonne zegt:

   Wat superleuk om te horen Ilona! Hopelijk was het weer ook nog okee.. bij mijn moeder in Midden-Limburg regende het, maar hier in Elst scheen de zon. Aangezien jullie precies daar tussenin waren, gok ik op bewolkt maar droog.. prima wandelweer dus. 🙂 Fijne meivakantie verder!

 3. Linda zegt:

  Nederland heeft ook zoveel mooie plekken. Dit ziet er ook allemaal super mooi uit, fijne wandelingen ook die niet te moeilijk zijn. Het ziet er ook afwisselend uit, daar houd ik van! Ik moet hoognodig meer op pad in Nederland

  • Yvonne zegt:

   Wij zijn de laatste weken helemaal into Nederland ontdekken.. we kunnen weinig anders ook, haha. Ik ben nu eigenlijk blij dat we dit nooit eerder gedaan hebben, dan hebben we nu nog wat te doen. 😉

 4. Jenny zegt:

  Wat een mooi gebied! In september heb ik een familieweekend in noord Limburg, het lijkt me heerlijk om hier te gaan wandelen. Goed dat er zo veel routes zijn, mijn schoonvader en mijn dochter lopen niet zo ver.

 5. Kelly zegt:

  Wat een mooi gebied zeg…nog nooit geweest. Jullie gaan sowieso wel vaker op pad in de natuur lees ik de laatste tijd. Doen jullie goed. Ik ben flink aan het klussen, maar hoop binnenkort nog tijd te maken om ook even lekker de natuur in te gaan. Dat doe ik echt veel te weinig terwijl het zo fijn is.

  • Yvonne zegt:

   Wat goed van je! Wij zijn ook begonnen met klussen en aan het maken van een groentetuin. Het klussen komt alleen steeds weer in het gedrang door onze wandelingen, haha.. misschien volgende week. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Haha, ook buiten ons eigen land hoef je vaak niet te vliegen hoor. In Roemenië hebben we vorig jaar ook geweldige natuur gezien.. gewoon met de eigen auto. 🙂

 6. Lon - Ontdek de Wereld Mee zegt:

  Hé wat leuk om hier een blog over te lezen! En ook leuk dat de Putjesberg, Ravenvennen en Hamert nog even genoemd worden. De Dorperheide is ook prachtig. Hier heb ik inmiddels een fijn artikel over geschreven. Mocht je meer tips nodig hebben voor een mooie wandeling in de Maasduinen dan weet je me te vinden 🙂 Groetjes Lon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *