avontuurlijk wandelen Slowaaks paradijs

Wandelen in het Slowaaks paradijs – avontuurlijke routes

Wandelen in het Slowaaks paradijs is een klein avontuur. Onze flinke bergwandeling door de Hoge Tatra’s was dat trouwens ook, maar in het Slowaaks paradijs blijf je een heel stuk lager. En toch klim en klauter je er hier op los. De tofste wandelingen in het Slowaaks paradijs volgen namelijk allemaal een kloof met verschillende watervallen, langs een rivier. Via ijzeren treden, die bevestigd zijn aan de rotswand loop je soms boven de rivier of over een waterval. Kettingen zorgen ervoor dat je jezelf kunt vasthouden en bij de watervallen zijn soms hoge ladders bevestigd, om erlangs of erboven omhoog te klimmen. Het Slowaaks paradijs heet in Slowakije Slovensky Raj.

Populairste routes Slowaaks paradijs

Het Slowaaks paradijs is een favoriete wandelbestemming, zeker ook voor de Slowaken zelf. In de zomermaanden kan het hier op sommige routes best druk zijn. Ga dus vroeg op pad en altijd op een doordeweekse dag. De allerpopulairste route kun je in de zomer beter niet lopen. Dit is de groene Suchá Belá route, die wel echt heel mooi is. De dag voor wij naar het Slowaaks paradijs gaan, zie ik op Instagram een post waar een heuse file in de kloof staat. Mensen moeten zelfs een half uur wachten tot ze de volgende ladder kunnen beklimmen. Je kunt de drukte slechts voor zijn door al vóór 8 uur ‘s ochtends te starten met wandelen vanuit de beginplek: Podlesok.

Slowaaks paradijsTijdens onze wandeling in het Slowaaks paradijs geen file

Wij zijn geen ochtendmensen en kiezen er daarom voor om de iets minder populaire blauwe Prielom Hornadu route te combineren met de groene Monastery Gorge. Het eerste deel, langs de Hornad rivier is vrij druk, maar goed te doen. In de Monastery Gorge moeten we soms wachten, omdat de ladders erg hoog en een béétje spannend zijn. Niet iedereen durft er even snel overheen. Toch is het hier zeker niet druk. Andere populaire routes die zeker de moeite zijn om buiten het hoogseizoen (of vroeg op de dag) te lopen zijn de Piecky Gorge, Velky Sokol en de Via ferrata Kysyl. Houd er rekening mee dat op de Via Ferrata helmen verplicht zijn. Deze kun je huren op verschillende plekken rond de parkeerplaatsen in Podlesok.

De laatstste jaren zijn steeds meer kloven in het Slowaaks Paradijs eenrichtingsverkeer geworden, omdat het te druk is om ook nog op tegenliggers te wachten. Je loopt dan via een normaal wandelpad terug naar je startpunt. Op deze kaart zie je alle mogelijke routes.

blauwe Prielom Hornadu routeWij kiezen de blauwe Prielom Hornadu route

Bereikbaarheid Slowaaks Paradijs

De bekende routes en kloven in het Slowaaks paradijs zijn te lopen vanuit Podlesok aan de noordkant van het Slowaaks paradijs. Pila is een goed startpunt als je Piecky Gorge of een andere route aan de Westkant wilt lopen. Om de blauwe Prielom Hornadu aan de Oostkant te starten begin je het best bij hotel Čingov. In Podlesok vind je de meeste parkeergelegenheid. Kom zeker in de zomermaanden voor 10 uur ‘s ochtends, anders is de kans groot dat de 2 dichtstbijzijnde parkeerplaatsen vol zijn. De dagkaart betaal je trouwens na je wandeling bij de parkeerautomaat. In Vydrnik en Letanovce is een treinstation. Vanuit Poprad is het slechts een kwartier met de trein. Ook Košice is met de trein goed bereikbaar. Het is alleen vanuit beide stations een paar kilometer extra lopen naar de start van de wandelroutes. Dit pension heeft super reviews en gezellige kamers niet ver van de start van de wandelroutes voor een goede prijs.

De blauwe Prielom Hornadu route

Vanaf de parkeerplaatsen in Podlesok is het nog een kilometer lopen over de verharde weg, tot de start van de avontuurlijke route langs de Hornad rivier. Bij een rotsformatie begint het echte wandelpad met een steile daling, waarbij we de brug naar het entreehuisje zien. Elke bekende kloof in het Slowaaks paradijs heeft zo’n huisje. Je betaalt een paar euro entree en kunt daarvoor onbeperkt wandelen. We volgen de rivier over een smal wandelpad door het bos. Het is pas augustus maar toch zien we al verschillende paddenstoelen. Het is hier duidelijk vaak vochtig. Onze meiden beginnen net te mopperen waar dat avontuurlijke pad nou begint, als we via een aantal ijzeren haken over een grote rots moeten klimmen. Wat verderop klimmen we opnieuw, met behulp van een ketting.

Slowaaks paradijs avontuurlijke route Prielom HornaduOnze avontuurlijke route Prielom Hornadu

Als onze kinderen nét opnieuw wat ongeduldig worden naar avontuur, komen we de eerste oversteek boven het water tegen, over van die ijzeren roosters aan de rotswand. Daar volgen er meer van. De Prielom Hornadu route is redelijk druk belopen, maar filevorming, zoals bij Suchá Belá is er niet. Toch zijn we blij niet de hele route te volgen, want zodra we de afslag nemen naar de Monastery Gorge, laten we vrijwel alle andere wandelaars achter ons.

Via de Monastery Gorge naar het hoogste punt

De Monastery Gorge is de groene route, door een veel steilere kloof, naar de hooggelegen kloosterruïne, midden in het Slowaaks paradijs. Het is geen rivierkloof, maar eigenlijk een aaneenschakeling van watervallen die langs steile wanden naar beneden komen. Bij elke waterval staat een lange ladder. Een echt pad is er niet. We klimmen veel over rotsen en trappen, met soms een steil stuk zanderige helling. De afgelopen dagen is er veel regen gevallen, dus het is soms behoorlijk modderig en glad. Hier en daar liggen enorme boomstammen in de stroom van de waterval. Soms moeten we onder een overhangende rots door. Dit is duidelijk het meest avontuurlijke deel van de route. Er klaagt dan ook niemand meer: “Mama, wat een toffe wandeling is dit!”

Monastery Gorge Slowaaks paradijsDe spannende Monastery Gorge in het Slowaaks paradijs

Veel te snel komen we bij een open vlakte, waar de kloosterruïne staat. Hoewel we inmiddels ook wel buiten adem zijn en wel wat te eten lusten. Gelukkig is er aan de andere kant van de weide bij de kloosterruïne horeca en er staan ook een aantal picknickbankjes. De gebouwen van het oude klooster worden mooi gerestaureerd. Het uitzicht over het landschap rondom het Slowaaks paradijs is mooi, maar niet spectaculair. Dat geldt ook voor de wandeling terug naar beneden.

Afdaling terug naar Podlesok

Via de groene, de gele en de rode wandelroute dalen we langs normale wandelpaden, door het bos, weer af naar Podlesok. Na de spannende ladders, trapjes en bruggen is zo’n wandeling dan een beetje saai. Geregeld worden we ingehaald door mensen op de mountainbike. We ontdekken pas later dat je vanaf de horeca bij het klooster ook een mountainbike kunt huren om naar beneden te fietsen. Was zeker ook leuk geweest en een stuk sneller. Ook nu passeren we weer het restaurant van Ranc Podlesok, waar je ook vrij luxe (maar betaalbaar) kunt overnachten. In de speeltuin met enorme schommels en een kabelbaan laten onze meiden zien dat ze best nog wel wat energie over hebben. Op onze vraag of we nog een rondje zullen wandelen roepen ze dan toch heel hard “nee”! Een ijsje gaat er nog wel in en dat is dan een mooie afsluiting van deze avontuurlijke wandeldag.

Slowaaks paradijs klooster en Ranc PodlesokVan het klooster naar Ranc Podlesok is de wandeling niet zo spannend

Wist je dat in het Slowaaks paradijs ook meer dan 300 grotten zijn, waaronder de Dobšinská Ice Cave? Dit is een Unesco werelderfgoed dat het mooist is in de winter en lente. Houd er rekening mee dat je vanaf de parkeerplaats een klein halfuurtje moet klimmen naar deze grot.

Extra tips wandelen Slowaaks paradijs

Tenslotte een aantal laatste tips voor je aan jouw wandeling naar het Slowaaks paradijs begint:

  • Ga hier alleen wandelen als je geen hoogtevrees hebt. De ladders zijn behoorlijk lang. Voor kinderen vanaf een jaar of 7 zijn ook de spannende kloven zoals de Monastery Gorge te doen.
  • Ga alleen wandelen in het Slowaaks paradijs met stevige, dichte wandelschoenen aan. Er zijn veel rotsen en keien en het pad is zelden vlak.
  • Informeer jezelf vooraf welke routes eenrichtingsverkeer zijn, zodat je niet onverwacht flink wat extra kilometers aan je wandeling toe moet voegen.
  • Ga het liefst wandelen in het Slowaaks paradijs buiten het hoogseizoen. Dan kun je het meest ongestoord van de natuur genieten, zonder de vele Slowaakse toeristen in eigen land. De Suchá Belá route had me fantastisch geleken, maar file lopen in de kloof haalt het plezier er gauw af.

ladders Slowaaks paradijsHoogtevrees is niet handig met alle ladders in het Slowaaks paradijs

Meer avontuurlijke wandelingen in Slowakije

Zoals ik eerder al schreef, kun je in het Hoge Tatra gebergte ook hele avontuurlijke wandelingen maken. Onze eigen wandeling in het Hoge Tatra gebergte voert ons steeds hoger, een pas met kettingen over, een andere vallei in. Onderweg passeren we bergmeren via rotspaden waar soms Tatragemzen zich laten zien. Heel gaaf! Een andere avontuurlijke wandeling die we in Sloakije gemaakt hebben is de Diery Gorge wandeling. Janosikove diery in Mala Fatra (kleine Fatra nationaal park) is één van de mooiste wandelingen van het land. Ook hier neemt een aaneenschakeling van bruggetjes, loopplanken, rotsen en ladders je mee door een kloof en over watervallen. Binnenkort een uitgebreid blog over deze wandeling.

Ben je in de buurt? Blijf zeker wat langer. Er is ook genoeg te zien en doen in het Tatra gebergte in Slowakije.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *