Valbona

Valbona – het bergachtige noorden van Albanië

Valbona is een vallei in het verre noorden van Albanië. Wie Valbona bezoekt wordt ongetwijfeld verliefd op deze plek, zoals wij dat ook werden. Zeker in het voorjaar, als alle fruitbomen bloeien, is de vallei een sprookje. Hier en daar staan oude boerderijen en woonhuizen verspreid door de vallei. Veel daarvan doen dienst als guesthouse of homestay en je vindt er zelfs een paar campings en hotels. Er is dus aanbod genoeg voor wie een aantal dagen in Valbona wil doorbrengen. Maar wees gewaarschuwd: zodra je er aankomt zul je wensen dat je hier een veel langer verblijf had ingepland. Dit hadden wij in Albanië voortdurend, ook al aan de stranden in het zuiden.

De Valbona vallei

De Valbona vallei vind je op een klein half uurtje ten noordwesten van het stadje Margegaj Bajram Curri, op één van de mooiste plekken van Albanië. Geleidelijk stijgt de weg, terwijl de berglandschappen steeds adembenemender worden. Uiteindelijk bereik je, zo’n 4 kilometer voordat het asfalt ophoudt, de Valbona vallei. Rondom zie je indrukwekkende besneeuwde toppen, terwijl de heuvels met diverse schakeringen groen zijn begroeid. In het voorjaar geven de bloeiende bloesembomen het geheel nog een extra schilderachtig uiterlijk.

weg naar ValbonaDe weg naar Valbona wordt steeds mooier

Sommige van de eeuwenoude, stenen huizen zien eruit alsof ze zo uit een sprookjesboek zijn geplukt. De grasvelden en kleine akkertjes er omheen worden in het voorjaar versierd met prachtige bloesembomen. De enige weg door de vallei deel je vaak met koeien en geiten, dus rijd niet te hard. Dat wil je ook helemaal niet, want hier rond rijden is vooral genieten.

de weg delen met veeJe deelt het asfalt met koeien en geiten

De beroemde Valbona – Theth hike

Voor veel mensen dé reden om naar Valbona te komen is de hike van hier naar Theth. In 6 uur zou je, via een geweldige pas, naar de volgende vallei kunnen doorsteken. In de praktijk is 8 tot 9 uur een reëlere inschatting. Deze hike is, vanzelfsprekend, alleen een aanrader voor fitte mensen. Aangezien onze jongste nog niet zulke lange beentjes heeft en we ook met een auto reizen hebben wij besloten deze hike voor een volgende keer te bewaren. Het lijkt me een fantastische wandeling, met de natuur in de Balkan op haar best. Je zou eventueel ook een deel van deze wandeling kunnen doen en na een paar uur kunnen omkeren. Zo vermijd je het meest steile deel en ook kan je zelf bepalen hoe lang je wilt lopen.

Eenvoudigere hikes

Het is niet moeilijk om zelf op verkenning te gaan in Valbona. In het dal staan verschillende wegwijzers en informatieborden met wandelingen erop. In veel gevallen wordt precies verteld hoe lang de wandeling is, hoeveel hoogtemeters je overbrugt en op wat voor manier er bewegwijzerd is. Zelf zijn we met een gids op pad geweest. Dat vonden we erg prettig met twee jonge kinderen. De informatie die je vooraf op internet vindt is niet heel uitgebreid en zo wisten we zeker dat we geen kilometers extra hoefden te maken met twee uitgeputte meiden op sleeptouw.

Valbona met kinderenOnze hike met de kids was super

De wandeling die we maakten met de gids zou je ook zelf kunnen doen. De start is ongeveer tegenover de dorpsschool van Valbona, bij het informatiebord over de Maja e Rosit Trailhead. Die totale klim naar de top van deze berg is ruim 6 uur enkele reis. Wij legden echter alleen de eerste twee tot drie kilometer van die hike af en hielden een picknick lunch op de plek waar het pad overgaat in een bizar steile helling. Daar zijn we omgekeerd en terug gelopen tot de twee boerderijen op net iets meer dan de helft. In plaats van dezelfde weg terug hebben we het karrenspoor naar beneden gevolgd.

Niet echt een hike, maar wel erg leuk is een kort uitstapje naar het James Lake. Vanaf de wegwijzer aan de hoofdweg (aan het begin van de Valbona vallei) is het slechts 220 meter door het bos lopen. Hier kan je ’s zomers in helder water zwemmen, met uitzicht op de schitterende bergtoppen in de omgeving.

hiking in het noorden van AlbaniëPrachtige berglandschappen in het noorden van Albanië

Bijzondere accommodatie in en rond de vallei

Aan het begin van de Valbona vallei vind je het guesthouse en het hostel van Ksender, die de omgeving op z’n duimpje kent en perfect Engels spreekt. Hij heeft de website journey to Valbona opgezet en is verantwoordelijk voor een groot deel van de bewegwijzering van mooie routes rond Valbona. Het guesthouse en het hostel liggen vlak naast elkaar in een besloten hoek van de vallei. Overal zijn (in het voorjaar bloeiende) fruitbomen en verschillende ouderwetse, lokale huizen van buren. Het guesthouse is van hout en heeft twee- en driepersoons kamers. Geen luxe, maar wel comfortabel genoeg. Het hostel bestaat uit twee zespersoons dorms, die in hetzelfde gebouw gevestigd zijn als de ontbijtruimte.

Verder hebben we tijdens één van onze wandelingen rond Valbona een andere geweldige overnachtingsplek gevonden. Dit toffe guesthouse is eigenlijk meer een homestay en ligt op een dik uur lopen boven de vallei, richting de besneeuwde toppen. Het uitzicht is er prachtig. De badkamer en wc zijn dan wel gedeeld, maar voorzien van warm water (via zonnepanelen). Er is een aantal uur per dag zelfs wifi. Deze homestay bestaat uit een zitkamer, 1 kamer met een dubbel bed en een stapelbed erin en twee 6-persoonskamers. Moeder de vrouw bakt dagelijks vers brood voor het ontbijt en maakt in een apart gebouwtje andere lokale lekkernijen. Er worden koeien, kippen en paarden gehouden. Op de paarden kan tegen betaling gereden worden, als je dit ruim van te voren aangeeft. De paarden moeten dan namelijk eerst gevangen worden, want zoals al het vee in Valbona, lopen die los rond.

Valbona accommodatieDe perfecte accommodatie voor wie hoger in de bergen wil hiken

Reizen naar Valbona

Reizen naar Valbona kan op een aantal manieren. Wij zijn met onze huurauto vanuit Shkodër in alle vroegte naar de Koman veerboot gereden. Deze vertrekt om 9 uur (reserveren is slim als je met auto komt) en brengt je in tweeëneenhalf uur naar Fierze. Van hieruit is het nog een klein uur rijden naar Valbona, maar reken op langer vanwege de vele fotostops die je ongetwijfeld wilt maken.

Dezelfde reis kan je ook boeken bij één van de tourbureautjes, die je dan in een minibus naar de veerboot brengen en later van Fierze naar Valbona. Je kan zelfs het hele rondje, inclusief de terugweg na de hike naar Theth, op deze manier doen.

Valbona valleiWie van ongerepte natuur houdt is komt hier zeker aan z’n trekken

Een andere optie is om vanuit Tirana via Kosovo te reizen. Dit kan alleen als je eigen vervoer hebt. Check vooraf even of de verhuurmaatschappij toestaat dat je met de auto in Kosovo rijdt. Via Prizren ben je in viereneenhalf uur vanuit Tirana in Valbona. Wij zijn via deze weg terug gereisd vanuit Valbona.

Tenslotte zijn er ook een aantal andere bergweggetjes die je langs schitterende landschappen over de weg naar Valbona brengen. Afhankelijk van je startpunt duurt dit minimaal net zo lang als de totale route met de Koman veerboot.

Ga naar al mijn Albanië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

20 reacties op “Valbona – het bergachtige noorden van Albanië

 1. Femke Nagtzaam zegt:

  Beste Karen,

  Leuk dat jullie dezelfde plannen hebben. Wij gaan komende zomer dus moeten het nog gaan ervaren. Wel heb ik al contact gehad met een hotel in Valbona voor een overnachting en heb ik via hen en muilezel geregeld zodat de kinderen daar evt. op en af op kunnen zitten maar ook de beleving dat er een ezel mee loopt:-). Hopelijk maakt dat het lopen leuker en fijner voor ze! Mocht je het leuk vinden dan kunnen we gegevens uitwisselen om over routes en ideeën met elkaar te sparren.

 2. Femke zegt:

  Prachtige reisverhalen! Wij gaan komende zomer ook naar Albanie en willen graag de wandeling van Valbona naar Teth maken met 2 kinderen van 11 en 12 jaar oud. Denk je dat dit te doen is? Ik vind dit namelijk moeilijk in te schatten omdat ik geen verhalen hierover terug kan vinden van andere gezinnen. En is de accomodatie waarover je schrijft hoger in de bergen van de valbona vallei op de route naar teth zodat de wandeling minder lang duurt en we al een stuk zouden hebben gehad?

  • yvonneREISTverder.nl zegt:

   Wij hebben het met onze kinderen van toen 5 en 7 niet gedaan, maar ik zou het met 11 en 12 jaar wel aandurven. We hebben met de meiden afgelopen jaren best wat uitdagende wandelingen gemaakt. Samen lukt het altijd wel. veel plezier in Albanië.

  • Karen zegt:

   Hallo Femke, Hebben jullie dit al gedaan ? Of staat dit voor komende zomer op de agenda ? Wij willen dit namelijk ook doen met twee kinderen (10 en 12). Ben benieuwd naar jullie ervaring. Zes uur kunnen ze wel aan, maar als alles met een korrel zout moet worden genomen (met bijvoorbeeld 2 uur), dan voorzie ik wel een uitdaging.

 3. Frans zegt:

  Hoi wij gaan iets soortgelijks doen. Is het ook mogelijk niet via shkoder te gaan maar direct vanaf tirana, na aankomst op vliegveld? Of is dat te ver. En reserveren van de boot is dus nodig?

  • Yvonne zegt:

   Ik zou de boot zeker reserveren. Albanië wordt steeds populairder. Of het te ver is, kun je alleen zelf bepalen. Ik zou de reistijd online opzoeken en dan bedenken of het voor jou zo past. Veel plezier!

  • Yvonne zegt:

   In mijn herinnering zijn alle wegen waar wij over hebben gereden in Albanië van redelijke tot goede kwaliteit. Naar Komani was het niet het meest gladde asfalt, maar echt wel goed te doen. De andere weg waarnaar je informeert was beter. Hier en daar wat gaten, maar niet heel spannend. Veel plezier!

 4. Farjo zegt:

  Hi, vraagje: hebben jullie dezelfde route heen naar Valbona (via het Komen meer / de ferry) ook terug genomen? En wat was dan daarna jullie eerste stop, zodat je niet teveel reistijd hebt op 1 dag?

  • Yvonne zegt:

   Wij hebben die route zelf niet gelopen, maar kan me voorstellen dat dit een hele goede optie is. In Marokko hebben we dat meermaals zo gedaan, zodat we wat verder konden lopen met de kids erbij.

 5. Jenny zegt:

  Mooie foto’s! Ik had zo veel pech toen ik in Valbona zat. Ten eerste had ik mijn enkel verzwikt en kon ik nauwelijks lopen. Daarbij regende het non stop en kon ik niet echt genieten van de mooie omgeving – die grotendeels verdween in de wolken.

  Toen ik een lift naar Kosovo kon krijgen heb ik dat maar gedaan.

  Een goede reden om een keer terug te gaan….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *