fbpx
Waar doen ze dat toch allemaal van

Waar doen ze dat toch allemaal van

Regelmatig krijg ik de vraag: ”Wáár gaan jullie volgend jaar naar toe, alweer zo ver?” Een enkeling durft zelfs te vragen of dat dan niet heel erg duur is. Dat ligt eraan wat je heel erg duur vindt. Ja het kost meer dan een mid-week op de Veluwe en ook meer dan een weekje Sauerland of zelfs een gemiddelde vliegvakantie naar Spanje. Maar een verre reis met het gezin hoeft niet veel duurder te zijn dan een gezinsvakantie naar Zuid-Frankrijk met de eigen auto en al helemaal niet in vergelijking met een luxere vakantie naar bijvoorbeeld Mallorca of Ibiza. Geloof je me niet? Lees dan gauw verder.

3 Weken met de auto naar Zuid-Frankrijk

Laten we uitgaan van de situatie dat je ergens midden in Nederland, bijvoorbeeld in Utrecht, woont en een leuke gezinsvakantie aan het strand in Vias (Languedoc-Rousillon) gaat hebben. Je hebt een druk jaar achter de rug en wilt graag heerlijk 3 weken ontspannen. Een beetje een leuke stacaravan voor 4 personen met airco, want anders smoor je het ding uit, maar verder niks bijzonders kost je minimaal 150 euro per nacht. Dan moet je goed zoeken en heb je waarschijnlijk de oudste stacaravan ergens naast het wc-gebouw. Bovendien moet je voor die prijs je eigen lakens en handdoeken meenemen en zelf de boel schoonmaken aan het eind van de vakantie. Maar goed, je zit dan wel in Zuid-Frankrijk en de kinderen hebben er zeker weten de tijd van hun leven bij de miniclub.

Ook de benzine en de tol hakken er behoorlijk in qua kosten en de hypermarché is minstens even duur als thuis, in veel gevallen aan de kust nog wel wat duurder. Je wilt natuurlijk ook wat van de omgeving zien en maakt dus een aantal uitstapjes. We nemen daarvoor een redelijk gemiddeld budget, waarbij je de belangrijkste bezienswaardigheden van de omgeving bekijkt. Dan zijn dit de totale kosten waar je op moet rekenen voor een gezin met 4 personen:

Verblijf 21 x € 150 = € 3150
Benzine Utrecht – Vias retour 2 x € 130 = € 260
Benzine ter plekke € 150
Tol voor diezelfde afstand 2 x € 60 = € 120
Boodschappen en 1x pw uit eten € 600
Uitstapjes / entrees € 100
TOTAAL € 4380

FrankrijkMet de auto naar Zuid-Frankrijk

4 Weken en 3 dagen Zuid-Afrika

Afgelopen jaar zijn wij 4 en een halve week naar Zuid-Afrika geweest met ons vieren. Onze vlucht vertrok vanaf Frankfurt, waar we onze eigen auto voor die 4 en een halve week hebben geparkeerd, op zo’n 5 minuten van de luchthaven. In Zuid-Afrika hebben we een middenklasse auto gehuurd bij een bekende verhuurder, waarmee we zo’n 4000 kilometer hebben rondgereden. We verbleven overal in eigen appartementen met minimaal 2 slaapkamers en overal was een zwembad bij. We zijn niet uit eten geweest, dat vonden we met een baby en een peuter erbij wat minder relaxt. Uit eten is in Zuid-Afrika echter stukken goedkoper dan thuis. Je zou dus aan het totaalbedrag nog zo’n 100 euro voor eens per week uit eten moeten toevoegen om een eerlijk beeld te schetsen. We zijn verschillende keren naar wildparken geweest, onder andere het Kruger park, waar we € 52,50 per dag mochten neertellen, maar de ervaring was dit bedrag meer dan waard. Ook hebben we veel andere uitstapjes gemaakt, naar nationale parken en cultural villages. Een miniclub voor ons kroost was er echter niet bij, de stakkers.

Verblijf € 1400
Tickets, benzine, parkeren € 1950
autohuur middenklasse auto € 430
benzine € 350
tol € 30
Boodschappen € 400
Uitstapjes / entrees € 250
TOTAAL € 4810

Zuid-AfrikaRondreis Zuid-Afrika

4 Weken Sri Lanka

Deze zomer gingen we weer ver op vakantie. We vlogen dit keer vanaf Düsseldorf en ook nu parkeerden we de auto daar bij de luchthaven. We sliepen wederom in huizen met minimaal 2 slaapkamers, maar in Sri Lanka zijn die iets lastiger te vinden. Daarom hebben we 1 keer 2 hotelkamers naast elkaar geboekt en 1 keer een familiebungalow met maar 1 aparte slaapkamer. Slechts 5 nachten hadden we dit keer een zwembad, maar we verbleven wel in totaal 7 nachten aan het strand. Bovendien zijn we een keer of 5 tegen betaling gaan zwemmen in het zwembad van de buren, een erg fijne budgetactie. We hebben een aantal etappes met het openbaar vervoer gedaan, zoals de prachtige treinritten naar Kandy, naar Ella en langs de kust en een paar keer gingen we met de lokale bus. Verder hebben we voor 6 dagen een auto met chauffeur gehuurd. We zijn zo’n beetje de helft van de tijd uit eten geweest, het grut was alweer wat groter en in Sri Lanka is dit qua prijs gewoon een lachertje. We hebben 1 keer een nationaal park bezocht met een eigen jeep met chauffeur en uiteraard de oudheden in het binnenland bezocht. Deze entrees zijn niet goedkoop, maar met een beetje handigheid hoef je niet elke keer je portmonnee te trekken. Hier lees je meer over onze week in de gouden driehoek zonder blut te raken. Overigens moesten de kids ook hier weer de miniclub missen.

Verblijf € 1150
Tickets, benzine, parkeren € 2250
auto met chauffeur € 290
nationaal park € 60
bus en trein € 50
Uitstapjes / entrees € 130
(uit) eten / boodschappen € 300
TOTAAL € 4230

Sri LankaRondreis Sri Lanka

Veel geld

Geschrokken van de totaalbedragen? Het is een hoop geld. Geld dat je overigens voor het grootste deel kunt sparen door al je kleding in de uitverkoop te halen, zoals wij ook doen (okee, okee heel af en toe smokkel ik wel eens), je vakantiegeld en eindejaarsuitkering apart te zetten en je boodschappen bij onze Deutsche Freunde te halen (sorry Appie). Een klein deel van de kosten in de reis maak je thuis ook: je zou thuis ook eten, auto rijden en gas/water/licht verbruiken.

Conclusie

De oplettende lezer heeft 3 verschillen ontdekt:

 1. De kinderen die naar Zuid-Afrika en Sri Lanka moeten hebben geen miniclub. Ach, komen ze vast wel weer overheen.
 2. De verblijven in Zuid-Afrika en Sri Lanka zijn groter dan de stacaravan in Zuid-Frankrijk.
 3. De vakantie in Zuid-Franrijk is 3 weken, de andere 2 vakanties minimaal 4.

Als je omrekent wat elke vakantie per dag kost is Zuid-Frankrijk gemiddeld per dag de duurste en 4 weken Sri Lanka komt goedkoper uit dan 3 naar Zuid-Frankrijk. Dat had je niet gedacht he?! Ik eerst ook niet, want de kosten in Sri Lanka zijn allemaal lager uitgevallen dan vooraf verwacht, doordat we een aantal slimme keuzes maakten, zoals de safariauto delen en dure entrees inwisselen voor goedkopere alternatieven.

Volg mijn facebookpagina om op de hoogte te blijven van toekomstige budgettips.

Category: Verre Reizen

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


11 comments

 1. Precies, ver hoeft niet duurder te zijn! Maar, wel een kanttekening, want vaak wordt gedacht dat vliegen naar de zon en in een mooi gelegen hotel verblijven duur is, maar dat hoeft óók niet. Voor een week geef ik zelden meer dan 1500 euro totaal met z’n drietjes uit (1 volw en 2 kinderen dus), en dan heb ik alles meegerekend (vlucht, hotel, eten, tripjes), in de schoolvakantie. Daar moet ik heel lang voor zoeken, maar het kan wel. Het is mij gelukt naar Turkije, Tunesië, Egypte, Spanje en Griekenland. En ja, dat betekent ook dat ik soms niet kies voor de periode waarin ik het liefst zou gaan.

  1. Hier net zo Denise… het kost laaaang zoekwerk, maar het lukt me eigenlijk altijd wel voor een week tussen de 1000 en 1500 euro (vlucht, hotel, evt huurauto en parkeren luchthaven), vaak redelijk dicht bij de 1000, ook met ons vieren. Nu 10 dagen naar Marokko uitgevogeld… bijna 1500, en dat in de kerstvakantie. Vond ik dikke prima 🙂

 2. Laat mij kiezen : in een stacaravan in Zuid Frankrijk met geweldig dieren als de kakkerlakken of een lodge in Krüger met kans op de big 5 te zien, uhmmmm….
  Wij zijn in Costa Rica ook rond 3.500€ kwijt voor 3 weken. Elke cent wat het waard! ! Onze vrienden komen misschien volgende jaar weer ook mee, ze zijn nu aan het sparen

  1. Haha, hadden jullie zelf kakkerlakken in Zuid-Frankrijk? Gezellig! 🙂 Je hebt me wel op een idee gebracht met Costa Rica. Ik vraag me alleen af hoe erg het regenseizoen daar is in onze zomerperiode (ik kan alleen in de zomer langer dan 2 weken op reis).

 3. Klopt, een oud-collega van mij gaat iedere zomer weken naar Bali en is amper wat kwijt als je het vergelijkt met een doorsnee vakantie in Frankrijk. De tickets is wat mensen afschrikt! Wij gaan ruim 3 weken naar Thailand van de winter en ik verwacht dat we tegen de 4000,- kwijt zijn in totaal, terwijl het daar dan piekseizoen is. Ja, het is een hoop geld maar met een gezin een verre reis maken kost geld. En een niet zo verre reis naar Italië of Spanje kost nog meer geld vaak

  Wij boeken ook alles van tevoren nu met de kids, je wilt niet bezweet en vermoeid ergens aankomen en dan nog op zoek gaan naar een overnachting.

  1. Dat valt dus ook prima mee, voor jullie vakantie naar Thailand. Hou me op de hoogte! Wanneer vertrekken jullie? Als je de drukke Kerstperiode kan vermijden dan scheelt dat ook al heel veel namelijk. En idd, als je moe en warm aankomt heb je met kleine kinderen echt geen zin om nog naar accommodatie op zoek te gaan, ook al betaal je op deze manier waarschijnlijk iets meer.

 4. Wat bijzonder dat jullie al zo goed weten (of denken te weten) wat je in Sri Lanka gaat doen!

  Ik weet alleen nog maar dat ik naar Indonesie ga. De precieze bestemming, en ook de andere vakanties, moet ik nog invullen 😉

  1. Dat was bij ons vroeger ook zo, maar ik wil nu niet meer op de bonnefooi slaapplekken gaan zoeken na een vermoeiende reis en vind het erg fijn om niet op mijn tenen te hoeven rondlopen zodra de kids in bed liggen. Ook willen we niet elke 2 dagen verkassen, dus zoek ik uit welke dagtrips er vanuit welke plek het handigst te doen zijn. Ik bekijk dus tegenwoordig hoeveel dagen ik ongeveer ergens wil blijven en boek alvast een betaalbare acco met minimaal 2 slaapkamers. Dat beperkt de flexibiliteit, maar omdat we een rustiger reistempo aanhouden heb ik nog nooit ergens het idee gehad dat we te weinig nachten hadden geboekt.

 5. Heel herkenbaar. Heb zels al van collega’s de vraag gekregen of Tom soms bankdirecteur is haha. (Helaas niet 😉
  En lekker cliche maar een reis is een van de weinige dingen die geld kost en je toch rijker maakt.