Vervlogen tijden in Pilgrims-rest

Vervlogen Tijden in Pilgrim’s Rest

Pilgrim’s Rest is een fantastisch goudzoekersstadje dat begin vorige eeuw zijn bloeitijd kende. In 1873 werd er door Alec Patterson goud ontdekt in de Pilgrim’s Creek. Na een oorspronkelijk tentenkamp werden er meer permanente, houten huizen gebouwd met golfplaten daken. Diezelfde huizen staan er nog altijd, net als de winkels, kerken, restaurants en het postkantoor. Toch is de goudmijn al sinds 1972 gesloten. Het stadje is dan ook een museumplaats geworden, waar toeristen van harte welkom zijn, maar wel op een positieve manier.

Prachtige weg naar Pilgrim’s Rest

Vanuit Hazyview kun je via de schitterende Kolwyn’s Pass met z’n eindeloze naaldboomplantages naar Graskop rijden. Vanuit Graskop is er een smaller bergweggetje dat via nog meer mooie landschappen naar het goudzoekersstasje Pilgrim’s Rest slingert. De koele berglucht is een verademing na een tijd te hebben doorgebracht in het stomend hete Lowveld. Toch kan ook hier de temperatuur flink oplopen in de zomer. De bouwstijl van hout gecombineerd met golfplaten daken zal zeker in de tijd zonder airco’s niet al te aangenaam zijn geweest in het hete, vochtige seizoen.

Pilgrim's RestIn Pilgrims Rest vind je een bijzondere bouwstijl van hout in combinatie met golfplaten

Museums

Eigenlijk is het hele plaatsje een museum op zich. Het ligt er nog precies zo bij als het in de jaren ‘70 is achtergelaten. Sommige gebouwen, zoals het postkantoor en enkele winkeltjes, zijn zonder toegangskaartje te bezoeken. Deze gebouwen zijn nog in gebruik en het wordt op prijs gesteld als je er iets koopt of in ieder geval de bezoekende klanten niet stoort. Ook het voormalige kerkhof en de verschillende kerken zijn nog te bezoeken. Twee voormalige woonhuizen, waarvan 1 met winkel, de voormalige garage en de Sabie and Pilgrim’s Rest News Museum zijn als museum, gecombineerd op 1 kaartje, te bezoeken. Deze kaartjes kunnen voor een paar Rand gekocht worden in het Information Centre in Uptown Pilgrim’s Rest. Ze zijn 7 dagen in de week open van 9 tot 4. De begraafplaats met zijn beroemde “Robbers Grave”, op een heuvel boven het stadje gelegen, en de verschillende kerken zijn vrij toegankelijk.

Garage Pilgrim's RestDe oude garage in Pilgrim’s Rest staat nog vol mooie, oude auto’s

Voor schatzoekers

Net buiten uptown is de grond omgewoeld, zoals ooit deze hele omgeving dat was. Je kunt hier een rondleiding krijgen en zelfs, als een echte goudzoeker, met een goudpannetje aan de slag om je geluk te beproeven. Wij vonden onze kids daar nog een beetje te jong voor en bovendien hadden we al lange tijd door de hoofdstraat van uptown gestruind en waren we te laat. Om 3 uur ’s middags start de laatste rondleiding.

Na onze speurtocht door de stoffige panden in dit dorp leek het ons lekker om pannenkoeken te gaan eten in het pannenkoekenrestaurant van het plaatsje, op de kruising tussen downtown en uptown Pilgrim’s Rest. Helaas was dit restaurant niet langer open en na een kort bezoekje aan het postkantoor zijn we voor onze pannenkoeken terug gereden naar Harrie’s beroemde Pancake Restaurant in Graskop. Wat we nog meer deden in deze omgeving kan je lezen in mijn reisverslag Mpumelanga.

Postkantoor Pilgrim's RestHet Postkantoor van Pilgrim’s Rest

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *