route Laos 2 weken tot 2 maanden

ultieme route Laos 2 weken tot 2 maanden plus tips

Laos is één van de meest ongerepte landen van Zuidoost-Azië en daarmee juist één van mijn favorieten. De meeste mensen zien slechts de highlights in het noorden van Laos. De route die wij volgden ging door noord én zuid en we genoten van de minder bezochte plekken misschien nog wel meer dan van de highlights. De eindeloze, dichtbeboste, groene heuvels waar zo hier en daar een wonderschone waterval verscholen is hebben ons hart gestolen. We bezochten dorpjes waar mensen nog nooit toeristen gezien hadden en het animistische geloof nog altijd springlevend is. Zo bijzonder om daar een kijkje te nemen. Maar natuurlijk mag je de rijkversierde tempels en koloniale gebouwen zeker niet overslaan. Ik help je graag bij het plannen van jouw route door Laos, of je nou 2 weken of 2 maanden de tijd hebt.

visum Laos

Voor Laos heb je een visum nodig. Meestal krijg je er één van 30 dagen. Dat is in elk geval zo als je een visa on arrival bij één van de internationale luchthavens koopt ($35,- plus 1 of 2 pasfoto’s) en ook als je vooraf je visum bij een ambassade (maximaal $35,- plus 1 of 2 pasfoto’s) of tussenpersoon regelt ($70,- of meer en ook weer pasfoto’s). Alleen aan een aantal grensposten krijg je slechts een 15-daags visum. Wil je langer dan 30 dagen blijven? Dan kan je het visum in Vientiane laten verlengen bij het Immigration Office aan Lane Xang Avenue tegenover de Morning Market (ma-vr 8.00-11.30 en 13.30-16.00). Je betaalt dan een paar Dollar service kosten plus $2,- per dag dat je wil verlengen. Ook heb je opnieuw een pasfoto nodig.

route Laos - mooie tempels en landschappenMooie tempels en landschappen in laos

Zorg voor de betaling van je visum aan de grens voor Dollars, want betaling in de lokale munteenheid, de Kip, is niet mogelijk. Een pinautomaat is er nog altijd niet, het is dan ook Laos waar je naartoe gaat. 😉 Zorg ervoor dat je gepast kan betalen, dat scheelt veel gedoe en langer wachten.

reizen naar Laos

Vanuit Europa gaan er geen directe vluchten naar Laos. De meeste mensen vliegen naar Bangkok en vliegen door naar Vientiane of Luang Prabang. Reken op een paar tientjes voor een enkele reis met één van de budget airlines. Je kan ook met de trein van Bangkok naar Nong Khai reizen en daar overstappen op de internationale shuttle trein (plus een paar km in een minibusje) naar Vientiane. Als je de nachttrein kiest bespaar je bovendien een overnachting. Vanaf Morchit Bus Terminal in Bangkok gaat er ook dagelijks een nachtbus van Transport Co Intl. van Bangkok naar Vientiane.

En dan is er natuurlijk ook nog een kans dat je al in één van de buurlanden van Laos rond reist en de oversteek met lokaal vervoer maakt. Zelf reisden wij één keer vanuit Cambodja en één keer via de Isaan Laos in en in het noorden bij Chiang Rai weer het land uit. Er zijn ook genoeg mensen die dit andersom doen, zowel met de bus als met de slow boat.

vanuit Thailand naar LaosVanuit de Isaan in buurland Thailand naar Laos

De lol van de oversteek tussen Thailand en Laos met de slow boat, waarbij je 2 dagen op een lawaaierige, volgepakte boot zit is me nooit duidelijk geworden. Ja, de landschappen zijn mooi, maar daar kan je toch ook van genieten als je met de bus reist en in deze regio overnacht en op ontdekking gaat?!

route Laos 2 weken: de highlights

Heb je slechts 2 weken te besteden, ga dan voor een route die Laos van haar mooiste kant laat zien. Je ziet in die tijd vooral de highlights, maar het kan ook zeker om een aantal minder bezochte plekjes in je route op te nemen. Wij hebben deze route zelf gevolgd in een maand, maar wij reisden voor langere tijd en hebben het heel rustig aan gedaan. In 2 weken is dit ook zeker te doen.

Vientiane (2 nachten) – Vang Vieng (2 of 3 nachten) – Luang Prabang (3 of 4 nachten) – Nong Khiaw (1 nacht) – Muang Ngoi (3 nachten) – Luang Namtha (3 nachten)

route Laos noordroute Laos in 2 weken: de highlights in het noorden

In Vientiane is niet heel veel te beleven, dus een volle dag om de bezienswaardigheden in en om de stad te zien is voldoende. Wat je in elk geval gezien moet hebben zijn de Arc de Triomph, de eeuwenoude Wat Si Saket en de gouden Pha That Luang Stupa. Een kilometer of 30 buiten de stad is Xieng Khuan, oftewel het Buddhapark, een aanrader.

Er is geen enkele Aziatische hoofdstad waar ik je zou aanraden om zelf een motorbike te huren met minimale ervaring, maar hier in Vientiane hebben wij dit wel gedaan. Geen spijt gehad, het is heerlijk om op eigen gelegenheid bovenstaande bezienswaardigheden te ontdekken.

Met de minibus (3 uur), de VIP-bus (4 uur) of de lokale bus (5 uur) gaat je route noordwaarts naar Vang Vieng. De karstbergen in dit deel van Laos zijn fenomenaal. De meeste mensen nemen Vang Vieng in hun route op, omdat ze hier willen tuben. Wij vonden het drankfestijn rond de rivier, waar té witte mensen te luidruchtig in een binnenband rond dobberden nogal aanstootgevend. Met plaatsvervangende schaamte zijn we, na het in elk geval geprobeerd te hebben, gauw weg gevlucht. We zijn de rivier over gestoken en hebben een flinke wandeling door het waanzinnige landschap gemaakt. Overal zijn lokale boeren bezig op de rijstvelden en enorme Atlasvlinders fladderen rond. De Blue Lagoon en Pha Ngeun Viewpoint mag je niet missen, net als de prachtige grotten overal in de karstbergen.

Laos Vang ViengIndrukwekkende natuur en grotten in Vang Vieng

De omgeving van Vang Vieng is schitterend en je kan hier naast hiken ook mountainbiken of een ritje door de omgeving maken op de scooter. Eigenlijk is het te mooi om snel verder te reizen. Heb je haast of wil je liever een dag meer in luang Prabang, dan is 1 volle dag te doen.

De route van Vang Vieng naar Luang Prabang is echt fantastisch. Dicht beboste heuvels met 50 tinten groen zover je kan kijken. Reken wel op een lange rit en een bochtig traject met de minibus (6 uur), VIP-bus (7 uur) of lokale bus (8 tot 9 uur). Luang Prabang is de tweede stad van laos, maar er is meer te zien en te beleven dan in de hoofdstad. In de vroege ochtend is de stoet monniken die aalmoezen inzamelen indrukwekkend om te zien. Wat me wel enorm heeft gestoord zijn de toeristen die als paparazzi om de monniken cirkelen. Zo ontzettend onfatsoenlijk en mijn tweede moment van plaatsvervangende schaamte in laos.

In Luang Prabang is het de moeite om in elk geval een dag te gaan tempelhoppen en een bezoek te brengen aan Big Brother Mouse, het mooiste project dat ik ooit bezocht. Ook de klim naar de top van de Phu Si heuvel en een bezoek aan het koninklijk paleis zijn de moeite. Uitstapjes die je zeker niet mag missen zijn de Kuang Si watervallen, zo’n 15 kilometer buiten Luang Prabang en de Pak Ou grotten de andere kant op. In de avond moet je echt even lekker rond struinen en een hapje eten op de Nightmarket, één van de leukste van Laos. Tenslotte is het leuk om souvenirs te shoppen in één van de dorpjes in de omgeving, die speciaal voor dit doel kleine winkeltjes en fabriekjes hebben, waar het leuk snuffelen is.

Luang Prabang op elke route LaosLuang Prabang hoort op elke route door Laos

Met de bus reis je in 4 uur van Luang Prabang naar Nong Khiaw. Dit dorpje is op zich al schitterend gelegen en je zou hier 1 nacht kunnen doorbrengen en eventueel een hike naar één van de meer afgelegen bergdorpjes kunnen maken. Je kan ook direct de boot nemen (als die nog vaart die dag) naar Muang Ngoi Neua, dat een uur stroomopwaarts ligt en alleen over de rivier bereikbaar is. Muang Ngoi was ooit een onontdekt paradijs en is dat nu zeker niet meer. Toch is de omgeving nog altijd onveranderd mooi en je kan hier geweldig wandelen. Of vaar in een privé bootje de rivier verder af en slaap in één van de authentiekere dorpjes.

Als je met de boot terug vaart naar Nong Khiaw kan je overstappen op vervoer naar Pakmong. Daar kan je de bus naar Luang Namtha nemen. In Luang Namtha is het alsof je een stapje terug in de tijd doet. Zeker als je één van de trekkingen maakt naar de bergdorpjes in de omgeving. Je loopt door geweldige jungle en slaapt redelijk primitief, maar de omgeving en de ervaring maken dat dubbel en dwars goed.
Vanuit Luang Namtha verlaat je met deze route Laos bij Ban Houayxay, van waar je kan doorreizen naar Chiang Rai. Uiteraard kan je deze route ook omgekeerd doen.

Muang Ngoi en Luang Namtha LaosTerug in de tijd in Muang Ngoi en Luang Namtha

route Laos 3 tot 4 weken: kies voor meer noord of de combi met zuid

Een reis door Laos van 3 weken is eigenlijk te kort voor de volledige lengte van het land. Hoewel je, als je alleen de highlights bezoekt, zeker in 3 weken het hele land door kan reizen zit je toch best wat lange dagen in de bus. Kies als je maximaal een week of 3 de tijd hebt liever voor wat meer tijd in het noorden en combineer zuid Laos en noord alleen als je minimaal 4 weken de tijd hebt. Bovenstaande route voor het noorden van Laos kan je bijvoorbeeld uitbreiden met een hele gave meerdaagse hike / kanotocht in het tropische regenwoud van Phou den Din. Bovendien heb je zo tijd om vanuit Vang Vieng een uitstapje te maken naar de mystieke vlakte met kruiken van Phonsavan. Tenslotte kan je na Luang Namtha ook nog een stop maken in Muang Sing, waar je meer schitterende natuur en traditioneel geklede bergstammen vindt. Als je hiervoor kiest kan dit in redelijk hoog tempo in 3 weken, maar 4 is een stuk relaxter.

Kies je voor de combi van noord en zuid in 4 weken, dan kan je de eerste routesuggestie kiezen voor het noorden en daar de 4000 Islands en de Thakhek Loop aan toevoegen. Dat ziet er dan zo uit: 4000 Islands (3 nachten, komend vanuit Cambodja) – Champasak (2 nachten) – Pakse (1 nacht) – Thakhek Loop (5 nachten) – Vientiane (2 nachten) – Vang Vieng (3 nachten) – Luang Prabang (4 nachten) – Nong Khiaw (1 nacht) – Muang Ngoi (3 nachten) – Luang Namtha (3 nachten)

route Laos totaalRoute Laos totaal: helemaal van zuid naar noord (of andersom)

De zuidelijke route voor 3 tot 4 weken

De afstanden naar het zuiden zijn net wat groter dan in het noorden. Ook zijn er een aantal afgelegen gebieden die echt de moeite waard zijn, maar wat langer ophouden om er te komen en rond te reizen. In 3 tot 4 weken zal je jezelf daarom zeker niet vervelen als je kiest voor een route door slechts het zuiden van Laos. Mijn ideale zuidelijke route Laos in 3 tot 4 weken:
Vientiane (2 nachten) – Thakhek Loop (5 nachten) – Savannakhet (2 nachten) – Paksong (2 nachten) – Tat Lo (3 nachten) – Sekong (2 nachten) – Attapeu (3 nachten) – Champasak (2 nachten) – 4000 Islands (3 nachten)

Savannakhet wordt door veel reizigers overgeslagen, maar de trekkings die je in de omgeving met een gids kan maken zijn echt de moeite waard. Het rondje rond het Bolaven Plateau kan je ook in 5 nachten doen, op een eigen scooter. Het heet dan de Bolaven Loop. Jammer, want zo laat je de kans schieten om in Tat Lo wat langer te blijven en te hiken in de schitterende omgeving. Ik vond in deze regio bovendien juist de kleinere dorpjes de moeite waard, die niet aan de geasfalteerde weg liggen.

Bolaven Plateau in zuid-LaosJuist de dorpjes die niet aan de geasfalteerde weg liggen zijn de moeite waard

Het Bolaven Plateau is genoemd naar de Laven, een etnische minderheid die op en rond dit plateau woont. Ook andere minderheden, zoals de Alak, Katang en Taoy hebben elk hun eigen dorpjes. Hun traditionele levensstijl is bijzonder om te zien. Bovendien is de natuur compleet ongerept.

Ik zou er daarom voor kiezen hetzelfde rondje in de dubbele tijd te doen en dan een scooter te huren voor een langere periode, of om de loop met het openbaar vervoer te doen en in elk dorp een dag met de scooter door de omgeving te rijden. Kies daarbij vooral in Attapeu en Sekong voor de afslagen op onverharde weggetjes. Ze brengen je in dorpjes waarvan je nooit had gedacht dat ze zouden bestaan. De inwoners zijn veelal nog animistisch van geloof en met een beetje geluk woon je een bijzondere ceremonie of een feest bij.

route Laos 6 weken tot 2 maanden

Combineer bovenstaande routes door het zuiden en noorden van Laos tot jouw perfecte reisroute. In 6 weken zou je beide routes al kunnen doen, als je kiest voor 1 van de 2 loops in het zuiden en als je het in ’t noorden bij 1 trekking houdt. Ga je voor de full experience, dan heb je in 2 maanden echt de mooiste plekken van Laos gezien.

route Laos - kinderen onderwegKinderen in verschillende delen van Laos

Als je in Vientiane bent, halverwege je reis, zou je in plaats van een visumverlenging ook de grens met Thailand kunnen oversteken en weer terug voor een geheel nieuw visum. In Thailand krijg je 2 keer per jaar een visumvrije entree. Dat is dan, als je langer dan 6 weken naar Laos gaat, goedkoper.

Accommodatie in de kleine plaatsen vooraf vastleggen

Op de meeste plekken is het prima om je slaapplek te regelen als je aankomt. Sommige dorpjes in het Laos off the beaten track hebben echter een beperkt aantal slaapgelegenheden. Daar zou ik het zeker voor het onzeker nemen en vooraf je bedje reserveren. In Attapeu sliepen wij in dit hotel omdat de rest vol zat. Het is niet de goedkoopste, maar wel een comfortabele optie voor deze plek. Een toffe plek in Nong Khiaw, met fijne bedden, is dit guesthouse. In Muang Sing zijn deze bungalows een aanrader.

Ben jij al eens in Laos geweest? Wat is jouw favoriete plek of route?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “ultieme route Laos 2 weken tot 2 maanden plus tips

 1. Theo Molenaar zegt:

  Goed stuk. Ik heb veel ervan gedaan. Met de boot uit Thailand is best aangenaam als je een van de wat luxere opties 150-250 dollar neemt.Heerlijk loungen op de Mekong. Er zijn twee of drie aanbieders. Vanuit Luang prabang gaan last minutes voor de helft weg. In plaats van de bekende plekken op de 4000 islands kun je (eerst) naar Don Som gaan, waar maar 1 gueshouse is. (zie link).

  groet

  Theo

  • Yvonne zegt:

   Leuke en handige aanvullende tips Theo! Dank je. Na het schrijven van deze blog had ik echt zin om weer terug te gaan naar Laos. We hebben er al veel gezien, maar toch ook nog wel dingen te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *