Je bent niet in Sri Lanka geweest zonder een ritje in een tuktuk gemaakt te hebben. Eigenlijk is de tuktuk in veel gevallen gewoon “the way to go”, ook voor locals. Kom je in een stad als Bangkok in een taxi met een meter een stuk goedkoper, veiliger, schoner en koeler van A naar B, in Sri Lanka biedt de tuktuk een veel betaalbaarder alternatief voor de duurdere taxi’s. Meestal is het ook nog eens sneller, want zo’n kleine tuktuk weet de drukke opstoppingen redelijk makkelijk te omzeilen en als je een beetje lekker doorrijdt zorgt de rijwind voor een verfrissend briesje. Laten we het over schoner maar even niet hebben hier. En dan bedoel ik niet alleen qua uitstoot, maar ook hoe je jezelf na een wat langere rit voelt.
Tuk Tuk Negombo naar Veyangoda
Na een paar relaxte opstartdagen in Negombo willen we op de trein stappen op een stationnetje zo’n 30 kilometer verderop. Onze eerste tuk tuk ervaring in Sri Lanka hebben we een dag eerder geregeld door wat rond te vragen onder het personeel van ons hotel. Eigenlijk kent iedereen in Sri Lanka wel iemand die zo’n ding heeft en allemaal staan ze te springen om toeristen een ritje aan te bieden. Over het algemeen voor een derde meer dan de lokale prijs. Na stevig onderhandelen dan.
Ondanks dat wij niet heel veel bagage bij ons hebben voor twee volwassenen en twee peuters staan we op de ochtend van vertrek toch wat vertwijfeld te kijken naar de hoeveelheid tassen en spullen. Ruim op tijd (ah, toch nog te veel betaald dus) komt er een knetterende driewieler tot stilstand voor de deur en binnen no time ligt al onze bagage erin. Met gemak.
Reizen met de Tuk Tuk in Sri Lanka kan ook prima met kinderen
Een paar minuten later zigzaggen we door rookgordijnen, die de ochtendspits nog een extra dimensie geven en ons meteen weer dat Azië gevoel bezorgen. Na elke regenbui worden complete woonhuizen en hun omgeving uitgerookt om hardnekkige muggen te verdrijven en als we Negombo uit rijden weten we zeker dat de mist geen mist was en rijden we ineens in een stralend zonnetje. Als meneer de tuk tuk driver dan ook nog een lekker muziekje opzet zijn we op en top in vakantiestemming. Dan volgt de vraag hoe laat onze trein vertrekt. 10 Over 9. “In less than an hour?” Vol ongeloof draait de beste man zich om, waardoor we de achterkant van de felgekleurde bus voor ons wel erg snel dichterbij zien komen.
Hoe kan zijn vriend nou gezegd hebben dat hij in een uurtje naar Veyangoda rijdt?! Of we het dan wel nog gaan halen vragen we een beetje bezorgd. Hij gaat z’n best doen. De muziek wordt wat harder gezet en het gaspedaal tot de bodem ingetrapt. We suizen fullspeed in onze mobiele jukebox langs de leukste dorpjes. Als we niet een licht stressgevoel hadden, vanwege onze pittig geprijsde, eerder aangeschafte eersteklas kaartjes voor juist deze trein, zouden we de tijd van ons leven gehad hebben. Nu hopen we het beste en kijken af en toe even schuin op ons horloge. Acht rijstvelden, tien kleurige dorpjes, vijftig kerken, negen tempels, en tientallen andere tuk tuks later staan we plotseling stil op een drukke kruising. “We’re there!” Huh?! Nu al? Een kwartier voordat de trein het station binnen komt puffen staan wij met ons hele hebben en houden klaar. Op weg naar een nieuw avontuur, maar het eerste avontuur in Sri Lanka hebben we er zojuist opzitten. Heerlijk!
Op avontuur met de tuk tuk in Sri Lanka
TukTuk chauffeurs ook in Sri Lanka soms onbetrouwbaar
Taxichauffeurs van wat voor soort vervoer dan ook zijn in alle landen die we ooit bezocht hebben het meest onbetrouwbare volk gebleken dat het land in kwestie rijk was. De bestuurder van de gemiddelde tuk tuk in Sri Lanka is niet veel beter. Althans volgens de lokale bevolking. Keer op keer worden we gewaarschuwd voor de sluwe trucjes van tuk tuk bestuurders en wordt ons op het hart gedrukt toch vooral alleen bepaalde chauffeurs te bellen, waarvan we dan een telefoonnummer op een briefje krijgen. Eigenwijs als we zijn kiezen we toch steeds weer zelf waar, wanneer en vooral met wie we met de tuk tuk gaan en in de praktijk valt het allemaal reuze mee. Zijn de tuk tuk chauffeurs van Sri Lanka eigenlijk gewoon watjes tegenover hun Indiase of zelfs Thaise collega’s. Op die ene na, in Tangalle.
Tuk Tuk chauffeur in Tangalle te slim af
In alle vroegte had ik de vismarkt van Tangalle bezocht en met enige moeite vond ik midden in de ochtendspits een vrije tuk tuk die mij wel naar Goyambokka beach wilde terugbrengen.
Mijn prijs is vrij snel akkoord en daar gaan we. Onderweg wordt me het ene na het andere verzoek voor een tour later op de dag gedaan, maar snel wimpel ik ze allemaal af. Als meneer eindelijk in de gaten krijgt dat er geen andere ritjes naar verdere bestemmingen in het verschiet liggen begint hij ineens over de plek waar ik afgezet wil worden. Goyambokka beach lijkt mij aan het strand te zijn, maar volgens hem is de overeengekomen prijs alleen genoeg tot aan de afslag naar het strand toe, zo’n kilometer minder ver dan onze homestay. Ik lach wat hardop: “vrolijke grappenmakers zijn die Sri Lankanen toch”. Dat stemt hem duidelijk vrolijk, maar hij laat zich niet van de wijs brengen en blijft bij wat hij eerder zei, dus er wordt gestopt om mij uit te laten stappen. Eigenwijs blijf ik zitten. “Moet ik er hier uit? Dan betaal ik niet” Met mijn allervriendelijkste glimlach. “Wij Nederlanders houden ook van grapjes meneer.” Zuchtend rijdt hij verder. Als we er zijn heb ik…ai… net geen gepast geld meer. Je voelt hem vast al aankomen, maar meneer de tuk tuk bestuurder heeft natuurlijk geen wisselgeld. Opnieuw glimlach ik. “Wacht maar even hier, dan zal ik binnen even gepast geld halen” Binnen een seconde is het grote pak wisselgeld uit zijn broekzak getoverd. “Thank you, bye bye.”
De Tuk Tuk in Sri Lanka heeft zelfs eigen verkeersborden
Tuk Tuk in Sri Lanka meestal top
In tegenstelling tot Thailand en India, waar ritjes met een tuktuk vaak vooraf gegaan worden door discussies over de prijs en we na een ritje of 2 er wel weer genoeg van hebben lijkt het in Sri Lanka haast de fijnste manier om ons te verplaatsen. Tientallen keren hebben we in de tuktuk gezeten tijdens onze reis en toch hebben we voor het grootste deel alleen hele fijne ervaringen gehad.
Zo worden we een keer meegenomen door een tuk tuk waar al een klant achterin zit. Het is blijkbaar erg druk en we staan al een tijdje te wachten en te zwaaien aan de kant van de weg als deze dame haar chauffeur laat stoppen. Engels sprak ze niet, maar ze gebaart dat we erin moeten springen en ze rijdt prompt haar eigen bestemming voorbij, om ons af te zetten bij de tempel waar we naartoe willen, om vervolgens niks te willen weten van betalen. Hoe we ook aandringen, ons geld wordt geweigerd en zoef… weg is ze alweer.
Of dan de man die ons van de ene naar de andere tempel brengt in de 3 temple loop bij Kandy. Zijn tuk tuk stuitert over stoffige landweggetjes vol kuilen en hij heeft ons geen roepie te veel gevraagd. Onderweg stopt hij ook nog eens om ons te wijzen op koffie- en peperplanten die in de berm groeien, planten voor ons te plukken en ons eraan te laten ruiken. Geweldige vent, niks mis mee en weer een erg relaxte ervaring.
Sommige tuk tuk ervaringen in Sri Lanka waren extra leuk
Dus ben je in Sri Lanka? Neem zeker de tuktuk, sterker nog: neem zo vaak mogelijk een tuk tuk. Het is goedkoop, snel en gewoon een hartstikke leuke manier om je te verplaatsen!
Ik vind de tuktuk altijd leuk. De manier zoals je door het verkeer zoeft….overal toch net tussen door past.. Heerlijk!
Ja, wij ook! Helemaal met de radio lekker hard erbij aan, zoals in Sri Lanka een paar keer. 🙂
Wat een lekker reisverhaal! En dat de meisjes gewoon in slaap vallen, ahh!
Haha geweldig om te lezen! Ik ben nog nooit in Sri Lanka geweest, maar kan me de meeste situaties zooo goed voorstellen. Ook het feit dat chauffeurs doen alsof ze geen wisselgeld hebben… En zodra je dan inderdaad voor “oponthoud” gaat zorgen hebben ze ineens een hele stapel met briefjes. :p
Ja, heel bijzonder dat een uitspraak zo snel weer kan veranderen hè?! Ook met ander vervoer natuurlijk, of soms bij kraampjes en winkeltjes ook.
Die tuk-tuks ja, dat is alweer een tijd geleden. Eigenlijk alleen in Thailand in gereden. Gelukkig niet opgelicht (althans niet naar plekken gebracht waar we niet wilden), maar wel eens een tuk-tuk met pech gehad en wij met haast, dus dan is het jammer maar helaas chauffeur, snel in een andere tuk-tuk 😉
SriLanka lijkt me wel mooi hoor 🙂
Haha, ja dat kan natuurlijk ook gebeuren. Wij hadden dat een keer met een fietsriksja… hadden toen geen haast, dus het mannetje rustig z’n band laten plakken. 🙂
Wat een geweldige ervaring en zeker voor jullie kinderen. Ik heb nog nooit een verre reis met mijn zoon gemaakt, ergens durf ik dat niet. Maar als ik dit lees moet ik dat toch snel maar eens gaan doen.
Dank je wel voor je reactie Wanda! Gek genoeg was hij in de spam beland. Ik kan een verre reis alleen maar aanraden, juist ook met kind. Ze zijn zo enthousiast en pikken er zoveel van mee. Vandaag zei onze oudste nog: ik eet mijn ijsje op de Sri Lanka manier nu hè mama?! 🙂
Gaaf! Ik ben pas 1 keer in Zuidoost Azie geweest maar vond reizen per tuktuk echt leuk. Binnenkort weer naar Thailand dus maar eens kijken… Enne kudos dat je dit met de kids doet!
Ik blijf het geweldig vinden om jullie ukkies in Sri Lanka te zien. Wederom een heel fijn artikel om te lezen Yvonne!
Leuk verhaal! Ik heb in Thailand een paar keer in een tuktuk gezet. Op Cuba hadden ze fietstaxi’s, dat vond ik eigenlijk wel een beetje zielig voor dat arme mannetje (lees: zwaar!)
Ik heb in Thailand zelden gebruik gemaakt van de tuktuk, alleen in Chiang Mai om het een keer te ervaren. In Bangkok heb ik ze links laten liggen. Die meiden van jullie zijn straks wel zeer ervaren wereldreizigers 😉 . Die weten alles zodra ze oud en wijs genoeg zijn om zelf de wereld te gaan verkennen.
Ik zie ze hier ook wel eens rijden, maar dat is een heel andere ervaring natuurlijk. 🙂
Ik ken alleen de tuktuk’s uit Thailand. Tijdens mijn eerste bezoek aan het land heb ik er gebruik van gemaakt, daarna niet meer. Je weet gewoon dat je teveel betaald en dat je daar wordt afgezet waar je niet heen wilt. Maar ach, leuk om een keer gedaan te hebben.
P.S. de plek met de duurste tuktuk is denk ik Sintra in Portugal. 10 euro voor een ritje van 400 meter!!!! Ik heb de chauffeur heel hard uitgelachen.
Ik vind het altijd wel een leuke ervaring om in een tuk tuk of ander lokaal vervoersmiddel te zitten. Ik moet zeggen dat wij nog nooit (klop klop) een slechte ervaring met een tuk tuk chauffeur hebben gehad. Wel met taxi’s in praktisch ieder land waar we zijn geweest, ook de westerse. Ik zie jullie al helemaal scheuren met het gezin. Blijf zeggen dat ik het geweldig vind hoe jij met de kinderen op reis gaat!
Ja, taxi chauffeur en tuk tuk bestuurders… in de meeste landen is het een apart volkje. 🙂 Wij vinden het ook een leuke ervaring, de tuk tuk, hoewel ik in Thailand echt eerder een taxi zou kiezen…
Tuktuks kom je ook steeds vaker tegen in onze eigen hofstad 😉 Maar wel heel anders. Wat een avontuur maar weer, tuk tuks in Sri Lanka vereisen creativiteit en een andere aanpak. Als je geen oplettende en af en toe mondige toerist bent is het wel even oppassen geblazen.
Ja, die tuktuks hier zijn wel een stukje prijziger dan daar hè?! 🙂 Oplettend is bij ons in Azië een tweede natuur geworden gelukkig. 🙂
Wat heb ik weer genoten van je verhaal, alsof ik even meereis. Erg leuk om te lezen hoe je ervaring kan verschillen per chauffeur. Gelukkig zitten er altijd een paar goede tussen, die net even iets extras doen er je rit leuker maken. Ik heb nog nooit in een tuk tuk gezeten. Ik reis dan ook niet echt naar landen waar tuk tuks rijden maar het lijkt mij wel ontzettend gaaf. Misschien ooit..
Inderdaad moet je een beetje mazzel hebben, maar in Sri Lanka hebben we toch echt het idee dat de mensen (en dus ook de tuk tuk chauffeurs) de vriendelijkste zijn die we tegen zijn gekomen.