verantwoord reizen - tips van ervaren reizigers

Verantwoord reizen – tips van ervaren reizigers

De impact van reizen wordt alsmaar groter, zeker omdat steeds meer mensen op reis willen én kunnen, zodat de toeristenstroom op veel plekken alleen maar groter wordt. De negatieve effecten van al die wereldontdekkers op de plek van bestemming liegen er soms niet om. Gelukkig heeft reizen ook heel veel positieve effecten, als je het met verstand doet. Nog niet meteen een idee waar te beginnen? Dan heb ik goed nieuws voor je: 6 ervaren reizigers geven jou hun beste tip om verantwoord reizen een stukje makkelijker te maken.

Heleen vindt dat duurzaam reizen niet alleen betrekking heeft op hoe je reist of de spullen die je meeneemt tijdens je reis, het heeft ook te maken met waar je verblijft. “Zo vermijden mijn man en ik extreem toeristische locaties, en voorkomen daarmee extra schade aan de natuur of het betreffende monument. In plaats van slapen in hartje Porto verbleven wij in een AirBnB in de wijk Gaia. Niet alleen bleek dit veel goedkoper te zijn, maar op die manier leerden wij ook het lokale leven in de stad kennen.

We deden boodschappen bij de lokale bakker en groenteman, en vonden vele mooie huizen en kleine parken in de buurt. Zelfs in toeristische steden als Marrakesh zijn ze nog te vinden. Via booking.com vonden wij een kleine riad met slechts 5 kamers aan de rand van de medina. Het was 20 minuten lopen naar het centrum, maar ondertussen konden we zonder te worden lastig gevallen bij lokale handwerklieden naar binnen kijken en slenteren door de straten. Het vraagt misschien iets meer zoeken op het internet, maar je helpt dan wel de lokale economie, draagt bij aan de spreiding van toerisme en hebt een unieke ervaring.” Als extra tip geeft Heleen nog het Brita waterfilter en de Brita drinkfles, om je eigen, schone drinkwater bij je te hebben.

verantwoord reizen - tip van HeleenAccommodatie en waterfilters – de tips van Heleen voor verantwoord reizen

Ook Jessica zoekt bewust haar accommodaties uit. Zij kiest echter niet voor een AirBnb, maar juist voor homestays en ecolodges. “De lokale bevolking profiteert het meeste van jouw bezoek als je alles zo lokaal mogelijk regelt. Op die manier komt het geld grotendeels terecht bij de mensen die jij wilt helpen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Overnachten in een homestay betekent overnachten bij de lokale bevolking. Op deze manier draag je bij aan de lokale economie, maar het is ook nog eens een leuke manier om met de mensen in contact te komen en een kijkje te krijgen in hun dagelijks leven. Homestays kun je ter plekke regelen, maar duurzame reisorganisaties hebben meestal wel een aantal homestays in hun aanbod.

Ook ecolodges zijn een duurzame manier om te overnachten. Bij deze accommodaties draait het namelijk om het beschermen van de natuur en rekening houden met het milieu, maar ook om een beter bestaan voor mensen. Vaak zijn er lokale mensen werkzaam bij deze accommodaties, die een eerlijk loon betaald krijgen.” Op haar blog deelt Jessica nog meer tips voor duurzamer reizen.

verantwoord reizen - duurzaam overnachtenHomestays en Ecolodges – duurzaam overnachten

Rianne zoekt het vooral in de kleine dingen. “Op reis draag ik niet vaak make-up, maar ik heb het wel altijd bij me voor het feestje tussendoor of dat luxe avondje uiteten. Ik werd gek van al die watjes en flesjes, dus sinds een jaar reis ik met de Make Up Eraser. Dit is een doekje die je alleen maar nat hoeft te maken om je gezicht mee schoon te maken! Een stuk verantwoorder dus en hij gaat minimaal 1000 wasbeurten mee. Als je nagaat dat ik hem na een halfjaar nog steeds niet heb hoeven wassen, kun je zelf het sommetje maken. Alle kleine beetjes helpen om duurzamer te reizen!”

verantwoord reizen - make-up eraserAlle kleine beetjes helpen om duurzamer te reizen

Karen let, wanneer ze op reis zijn, vaak minder op het milieu dan wanneer ze thuis zijn. Toch reist zij met respect voor mens, dier en natuur. “Door enkele kleine veranderingetjes in onze gewoontes door te voeren, kunnen we echter op reis ook gemakkelijk het milieu sparen! Neem bijvoorbeeld altijd een drinkfles mee, in plaats van telkens een nieuw plastic flesje te kopen. Minder plasticsoep! Neem daarom ook nooit plastiek zakjes aan, maar stop je aankopen gewoon in je rugzakje of handtas. En als je dan toch zo’n plastic zak hebt, maak er dan een adventure bag van! Een adventure bag is een tasje dat je tijdens je avontuur (in de stad, op trekking, op het strand,…) vult met afval dat je tegenkomt. Later smijt je je adventure bag dan mooi in de vuilnisbak, en zo heb je weer bijgedragen aan een schonere natuur! En voor de rokers is de gouden tip: draagbaar asbakje. Look it up, it’s a thing 😉

Daisy is met haar vriend al ruim een jaar op wereldreis en samen willen zij zoveel mogelijk van de wereld zien. “Maar we zijn ons ook erg bewust van de impact van reizen op de natuur, dieren en mensen. Daarom kiezen wij ervoor om niet te vliegen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, het is ook nog eens veel leuker. Terwijl de toeristen in het vliegtuig zitten, reizen wij samen met de locals in treinen en bussen. Dat zorgt voor onvergetelijke ontmoetingen. Door het raampje zien we het landschap langzaam veranderen en komen we op plekken waar men zelden een Westerling gezien heeft. Bovendien hebben we nooit last van een jetlag!

verantwoord reizen volgens DaisyVerantwoord reizen volgens Daisy: overland!

Op mijn blog Alldayeverydaisy inspireer ik reizigers om duurzamer te reizen, zonder dat het ten kosten gaat van je plezier.”

Shamira vindt de grootste sprong in duurzaam reizen toch het vermijden van het vliegtuig. “Daarom verspreid ik verre bestemmingen waardoor ik mijn vliegreizen beperk tot maximaal één of twee keer per jaar. Als alternatief heb ik een bestelbus omgebouwd tot camper waarmee ik een groot deel van het jaar binnen Europa kan reizen en soms daar net buiten. Het leuke is dat ik zo veel meer van mijn eigen continent zie en het reizen zelf al een hele beleving is. Samen met andere duurzame keuzes hoop ik zo mijn steentje bij te dragen om deze mooie wereld te houden zoals-ie is.”

verantwoord reizen volgens ShamiraVerantwoord reizen is ook voor Shamira zonder het vliegtuig

Heb jij nog aanvullende tips? Ik hoor ze graag! Hebben deze reizigers jou ook een beetje weten te inspireren? Fijn! Bewustwording is vaak een eerste stap en dan zie je: verantwoord reizen is eigenlijk niet moeilijk. Iedereen kan het en je hoeft er echt geen dingen voor te laten.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Persoonlijk blogs, of kies een andere bestemming »

8 reacties op “Verantwoord reizen – tips van ervaren reizigers

    • Yvonne zegt:

      Het is in Azië vooral een stukje bewustwording dat er nog niet is.. zelfs in Georgië merkte ik dat.. lokale kinderen gooiden hun snoeppapiertjes zo in de natuur. Ik liet mijn kinderen het oprapen en naar hen terugbrengen. Ze waren heel verbaasd. 🙂

  1. Jenny zegt:

    Ik vind het vooral belangrijk dat de lokale bevolking zo veel mogelijk profiteert van het toerisme. Profiteren, maar dan wel in de juiste balans. Meer is niet altijd goed, het geld moet niet naar een paar mensen gaan. Veel mooier is het als het op een duurzame manier kan en iedereen een graantje mee kan pikken.

  2. Martin zegt:

    Er is veel aandacht voor duurzaam reizen en dat is goed, maar het is natuurlijk maar een onderdeel van duurzaam leven. Dat zit ook in de kleine dingen. Zo gebruikte ik vaak warm water terwijl het helemaal niet nodig eas. Dat realiseerde ik me toen ik in een vakantiehuisje een ouderweste geizer (ipv een CV ketel ergens op zolder) had en die ging continue aan…dan denk je toch wel bij jezelf dat dat wat duurzamer kan.

    • Yvonne zegt:

      Dat is absoluut zo. Ik ben thuis ook bewust met veel dingen bezig. Zo gooien we eigenlijk nooit eten weg en heb ik dus ontelbare bakjes die de vriezer in kunnen. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *