Batalha Alcobaca Tomar Unesco

Unesco overdosis in Batalha, Tomar en Alcobaça

Batalha, Alcobaça en Tomar liggen niet erg ver van elkaar op ongeveer een uur ten noorden van Lissabon. Deze 3 dorpen zijn alle 3 vooral de moeite van een bezoek waard vanwege een geweldig mooi Unesco Werelderfgoed, hoewel het Middeleeuwse Tomar ook een prima dagtocht is vanwege de sfeervolle straatjes, oude kerken en gezellige winkeltjes. De Unesco sites zijn echter dé grote trekpleister van de regio en dat is niet voor niets. De Christelijke monumenten van met name Batalha en Tomar lieten ons af en toe sprakeloos.

Batalha, Alcobaça en Tomar: elk hun eigen charme

Er is geen Portugal reisgids waarin Batalha, Alcobaça en Tomar ontbreken. Portugal is met recht trots op de Middeleeuwse Christelijke bouwwerken van de Vale do Tejo, ofwel de Taag Vallei. Elk van deze monumenten heeft zijn eigen aantrekkingskracht. De laat-gotische details en de enigszins spookachtig aandoende aandoende Capelas Imperfeitas van Batalha’s klooster, de geweldige keuken van Alcobaça’s klooster, waar menig vers visje uit de naastgelegen rivier is klaargemaakt voor honderden monniken en de duizelingwekkende schilderingen van de 16-hoekige kapel in Tomar’s Convento de Cristo. Wij waren onder de indruk.

Als je, net als wij, van plan bent om de kloosters van Alcobaça and Batalha en ook het Convento de Cristo in Tomar te bezoeken is een combi-ticket handig. Zo bespaar je toch €3, met €15 voor 3 Unesco sites, terwijl losse tickets €6 kosten. Zo’n combi-ticket is een week geldig. Gezinnen kunnen bovendien voor half geld naar binnen.

Batalha Alcobaca Tomar kloostersDe kloosters van Batalha, Alcobaca en Tomar zijn allemaal anders en stuk voor stuk een bezoek waard

Batalha klooster

Het eerste Unesco werelderfgoed dat we bezochten is het Mosteiro de Santa Maria da Vitória in Batalha, een geweldig mooie abdij in de laat-Gotische Manuelstijl, twee kloosters en een onvoltooide kapel. Bij de bouw van dit klooster, die zo’n 2 eeuwen duurde, zijn verschillende architecten betrokken geweest en er aan de originele bouwwerken warden door een aantal meesters van de Manuelinostijl prachtige details toegevoegd. Bijzonder aan dit klooster is het ontbreken van een echte klokkentoren. Dit gemis is echter ruimschoots goedgemaakt door de toevoeging van verschillende torentjes en pinakels verspreid over het hele gebouw. Hierdoor en door de vele versieringen met beelden van apostelen, profeten, heiligen, koningen en engelen waan je jezelf haast bij een zusje van de Sagrada Familia in Barcelona. De kerk zelf is vrij toegankelijk en maakt een vrij sobere indruk, zeker in vergelijking met alle rijkversierde kappellen met onder andere prachtig filigraan in steen. Kom je in het voorseizoen, zoals wij, dan heerst er een relatieve rust in het klooster en kun je hier makkelijk een paar uurtjes ronddwalen. Batalha is populair bij tourgroepen, dus in het hoogseizoen is die rust ongetwijfeld lastiger te vinden. Kom dan vroeg.

Batalha Mosteiro de Santa Maria da VitóriaBatalha Mosteiro de Santa Maria da Vitória

Tomar

Tomar is een onwijs charmant stadje op een half uurtje ten Oosten van Batalha. Dé trekpleister van deze prachtig aan de rivier gelegen, historische plaats is het hooggelegen Unesco werelderfgoed Convento de Cristo, dat samen met de oude vesting boven Tomar uittorent. Zowel in het stadje zelf als op de heuvel van het klooster voel je de eeuwenlange geschiedenis van deze plek, die ooit door de Tempeliers tot hoofdkwartier werd gemaakt. Deze tempeliers bouwden hier hun kasteel, waarvan de indrukwekkende stadsmuren tot de dag van vandaag overeind staan.

Door één van de toegangspoorten van het 12de eeuwse kasteel kom je bij de tuinen en de ingang van het klooster, dat zelfs op de regenachtige dag dat wij het bezochten een wow-effect had toen we het voor het eerst zagen staan. Ook binnenin is het Convento de Cristo mooi, met haar vele azulejos in gangen en gallerijen. Het klooster is sinds 1160 steeds verder uitgebreid en net als denkt dat je alle ruimtes bezocht hebt stap je ineens de Charola binnen, om vol verwondering minutenlang naar boven te staren. De 16-kantige Templar kerk doet ons meteen denken aan de Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem, waarvan dan ook gedacht wordt dat het een kopie is. De vorm en hoogte van de kerk in combinatie met de details in decoratie zijn bizar en we lopen 2 keer helemaal rond om dan tot de conclusie te komen dat we nóg niet alles gezien hebben.

Tomar Convento de CristoTomar Convento de Cristo

Nog meer Unesco Werelderfgoed in Alcobaça

Wie dan nog puf over heeft kan in Alcobaça, een half uur ten Zuidwesten van Batalha nog meer Unesco Werelderfgoed bewonderen. Het Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça is één van de grootste kloosters van het Iberisch schiereiland, dat in de 12de eeuw werd gebouwd door de eerste koning van Portugal. Het klooster staat centraal in Alcobaça en ooit woonden hier zo’n 1000 monniken.

Vanaf het grote plein stap je zo de hoge kerk binnen, voorzien van een indrukwekkende rij kale bogen. Hier werden in de late Middeleeuwen non-stop missen gehouden. Voorin vindt je nog 2 rijkbewerkte tombes, vol prachtige details. Het klooster zelf laat wederom enkele prachtige kunstwerken met azulejos zien en verschillende vrij sobere ruimtes, die eerder groot dan mooi zijn. Het ziet er allemaal vrij sober uit in vergelijking met de kloosters in Batalha en Tomar. Aan het formaat van de keuken is te zien hoe belangrijk dit klooster ooit was. Hier kon werkelijk voor heel Portugal gekookt worden. In het midden zie je nog altijd het waterkanaal, waarlangs wilde vis zo de keuken in kon plonsen.

Alcobaca Mosteiro de Santa MariaAlcobaça Mosteiro de Santa Maria

Wanneer Batalha, Alcobaça en Tomar bezoeken

Alle drie de kloosters worden vrij druk bezocht. Vooral Batalha ziet veel tourgroepen langskomen. Probeer zo vroeg mogelijk te komen, of anders wat later in de middag. In het laagseizoen, van oktober tot mei is uiteraard een stuk rustiger. De kloosters zijn dan van 9.00 tot 17.30 open. Van juni tot september ben je een uurtje langer welkom, tot 18.30. Op 1 januari, Paaszondag, 1 mei en 25 december zijn de kloosters gesloten.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

12 reacties op “Unesco overdosis in Batalha, Tomar en Alcobaça

  • Yvonne zegt:

   Dit was ook onze eerste keer Portugal en ik vond het echt voor herhaling vatbaar. Wij gaan er de komende jaren vast meer van zien. De Algarve lijkt me ook mooi, maar dan in het laagseizoen. 😉

 1. Stéphanie zegt:

  Prachtige foto’s weer, je weet deze plekjes goed op de kaart te zetten! Ik ben normaal gesproken niet zo van de bouwwerken en kerken. Meestal hou ik het na een bezoek voor gezien maar ik dit ziet er echt schitterend uit!

 2. Gabrielle zegt:

  Als ik eerlijk ben had ik van alle drie de steden/dorpen nog nooit gehoord! Maar jeetje wat veel Unesco gebouwen en dat is duidelijk niet zomaar. De charme van deze gebouwen en uiteindelijk dus ook steden straalt van de foto’s af! Prachtige foto’s ook trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *