veemarkt Karakol

Veemarkt Karakol één van de indrukwekkendste in Centraal Azië

De veemarkt van Karakol is tijdens ons eerste bezoek aan Kirgizië één van de hoogtepunten van onze rondreis. Zonder twijfel staat daarom ook tijdens onze tweede reis naar dit Centraal-Aziatische land de veemarkt van Karakol op de planning. Ik organiseer onze route zo dat we ook op zondag in Karakol zijn. Elke zondagochtend reizen nomaden en boeren uit heel Kirgizië af naar Karakol om daar hun dieren te verkopen of om juist een nieuwe geit, koe of paard uit te zoeken. Probeer als het even kan je reis door Kirgizië zo te plannen dat je die veemarkt in Karakol op zondagochtend kunt meemaken. Het is een unieke ervaring. Rond Karakol is bovendien genoeg te zien en doen om een dag extra te blijven, als dat nodig is.

Zorg dat je er vroeg bij bent op de veemarkt in Karakol

Veemarkten zijn meestal vroeg in de ochtend op hun hoogtepunt. Dat is bij de veemarkt in Karakol niet anders. Veel boeren en nomaden die naar de veemarkt komen, reizen de avond voor de markt al naar Karakol, nadat het werk van die dag is gedaan. Na de markt willen ze op tijd weer thuis zijn, om voor hun dieren te zorgen en het werk van die dag te kunnen doen. Daarom begint de markt al tussen 6 en 7 uur ’s ochtends. Als je er om half 8 bent is de markt op haar hoogtepunt. Rond dat tijdstip zien we verschillende dieren van eigenaar wisselen, waarbij eerst druk onderhandeld wordt, waarna een ferme klap in de handen volgt. Met veel theater tellen sommige kopers hun geld, voor ze het voor hun nieuwe dier wisselen.

veemarkt Karakol zondagochtendVoor de leukste plaatjes van de veemarkt in Karakol sta je op zondagochtend vroeg op

Wij lopen meer dan 2 uur rond op de veemarkt van Karakol en zien tussen half 10 en 10 veel kopers hun nieuwe dieren in de auto of aanhanger zetten, iets dat soms hillarische taferelen oplevert. Wat dacht je van een oude, Russische auto met 3 schapen op de achterbank? Of een oma met een geit op schoot? Als we dan eindelijk rond 10 uur vertrekken komen andere ouders met kinderen net aan. Zij zullen nog slechts een deel van de dieren zien en de handel is dan eigenlijk al voorbij.

Waar is de veemarkt en hoe kom je er?

In Kirgizië maken we veel gebruik van Yandex. Met deze app bestel je heel eenvoudig een taxi, waarbij je niet eerst een uur hoeft te onderhandelen over de prijs. We twijfelen of we zo vroeg in de ochtend wel een auto zullen vinden op Yandex, maar die zorgen zijn helemaal onterecht. Op de ochtenden van de veemarkt is Karakol al vroeg actief. Binnen 5 minuten komt onze bestelde auto voorrijden. We krijgen echter te horen dat de locatie die in de app staat als plek voor de veemarkt, niet de juiste is. In eerste instantie zijn we een beetje wantrouwig, want op deze manier hebben ze ons in Azië al zo vaak proberen op te lichten. De man blijkt gelijk te hebben. De veemarkt van Karakol is tegenwoordig verder buiten het centrum. Dat betekent dat we in plaats van 10 minuten een kwartier in de taxi zitten en wel bijna een euro extra moeten betalen voor het ritje. Geen enkel probleem natuurlijk.

Karakol veemarkt KirgziziëJe vindt de veemarkt van Karakol tegenwoordig net wat verder buiten de stad

Wij hebben onze Uaz Buhanka alweer ingeleverd voor we naar Karakol reizen. Veel mensen met kinderen reizen de volledige tijd in Kirgizië met een huurauto. Kom jij ook met eigen vervoer? Check dan de avond van tevoren of je de juiste locatie in je navigatie hebt staan voor de veemarkt. De parkeerplaats is trouwens erg vol als wij aankomen. Reken erop dat je aan de kant van de weg moet parkeren en een eindje moet lopen naar de ingang van de veemarkt.

Geiten, schapen, paarden, koeien

We zien direct waarom de veemarkt van Karakol verhuisd is. De markt is nu op een afgebakend terrein, met een aparte parkeerplaats en een ommuurd stuk grond waar de markt plaatsvindt. Het ziet er allemaal wat georganiseerder uit, met een apart deel voor elke diersoort en een eigen plekje voor de hoefsmid. We worden door onze taxi chauffeur de juiste kant op gewezen. Zodra we de poort door zijn lopen we eerst tussen honderden geiten en schapen door. Kooplui bekijken en bevoelen de dieren en vragen hun eigenaars om extra info.

veemarkt Karakol KirgiziëOp de veemarkt in Karakol is goed te zien hoe Kirgizië veranderd is de afgelopen jaren

Wat ons direct opvalt is dat Kirgizië de afgelopen jaren flink veranderd is. Dat hadden we tijdens onze rondreis in de UAZ Bukhanka en in Bishkek al gezien. Hier valt het vooral op aan de kleding. De traditionele Ak Kalpak mutsen van schapenwol zijn verruild voor petjes. Een enkeling draagt het traditionele hoofddeksel nog, maar de pet is duidelijk veel populairder. Toch is de sfeer nog altijd uniek. Mannen en jongens wrikken de kaken van koeien en paarden van elkaar, om het gebit van de dieren te bekijken. Vrouwen wisselen de laatste roddels met elkaar uit. Bij de hoefsmid staat ene rijtje paarden en eigenaars te wachten op nieuwe hoeven. Het is een belevenis om hier tussen te lopen en ondanks de moderenere kleding lijkt het toch een beetje alsof de tijd hier heeft stil gestaan.

Andere bezienswaardigheden in Karakol

In Karakol zelf zijn niet heel veel bezienswaardigheden. Wij struinen door het oude centrum, langs oude, Russische huisjes: wit met lichtblauwe, houten luiken, veranda’s en voordeuren. We nemen een kijkje bij de historische, Chinese Dungan moskee aan de rand van het centrum. De moskee, met blauw houtsnijwerk aan het dak, kleurige tegeltjes daar net onder en een blauwe, vrijstaande minaret, is van buiten mooier dan van binnen.

Holy Trinity Church Dungan Mosque KarakolDe “Holy Trinity Church” en “Dungan Mosque” in het centrum van Karakol

Ook mag je zeker de oude, Russische, houten kerk met het groene dak niet overslaan. Prachtig hoe dit houten monument met al haar details hier nog steeds in gebruik is. Ga je na de veemarkt een kijkje nemen bij deze Holy Trinity Church, dan zie je de dames in hun mooiste jurken de kerk in en uit lopen. Zondag is voor hen de Heilige dag.

Pal om de hoek van de kerk is één van de levendige andere markten van Karakol. In de Bugu Bazar verkopen lokale ondernemers, maar ook particulieren, hun oogst van de dag. Verser vind je de tomaten, aardappels en meloenen niet. De hele omgeving van de markt is een bijzondere plek, waar je je ogen uitkijkt. Echt Russisch ogende Baboushka’s met bloemetjesjurken en hoge sokken over hun spataderen waggelen tussen zeecontainers met bezems, gloeilampen en sigaretten door. In een minuscuul keukentje staan 3 dames deeghapjes te maken.

Ashlan-Fu eten op de Bugu Bazar Ashlan-Fu eten op de Bugu Bazar

Wil je een heerlijke, lokale lunch proberen, ga dan op de Bugu Bazar op zoek naar Ashlan-Fu alley. Deze koude noodlesoep is echt iets dat je in Karakol geprobeerd moet hebben. Voor nog geen euro koop je een kom met verschillende soorten noodles en een gefrituurd, warm broodje erbij. Het zaakje waar wij de Ashlan-Fu noodles eten is ongelooflijk populair. Wij zijn nog nét op tijd om het laatste tafeltje te claimen, maar even later staat de rij tot buiten!

Karakol: dé outdoor hotspot van Kirgizië

Karakol is één van de meest populaire plekken van Kirgzië om te hiken, paard te rijden en te kamperen in de natuur. De warmwaterbronnen van Altyn Arashan zijn een geliefde plek om te ontspannen voor de Kirgiezen zelf. Dat geldt ook voor het kuuroord Jeti Oguz, met haar felrode rotsformaties en snelstromende rivier. Wij maken er een wandeling en rijden een stukje op paarden verderop in de Kok Jaiyk vallei. Ook het Issyk-Kul, het grootste meer van Kirgziië, is op slechts een kwartier afstand. Wij vinden deze plekken wel mooi, maar snappen wij niet zo goed waarom sommige mensen er lyrisch over zijn. We hebben écht mooiere plekken bezocht in Kirgizië.

Zashyl Kul KirgiziëZashyl Kul is één van de mooiste meren van Kirgizië, niet ver van Karakol

Zo is onze paardrijtocht naar het weinig bezochte Zashyl Kul echt waanzinnig mooi. Veel mensen kiezen voor een trekking naar het populaire Ala Kul meer. Wij hebben geen zin om op die steeds meer platgelopen paden de meute te volgen. Wij kiezen voor een dag met een goede gids en prachtige paarden op de minder bezochte heuvels rond Karakol. We komen slechts enkele herders met hun kuddes tegen onderweg, geen andere toeristen. Aanrader als je graag de ruige natuur van Kirgizië voor jezelf hebt.

Boek je accommodatie in Karakol ruim op tijd in het hoogseizoen

Wil je de veemarkt van Karakol bezoeken en genieten van de outdoormogelijkheden rond het stadje? Boek dan in het hoogseizoen op tijd je accommodatie. Karakol is populair. Prijzen liggen er daardoor wat hoger en de fijnste slaapplekken zijn het eerste vol. Wij eten een avond in het restaurant van één van de bekende hostels en de ene na de andere backpacker krijgt te horen dat er geen plek meer is. Onze homestay is niet ver van het centrum van Karakol en erg fijn geprijsd voor de comfortabele kamers die ze hebben. Onze gastvrouw is bovendien écht een lieverd, die ons zelfs een pot zelfgemaakte jam meegeeft als we verder reizen.

Ga naar al mijn Verre Reizen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *