Taroudant

Waarom Taroudant, ook wel klein Marakech, zo leuk is

Taroudant wordt vaak klein Marrakech genoemd. Onze eerste keer in Taroudant zien we slechts een stukje van de indrukwekkende stadsmuur en één van de souks, omdat we vooral graag souvenirs willen kopen. In Taroudant zijn die souvenirs namelijk een heel stuk beter geprijsd en zijn verkopers minder gehaaid dan in het grotere Marrakech. Afgelopen Kerstvakantie zijn we opnieuw in Taroudant en zien we veel meer van de stad. Wij begrijpen nu precies waarom Taroudant klein Marakech wordt genoemd en ook waarom veel mensen deze stad veel leuker vinden dan het meer chaotische, drukkere Marrakech.

Sfeer in Taroudant gemoedelijker dan in Marrakech

Marrakech is druk, toeristisch en op sommige plekken echt hectisch en chaotisch. Ik hou ervan, maar je moet er wel echt ogen en oren aan alle kanten hebben. In de souks moet je op je spullen letten en word je vaak aangesproken door iemand die je graag wat wil verkopen. Logisch, als je ziet hoeveel winkeltjes vol prachtige koopwaar (en overbodige, Chinese meuk) er zijn. Het Djemaa-el-Fna plein is in de avonduren echt een heksenketel. Slangenbezweerders, mannen met aapjes die hun kunsten vertonen en dames die je handen willen versieren met henna proberen allemaal je aandacht te trekken. Zeker de straten rond het oude centrum zijn op bepaalde tijden een stinkende, lawaaierige verkeerschaos.

Taroudant relaxter dan MarakechTaroudant is relaxter dan Marakech: in verkeer, mensen en eigenlijk alles

Taroudant is een heel andere wereld. Hier speelt het leven zich vooral binnen de imposante verdedigingsmuren af. Binnen die stadsmuren delen voetgangers de straten voornamelijk met paard- en wagen, de souks zijn veel ruimer van opzet, het is er rustiger en verkopers zijn daardoor minder aanwezig. In Taroudant voelt alles zoveel gemoedelijker.

De stadsmuren zijn in indrukwekkende staat

Delen van de stadsmuur van Marrakech zijn nog in goede staat. Andere delen zijn verdwenen, of deels ingestort bij de aardbeving van september 2023. In Taroudant is de volledige muur nog aanwezig. Rond het oude centrum staat kilometer na kilometer dit okergele verdedigingswerk, inclusief kantelen en enorme poorten. Je hebt hier echt het idee dat de tijd heeft stilgestaan. Bij Bab el Kasbah kun je de muur beklimmen en je verwonderen over hoe dik en imposant dit bouwwerk rond de stad is. Het vlakbij gelegen hotel Palai Salam is een geweldig, historisch bouwwerk dat zich praktisch IN de kasbah bevindt.

stadsmuur TaroudantDe stadsmuur van Taroudant is soms nog echt oud, soms gerestaureerd, maar overal indrukwekkend

Sta je bij Bab el Kasbah bovenop de muur, dan begrijp je waarom scènes uit verschillende films in Taroudant zijn opgenomen. Zo is een groot deel van Ali Baba en de 40 rovers aan de noordkant van de medina gefilmd, vlakbij Bab Bizamaren. Hier is een sterk geërodeerd, grotachtig landschap net buiten de stadsmuren, met zich op de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte. Een ritje met een paardenkoets brengt je er zeker langs.

Kijk heel goed welk paard goed verzorgd wordt, voordat je in een koets stapt. Onze meiden willen alleen een ritje maken met een gezond en blij uitziend paard. Als we de eerste koets in de rij toegewezen krijgen, maken zij alle koetsiers duidelijk waarom wij met het 4e paard willen.

Taroudant paardenkoetsWij verkennen Taroudant met de paardenkoets om de volledige stadsmuur te zien

Een ritje in de paardenkoets is zoveel relaxter in Taroudant

In Marrakech zien wij de paardenkoetsen tussen het drukke verkeer door manoeuvreren. De medina kun je niet in, dus je zit echt tussen de uitlaatgassen op de rongweg rond de oude stad. Zo nu en dan passeer je mooie plekken, zoals de Bab Agnaou en Bab Er Robb. In Taroudant betekent een ritje met de paardenkoets dat je 7 kilometer lang langs die enorme stadsmuren rijdt. Je ziet de enorme stadspoorten, de bergen van de Atlas in de verte, tuinen met palmbomen en Middeleeuwse bouwwerken. Er is hier nog niet de helft zoveel verkeer als in Marrakech en is een ritje in de paardenkoets zoveel relaxter. Standaard is een bezoekje aan de leerlooierij en een winkel met Arganproducten inbegrepen. Geef het aan als je hier geen interesse in hebt en wat overblijft is een uur rondrijden en de oude stad bewonderen. Zeker een aanrader aan het einde van de dag, tegen zonsondergang, als het licht op haar mooist is en de temperatuur wat lager.

Souvenirs shoppen en thee drinken gaan hier hand in hand

Waar de souks in Marrakesh wat donker en beklemmend kunnen voelen, zijn ze in Taroudant veel ruimtelijker opgezet. Ook is er ruimte tussen de verschillende souks, waar je buiten loopt, door gewone winkelstraten. Hier en daar zijn restaurantjes en andere gelegenheden die heerlijk geurende, zoete Marokkaanse thee serveren. Ideaal dus om af en toe even een break te nemen in het shoppen. De Marché municipal is waar de lokale bevolking zelf haar inkopen doet, dé plek om lokaal te shoppen. Hier vind je ook genoeg winkels met souvenirs. De Grande Marché de l’artisanat is de plek om leren producten, geglazuurde borden, rieten mandjes en van die typisch Marokkaanse lampen te kopen. Op zondag is er de speciale zondagsmarkt, waar de lokale bevolking haar fruit, groenten en kruiden inkoopt. Dé plek voor wat extra couleur locale, nét buiten de stad.

souvenirs kopen in TaroudantDrink heerlijke Marokkaanse thee, tijdens het souvenirs kopen in Taroudant

Sla zeker een bezoek aan Aladdin Treasure niet over

Aan de zuidkant van de medina van Taroudant, ligt het voormalige Joodse deel van de stad: de mellah. Sinds we de mellah in Fez bezocht hebben, nemen wij in elke Marokkaanse stad even een kijkje in de mellah. Die van Taroudant is leuk, met overal winkeltjes vol lokale producten. De grote Joodse begraafplaats lijkt veel op die van Marrakech: een zee van witte graven met Hebreeuwse teksten en enkele speciale tombes. Dé reden om dit deel van de medina in Taroudant te bezoeken is echter voor ons Aladdin Treasure.

Aladdin Treasure is in feite een souvenirwinkel in de voormalige synagoge van Taroudant. Maar wat voor souvenir winkel! Het is echt alsof je de wereld van Aladdin binnenstapt, zodra je die drempel over gaat. In een fantastisch, historisch gebouw met nog tientallen oude details uit de tijd dat dit een synagoge was, staan enorme, houten deuren, rijkbewerkt en super gedetailleerd versierd. Er hangen gigantische kroonluchters en andere lampen, met gekleurd glas. Er zijn handgeweven tapijten, kleurrijke serviezen en tajines, houten kisten en enorme vazen. Overal staan nog Joodse voorwerpen, prachtige spullen die geschiedenis ademen. Wij zijn er een half uur binnen geweest, maar hadden makkelijk nog een uur kunnen blijven, als we geen andere plannen hadden gehad! (tip: ga ook de trap op, om de bovengalerij te bekijken)

Aladdin Treasure TaroudantMijn favoriete plek in Taroudant: Aladdin Treasure

Ook in Taroudant is een leerlooierij, maar met een totaal andere sfeer

Fez staat bekend om haar leerlooierijen. Ook in Marrakech zijn de (veel kleinere) leerlooierijen bekend. Daar is het echter één van de lastigste plekken in de stad om onbezorgd rond te lopen. De smalle, vaak donkere steegjes rond de looierijen en de vele “mannetjes” die je alleen maar even de looierij van hun familielid of vriend willen laten zien zijn niet de meest relaxte plek van de stad. In Taroudant is dat anders. La Tannery, zoals de leerlooierij hier heet, ligt sinds een aantal jaren net buiten de oude stad.

De ruim opgezette, lichte en prettig aandoende looierij is een prima plek om een indruk te krijgen van het hele proces. Zodra je aankomt zal iemand je de verschillende stappen van het leerlooien laten zien en al je vragen beantwoorden. Je kunt hier rustig rondkijken, foto’s maken en als je dat wilt een mooie souvenir kopen. Er is geen druk om iets te kopen, maar de eigenaars van de kleine winkeltjes aan de rand van de looierij zullen wel vragen of je een kijkje komt nemen. Daarmee voelt deze looierij heel anders dan die in Marrakech. Wat wel hetzelfde is, is de geur van ammoniak die er hangt. Wij krijgen munttakjes aangeboden, om onder onze neus te houden. We slaan af, want we zijn wel wat gewend, na onze stedentrip naar Fez en talloze reizen door India. 😉

leerlooierij Taroudant La TanneryBijzonder om in alle rust te zien hoe de leerlooierij in Taroudant werkt

De reis naar en overnachten in Taroudant

Wij zijn de laatste keer naar Taroudant gereisd vanuit Taliouine, waar we de Tislit Gorge bezochten. In minder dan 2 uur ben je er. Nog net iets dichterbij is Agadir, op ruim anderhalf uur. Na ons eerste bezoek aan Taroudant reizen we over de Tizi ‘n Test pas terug naar Marrakesh. Deze bergroute is minder bekend dan de Tizi ‘n Tichka, de doorgaande toeristische route door de Atlas van Marrakesh naar Ait Benhaddou en Zagora. Reken op een schitterende tocht, met veel fotostops, van zeker 6 tot 7 uur, langer als je de zaterdagse weekmarkt van Asni (aanrader!) bezoekt. Afgelopen januari zijn we vanuit Taroudant naar Essaouira gereden. Ook dat is prima te doen zo’n 4 uurtjes, maar een beetje saai qua route.

Wij hebben in een lokaal appartement in het centrum van de stad geslapen: super schoon en comfortabel met veel meer ruimte en voor een veel beter prijs dan de hotels in Taroudant. Wil je graag wat meer luxe en slaap je graag eens in een traditionele Riad mét zwembad om lekker af te koelen na een dag sightseeing en souvenirs shoppen? Deze Riad ziet er schitterend uit en heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding van de stad.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *