Quedlinburg heeft mijn hart gestolen, tijdens een lang weekend weg met ons tweetjes. Het is wat mij betreft het mooiste stadje van de Harz en zelfs één van de meest unieke en mooiste stadjes van Duitsland. In het oude centrum van Quedlinburg vind je zo’n 1800 historische vakwerkhuizen, allemaal nog in schitterende staat. Veel van die huizen hebben bovendien een gezellig kleurtje, terwijl veel andere stadjes vooral witte vakwerkhuizen hebben. Zo ook Goslar, een ander stadje dat we bezochten in de Harz. Quedlinburg heeft bovendien naast een Schlossberg ook een Münzenberg, met een eigen verzameling vakwerkhuizen, een klooster dat tegenwoordig een museum is en een super uitzicht. Niet direct het mooiste, maar wel het lekkerste is de “Käsekuchen”, de kwarktaart, van café Vincent.
Eerste kennismaking met Quedlinburg: Middeleeuwse muziek, Marktplatz en Schuhhof
Als we aankomen in Quedlinburg en de auto op een vrij plekje aan de Billungstrasse achtergelaten hebben, horen we vrolijke kasteelmuziek zodra we de Wordgarten naderen. In dit park blijkt een Middeleeuws festival te zijn. Erg druk is het nog niet en de hofnar zit op zijn mobiel te kijken. Toch brengt de muziek ons direct in Middeleeuwse sfeer, zeker als we de gekleurde vakwerkhuizen aan de “Word” zien, het eerste straatje dat we in lopen in het echte centrum. Van hieruit is het nog maar een paar minuten lopen naar de Marktplatz van Quedlinburg. Onderweg passeren we het oudste vakwerkhuis van de stad, waar een museum over vakwerkhuizen in gevestigd is. De hoge houten palen maken dat het huis wel een kerk lijkt.
Eerste kennismaking Quedlinburg rond de Marktplatz en vakwerkmuseum
Wij lopen direct door naar de Marktplatz, waar Middeleeuwse spelletjes gespeeld worden en meer optredens zijn. Jammer genoeg gaan de mooie vakwerkhuizen, het Rathaus en het oudste standbeeld van Ridder Roland op de markt nogal schuil achter de vele kraampjes en een podium. We hebben het weekend van het Quedlinburger Bürgerfest uitgekozen om de stad te bezoeken. Wij verlaten de vroege feestvreugde voor een rondje stad en wandelen eerst naar de Schuhhof. Hier woonden ooit de schoenmakers. Dit is het meest kleurrijke steegje dat we ooit gezien hebben. De charmante vakwerkhuisjes, waarvan er zelfs eentje een B&B is en een superschattig antiekwinkeltje houden ons een hele tijd bezig, voor we door het poortje aan het eind van de Schuhhof duiken.
Aan de andere kant komen we in de Hölle, de hel. Waarom de straat zo heet is niet bekend, maar het zou zeker te maken kunnen hebben met de verse turf uit de Bode-rivier, waarop hier vroeger gestookt werd. De straat is zó fotogeniek, daar doet niets ons nu nog aan de hel denken. Glimmende keitjes op de grond en vakwerkhuizen met schitterende, houten details zijn samen een plaatje.
De Schuhhof en Hölle zijn een prachtig hoekje in Quedlinburg
Andere fotogenieke plekjes in sprookjesachtig Quedlinburg
Aan de andere kant van de Marktplatz, is een binnenplaats waar we speciaal naar op zoek gaan. Het is één van de bekendste, fotogenieke plekjes van Quedlinburg. De Adelshof doet aan als een oude herenboerderij van vakwerkhuizen, met een Middeleeuwse duiventil in het midden. De herenhuizen worden tijdens ons bezoek net gerestaureerd en dat is wel nodig ook. Helaas kunnen we er daardoor niet binnen kijken. De horeca is ook gesloten. Als dit straks klaar is, heb je hier weer één van de mooiste terrasjes en musea in één.
Nog geen 100 meter verderop is een ander bijzonder plekje, maar dan vooral aan de binnenkant. De Blasiikirche, oftewel de Sint Blasius, is één van de twee kerken in de historische binnenstad van Quedlinburg. De houten balkons en het orgel zijn prachtig. Het leuke is dat er geregeld concerten en tentoonstellingen zijn in deze mooie kerk. Via de Hohestrasse lopen wij langs de mooiste vakwerkhuizen naar de Finkenherd. Hier staat aan beide kanten van de straat een ogenschijnlijk vrijstaand huis. Als je op de juiste plek staat tenminste. Doe je een paar passen opzij, of loop je langs het huis, dan blijkt het een hele rij te zijn, die de bocht van de straat volgt.
Adelshof, Blasiikirche en Finkenherd in Quedlinburg
De beste “Käsekuchen” van Quedlinburg en omstreken
Inmiddels zijn wij al een tijdje op weg. Ondanks dat we niet eens zo heel veel meters gelopen hebben, is er veel tijd gaan zitten in het bewonderen van vakwerkhuizen, pleinen en straatjes. De zon schijnt uitbundig en ik vraag mezelf net af of we nog ver verwijderd zijn van dé plek voor Käsekuchen in Quedlinburg. Na een blik op google maps blijkt dat we pal vóór die plek staan, op een nieuw pleintje vol fotogenieke panden en met uitzicht op de Schlossberg. Café Vincent is zo drukbezocht vandaag, dat we door het enorme terras niet gezien hebben welke zaak erbij hoort.
Ik kan nog net het laatste vrije tafeltje op het terras claimen, terwijl Peter in de rij gaat om kwarktaart te bestellen. Ze hebben hier écht veel soorten, maar de meest aparte zijn alleen op bestelling verkrijgbaar. Wij houden het bij een stuk overheerlijke, maar machtige frambozen- en een sinaasappel-kwarktaart.
Café Vincent is een begrip in Quedlinburg. Ook wij genieten van hun gebak.
De Schlossberg
Vanuit café Vincent kun je zo omhoog lopen naar het kasteel en het Schlossmuseum. Wij lopen liever nog een rondje om de Schlossberg heen. We bewonderen de twee vierkante torens en oranje daken van het kasteel van één verdieping lager. De oude muren en de kleurrijke vakwerkhuizen met hier en daar rozen en andere bloeiende bloemen vormen samen een prachtig Middeleeuws sprookjesbeeld. Op sommige plekken voegen flinke rotsen aan de voet van de kasteelheuvel extra charme toe.
Wil jij het kasteel en het museum bezoeken, dan kan dat weer vanaf eind 2024. Tot die tijd is er een verbouwing. Tot die tijd kun je wel gewoon van het uitzicht genieten, als je de Pastorentreppe beklimt.
De mooiste hoekjes van Quedlinburg rondom de Schlossberg
De Münzenberg
Tegenover de Schlossberg is nog een heuvel. De Münzenberg heeft een eigen verzameling fotogenieke vakwerkhuizen én een kloostermuseum. Ondanks mijn goede conditie moet ik na het beklimmen van de trappen toch echt even op adem komen. Geen straf! Vanaf het uitzichtplatform heb je het mooiste zicht op het kasteel. Op het moment dat wij de trappen van de Münzenberg op geklommen zijn, is het tegenlicht helaas zo fel dat fotograferen heel lastig is. Wil je mooie foto’s maken op dit plekje, kom dan tegen de avond, als de zon gedraaid is en het licht laag.
Het vrouwenklooster op de Münzenberg is dagelijks vrij toegankelijk van 10.00 uur tot 17.00 uur. Binnen zie je de restanten van het oorspronkelijke klooster: zuilen, pilaren en een aantal graven met de beenderen er nog in.
De Münzenberg van Quedlinburg
In een halve dag kun je veel van het charmante centrum van Quedlinburg zien. Alles is dicht bij elkaar en er zijn geen musea waar je uren kunt ronddwalen. In de omgeving zijn een aantal toffe wandelingen waarmee je het andere deel van je dag kunt vullen, zoals een stukje Taufelsmauer of de Klusfelsen.
Meer magie in Quedlinburg tijdens de kerstmarkt
Wij bezoeken Quedlinburg begin juni dit jaar, tijdens een lang weekend in de Harz. Ik zie de naam van deze stad op de grens tussen voormalig West- en Oost-Duitsland voor het eerst als ik een paar jaar terug op zoek ben naar de mooiste kerstmarkten in Duitsland. Ik kom verschillende lijstjes tegen. Quedlinburg staat hoog in elk van die lijstjes. Ik kan me voorstellen dat in de decemberperiode, met lampjes en sfeervolle kraampjes en attracties, de stad echt een sprookje lijkt. Zo ziet het er op de foto’s in elk geval wel uit. Ooit wil ik hier een keer terug, om de Kerstmarkt van Quedlinburg met eigen ogen te zien.
Voor meer feestdagensfeer: de Kerstmarkt van Colmar in de Franse Elzas is ook een hele mooie.
Wij zijn in het verleden weleens in Goslar en Wernigerode geweest, maar nog nooit in Quedlinburg, maar dat is zeker een stadje waar wij graag op ons gemak door heen zouden willen slenteren, dus bij een volgende bezoek aan het Harz maar eens in die hoek gaan zitten.
Doen! We hadden hier met gemak nog veel langer rond kunnen dwalen. 🙂