last minute weekend eigen land

Voordelen van last minute op vakantie

Een vakantie plannen is best een boel werk. Met het kiezen van de perfecte bestemming, het uitzoeken van de meest passende accommodatie en het in kaart brengen van alle bezienswaardigheden ben ik soms avonden achter elkaar bezig. Ik vind het heerlijk om er echt in te duiken en helemaal zelf de tofste vakantie samen te stellen. Vind jij dat niet? Dan is een last minute vakantie misschien nog niet zo’n gek idee. Met een lastminute vakantie heb je vaak niet meer zo heel veel te kiezen en móet je wel snel beslissen. Daarmee hebben we dan meteen het eerste voordeel van last minute op vakantie gevonden!

Minder voorbereiding, meer lol

De afgelopen jaren zijn we een aantal keer last minute op reis of een weekendje weg gegaan en één keer hebben we onze bestemming vrij laat nog gewijzigd, tijdens onze lange reis door Azië. Bij al deze kleinere en grote reizen heb ik de voorbereidingen veel vluchtiger en sneller gedaan dan anders. In elk geval heb ik daar een stuk minder tijd voor gehad dan ik er normaal in investeer. Eigenlijk best lekker, want zo blijft er meer tijd over voor andere dingen. Bovendien hebben we van al deze reizen enorm genoten. Ze waren veel leuker dan verwacht. Zeker ook de reizen dichter bij huis waren in alle gevallen een verrassing. Misschien heeft dat ook wel te maken met de verwachtingen die je van een vakantie hebt. Reizen waar ik vooraf al veel tijd en energie in stop, zijn altijd reizen waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn.

Rasa Ria Reserve route BorneoDe voorbereidingen deed ik super last minute, maar wat was deze plek op Borneo fantastisch

Kort last minute weg in eigen land doorbreekt de sleur

De periode na de zomervakantie, maar voor de Kerst kan vaak zo lang voelen. De leuke, lange vakantie met zonnig, warm weer is voorbij. De volgende reis laat nog een hele tijd op zich wachten. Hoe fijn is het dan om spontaan een last minute vakantiepark te boeken en in een andere omgeving op pad te zijn?! Je hoeft dan niet eens echt ver of lang te gaan, om toch helemaal dat vakantiegevoel te hebben. Kies je voor een vakantiepark, dan zijn er bovendien vaak leuke activiteiten waarvoor je het park niet eens af hoeft én die ook bij typisch Nederlands herfstweer door kunnen gaan. Zo is er meestal een binnenzwembad, of een (kinder-) activiteitenprogramma. Voor een weekendje weg, of dat nou last minute is of lang vooruit geboekt, bekijk ik trouwens ook vaak of ik een bijzondere accommodatie kan vinden. Zo heb ik al eens met de kinderen in een boomhut geslapen in de Achterhoek en een andere keer in een super schattig bakhuisje in dezelfde regio.

Het is goedkoper

Ook niet geheel onbelangrijk: wanneer je extra flexibel bent, zul je makkelijker last minute deals kunnen vinden voor vakanties. Zeker de laatste tijd heb ik het idee dat last minute boeken weer loont. Waar eerst vroeg boeken in de veel gevallen goedkoper was, dalen nu de extreem hoge ticketprijzen last minute alsnog, omdat de vluchten nog niet vol zijn. Dat geldt net zo voor een vakantie bij Center Parcs, die ook graag hun huisjes gevuld zien. Overigens is last minute boeken in veel mindere mate ideaal voor de schoolvakanties en zeker niet voor piekperiodes als de Kerst- en zomervakantie. Helaas hebben de meeste scholen nog geen flexibele schoolvakanties.

wandelen met ezel Ignas in de AchterhoekHelemaal niet ver van huis, maar zo leuk: wandelen met een ezel in de Achterhoek

Kun jij wél buiten die drukke tijd op vakantie, dan kan een lastminute leuke deals opleveren. Wees alleen niet te kritisch met je bestemming en je exacte vertrek- of aankomstdatum als je leuke aanbiedingen wilt vinden. Zelf laat ik (ook bij vroeg boeken) vaak de prijs de bestemming een beetje bepalen. Met 4 op vakantie is nou eenmaal niet goedkoop. Ik vergelijk graag de prijzen van bestemmingen die mijn interesse hebben, maar kies niet perse de bestemming die bovenaan mijn wensenlijst staat.

Het weer is altijd top, als je de juiste last minute uitzoekt

Ik hou van zon en warmte. Ik kies mede daarom vaak bestemmingen die een grote kans op warm, zonnig weer hebben. Toch kun je ook dan weleens pech hebben. Een groot voordeel van (super!) last minute op vakantie gaan, is dat je de weerberichten kunt bekijken voordat je boekt. Boek je lang van te voren, dan kan het weer een zware tegenvaller zijn. Wij vlogen ooit naar Andalusië in de meivakantie, toen ik een paar dagen voor vertrek zag dat het de eerste 3 dagen pijpenstelen zou gaan regenen, meer dan 20 mm per dag! We hadden gelukkig een auto gehuurd en hebben onze route door Andalusië aangepast, waardoor we een wat minder nat deel van deze zuidelijke, Spaanse regio konden bezoeken. Bij een last minute hoef je dit soort verrassingen niet te hebben en kun je de weersvoorspellingen zelfs mede je bestemming laten bepalen.

Ga jij weleens last minute op vakantie? En heb je nog extra voordelen ontdekt?

Ga naar al mijn Persoonlijk blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *