wandelen Blauwe Meer Drenthe

Wandelen rond het Blauwe Meer in Drenthe – on-Nederlands blauw

Het Blauwe Meer in Drenthe is niet ver van onze accommodatie, het Huisje in het Veld, waar we eind maart een weekend doorbrengen. Wandelen rond het Blauwe Meer staat op onze planning vanwege het wisselvallige weer in dat weekend. Een wandeling rond het Blauwe Meer is nog geen 3 kilometer en als je niet al te veel foto’s maakt is dat dus binnen een uur te doen. Uiteraard lukt het óns niet om binnen een uur rond te zijn, want het water is zo on-Nederlands blauw en groen dat ik echt onder de indruk ben. Na elke bocht staan we opnieuw stil om foto’s te maken. Ik neem je met mijn foto’s mee op onze wandeling rond het Blauwe Meer in Drenthe.

Waarom is het Blauwe Meer zo blauw

Het Blauwe Meer in Drenthe bevindt zich ten zuidoosten van het dorp Hoogersmilde. Het is een recreatieplas, die ontstaan is door zandwinning in de vorige eeuw. Rondom het meer zorgen naaldbomen, berken en andere boomsoorten en struikgewas voor het gevoel dat dit helemaal geen kunstmatig meer is. Het is gewoon echt een mooi stukje natuur geworden. De blauwe kleur ontstaat door de diepte van het meer en de aanwezigheid van Glaucosiet in het zand. Dit donkergroene mineraal verweert makkelijk en geeft het water haar blauwe kleur op heldere, zonnige dagen en een meer groene kleur op bewolkte dagen en winterse dagen met weinig licht. Overigens is ons eerste uitzicht op het Blauwe Meer helemaal niet zo blauw, omdat de wind dan net is opgestoken en er veel rimpels op het water zijn.

Blauwe Meer niet direct blauw toch mooiHet Blauwe Meer is niet direct blauw, maar de natuur is wel meteen mooi

Houd je van een langere wandeling, dan kun je een rondje Blauwe Meer prima combineren met een wandelroute over het Leggelderveld. Daar vind je heide- en veengrond, bosgebied en prachtige vergezichten. Dat laatste vanwege het hoogteverschil door zandverstuivingen.

Aankomst bij het Blauwe Meer

Maart roert zijn staart en bij een rondje belevingspad Hoogersmilde krijgen we twee hagelbuien op ons dak. Toch schijn tussendoor de zon volop. Als we terug zijn bij de auto besluiten we ’t erop te wagen en rijden we in minder dan tien minuten naar het Blauwe Meer. In de zomermaanden parkeer je betaald op de grote parkeerplaats aan de rechterkant. Van daaruit loop je, afhankelijk van je plekje, in een paar minuten naar het zwemstrand van het Blauwe Meer. Wij komen echter wandelen rond het Blauwe Meer en het seizoen is nog lang niet begonnen. Parkeren kan daarom gratis, voor of na de nu geopende slagboom.

start wandeling rond het Blauwe MeerBij de start van onze wandeling rond het Blauwe Meer hebben wij er al een rondje op zitten

Gele wandelroute rond het Blauwe Meer

Al voordat we bij het zwemstrand zijn, zien we aan de linkerkant bij de fietsenstalling een gele pijl. Ah, een wandelroute! Die pijlen blijken later wat overbodig, want alle paden lopen rondom het meer, dus verdwalen is echt onmogelijk. Geregeld verlaten we de pijlen en het hoofdpad, omdat andere paadjes dichter langs de waterkant gaan. Overal staan gave klimbomen langs de waterkant, dus onze meiden vermaken zich ook goed. We schieten alleen weinig op, omdat ik maar blijf fotograferen. Zo nu en dan zien we weer een gele pijl, maar we volgen eigenlijk vooral onze eigen route.

Kom je van ver, dan is het Blauwe Meer het best te combineren met een andere wandeling in Drenthe. Zelf deden wij met de kinderen belevingspad Hoogersmilde, maar ook het Drents-Friese Wold en Dwingelderveld zijn niet ver weg.

wandelen rond het Blauwe Meer in DrentheKlimmen en wandelen rond het Blauwe Meer in Drenthe

Schommelen bij het Blauwe Meer

Als we ongeveer halverwege de wandeling rond het Blauwe Meer zijn, gaat een paadje aan de rechterkant naar een kleine landtong. Ook hier glinstert het water aanlokkelijk blauw en groen en door de hoogteverschillen is dit stukje van het meer extra fotogeniek. We worden nog blijer als we aan een boom, vooraan op de landtong een schommel zien hangen. De zon doet flink haar best, waardoor we met een beetje fantasie het idee hebben op een verre vakantiebestemming te zijn. De temperatuur, die amper 6 graden is, vergeten we voor het gemak maar even.

Terwijl één van de meiden de schommel uitprobeert, klimt de ander in de boom om vanaf boven van het uitzicht over het water te genieten. Als ze allebei geschommeld hebben is de vakantiestemming gauw verdwenen, als het ineens flink begint te hagelen.

Schommelen bij het Blauwe MeerZo leuk dat dit kan: schommelen bij het Blauwe Meer

Vanuit de Achterste Plas weer naar de parkeerplaats

Gelukkig is de bui van korte duur en als we het laatste, smalle staartje van het meer voorbij zijn, schijnt de zon alweer. We lopen inmiddels tussen twee meren door. Aan de rechterkant ligt het Blauwe Meer te schitteren en links in weer een andere kleur helderblauw de Achterste plas. Bordjes waarschuwen om de zandbult naar die plas niet over te gaan. Vanwege diepte van het water en instortingsgevaar is dat levensgevaarlijk. Jammer, want ook dat grotere meer ziet er super uit.

Aan deze kant van het Blauwe meer zijn wat meer hoogteverschillen en dat zorgt voor meer mooie doorkijkjes naar het water. Doordat het zand hier en daar verdwenen is, zijn de wortels van de naaldbomen bloot komen te liggen. De dames vinden het geweldig om juist in die bomen te spelen. Heel lang duurt de pret echter niet, want een grotere hagelbui komt zichtbaar dichterbij. We redden nog net een pad van de parkeerplaats door ‘m in het struikgewas te zetten, voordat het losbarst. Tijd om terug te keren naar ons Huisje in het Veld.

laatste deel wandeling Blauwe MeerHet laatste deel van onze wandeling rond het Blauwe Meer

Wanneer wandelen rond het Blauwe Meer in Drenthe

Wandel rond Blauwe Meer op een zonnige, doordeweekse dag buiten het seizoen, als je tenminste in rust wilt genieten van deze mooie plek. Tijdens onze wandeling zijn we amper andere mensen tegengekomen. Ik kan me echter voorstellen dat dit in de zomermaanden op warme dagen wel anders is. Die parkeerplaats is niet voor niks zo groot. Zelfs op bewolkte dagen is het Blauwe Meer mooi, maar verwacht dan een groene kleur, in plaats van blauw. Sowieso verandert de kleur van het water bijna na elke bocht, op welke dag je hier ook komt. Alleen dat al is prachtig om te zien. Het contrast met de gele grassen en oranjebruine beukenblaadjes, die nog in de bomen hangen is in de winterperiode ook prachtig.

Een wandeling rondom het Blauwe Meer maak je het makkelijkst als je in de omgeving verblijft. Het Huisje in het Veld waar wij hebben geslapen is een dikke aanrader. En wist je dat er in Drenthe nóg een azuurblauw meer is? De Gasselterveldroute leidt je rond dit andere blauwe meer.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Nederland blogs, of kies een andere bestemming »

10 reacties op “Wandelen rond het Blauwe Meer in Drenthe – on-Nederlands blauw

 1. Koos Krouwels zegt:

  Vandaag via jou blog naar het blauwe meer geweest. Bij aanvang wandeling begon het te gieten dus even gewacht tot het droog was. Heerlijk gewandeld en het was niet druk. Een mooi stukje natuur. Wij staan dit jaar in Ruinerwold op een SVR camping en hebben al aardig wat uitstapjes gedaan. Nieuwsgierig? Kijk dan op christiene.reislogger.nl . Groetjes Koos.

  • Yvonne zegt:

   In mei was de kleur vast alweer wat blauwer ook, vanwege een hogere stand van de zon. In de Kerstvakantie was het wisselend blauw en groen.

 2. Denise zegt:

  Leuk dat je er was. Dit staat sinds vorig jaar al op m’n planning, dus hopelijk komt het er deze zomer echt van. Van de schommel wist ik ook al af, dus hopelijk hangt die er tzt nog.
  Sowieso vind ik niet-natuurlijke recreatieplassen vaak opvallend mooi in Nederland.

 3. Janet zegt:

  Ik ben opgegroeid in deze regio en kwam vroeger vaak bij het Blauwe Meer om te zwemmen en te chillen. Ik heb zoveel gezellige middagjes gehad hier! Toch heb ik vroeger echt nooit doorgehad hoe mooi het meer eigenlijk is.

  • Yvonne zegt:

   Dat is vaak zo: als iets vanzelfsprekend is, zien we de schoonheid niet. 🙂 Dat heb ik zelf ook met de omgeving waar ik ben opgegroeid. Ik kwam er laatste weer om te wandelen en heb er enorm van genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *