waarom je juist in 2019 de gebaande paden moet verlaten

Waarom je in 2024 juist de gebaande paden moet verlaten

Heb jij je reisplannen voor 2024 al helemaal rond? Elk jaar publiceert Lonely Planet, tegen het eind van het jaar, een lijst met bestemmingen waar je het volgende jaar echt naartoe moet. Dé bestemmingen voor 2024 zijn alweer een tijdje bekend. Ik verbaas me elke keer weer over deze lijst. En vraag me serieus af waarom je een land, stad of regio uit die lijst zou kiezen, om het jaar daarna te gaan bezoeken. Gebrek aan fantasie? Geen eigen wensen of moeite met kiezen? Of zouden mensen het gewoon gezellig vinden om met z’n allen naar een gehypete bestemming te gaan? Gelukkig staan er in de lijst van 2024 ook wat originele landen en steden, die ook niet door zo’n lijst ineens heel populair zullen worden.. maar toch..

Dringen geblazen

In 2024 zal het aantal tentenkampen in de zandduinen rond Merzouga nóg verder toenemen. Lonely Planet heeft namelijk Marokko getipt in de top-3 landen die je moet zien en deze plek ligt op de geijkte toeristenroute. De rij voor de Eifeltoren, in de Franse hoofdstad zal dit jaar nóg langer zijn dan anders. Er staan namelijk nu nog extra drommen toeristen voor te duwen, omdat de Lonely Planet Parijs op de tweede positie van de niet te missen steden zette. En de entreeprijs van de Wieliczka zoutmijn zal binnenkort wel omhoog gaan, aangezien Polen één van de plekken is die volgens Loney Planet de meeste waar voor je geld biedt. Fijn, die promotie van DE reisgids voor de zelfbewuste en onafhankelijke reiziger. Zo weet ik in elk geval waar ik dit jaar niet naartoe hoef. Overigens heb ik bovenstaande bestemmingen al ooit bezocht, omdat ik ze TOEN interessant vond, niet omdat Lonely PLanet ze nu promoot.

op de kameel de woestijn in bij MerzougaAl in 2020 vond ik het aantal tentenkampen in Merzouga meer dan genoeg

De echte wereld

Als paden té platgetreden worden, zijn ze voor mij niet interessant meer. Ik bekijk de wereld graag zoals hij echt is. Dat betekent niet dat ik naar het einde van de wereld hoef. Soms is even linksaf slaan, waar de reisgids rechts roept, al voldoende. Maar bovenal koop ik geen reisgidsen meer. Ik bekijk op internet welke plekken ik in elk geval gezien wil hebben. Daarna zoek ik zoveel mogelijk info over de onbekende bezienswaardigheden daar in de buurt. Eenmaal ter plekke vraag ik de lokale bewoners wat ik zeker niet mag missen, om hun woonplaats ECHT te zien. Ze komen vaak met de meest verrassende ideeën.

Waarom zou je allemaal naar dezelfde plek gaan?

Ook in landen die wél op de lijst van Lonely Planet staan vind je genoeg plekken waar bijna niemand naartoe gaat. India is zó groot, maar bijna iedereen gaat naar Rajasthan of het zuiden. In Ahmedabad hebben we indrukwekkende, historische bezienswaardigheden gezien in authentieke wijken, zonder één andere buitenlandse bezoeker in beeld. Op nog geen 50 kilometer van de grootste bezienswaardigheid van Indonesië, de Borobudur, hebben we een authentiek stukje Java gezien. We hebben een paar uur rond gedwaald zonder één enkele, andere toerist tegen te komen. Ook in Europa zijn regio’s die amper bezocht worden en toch onwaarschijnlijk mooi en puur zijn. Hoe gaaf is het om wandelend langs de Uvac rivier vale gieren boven je hoofd te zien vliegen, met he-le-maal niemand anders in de buurt?! En dat terwijl er wereldwijd steeds meer toeristen bij komen en veel bestemmingen te lijden hebben onder overtoerisme. Waarom zou je daaraan mee willen doen? Er is zoveel moois waar niemand je voor de voeten loopt.

bezienswaardigheden Yogyakarta - Windusari JavaWindusari wordt door niemand bezocht en is slechts een uurtje van de Borobudur

Maak je eigen keuzes

Mijn advies is dus om vooral je eigen keuzes te maken. Kies juist bestemmingen waar je nog geen 10 anderen over gehoord hebt. Wat spreekt je aan? Houd je van mooie stranden, ongerepte natuur of shoppen in een moderne stad? Ga je het liefst de bergen in voor lange wandelingen, of is jouw ultieme vakantie om te vissen in een helderblauw meer? Zoek uit waar je dit vindt en ga daar naartoe in 2024. En mis je stiekem toch die Lonely Planet? Dan maak ik speciaal voor jou de Yvonne’s Best in Travel 2024.

Yvonne’s Best in Travel 2024

#1 Wie in India buiten het gebaande pad reist, kan unieke plekjes ontdekken! In Chhota Udaipur is nog volop lokale cultuur te vinden. Verschillende clans van de Rathwa leven in de dorpjes rond Chhota Udaipur. Wij dompelen ons onder in hun unieke cultuur. We bewonderen de traditionele sieraden en tatoeages van mannen én vrouwen en de schitterende sari’s van de dames. We struinen over de veemarkt, om te zien hoe koeien, kippen, maar vooral geiten van eigenaar wisselen. In het kleine, lokale museum leren we meer over de verschillende stammen, hun traditionele levenswijze en klederdracht.

Rathwa veemarkt Chhota UdaipurMijn nummer 1 op Yvonne’s best in Travel lijst van 2024: de Rathwa bezoeken in Chhota Udaipur

#2 Ongerepte natuur, dorpjes waar de mensen zelden of nooit Westerse toeristen gezien hebben vind je in het zuiden van Laos. Je valt gegarandeerd van de ene verbazing na de andere als je over de weekmarkt loopt, zeker rond het Bolaven Plateau. Dit Plateau is genoemd naar de Laven, een etnische minderheid die hier woont. Ook andere minderheden, zoals de Alak, de Katang en de Taoy hebben elk hun eigen dorpjes, tradities en feesten. Hun traditionele levensstijl is bijzonder om te zien en de omgeving oogverblindend mooi en groen.

#3 Mantanani eiland is zo’n plek waar je jezelf elke 5 minuten even moet knijpen, om te checken of het wel echt is. Mantanani ligt zo’n 25 kilometer van de kust van Maleisisch Borneo. Bij aankomst blijkt het echt de onontdekte parel die ik vooraf verwacht had aan te treffen. Vaak blijken dit soort eilandbestemmingen een stuk minder wow-factor en een stuk meer toeristen te hebben dan je had gewild. Mantanani maakt alle verwachtingen waar. Op dit droomeiland is het water super helder, zijn de vissen en het koraal kleurrijk en deel je de baai voor je resort slechts met zeeschildpadden.

Mantanani eiland BorneoMantanani eiland is één van de weinige onontdekte paradijsjes op Borneo

#4 Ook in Europa bestaan onontdekte paradijsjes echt nog. Okee, helemaal onontdekt is La Gomera ook niet, maar wij hebben er uren door het nevelwoud gewandeld zonder iemand tegen te komen. Zeker in de winterperiode, als het weer er nog best aangenaam is, kan je hier heerlijk door de natuur banjeren en overnachten met uitzicht op grillige kloven en grillige jungle.

#5 Eenzelfde soort ongerept wandelparadijs vol tropische jungle treffen wij aan op Santo Antao, één van de Kaapverdische eilanden. Ja echt, Kaapverdië bestaat uit meer dan de 2 resorteilanden Sal en Boa Vista! Dit is dan wel weer nét buiten Europa en na 6 uurtjes vliegen moet je ook nog een uur met de veerboot, maar kijk dan wat daar op je wacht:

hike op Santo Antao bij XoxoTropisch wandelparadijs op Santo Antao, Kaapverdië

#6 Montenegro is langs de kust en aan het Skadar meer bepaald geen onontdekte parel meer. Des te groter is onze verrassing als we ontdekken dat we kunnen zwemmen onder geheime watervallen die ik na grondig speurwerk online heb ontdekt. De exacte locatie van de watervallen heb ik dan nog niet gevonden, alleen een globaal idee van waar we ze moeten zoeken. Onze beide ontdekkingstochten naar deze onontgonnen kant van het land zijn twee van de mooiste ervaringen van onze rondreis door Montenegro.

Ik zou deze lijst nog veel en veel langer kunnen maken, maar weet je.. eigenlijk moet je gewoon zelf op onderzoek uit. De wereld is veel te mooi om niet ontdekt te worden, helemaal als je (zo nu en dan?!) de gebaande paden verlaat.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Persoonlijk blogs, of kies een andere bestemming »

8 reacties op “Waarom je in 2024 juist de gebaande paden moet verlaten

  1. Yvonne zegt:

    Dat is toch ook van het gebaande pad gaan, om juist de overvolle uitzichtpunten over te slaan en je eigen mooie plek uit te kiezen? Doen wij ook vaak. 🙂 Hopelijk valt de drukte in Kopenhagen mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *