Orang Oetans zien op Borneo

Waar Orang-Oetans zien op Borneo? Dit zijn de beste plekken

Orang-Oetans zien op Borneo is een magische belevenis, waarvan ik vooraf nooit gedacht had dat het zó indrukwekkend zou zijn. Onze beslissing om naar Maleisisch Borneo af te reizen is een redelijk lastminute ding. Vooraf heb ik me dan ook niet zo uitgebreid ingelezen als ik normaal gesproken doe. Pas als we al geland zijn in Kota Kinabalu, vraag ik me af wat eigenlijk de beste plek is om Orang-Oetans te zien op Borneo. Al gauw heb ik 2 dingen in de gaten: Orang-Oetans zien in de jungle is een privilege dat met een flink prijskaartje komt. Bovendien is er geen garantie dát je Orang-Oetans ziet op Borneo als je ze alleen in de jungle gaat zoeken. Tot zover de reality check, dan deel ik nu onze ervaringen. Waar hebben wij Orang-Oetans gezien op Borneo en wat was dan de beste plek?!

Waar Orang-Oetans zien op Borneo in Maleisië: de opties

Het valt nog niet mee om te bedenken waar je het beste Orang-Oetans kunt zien op Borneo. In eerste instantie lijkt het me helemaal te gek om dat diep in de jungle te gaan proberen. Ik ben er al gauw achter dat de mooiste, grootste en meest ongerepte jungle ook de duurste plek is om Orang-Oetans te zien op Borneo. Dermakot Forest Reserve, Tabin Wildlife Reserve en Danum Valley hebben nog altijd die geweldig indrukwekkende jungle, waar Borneo zo bekend om is. Ooit zag het hele eiland er zo uit. Juist daarom zou dit dé plek moeten zijn als je een dikke portemonnee hebt (of geen kinderen 😉 ) en Orang-Oetans op Borneo wilt zien. Alle 3 deze natuurgebieden liggen op Sabah. Batang Ai national park op Sarawak heeft vergelijkbare jungle én Orang-Oetans, maar de kans om ze te zien is hier het kleinst.

Orang-Oetans zien op Borneo SepilokOrang-Oetans zien op Borneo in het wild of een rehabilitie center, zoals Sepilok

De Kinabatangan rivier is een veel budgetvriendelijker alternatief als je Orang-Oetans op Borneo in het wild wilt zien. De jungle is hier echter minder uitgestrekt en bovendien is het voornamelijk secundair regenwoud. Ooit zijn hier veel bomen gekapt, maar die zijn terug geplant en opnieuw uitgegroeid tot schitterende natuur. De kans om Orang-Oetans in het wild te zien is hier vrij groot.

Behalve in de ongerepte jungle, kun je terecht in 2 rehabilitatie centra om Orang-Oetans te zien op Borneo. Bij mijn eerste oriëntatie spreekt het me niet zo aan om die te bezoeken. Het klinkt niet erg natuurlijk om Orang-Oetans in het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre of het Semenggoh Wildlife Centre te gaan zien. Als ik me er wat verder in verdiep zie ik echter dat deze beide projecten midden in de jungle liggen, zij het in zogenaamde “Secondary Jungle”, waar de Orang Oetans vrij in kunnen rond trekken. Doel van beide projecten is dan ook om Orang-Oetans die in de problemen zijn gekomen, weer klaar te maken om terug de natuur in te gaan. Orang-Oetans die hier wonen zijn bijvoorbeeld baby’s, die hun moeder zijn kwijtgeraakt, of dieren die zijn aangereden, doordat ze langs de weg zijn beland. De garantie dat je daadwerkelijk Orang-Oetans ziet, is hier het grootst en de prijs voor een bezoek het laagst.

Sepilok Orang-OetansIn Sepilok stelen de Orang-Oetans de show

Waarom ik Dermakot, Tabin en Danum Valley al gauw afschrijf

Waar een bezoek aan Dermakot Forest Reserve, Tabin Wildlife Reserve of Danum Valley me schitterend lijkt, besluit ik toch al gauw dat dit niet de plek is waar wij Orang-Oetans zullen zien op Borneo. Van de prijs voor 3 dagen en 2 nachten voor ons vieren sla ik echter steil achterover. Voor 400 tot 600 euro per persoon ben je van halverwege de middag op dag 1, tot na het ontbijt op dag 3 in de parken. Dat is slechts 1 volle dag! De kans dat je daadwerkelijk Orang-Oetans ziet is aanwezig, maar bij lange na geen 100%. In Dermakot is die kans het grootste. Bovendien is dit de plek waar alle 5 de grote katten van Borneo leven én je ook Pygmee Olifanten kunt tegenkomen. Hoe fantastisch het ook zeker zal zijn, wij kunnen geen 2000 euro kwijt aan een ervaring van iets meer dan een volle dag. Zeker omdat je geen garantie hebt om écht Orang-Oetans of andere dieren te spotten is de prijs ons te hoog, voor alleen de ervaring om omringd te zijn met het laatste primaire regenwoud ter wereld.

Zowel over Batang Ai in Sarawak als bovenstaande parken heb ik vrij veel reviews gelezen van teleurgestelde mensen die weinig dieren gezien hebben en de ervaring het geld niet waard. Kun jij er het geld wel aan kwijt, dan zou ik zeker gaan, want hoe lang bestaat deze indrukwekkende natuur nog?!

Orang Oetans in Orangutan Rehabilitation Centre SepilokOog in oog met Orang-Oetans in Sepilok – hier geen teleurstelling voor ons

Sepilok: Orang-Oetans zien die vrij rond struinen door de jungle

Na grondig speurwerk gaan wij dus tóch naar Sepilok om de Orang-Oetans te zien in het rebalitatie project. We zijn zo blij dat we dit gedaan hebben. We hebben in het Rainforest Discovery Centre de enorm hoge, dikke bomen van de jungle in dit gebied mogen zien. Ook bij het aangrenzende Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre is de natuur prachtig. We zijn de eerste bezoekers die om 9 uur het park binnen lopen, want we nemen graag maximaal de tijd. We worden direct beloond: al binnen 10 meter na de ingang zitten 3 Orang-Oetans in een boom op ons neer te kijken. Pas later horen we hoeveel geluk we hebben. De dieren struinen vrij door het park en zitten niet vaak zo dichtbij het pad, in het zicht. Minutenlang staan we vrijwel alleen, oog in oog met deze dieren. Wat bewegen ze mooi.

En we hebben nog meer mazzel. We zien heel veel Orang-Oetans, zowel hoog in de bomen, als bij het voederplatvorm, waar de dieren die zichzelf nog niet kunnen redden kunnen komen eten. In een apart blog vertel ik je alles over wildlife spotten in Sepilok, inclusief de Orang-Oetans. Ik vertel daar alles wat je wilt weten als je zelf de Orang-Oetans van Sepilok wilt bezoeken.

Orang-Oetans SepilokZo mooi: de Orang-Oetans van Sepliok, die uit de jungle naar beneden komen

Ook in het Rainforest Discovery Centre kun je Orang-Oetans tegenkomen! De dieren die leven in het Sepilok Nature Reserve kunnen zich vrij bewegen, in alle delen van het park. Bezoekers komen zo nu en dan Orang-Oetans tegen op de Skywalk.

Kinabatangan River: met geluk wilde Orang-Oetans spotten

Wat mij betreft dé plek om wilde Orang-Oetans te zien op Borneo is de Kinabatangan River. Een verblijf in één van de duurdere lodges langs de rivier kan bijna net zo duur zijn als in Dermakot, Tabin en Danum Valley. Je leeft hier dan wel echt in luxe. Onze eigen accommodatie kostte slechts een paar tientjes per nacht, voor ons vieren samen en inclusief ontbijt. Bovendien ligt onze Sukau Backpackers lodge centraal in het gebied, waardoor je makkelijk alle kanten op kunt tijdens één van de riviersafari’s. Wij hebben contact met de accommodatie opgenomen en zij hebben ons een alles-in-1-pakket aangeboden voor een mooie prijs. We hebben het standaard 3 dagen, 2 nachten pakket uitgebreid met nog een extra ochtend- en middag-cruise. Zo zijn we hier 3 volle dagen geweest en hebben we 6 cruises gedaan en een wandeling door de jungle gemaakt voor een fractie van de prijs die je in de duurdere parken betaalt.

Kinabatangan BorneoWij zien veel dieren in Kinabatangan, maar geen Orang-Oetans

Hebben we dan ook Orang-Oetans gezien aan de Kinabatangan rivier? Nee dus! Het blijft de natuur en we hebben een beetje pech, want de ochtend vóór onze aankomst heeft de groep die toen mee was wél een Orang-Oetan gezien. Wij hebben waarschijnlijk al ons geluk al in Sepilok gebruikt, de dag ervoor. En we hebben verder niet te klagen wat betreft wildlife dat we gezien hebben in Kinabatangan. We hebben 2 keer olifanten gezien, vrijwel alle verschillende apensoorten die in het gebied leven, krokodillen, een civetkat en onwaarschijnlijk veel vogelsoorten. Alleen de Orang-Oetans bleven voor ons verstopt, helaas. Kinabatangan schijnt wel de plek op Borneo te zijn met de grootste kans om wilde Orang-Oetans te zien.

Semenggoh in Sabah: nog een goede garantie om Orang-Oetans te zien

Gelukkig bezoeken wij, behalve Sabah, ook Sarawak op Borneo. Vanuit de hoofdstad Kuching ben je in een dik half uur bij Semenggoh Wildlife Centre. Dit Orang-Oetan rebailitatie project werkt op een vergelijkbare manier als het Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. Uiteraard willen wij na die eerste magische ontmoeting ons geluk nogmaals beproeven om onze nieuwe favoriete dieren van dichtbij te zien. Net als in Sepilok mag je ook hier met het entreeticket van de ochtend terugkomen in de middag, als je nog geen Orang-Oetans hebt gezien. Vanaf de kassa aan de doorgaande weg, is er een busje waarmee je naar het voedergebied van de Orang-Oetans kunt rijden. Wij wandelen de 800 meter liever. Zo kunnen we genieten van het groen om ons heen en alvast uitkijken naar Orang-Oetans en andere dieren. Zoveel geluk als in Sepilok hebben we niet. We zien wel heel veel vleesetende planten, ook gaaf!

vleesetende planten en Orang-Oetans Semenggohvleesetende planten en Orang-Oetans in Semenggoh Wildlife Centre

Na een uitgebreide uitleg van een medewerker, vlakbij het voederplatform, mogen we de laatste 100 meter doorlopen. Doordat alle bezoekers tegelijk die kant oplopen voelt dit een beetje massaal en toeristisch. Wat dat betreft was onze ervaring in Sepilok relaxter. Ook het roepen van de Orang-Oetans, terwijl we tussen al die andere toeristen staan te wachten achter een hek, is niet helemaal ons ding. In Sepilok wordt het fruit neergelegd en loopt de verzorger daarna weg. Hier wordt verschillende keren luidkeels geroepen. Net als we denken dat geen enkele Orang-Oetan vandaag zin heeft in vers fruit, zien we de takken van een boom schudden. En nog één. Een jonge Orang-Oetan komt als eerste naar beneden, gevolgd door een moeder met baby. Ook in Sepliok hadden we het geluk een moeder met baby te zien, zo lief!

Niet veel later komt er nog een Orang-Oetan, van de andere kant. Dit veel grotere mannetje heeft het duidelijk voor het zeggen. De andere apen durven nu geen eten meer te pakken. In plaats daarvan rukt de eerste die we zagen blaadjes van de bomen. De baby lijkt bij haar moeder op de buik in slaap gevallen te zijn. Het grote mannetje vertrekt als zijn buik vol is weer tussen het groen. Veel andere bezoekers gaan ook weg, nu ze 4 Orang-Oetans gezien hebben. Wij blijven staan kijken tot we verzocht worden om weg te gaan. Het is prachtig om te zien hoe de dieren bewegen en hoe die baby maar blijft slapen, hoog in de lucht. Dan worden we echt weggestuurd. Nog een laatste keer kijken we om, naar deze bijzondere man van de jungle.

Semenggoh Sarawak Orang-Oetans zienSemenggoh is dé plek in Sarawak om Orang-Oetans te zien

Er is een bus van Kuching naar Semenggoh, maar die lijkt op onlogische tijden te rijden. Je komt dan erg laat aan en moet een uur wachten nadat je weer naar buiten komt. Een taxi via Grab is je beste optie. Met een beetje mazzel vind je ook snel weer een Grab voor de terugweg.

Conclusie: waar kun je het beste Orang-Oetans zien op Borneo?

Voor ons was de beste plek om Orang-Oetans te zien op Borneo Sepilok. Dit is de meest betaalbare optie, met de hoogste garantie om deze schitterende dieren ook daadwerkelijk te zien. Heb je de loterij gewonnen en wil je ook je geluk beproeven om wilde Orang-Oetans te spotten, dan is een diepe jungle ervaring als Dermakot of Danum Valley waarschijnlijk heel gaaf. Voor ons was de Kinabatangan rivier een betaalbaar en geweldig mooi alternatief. Het blijft alleen de natuur en dus hebben wij er heel veel dieren gezien, inclusief olifanten, maar geen Orang-Oetans. Wil je graag je kans om Orang-Oetans op Borneo te zien zo groot mogelijk maken, ga dan voor verschillende van bovenstaande ervaringen. Je krijgt er zeker geen spijt van!

Ben jij al eens op Borneo geweest? Waar heb jij daar Orang-Oetans gezien?

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

8 reacties op “Waar Orang-Oetans zien op Borneo? Dit zijn de beste plekken

  1. Naomi Kallendorf zegt:

    Ik en mijn vriend gaan ook deze reis doen! Hebben heel veel aan je informatie en willen dezelfde dingen gaan doen! Vraagje hoe hebben jullie verplaatst van het vliegveld naar de rivier en naar Sepilok

    • yvonneREISTverder.nl zegt:

      Fijn dat jullie er wat aan hebben! Wij waren in Kota Kinabalu geland en van daaruit met de bus naar Sandakan gereisd. Als je bij Sukau Backpackers (of een andere accommodatie) boekt, kunnen zij je gratis ophalen in Sandakan of bij de splitsing naar Sukau.

  2. Claire zegt:

    Wat goed en fijn dat er sanctuaries en rebaliteitprogramma’s zijn! Ik zou zelf erg op mijn hoede zijn om geld uit te geven om orang-oetans te zien ivm diervriendelijkheid.

  3. Evendelen.be zegt:

    Wat een unieke belevenis om nooit meer te vergeten zeg. Ik ben al blij als ik deze dieren in een zoo kan zien. Maar ze in hun natuurlijk habitat te kunnen bewonderen is toch wel iets unieks. Prachtige foto’s! Een droom…

    • yvonneREISTverder.nl zegt:

      Dank je wel, het was zeker een droom die uitkwam. Onze kinderen hebben beiden een Orang Oetan “geadopteerd” (de oudste zelfs 2 d.m.v. sponsors die ze gezocht heeft) en zijn er echt nog heel erg mee bezig.

  4. Linda zegt:

    Wij hebben ze gezien in Semmengoh en dat vonden wij echt wel tof! Moet zeggen dat Sepilok toch wel toffer klinkt, goede reden om terug te gaan. Jammer dat jullie ze bij die rivier niet zagen, dat staat hier ook nog op mijn lijstje! lijkt me een toffe plek op Borneo om te bezoeken. Die echte jungle plekken klinken ook gaaf, maar wat een bedrag zeg!! Nu hebben we in Zuid-Afrika ook een compleet belachelijk bedrag neergelegd voor een Private Game Reserve, dat is de andere kant haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *