Valletta

Verliefd op Valletta – heerlijk ongepolijste hoofdstad van Malta

Valletta kwam als een complete verrassing. We hebben al verschillende eilanden in Zuid-Europa bezocht, met de bijbehorende hoofdsteden, maar zoals Valletta hebben we ze nog niet gezien. De hoofdstad van Malta heeft geen noemenswaardige must-see highlights, net als die andere steden overigens. Het sfeertje daarentegen.. overtreft elk van die steden. Zelf hebben we slechts een dag in Valletta doorgebracht, tijdens onze week op Malta, maar ik had er makkelijk nog een hele dag kunnen rond struinen. Een citytrip Valletta, tijdens een lang weekend bijvoorbeeld, kan ik zeker aanraden. En dit mag je dan zeker niet overslaan:

Valletta betekent eeuwenoude huizen aan sfeervolle straatjes

Het eerste dat we van Valletta zien als we vanaf het busstation de binnenstad in lopen is het auberge de Castille, ooit de verblijfplaats van één van de machtigste ridderordes van de regio. Dat is te zien; wat een indrukwekkend gebouw. Via de ruïnes van het oude operagebouw van Valletta lopen we verder de stad in en al gauw worden de straatjes én de pleinen knusser. De eeuwenoude, enigszins vervallen, huizen hebben sfeervolle loggia’s. Deze overdekte balkonnetjes zijn in de meest uiteenlopende kleuren geverfd en lijken soms wel áán de geven geplakt. Ook staan op de hoeken van veel straten beelden en zijn huizen met ornamenten versierd. Ornamenten die ooit nieuw waren en een beetje chique, maar nu net een tikkie vervaagd en hier en daar gescheurd. Stijlvol is een woord dat in me opkomt als we langzaam door de straatjes slenteren, stijlvol op een bijzondere manier. Deze stad ademt geschiedenis en het is fantastisch om daar doorheen te slenteren. Oe en dan heb ik ‘t over die heerlijke pasteitjes nog niet eens gehad, die je op elke straathoek kan kopen. 😉

Valletta loggia's en sfeervolle straatjesValletta betekent eeuwenoude huizen met schitterende loggia’s en sfeervolle straatjes

De inwoners van Valletta houden zichtbaar van bloemen, want we zien verschillende soorten bloemenstalletjes en door jong en oud, vrouw en man, wordt er druk gediscussieerd en gewezen. In sommige straten roepen uithangborden de mensen naar winkels en bioscopen, maar de borden zien er uit alsof ze zover over datum zijn dat er al eeuwen geen films meer te zien zijn. Het najaarszonnetje strijkt langs de gevels en piept hier en daar net tussen 2 gebouwen door, de perfecte speelplaats voor een fotograaf en ik blijf dan ook maar knippen.

Valletta bloemen en theaterZo te zien zijn de inwoners van Valletta dol op bloemen… en theater

Blijkbaar de enige die niet wist hoe tof Valletta is

Valletta is een stad vol geschiedenis. Het ligt precies op een kruispunt van volkeren en is door de eeuwen heen in handen geweest van Grieken, Carthagenen, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren en de ridderorde van Sint John. Het aantal monumenten is zó hoog dat in 1980 de hele stad op de Werelderfgoedlijst van Unesco is geplaatst. Gek genoeg kwam ik daar pas achter toen we het op een flyer zagen staan in Valletta zelf.

Ook dat Valletta in 2018 culturele hoofdstad van Europa zal zijn was mij ontgaan, het lijkt haast of ik de enige ben die de stad pas ná een bezoek op waarde weet te schatten.

sfeervol VallettaValletta ademt geschiedenis en sfeer

Must visits en musea Valletta

Het Grand Masters Palace werd gebouwd in de tijd van de ridders, meteen nadat de fortificaties van de stad klaar waren. In de wapenzalen kan je één van ‘s werelds grootste collecties wapens uit de Middeleeuwen bewonderen. De klokkentoren van het paleis was jarenlang het hoogste bouwwerk van de stad.

Ook de Auberge de Castille, de bekendste en grootste slaapplek voor ridders in die tijd, is een indrukwekkend gebouw. De president van Malta heeft hier tegenwoordig zijn werkpaleis en het gebouw is alleen van de buitenkant te bewonderen. Verspreid over Valletta vind je nog 4 andere auberges uit die tijd.

Een andere herinnering uit de riddertijd is de St. John’s Co-Cathedral, een parel van Barokke kunst en architectuur aan de binnenkant. De entreeprijs is niet gering voor de tijd die je er doorbrengt en voor ons was dit dé reden om toch te passen. Als gezin van 4 kost een half uurtje rond kijken gewoon 30 euro. Sowieso vonden wij de entrees op Malta best pittig, zeker als je voor een heel gezin moet betalen. Zoals Vera dan zegt: “dáár kopen we liever een ijsje van!” 🙂

Valletta met kinderen

Toch hoeft een bezoek aan Valletta met kinderen geen fortuin te kosten. Heel veel bezienswaardigheden die voor hen leuk zijn kosten weinig tot niets. Zo kan je om 12 uur ’s middags vanaf de Upper Barrakka Gardens het afvuren van één van de eeuwenoude kanonnen zien (en horen!) Voor 3 euro per persoon en een euro per kind kan je ook naar beneden, om de saluting battery van dichtbij te zien en het museum even binnen te lopen. Leuke bijkomstigheid is dat er aansluitend aan het afvuren van het kanon gratis transport is naar Fort Rinella, aan de overkant van het water.

Valletta upper barraka gardensValletta upper barraka gardens: leuk met kinderen

Besluit je het kasteel niet te bezoeken, dan is een overtocht naar “the three cities” met een dghasja een erg leuke ervaring. Met de lift kan je in een paar seconden afdalen naar zeeniveau, waar je alleen de straat hoeft over te steken om aan het water te komen. Elk half uur vaart de veerboot ook heen en weer, maar een privé overtocht in zo’n sfeervol lokaal bootje is voor de kinderen toch even specialer. Vera mocht zelfs even stuurman zijn, wat was ze trots. Soms moet je even wachten tot je er één ziet. Even hard fluiten, net als de locals, doet dan vaak wonderen.

van Valletta naar de three citiesvan Valletta naar de three cities

Meer moois in the Three cities

Veel mensen redden het niet om de overtocht van Valletta naar de drie steden te maken. Zo zonde, want dit is een ongerept stukje Malta met nog meer geschiedenis. Op de punt van Vittoriosa, ook bekend als Birgu, staat Fort Sint Angelo. Het fort is niet alleen indrukwekkend om te bezoeken, je hebt er ook nog eens een spectaculair uitzicht over de havens en Valletta aan de overkant.

Een andere plek voor een gaaf uitzicht is de “safe haven garden” in Senglea, eigenlijk de andere punt van de “three cities”. Vanaf de fortificaties in deze kleine tuin kan je heel Valletta en haar havens zien. Tussen Fort Sint Angelo en het bastion in de “safe haven garden” kom je volop zandkleurige, oude kerken, charmante straatjes met kleurrijke loggia’s, schattige buurt-supertjes tegen én het echte lokale leven. Een perfecte wandeling in de namiddag.

Combineer je stedentrip Valletta met een aantal dagen strand. Wist je dat, ondanks dat vaak anders gedacht wordt, Malta mooie stranden heeft? Of steek een dagje over naar buureiland Gozo, waar je meer toffe bezienswaardigheden aantreft.

Valletta de three citiesDe three cities zijn vlakbij Valletta, maar een stuk rustiger

Hoe bereik je Valletta?

Bezoek je Valletta als dagtrip tijdens je vakantie op Malta? Dan kan ik je aanraden om de auto thuis te laten of om die buiten het echte centrum te parkeren. De smalle straatjes door jagen, met een ongeduldige Maltees op je bumper, die al toetert als het lampje een halve seconde groen is kan onmogelijk goed zijn voor je hart. Wij hebben op veel plekken gereden, maar vonden de buitenwijken van Valletta al spannend genoeg.

Een erg handige plek om je auto te parkeren is de Floriana Park and Ride. Je zet je auto tussen 6 uur ’s ochtends en 9 uur ’s avonds (7 dagen per week) neer op één van de 750 parkeerplakken en stapt de gratis shuttle bus, die je binnen 5 minuten naar het centrum brengt. Deze busjes rijden elke 10 minuten. ’s Middags, als je terug bent bij de auto haal je een parkeerkaartje bij de kiosk en je betaalt de 40 cent bij de betaalautomaat. Ja, dat las je goed: v-e-e-r-t-i-g cent. Om de hele dag te parkeren en met de shuttle bus heen en weer te gaan. Hoe goed heeft Valletta dit voor elkaar?!

Vanuit veel plekken op Malta gaan er rechtstreeks bussen naar Valletta, waar ze stoppen op het busstation pal naast de binnenstad. Het eiland is niet groot, dus ook met het openbaar vervoer ben je snel in de Maltese hoofdstad.

Lijkt een citytrip Valletta jou wel wat? Dan vliegen veel maatschappijen rechtstreeks vanuit Nederland, België en Duitsland rechtstreeks op Valletta. Ryanair en Air Malta hadden de beste deals op het moment van schrijven. Met de bus ben je in een klein half uur vanaf de luchthaven in het centrum. Kaartjes kosten 2 euro in de zomer en 1,50 daarbuiten. Behalve bij de kaartautomaat kan je ze ook contant (gepast!) bij de chauffeur betalen.

mooi VallettaValletta is perfect als dagtrip vanuit elke plek op Malta, of citytrip voor een weekend, ook mét kinderen

Accommodatie Valletta en three cities

Accommodatie in Valletta is niet goedkoop, zeker niet als je echt in het centrum wilt slapen. Veel kamers en appartementen zijn dan wel weer bijzonder sfeervol en lekker luxe. Merisi Suites zit echt op een toplocatie en heeft veel verschillende soorten kamers en appartementen. Een stuk betaalbaarder is overnachten in the Three cities. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze hippe studio, kamer of penthouse in Senglea? Ben je in Valletta met kinderen? Dan is dit grote en typisch Maltese appartement misschien wat voor jou. De uitzichten op de haven en vanaf het dakterras op de hele omgeving zijn geweldig en de prijs is zeker niet gek voor de plek.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

19 reacties op “Verliefd op Valletta – heerlijk ongepolijste hoofdstad van Malta

  • Yvonne zegt:

   Voor ons als gezin is dat zeker niet praktisch, maar ik snap dat het jou voorkeur heeft. Voor 1 of 2 nachten ook prima te doen hoor en dan lekker verder naar een andere plek op het eiland?!

 1. Marjolein zegt:

  Ik heb heel wat gemist zo te zien de vorige keer dat ik op Malta was. Van The Three Cities had ik nog niet eerder gehoord en ook het kanonschot lijkt mij leuk om te ervaren. Wel jammer dat vele dingen vrij duur zijn. Het enige dat ik mij herinner is dat uit eten gaan redelijk goedkoop is.

 2. Judith zegt:

  Ik snap wel dat Valetta is gekozen tot culturele hoofdstad van 2018. Ik was er heel wat jaren geleden en vond het toen al een fijne stad. Van de 3 steden had ik destijds helaas nog niet gehoord. Een mooie reden om nog eens terug te gaan.

  • Yvonne zegt:

   Jammer is dat dan hè, dat je sommige dingen eerder niet wist. Ik heb dat ook met een aantal bestemmingen. Reden om terug te gaan inderdaad!

 3. Diana zegt:

  Zelf ben ik van mening dat een gebied niet altijd iets bekends hoeft te hebben om er tof uit te zien. Dat bewijst deze stad maar weer. Die heerlijk oude huizen met die bloemen en gekleurde kozijnen. Zet deze zeker op mijn lijstje als ik naar Malta ga.

 4. jlokker zegt:

  Ik moet bekennen dat ik Valetta tijdens mijn bezoek aan Malta heb overgeslagen omdat we niet echt wisten wat we daar konden doen (en er was in een paar dagen tijd al zo veel te zien en te doen) ;p

  • Yvonne zegt:

   Ik kan me voorstellen dat je bij een korter bezoek kiest om de rest te zien van het eiland, maar ik zou het zeker aanraden voor een citytrip voor een weekend ofzo. Het is echt een heerlijke stad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *