Waarom onze vakantiefoto’s niet standaard zijn

De vakantiefoto’s waar wij mee thuis komen zijn niet de standaard plaatjes die de meeste mensen aan het eind van de zomer op hun geheugenkaartje zullen aantreffen. Als ik door de duizenden bestanden blader missen de kiekjes van onze kinderen, dobberend op een luchtbedje op zee en ook de selfies van ons vieren met een groot Italiaans ijs staan er niet tussen. Met enige moeite is een gewone foto van één van de bezienswaardigheden vaak nog wel terug te vinden, maar het overgrote deel van onze vakantiefoto’s zijn de niet standaard plaatjes. Hoe dat komt en wat ik dan wél allemaal fotografeer op vakantie vertel ik je graag.

Bijzondere reizen zorgen voor bijzondere vakantiefoto’s

Nou zijn de plekken die we bezoeken ook niet de gebruikelijke vakantiebestemmingen. Bij veel van onze vakantiebestemmingen zijn gefronste wenkbrauwen de eerste reactie, zodra mensen horen waar we naartoe gaan. Bijvoorbeeld toen we naar Georgië gingen voordat Wie is de Mol daar kwam. Ook Oman en Albanië, waar we vervolgens naartoe gingen, stonden op dat moment niet bij veel mensen bovenaan hun lijstje met vakantiebestemmingen. Zeker niet bij mensen met kinderen. Tegenwoordig zijn die laatste 2 landen trouwens enorm in opkomst. En het enorme canvas met onze vakantiefoto uit Marokko, boven de bank, leidt standaard tot de vraag: “Waar is die dan gemaakt?!” Natuurlijk maak je op dat soort bestemmingen een ander soort vakantiefoto’s. Aan het strand liggen (heel eventjes) of naar het zwembad gaan doen we zo af en toe eens, maar het merendeel van de tijd bezoeken we bijzondere plekken tijdens onze vakantie.

vakantiefoto's Georgië Vakantiefoto’s van een lokale markt in Georgië

Vooral de minder bekende plekken trekken mij aan

Geregeld kiezen we ook een bestemming die veel gangbaarder is voor een vakantie. Zo waren wij ook een week op Bali, waar heel veel mensen vakantie vieren, maar we zoeken daar dan wel juist de minder bezochte plekken uit om te overnachten. Zo slapen we in een heel bijzondere homestay op het platteland. Van daaruit maak je geweldige wandelingen naar plekken waar geen andere toerist te zien is. Bovendien reizen we ook gauw weer door. Ondanks dat we op Java ook de highlights niet overgeslagen hebben, deden we ook juist een aantal minder bezochte plekken aan. Een ritje met de traditionele paardenkar over het platteland, terwijl je onderweg allerlei oude ambachtslieden bezoekt levert dan ook weer niet de standaard vakantiefoto’s op. 🙂

vakantiefoto's IndonesiëVakantiefoto’s van het platteland op Java

Detailfoto’s en portretten van vreemden

Foto’s die ik tijdens die geweldige excursie op het platteland van Oost-Java gemaakt heb zijn bijvoorbeeld van een lokale marktkoopvrouw, terwijl ze kip aan het verkopen is. Ook de brommer met achterop een zelf getimmerde kooi vol kuikentjes in felle kleuren staan op de foto en onze kinderen tussen de bewoners van een typisch Indonesisch wijkje, waar iedereen gezellig bij elkaar over de vloer komt. Vaak maak ik ook detailfoto’s van bijzondere voorwerpen uit een regio, of ik maak een portretfoto van volslagen vreemden. Ze helpen ons de bijzondere ontmoetingen van onderweg te onthouden en geven een mooi beeld van de dingen die we gezien hebben.

Meest speciale foto’s boven de bank

Fotoboeken van al die bijzondere vakanties maken we allang niet meer. We reizen zo veel dat het niet te doen is om al die foto’s af te drukken. Ik bewaar ze op mijn harde schijf (met een extra kopie op een reserve exemplaar) en zo nu en dan lassen we een middagje foto’s kijken met de beamer in. Alleen twee heel bijzondere foto’s hangen uitvergroot boven de bank en de eetkamertafel. Beiden zijn afgedrukt op canvas en anderhalve meter breed. Fijne blikvangers en iets wat iedereen meteen opvalt als ze ons huis voor de eerste keer binnenstappen. En voor onszelf erg fijne herinneringen aan de geweldige plekken die we bezocht hebben.

vakantiefoto's in huisTwee vakantiefoto’s op enorm canvas in ons huis

Bijzondere vakantiefoto’s op gewone plekken

Toch kun je ook op heel alledaagse vakantiebestemmingen bijzondere vakantiefoto’s maken. Fotografeer bijvoorbeeld eens de details in plaats van het geheel. Dat kan zelfs al van een parasol of een speeltje op het strand! En ga bij de bekende bezienswaardigheden eens aan de andere kant staan, of kijk omhoog of juist om het hoekje. Je zult zien dat ook jij dan thuis kan komen met unieke vakantiefoto’s, die net wat meer laten zien dan de standaard waterpret of ijsjes op de hoek. Maar vergeet zeker niet om ook die momenten vast te blijven leggen!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

6 reacties op “Waarom onze vakantiefoto’s niet standaard zijn

 1. Jan-Pieter zegt:

  Herkenbaar verhaal. Ook al wil het niet echt vlotten, toch pogen wij nog wel fotoboeken te maken van onze reizen.

  De foto boven je bank is volgens mij op het pad naar de Agadir in Amtoudi genomen. De man op de foto zou zelfs wel eens de gids kunnen zijn, die onze kinderen met de ezel naar boven bracht 😉

  Hier waren wij vorig jaar in de mei-vakantie, mede geinspireerd door jouw blog. Ik wam hier terecht tijdens de voorbereiding van een reis naar Georgie. Omdat we twijfelden over het weer in April/Mei in Georgie, besloten we na het lezen van jullie reisverslag over de Anti-Atlas, onze plannen te veranderen. Zeker geen spijt van gehad, en Georgie hebben we nu voor komende zomer in het vooruitzicht.

  Ik zag net dat we voor komende mei-vakantie dezelfde bestemming hebben: Albanie 🙂

  • Yvonne zegt:

   Ja, klopt.. dat is inderdaad het pad naar de agadir van Amtoudi. Zo mooi daar! En wat leuk om te horen dat jullie daar naartoe zijn gegaan geïnspireerd door mijn blog. Hebben jullie in dezelfde accommodatie geslapen ook?

   Wat grappig dat we blijkbaar dezelfde smaak hebben qua reizen. Misschien komen we elkaar wel tegen in Albanië! ook daar moet je een beetje geluk hebben met het weer in de meivakantie denk ik.

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen! Ik ben net begonnen aan een blog met photo stories van Java.. foto’s die een verhaal vertellen.. toch wel mijn lievelings. 🙂

 2. Wanda zegt:

  Ik probeer inderdaad steeds meer om die cliché foto’s te vermijden en inderdaad een andere invalshoek te proberen. Die foto met die gekleurde armbandjes is echt prachtig om te zien!

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel! Als je al probeert om een andere invalshoek te kiezen krijg je vanzelf meer bijzondere foto’s.. lekker experimenteren. Doe ik ook. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *