Een verre reis met kinderen voorbereiden is toch net even wat anders dan je spullen pakken voor een rondreis in je eentje of als koppel. Voor mij zelf geldt dat ik de dingen nu graag wat meer voorbereid, zodat ik bijvoorbeeld de wachttijd, waar dan ook onderweg, zoveel mogelijk probeer te beperken. Ook wil ik er gewoon zeker van zijn dat we een fatsoenlijke slaapplaats hebben en we niet ter plekke van het ene gammele huisje naar het volgende lawaaierige krot worden gestuurd. Als je een verre reis met kinderen maakt zijn ineens andere dingen belangrijk en maak je andere keuzes dan voorheen. Wat onze keuzes daarin zijn vertel ik je graag. Overigens verschilt het natuurlijk of je een verre reis van een paar weken maakt, of dat je bijvoorbeeld een wereldreis met gezin van 8 maanden gaat maken.
Gezondheid verre reis met kinderen
Uiteraard begint je verre reis met kinderen bij de afweging welke vaccinaties je bij je kinderen laat zetten en hoe je omgaat met een eventueel malariarisico. Voor ons zijn gebieden waar het malariarisico hoog is een no-go met onze meiden, omdat wij ze geen anti-malariapillen willen geven. Dit kan iedereen alleen voor zichzelf bepalen.
Het begin voor elke verre reis met kinderen
Als je een verre reis met kinderen maakt is het aan te raden een goede reisapotheek mee te nemen, met in elk geval de noodzakelijke dingen zoals ORS, diarreeremmers, paracetamol en oordruppels. Zelf nemen we, afhankelijk van hoe avontuurlijk de bestemming is, ook antibiotica mee. Dit doen we in overleg met onze huisarts.
Plan genoeg tijd in om je te laten informeren op het gebied van gezondheid. Als er nog vaccinaties gehaald moeten worden kan dat niet altijd op het laatste moment. Controleer ook bij elke volgende reis of de vaccinaties van alle gezinsleden nog up-to-date zijn. Zo zijn wij zelf weleens “per ongeluk” met 2 verlopen vaccinaties naar India afgereisd. Oeps.
Inpakken verre reis met kinderen
Nog nooit was ik zo vaak in de stress over waar de paspoorten, de knuffeldoekjes of de telefoon nou weer waren als toen we nog maar net met kinderen reisden. Daarom is het belangrijk om bij het inpakken voor een verre reis, maar eigenlijk gewoon élke reis, alle écht belangrijke spullen op een vaste plek in dezelfde tas te stoppen. Train jezelf ook om ze telkens weer daar op te bergen tijdens je reis, want met zoveel meer spullen mee op reis.. dat is vragen om ellenlange zoektochten. Zorg bovendien voor een setje schone kleding voor iedereen in de handbagage, maar stop verder zoveel mogelijk bagage in je grote tas die onderin het vliegtuig gaat. Dat voorkomt onnodig meesjouwen en nog meer kwijt zijn. Neem niet te veel mee, ook niet qua kleding, want je draagt toch bijna alles zelf.. je kan het altijd onderweg (laten) wassen. Een aantal reisitems voor ouders mogen echter niet ontbreken in je bagage.
Neem niet te veel mee, je moet alles zelf dragen
Hoe kom je op het vliegveld?
Sommige mensen zweren erbij dat iemand ze een lift geeft en na de vakantie weer ophaalt op het vliegveld. Als je geen familie met een grote auto hebt, of überhaupt familie in de buurt, is dat een beetje lastig met een heel gezin.
Gaat je vlucht op een beetje prettig tijdstip en vertrek je vanuit Schiphol, dan is de trein een erg fijne en voordelige optie. De kids kunnen gratis met hun eigen OV-chipkaart mee of op een Railrunnerkaartje en kosten dan slechts 2,50 per enkele reis. Vaak zijn er voor de ouders wel ergens actiekaartjes te koop, waardoor je nóg voordeliger uit bent. Let wel op of jullie terugvlucht ook op een tijdstip aankomt dat de treinen rijden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vertrek je heel vroeg of kom je heel laat weer terug, dan is de eigen auto parkeren bij Schiphol een betere optie.
Vlieg je vanuit Duitsland of België, wat wij zelf geregeld doen, dan is het toch het meest relaxt (en vaak ook voordelig!) om met de auto naar de luchthaven te rijden en daar te parkeren. Treinkaartjes zijn duurder dan je zou verwachten en tenzij je de mazzel hebt om met de ICE te kunnen reizen en daar een voordelig kaartje voor te vinden is je reis waarschijnlijk langer en duurder. Met een goede vergelijker vind je makkelijk en snel een parkeerplaats in Nederland, België of Duitsland, die voldoet aan jouw eisen. Zo vinden wij het zelf bijvoorbeeld belangrijk om onze auto zelf te kunnen parkeren en de sleutel bij ons te houden, iets wat helaas steeds zeldzamer wordt. Bij onze laatste reis naar Indonesië is het dan toch weer gelukt zo’n parkeerplek te vinden, vlakbij de luchthaven van Düsseldorf.
Auto parkeren, naar de luchthaven en instappen maar
Accommodatie verre reis met kinderen
Sinds we met kinderen reizen zijn we fan van slapen in een appartement. Zo hebben de meiden veel bewegingsvrijheid en kunnen we eten op het moment dat wij dat willen of alsnog uit eten gaan op dagen dat we niet willen koken. Ook als je een verre reis met kinderen maakt is een appartement een prima optie, zelfs in landen als Indonesië, Sri Lanka en Zuid-Afrika. Via Airbnb zijn vaak de leukste plekjes te vinden en ook op Booking.com komen er steeds meer betaalbare appartementen bij.
Soms is een appartement in een plaats buiten Europa niet te vinden, of minder makkelijk te vinden. Zo lukte het ons in Georgië, buiten de grote steden, helemaal niet. In dat geval is een homestay een erg fijn alternatief. Vaak hebben de mensen zelf ook kinderen en zo zijn er automatisch speelkameraadjes voor als je bij je accommodatie bent. Op Bali hadden we bovendien een homestay waar onze meiden werden betrokken in het dagelijkse offeren bij de huistempels, iets wat je in een hotel nooit zou zien. Een homestay voelt als een thuis ver van huis, wat heel erg fijn is als je voor langere tijd een verre reis maakt.
In onze homestay op Bali hielpen onze meiden mee met de offers
Vervoer ter plekke
Als je een verre reis met kinderen maakt loont het om vooraf even te puzzelen hoe je van A naar B komt. Zo zorg je dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan waardoor de reistijd oploopt en je met een moe en chagrijnig kind onderweg bent. De trein is hier een favoriet vervoermiddel om lange afstanden mee te overbruggen. Zo hebben we op Java het halve eiland over gereisd met de trein. In steeds meer landen is het mogelijk om als toerist vooraf je kaartjes online te kopen, zodat je verzekerd bent van een zitplaats.
Voor kortere afstanden is reizen met de bus ook heel prima te doen. Reken op een uur per leeftijd van je jongste kind, dan blijft het voor iedereen gezellig. In de bus is genoeg afleiding, dus als de reis onverwacht een uurtje langer duurt is dat geen probleem. Andere passagiers vinden het meestal erg leuk dat jij met kinderen reist en zorgen meer dan eens voor leuk entertainment.
Grotere afstanden zijn ideaal met de trein, zoals hier in Sri Lanka
Voor langere reisafstanden of onhandige aansluitingen vind ik zelf een taxi of auto met chauffeur erg fijn, helemaal in de goedkopere landen, waar je voor een paar tientjes een hele dag met iemand op pad kunt. En heb je echt lange afstanden te overbruggen? Dan is een binnenlandse vlucht soms ook geen gek idee. In Azië zijn er bijvoorbeeld veel aanbieders waarmee je voor weinig naar de andere kant van het land vliegt.
Maak jij weleens een verre reis met kinderen? En heb je nog aanvullende tips voor zo’n te gekke reis met kinderen? Ik hoor ze graag! Lees zeker ook even Ilse haar verhaal, die een wereldreis met zeilboot en baby maakte.
Een uur bussen per jaar van de leeftijd van het jongste kind… *rekent* 4 maanden x 1 uur – dat worden voorlopig korte reisjes hier.
Op Bali hadden we een aantal keer een chauffeur. Dat was fijn. De trein vind ik op dit moment ook een fijn vervoermiddel, de baby kan daar in haar wagen slapen.
Haha, naar boven afronden mag. 😉 Maar ik denk dat je met een baby meestal ook prima 2 uur relaxt in de bus zit.. langer zou ik zelf niet snel doen.
Fijn artikel en goede tips, dank je! Wij kiezen met kinderen inderdaad ook graag voor een appartement, al vind ik de luxe van een uitgebreid ontbijtbuffet ook wel fijn. Een homestay klinkt geweldig! We hebben dit aren geleden op Cuba gedaan, maar nog niet met de kinderen. Een rondreis met verblijf in een homestay in Indonesië staat heel hoog op mijn lijstje dankzij jouw blogs en prachtige foto’s.
Die vaccinaties op tijd regelen is inderdaad wel een aandachtspuntje. We zijn niet van die lang vooruit planners. We waren bijna last-minute naar Colombia gegaan afgelopen zomer, maar de vaccinaties waren dan wel erg lastig geworden. Al hebben we die ooit zelfs op Schiphol laten zetten, maar of dat nou verstandig is met kinderen…
Wat leuk om te horen van die homestays in Indonesië! Ik vind dat echt ideaal en was in Indonesië een aantal keren weer super geslaagd.
Ik heb veel gereisd met kleine kinderen en het wordt inderdaad makkelijker als ze ouder worden. In een hotel vind je mij bijna niet meer sinds ik met kinderen reis. Geef mij maar de vrijheid en de ruimte van een appartement. Maakt je vakantie vaak ook een stuk goedkoper als je zelf eten kunt koken…
Ik zou me in het kader van de voorbereidingen ook even verdiepen in de vraag hoe je vanaf het vliegveld naar je accommodatie komt. Dat is bij uitstek hét moment waarop het handig is een snel en doeltreffend plan te hebben…
Helemaal mee eens, zeker met meer kinderen! En inderdaad kijk ik altijd vooraf wat de handigste en meest betaalbare manier is om van het vliegveld bij de accommodatie te komen. Voor Dubai, later deze maand, zijn we aangewezen op de taxi.. aangezien we midden in de nacht aankomen en vertrekken.
Leuk om te lezen. Het lijkt me ook makkelijker gaan als je kinderen net wat ouder zijn dan de mijne. Je hebt dan net minder dingen nodig. Omdat we veel in hostels zullen slapen, neem ik nu ook het Deryan bedje mee. Moet je toch mee sjouwen. Naar Thailand ging die ook mee met het backpacken. Gelukkig zijn ze niet zwaar.
Wat betreft malaria, hier hetzelfde. Ik had mijn reis naar Indonesië al geboekt inclusief binnenlandse vlucht naar een malaria gebied. Toen bleek ik zwanger te zijn. Ik heb gelijk die vlucht geannuleerd. Ik wilde geen malarone slikken, maar vreemd genoeg mocht lariam wel tijdens een zwangerschap. Dat laatste slik ik per definitie niet. Ik ken persoonlijk teveel mensen die last hebben van de verschrikkelijke bijwerkingen die niet mals zijn. Sowieso een raar advies. Dus ik heb dat stuk overgeslagen. Met kinderen ga ik ook niet naar een malaria gebied. Als in; dat gebied waarvan jij en ik allebei weten wat echt malaria gebied is in tegenstelling tot wat internet vertelt 🙂
Inderdaad is het echt een heel stuk makkelijker nu de meiden wat ouder zijn. Ik vertrek sinds een jaar ook weer gewoon zonder paklijst. Ik gooi wat spullen in een tas en we gaan. Iets vergeten? Dat hebben ze daar ook wel. Maar tot zover nog nooit wat gemist. Nou ben ik even heel nieuwsgierig over dat malariagebied, want ik weet even niet welk gebied je bedoelt…