vakantie Luxemburg

Vakantie Luxemburg heeft alles

Luxemburg is één van die landen die zwaar ondergewaardeerd worden als je het mij vraagt. Dit kleine landje, ingeklemd tussen Duitsland, Frankrijk en België heeft een beetje een gezapig imago. Wie voor een vakantie Luxemburg kiest is over het algemeen 50 plus, óf dol op wandelen, maar wij ontdekten dat je er ook als actieve 30-er echt een hele leuke vakantie kan hebben en dat het zelfs voor een gezin met kinderen een hele leuke bestemming is. Wat je er zoal kan ondernemen? Dat vertel ik je hier!

Accommodatie Luxemburg

Handig om te weten voor je iets vastlegt! Ga je naar Luxemburg, neem dan ‘t liefst accommodatie die een beetje centraal ligt ten opzichte van de activiteiten die je wilt gaan ondernemen. Luxemburg is een klein land, maar op veel plekken ligt geen snelweg en voor 60 kilometer ben je zo een uur onderweg.

Hotels zijn in Luxemburg niet heel goedkoop en reis je, net als wij, met een gezin, dan is het in de meeste gevallen een beter idee om een appartement te huren. Een ander idee is een cottage met twee aparte slaapkamers in dit hotel in Bourscheid, super centraal ten opzichte van al onderstaande plekken. Zoek je een exhte budgetaccommodatie? Dan zijn er in Bourscheid ook 3 campings te vinden. Alle 3 liggen ze prachtig aan een bocht in de Sûre rivier, maar je moet een beetje mazzel met ’t weer hebben. ’t Is niet voor niks zo groen in deze omgeving natuurlijk. 🙂

kaart vakantie Luxemburg - centrale accommodatieOp vakantie in Luxemburg? Bourscheid is een centrale plek voor je accommodatie.

Overigens is in dezelfde regio een ook een veel betaalbaarder alternatief, zeker op ’t gebied van accommodatie: minstens net zulke sfeervolle stadjes, prachtige kastelen en wandelroutes genoeg vind je aan de andere kant van de grens in Duitsland. Wij vonden de Moezel vooral in de herfst erg charmant.

Weer en beste reistijd Luxemburg

Zoals gezegd moet je dus een beetje mazzel hebben als je naar Luxemburg afreist. Neerslag valt eigenlijk het hele jaar door in ongeveer gelijke hoeveelheden, net iets meer dan in Nederland. De temperatuur is aangenaam tussen mei en september en dat is dan ook de ideale tijd voor je vakantie in Luxemburg. In de zomer is ’t er, doordat het wat hoger ligt, net iets koeler dan in Nederland.

vakantie Luxemburg groenNeerslag valt in Luxemburg het hele jaar, het is niet voor niks zo groen

Zo! Nu weet je waar je moet overnachten en in wanneer je het beste kan gaan, maar wat maakt nou dat je echt naar Luxemburg moet? Oftwel: wat is er te doen? Eigenlijk alles. Je vindt er natuur, cultuur en ontspanning. Het enige dat ontbreekt is een strand, maar op veel plekken kan je een frisse duik in het zwembad nemen.

Een vakantie Luxemburg betekent sfeervolle stadjes bezoeken

Een stadje dat echt de sfeer van de Ardennen ademt is het in Noord- Luxemburg gelegen Clervaux. Deze abdijstad met ook een prachtig, wit gestuct kasteel en een schitterende, Romaanse kerk staat garant voor een fijne dag cultuur snuiven.

Extra bijzonder vond ik dat Clervaux als Cité de l’Image een doorloopende fototentoonstelling heeft. Toen wij er waren hingen rondom het kasteel en de kerk veel werken buiten, 24 uur per dag voor iedereen toegankelijk. Echt super!

Een ander stadje dat je zeker niet mag missen is het Middeleeuwse Ech-sur-Sûre. Omringd door rotsen en natuur en gelegen aan de Boven-Sûre is dit al een heel fotogenieke plaats, maar de burchtruïne, die hoog boven het stadje uittorent, bovenop een rots, voegt daar nog een extra dimensie aan toe.

Tenslotte is ook Larochette zeker een bezoek waard. Gelegen aan de rand van een natuurgebied dat bekend staat als het klein Zwitserland van Luxemburg en omgeven door indrukwekkende rotsen vind je dit sfeervolle stadje. Aan de ene kant van het centrum staat op een heuvel een burchtruïne, van waar je een schitterend panorama hebt over het centrum en de nieuwere burcht op de heuvel aan de andere kant.

vakantie Luxemburg - sfeervolle stadjesVakantie Luxemburg betekent sfeervolle stadjes bezoeken

Kastelen in Luxemburg

In Luxemburg struikel je letterlijk over de kastelen. Vooral in het Noordelijke deel van het land liggen een aantal hele mooie. Het kasteel dat hoog boven Vianden op een heuvel ligt is een plaatje om te zien, maar het kasteel van Bourscheid, dat er al minstens net zo fotogeniek bij ligt, vonden wij meer charme hebben. Dit kasteel is eigenlijk meer een ruïne en bij de ingang krijg je een audioguide mee die je tot in detail vertelt hoe het kasteel er door de eeuwen heen uit heeft gezien. Het uitzicht vanaf de toren, over een bocht in de Sûre rivier, is echt adembenemend!

Wil je een geweldige combinatie zien van een kasteel dat nog altijd in prima staat is, met een kasteelruïne, dan moet je naar Beaufort. Hier staat een schitterend 17de eeuws renaissance kasteel, waar je in de zomermaanden van donderdag tot zondag 2 keer per dag een rondleiding kan krijgen. Pal naast dit schitterende bouwwerk staat een ouder kasteel, niet meer dan een ruïne eigenlijk. De grootte ervan is indrukwekkend, net als de eerste aanblik, maar van binnen is het niet meer dan een kale verzameling oude stenen.

vakantie Luxemburg kastelenLuxemburg heeft een aantal indrukwekkende kastelen

Wandel vakantie Luxemburg

Zoals je in de intro kon lezen bezoeken veel mensen Luxemburg om het land wandelend te ontdekken. Heel begrijpelijk, want in Luxemburg is een groot wandelnetwerk dat uitstekend gemarkeerd is met paaltjes en. Ook minder geoefende wandelaars kunnen in Luxemburg terecht, of mensen die gewoon van prachtige natuur houden. Zeker ook mensen die daarvoor niet eerst uren willen hoeven lopen… kuch… zoals wij… kuch. Bijna elke wandeling heeft namelijk om de paar kilometer een parkeerplaats vanwaar je een deel van de route kan lopen.

Ben je toch op zoek naar een gave hike, dan moet je zeker even het blog van collega Jacomijn lezen, die liep de Lee Trail en had zo een hele gave mini-wandelvakantie van 3 dagen.

Wij waren zelf heel erg enthousiast over de 2 stukjes van de Müllerthal trail die we gelopen hebben. Dit gebied wordt ook wel klein Zwitserland genoemd. De ene wandeling was nog geen 2 kilometer in totaal, perfect voor de korte beentjes van onze jongste dochter, en de ander ongeveer 4 kilometer. Daarover binnenkort meer in een ander artikel. Bij beide wandelingen passeerden we schitterende stukjes natuur. De Schiessentümpel waterval kan je bereiken via een pad dat vertrekt van de 800 meter zuidelijker gelegen parkeerplaats. Je volgt een stroompje en ziet op verschillende plekken langs het pad gigantische rotsformaties. Het pad naar de spectaculaire Kohlscheuer begint een paar kilometer verder aan het zelfde stroompje, bij de parkeerplaats van Moulin de Consdorf. Heen en terug naar een serie van 3 gigantische spleten in de rotsen, waarvan de Kohlscheuer de laatste is, ben je 4 kilometer aan het lopen.

wandel vakantie LuxemburgEen echte wandelvakantie, of stukjes van een trail lopen, in Luxemburg kan het beide

Reiskosten vakantie Luxemburg terug verdienen

Wij vonden Luxemburg geen goedkoop land, hoewel de entrees voor de kastelen erg meevielen. Voor een ijsje waren we echter bijna 2 keer zoveel kwijt als thuis. Toch is Luxemburg een fijne bestemming relatief dichtbij huis en kan je jouw vakantie in Luxemburg weer een tikkie goedkoper maken. Door je tank voor vertrek terug naar huis helemaal te vullen. Benzine was er 25 tot 30 procent goedkoper, dus sta je hier lachend aan de pomp. Kies niet de laatste pomp voor de grens, want dan bestaat de kans dat je lang in de rij staat.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

19 reacties op “Vakantie Luxemburg heeft alles

  • Yvonne zegt:

   Ik heb er niet specifiek op gelet, omdat wij zelf niet in een rolstoel zitten en de meiden toen ook niet in een wandelwagen zaten ofzo, maar ik denk dat de meeste paden niet goed toegankelijk zijn in een rolstoel. 🙁 Van de kastelen weet ik het niet, misschien is dat op hun website te zien?

 1. Dan Willink zegt:

  Ik ben erg bevoordeeld tegenover Luxemburg, aangezien ik er nu 35 jaar woon. Maar, het is een land met meer dan 200 natuur wandelingen en de rust en inspiratie zijn gewoonweg verbluffend. Jullie photos zijn een prachtig voorbeeld!

  • Yvonne zegt:

   Wat een fijn land lijkt me dat om te wonen… zoveel natuur en rust! En als leerkracht was ik verbaasd over de super kleine klassen in Luxemburg… dat lijkt mij ook wel wat! 😉

 2. Marcel | yourtravelguideonline zegt:

  Wij zijn afgelopen jaar in Luxemburg geweest, wat een prachtige stad is dat. Het was alleen jammer dat alles tijdens de kerstdagen gesloten was. Ik wil zeker nog een keer terug! Een bezoek aan de stad combineerden wij met wandelen in het Müllerthal.

  • Yvonne zegt:

   Dat is zeker jammer, vooral omdat het rond die tijd ook nog eens best fris is. Hopelijk zijn jullie vaak genoeg lekker ergens binnen gestapt om op te warmen. 🙂

 3. Eva zegt:

  Een van onze eerste dichtbij vakanties met kleine meid ging naar Luxemburg. Ondanks het feit dat ik regelmatig ben geweest, vergeet ik soms hoe leuk ik dit landje vind. Snel weer eens die kant op gaan

 4. Wanda zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens hoor, Luxemburg heeft echt zo’n gezapige uitstraling maar verdient veel meer aandacht. Wij waren er afgelopen vakantie ook een dagje toen we in de Ardennen zaten en hebben toen ook een deel van de Mullertal gezien en beklommen. Echt een schitterend mooi natuurgebied.

 5. Diana zegt:

  Ben hier ooit lang lang geleden geweest. Was op een doorreis richting Spanje. We moesten overstappen op een andere bus. Mijn moeder had net een slof sigaretten gekocht. Halve wegen Frankrijk bleek dat ze nog in de bus lagen – die stond in Luxemburg. Maar echt prachtige foto van een mooi landje. Ook al ben ik pas 30+ wil ik hier al lang naar toe, speciaal voor de kastelen.

 6. Marcella zegt:

  Wij zijn na een reis door Tsjechië en Oostenrijk op de terugweg in Luxemburg gaan overnachten. 2 nachtjes in een tof huisje vlakbij Bourscheid. Was heerlijk, al hebben we niet veel van de omgeving gezien. Jammer, dus we moeten nog eens terug!

 7. Stéphanie zegt:

  Mooi artikel Yvonne! Ik kom zo vaak in Luxemburg, maar ik stop alleen bij de benzinepomp om de tank vol te gooien. Luxemburg is inderdaad ondergewaardeerd, en ook ik maak mij daar schuldig aan. Ik zou daar best eens willen wandelen en een paar van die leuke dorpjes en kastelen bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *