Elk jaar publiceert Lonely Planet, tegen het eind van het jaar, een lijst met bestemmingen waar je het komende jaar echt naartoe moet. Dé bestemmingen voor 2019 zijn alweer een aantal weken bekend. Ik verbaas me elke keer weer over deze lijst. En vraag me serieus af waarom je een land, stad of regio uit die lijst zou kiezen, om het jaar daarna te gaan bezoeken. Gebrek aan fantasie? Geen eigen wensen of moeite met kiezen? Of zouden mensen het gewoon gezellig vinden om naar een gehypete bestemming te gaan. Zouden ze bang zijn, dat ze anders eenzaam en alleen zijn?
Inhoud van dit blog:
Dringen geblazen
In 2019 zal de “mooiste treinrit ter wereld”, de rit van Kandy naar Ella, nóg voller zijn dan de afgelopen jaren. Lonely Planet heeft namelijk Sri Lanka als nummer 1 land getipt op hun lijst. Het minuscule beeldje van de Zeemeermin in de hippe hoofdstad van Denemarken zal komend jaar nóg lastiger te zien zijn dan anders. Er staan namelijk nu nog extra drommen toeristen voor te duwen, omdat de Lonely Planet Kopenhagen op de eerste positie van de niet te missen steden zette. En Nijlcruises zullen binnenkort niet meer betaalbaar zijn, aangezien dit volgend jaar de meeste waar voor je geld is volgens Lonely Planet. Fijn, die promotie van DE reisgids voor de zelfbewuste en onafhankelijke reiziger. Zo weet ik in elk geval waar ik komend jaar niet naartoe hoef.
Zo mooi, maar zo druk tegenwoordig: de trein van Kandy naar Ella
De echte wereld
Als paden té platgetreden worden, zijn ze voor mij niet interessant meer. Ik bekijk de wereld graag zoals hij echt is. Dat betekent niet dat ik naar het einde van de wereld hoef. Soms is even linksaf slaan, waar de reisgids rechts roept, al voldoende. Maar bovenal koop ik geen reisgidsen meer. Ik bekijk op internet welke plekken ik in elk geval gezien wil hebben. Daarna zoek ik zoveel mogelijk info over de onbekende bezienswaardigheden daar in de buurt. Eenmaal ter plekke vraag ik de lokale bewoners wat ik zeker niet mag missen, om hun woonplaats ECHT te zien. Ze komen vaak met de meest verrassende ideeën.
Waarom zou je allemaal naar dezelfde plek gaan?
Zo heb ik in Fez onwijs leuke plekjes ontdekt en het grootste deel van de tijd in die stad weinig toeristen gezien. Op nog geen 50 kilometer van de grootste bezienswaardigheid van Indonesië, de Borobudur, hebben we een authentiek stukje Java gezien. We hebben een paar uur rond gedwaald zonder één enkele, andere toerist tegen te komen. Ook in Europa zijn regio’s die amper bezocht worden en toch onwaarschijnlijk mooi en puur zijn. Zo heb ik, door mailcontact met een gids en een hoteleigenaresse, een compleet nieuwe tour verzonnen in Roemenië waar zelfs zij nog nooit aan gedacht hadden. Ik weet nu al dat het waarschijnlijk één van de hoogtepunten van onze reis gaat zijn komende zomer, op een plek waar amper ooit toeristen komen. En dat terwijl er wereldwijd steeds meer toeristen bij komen en veel bestemmingen te lijden hebben onder overtoerisme. Waarom zou je daaraan mee willen doen? Er is zoveel moois waar niemand je voor de voeten loopt.
Windusari wordt door niemand bezocht en is slechts een uurtje van de Borobudur
Maak je eigen keuzes
Mijn advies is dus om vooral je eigen keuzes te maken. Kies juist bestemmingen waar je nog geen 10 anderen over gehoord hebt. Wat spreekt je aan? Houd je van mooie stranden, ongerepte natuur of shoppen in een moderne stad? Ga je het liefst de bergen in voor lange wandelingen, of is jouw ultieme vakantie om te vissen in een helderblauw meer? Zoek uit waar je dit vindt en ga daar naartoe in 2019. En mis je stiekem toch die Lonely Planet? Dan maak ik speciaal voor jou de Yvonne’s Best in Travel 2019.
Yvonne’s Best in Travel 2019
#1 Ongerepte natuur, dorpjes waar de mensen zelden of nooit Westerse toeristen gezien hebben vind je in het zuiden van Laos. Je valt gegarandeerd van de ene verbazing na de andere als je over de weekmarkt loopt, zeker rond het Bolaven Plateau. Dit Plateau is genoemd naar de Laven, een etnische minderheid die hier woont. Ook andere minderheden, zoals de Alak, de Katang en de Taoy hebben elk hun eigen dorpjes, tradities en feesten. Hun traditionele levensstijl is bijzonder om te zien en de omgeving oogverblindend mooi en groen.
Nummer 1 van Yvonne’s Best in Travel 2019: de Alak dorpjes rond het Bolaven Plateau
#2 Eeuwenoude, met de hand beschilderde haveli’s, traditionele veeboeren die rond trekken met hun vee en een sterrenhemel waar je u tegen zegt. Dit doet vermoeden dat je heel ver verwijderd bent van de rest van India. Toch ligt Shekawati slechts op een steenworp afstand van het echte Rajasthan. In het stoffige woestijndorpje Mahansar kan je als een echte Maharadja overnachten in een oud kasteel. ’s Nachts hoor je hier werkelijk helemaal niets, een unicum in India.
#3 Ook in Europa bestaan onontdekte paradijsjes echt nog. Okee, helemaal onontdekt is La Gomera ook niet, maar wij hebben er uren door het nevelwoud gewandeld zonder iemand tegen te komen. Zeker in de winterperiode, als het weer er nog best aangenaam is, kan je hier heerlijk door de natuur banjeren en overnachten met uitzicht op grillige kloven en grillige jungle.
Ook in Europa kan je de gebaande paden verlaten – bijvoorbeeld op La Gomera
#4 De hippe en moderne steden van voormalige Oostblok-landen, die door steeds meer mensen ontdekt worden, hebben altijd wijken waar je de geschiedenis nog kan proeven. Zo kan je in de wijk Grizinkalns in Riga geweldig rondstruinen tussen oude, houten woonhuizen waar de verf afbladdert en verlaten fabriekspanden waar je jezelf nieuwsgierig afvraagt wat er binnen te zien is. Als je ook nog in zo’n wijk overnacht, liefst in een homestay of lokaal appartement, proef je echt de sfeer van de wijk en voel je jezelf even een inwoner in plaats van een bezoeker.
Ik zou deze lijst nog veel en veel langer kunnen maken, maar weet je.. eigenlijk moet je gewoon zelf op onderzoek uit. De wereld is veel te mooi om niet ontdekt te worden, helemaal als je (zo nu en dan?!) de gebaande paden verlaat.
Ik heb nog nooit een reis geboekt naar aanleiding van zo’n lijstje. Ook wij maken altijd onze eigen keuzes, al gaan we wel wat minder van de gebaande paden als jij. Toch kan dat ook in landen die vaak bezocht worden. Zo laten wij regelmatig een overvol uitzichtspunt links liggen en zoeken een nóg mooiere plek op voor het ultieme uitzicht. Wij gaan in mei trouwens naar Kopenhagen, maar dat was al gepland voordat dit lijstje kwam… Hoop dat de drukte meevalt!
Dat is toch ook van het gebaande pad gaan, om juist de overvolle uitzichtpunten over te slaan en je eigen mooie plek uit te kiezen? Doen wij ook vaak. 🙂 Hopelijk valt de drukte in Kopenhagen mee.
Wij gaan altijd in juni op vakantie en dan hebben we vaak wel het geluk dat het minder druk is. Daarnaast probeer ik ook altijd wel de minder toeristische plekjes te ontdekken, puur op advies van de lokale bevolking bijvoorbeeld.
Hele gave blogpost! En helemaal mee eens… Wat is er nu aan om elkaar allemaal achterna te lopen?
Dank je! Ik heb dat inderdaad nog nooit begrepen.. kies liever mijn eigen pad. 🙂