tropische honeymoon Thailand

Tropische Honeymoon Thailand

Een tropische honeymoon in Thailand, hoe geweldig klinkt dat?! Helemaal na 2 maanden backpacken en vrijwilligerswerk in intens India, waar we in onze laatste dagen op Indiase wijze getrouwd zijn. Het is alweer een paar jaartjes geleden, maar het blijft een toffe herinnering, die ik graag met jullie deel.

We zijn er klaar voor: morgen vertrekken we naar het zuiden van Thailand, naar de eilanden. Voor de eerste dagen hebben we een redelijk luxe kamer geboekt op Koh Yao Yai, een minder toeristisch, maar naar het schijnt wel heel mooi eiland. We willen het iets kleinere en naastgelegen Koh Yao Noi ook bezoeken en daarna een kijkje gaan nemen op Koh Phi Phi en in Railay.

Wennen aan Thailand

Na twee maanden India bestaat onze terugkeer naar Thailand vooral uit wennen. Geen constant getoeter en gebel; de straat oversteken zonder bijna over de tenen gereden te worden; niemand voor je voeten die iets wil verkopen; geen starende blikken en “where you from”-vragen; geen afval en koeienvlaaien op straat; geen plotseling bewegende koeienhoofden, die enorme blauwe plekken op armen en benen kunnen veroorzaken. Bangkok voelt als een oase van rust. Soms is het ZO stil dat we een muziekje aanzetten in de kamer, iets wat we al maanden niet meer gedaan hebben, omdat we zelfs op het maximale volume niks konden horen. We beseffen dat India nogal een aanslag op onze zintuigen is geweest, ook al hebben we er voornamelijk van genoten. Zon, zee, strand en rust: here we come!

tropische honeymoon Thailand vanaf BangkokNa India wennen aan de “rust” in Bangkok

Vanuit Bangkok naar het tropische zuiden

We laten de voortreffelijke straatstalletjes, met z’n fruitshakes, padthai en fly lice achter ons, net als de rest van het fijne Bangkok en sporen naar het zuiden. Begroeiing wordt steeds tropischer, maar het weer helaas steeds slechter. Als we tegen de avond in Surat Thani aankomen regent het. We zoeken en vinden een slaapplek en genieten ook daarbij weer van de luxe van Thailand!

Obstakels onderweg naar Koh Yao Yai

Een vroege songtaew brengt ons naar het busstation, waar we tot de ontdekking komen dat de eerste bus pas om 9.20 uur vertrekt… bijna twee uur wachten. Wel is er over een half uurtje een minibus en hoewel we daar nooit erge fans van zijn geweest nemen we die kans maar, zodat we toch enigszins op tijd zijn om een boot te nemen naar Koh Yao Yai.

Tot grote ergernis van Thai en toeristen in ons busje moet er vlakbij Krabi gestopt worden voor enige oplichterspraktijken van toerbureautjes, die hun best doen één of alle witten het busje uit te krijgen, om ze af te zetten en naar Phi Phi eiland te verschepen. Dachten wij dus niet! Met dank aan India wordt de reis, na een niet mis te verstane afkapping van de verkooptrucs, voortgezet en zo kunnen we in Krabi de songthaew naar Ao Nang nemen. Vanaf deze pier zou er een speedboot naar Koh Yao zijn. Zou. Zijn. Helaas is die boot al om elf uur vertrokken en was dat de enige van vandaag. Om één uur gaat er nog een boot vanaf een andere pier, een kilometer of vijftien verderop. Openbaar vervoer gaat er niet die kant op. Lopen is een beetje ver in deze warmte en ook niet erg honeymoon-achtig, dus onderhandelen we met een taxi. Uiteindelijk wil hij ons voor een acceptabel bedrag die kant op brengen.

tropische honeymoon Thailand - Koh Yao YaiHier naartoe zijn we onderweg.. maar het kost wat moeite er te komen

Het blijkt nog een heel eind rijden te zijn en de wegen worden steeds hobbeliger en smaller, terwijl we nauwelijks ander verkeer tegenkomen. Vlak naast ons, aan de kust, zien we prachtige karst-berg-eilanden liggen in het groen-blauwe water. Yangshuo in China valt erbij in het niet.

Het laatste stukje tot de honeymoon echt kan beginnen

Eindelijk rijden we een laatste zandpad op en staan we voor een kleine pier. Er staan zowaar al een paar mensen op de boot te wachten en Thailand zou Thailand niet zijn als er ook op deze afgelegen plek niet een stalletje met lekkere hapjes stond. We zijn de enige toeristen en samen met de eilandbewoners gaan we aan boord voor een hotsende en klotsende overtocht van een uur. We varen tussen verschillende kleine karst-eilandjes door, allemaal prachtig begroeid, en hebben al gauw een mooi uitzicht op de beide Koh Yao’s.

Gelukkig worden we op de pier opgewacht, want er is geen kip te bekennen, laat staan enige vorm van vervoer. Nog bijna een half uur lang scheuren we tussen groene begroeiing door, afgewisseld met houten huizen. Het is hier heerlijk rustig en onze accommodatie heeft maar vijf kamers, allemaal lekker luxe. We verkennen het strand en zien honderden aangespoelde kwallen liggen. Ook koraal en kleurrijke schelpen liggen in het zand, terwijl wuivende palmbomen het perfecte achtergrond decor vormen. Tegen de avond gaat de zon rood onder boven Phuket, daar aan de overkant. Laat de tropische honeymoon Thailand maar beginnen!

tropische honeymoon Thailand - Koh Yao YaiWe zijn er! Laat die tropische honeymoon Thailand maar beginnen

Privé stranden en op de scooter op pad

Ons strand is vandaag weer zonovergoten en helemaal voor ons alleen. Een kilometer wit zand aan een blauwe baai, zonder iemand erop. De zon is sterk zo ver zuidelijk, dus ’s avonds zijn we allebei zo rood als een kreeft. Het mag de pret niet drukken en in het restaurantje van onze accommodatie eten we de meest verrukkelijke Thaise hapjes.

De volgende dagen zijn we lekker lui, maar ook verkennen we op de scooter de rest van het eiland. Verdwalen is er hier niet bij, want er is slechts één hoofdweg, die dan weer langs blauwe baaien en even later over groene heuvels slingert. Helemaal aan het einde vinden we een strand dat even verlaten is als het onze, op een grote vissersboot na, die er zo te zien na de tsunami is blijven liggen.

tropische honeymoon Thailand Koh Yao YaiHeerlijk genieten is het, op Koh Yao Yai

Koh Yao Noi

Na het ontbijt gaan we terug naar de pier, het hele eiland over. Met een taxi-boot steken we het smalle stuk zee over tussen het grote en het kleine Koh Yao. Op Koh Yao Noi is een stuk meer activiteit dan op Yai. Er zijn minstens tien taxi’s waaruit we kunnen kiezen en al snel staan we dan ook voor de deur bij ons nieuwe onderkomen: tien bungalowtjes pal tegenover een wit strand aan een blauwe baai. De rest van de dag brengen we op het strand door en ook de volgende ochtend zwemmen we even, maar de zee kan ons hier niet echt bekoren. Veel rotsige stenen vlak voor de kust en bijtbeestjes in het water die pijnlijke bultjes op je huid achter laten… ach, je moet ergens over kunnen zeuren en je tropische honeymoon moet toch zo perfect mogelijk natuurlijk. 😉

Op de brommer verkennen we daarom de rest van het eiland, waar groene heuvels en witte palmstranden elkaar afwisselen. In de verte liggen andere kleine eilanden, van het soort waar je nog piraten verwacht aan te treffen. En ook de volgende dag tuffen we op de brommer weer het eiland over. Aan de andere kant van het eiland vinden we het volmaakte strandje, waar we de hele dag luieren. Sigrid was hier ook en geeft op haar blog meer tips over Koh Yao Noi.

tropische honeymoon Thailand - Koh Yao NoiGroene palmbomen, witte stranden en een blauwe zee. Wat wil je nog meer?!

Change of plans

Omdat we inmiddels wel zijn uitgekeken op de Koh Yao’s nemen we de vroege boot terug naar het vaste land. Van de ene pier scheuren we in een houten bus naar het centrum van Krabi, om over te stappen op een super-de-luxe touringcar naar de volgende pier. Hier slaan we steil achterover: zoveel witte mensen hebben we nog nooit bij elkaar gezien. Niet in de afgelopen maanden in elk geval. Erg blij worden we niet van de ervaring aan deze, duidelijk erg toeristische, pier. Het is nog nauwelijks elf uur ’s ochtends en de dronken Engelsen rollen al over de grond, terwijl ongewassen types al rokend onderuit hangen en anderen in bikini rond drentelen in dit overwegend Moslim-deel van Thailand. Gezien het grootste deel van de onfatsoenlijke lui in de rij voor de boot naar Railay staan, zien we ter plekke af van ons plan om daar over een aantal dagen heen te gaan en buigen we af naar links… de “ferry” naar Koh Lanta

Eenmaal op de boot verbazen we ons nog meer, over de afgunstige blikken waarmee die Europeanen elkaar staan te bekijken en de grote hoeveelheid dure apparaten waar nonchalant mee wordt rondgezwaaid. Ontspan beste mensen, de zon schijnt en het is hier mooi!

op tropische honeymoon in ThailandOntspan beste mensen, het is hier mooi!

Koh Lanta

Twee uur later meren we aan op Koh Lanta, waar tientallen mannetjes met folders en foto’s van hun resort staan zwaaien. We kiezen er één uit en gaan mee naar een erg fijn resort met nieuwe, kleurige huisjes aan een lang en wit strand. Meteen hebben we het gevoel dat we deze plek al een week aan het zoeken waren. Het strand is perfect, ons huisje comfortabel en… ze hebben de beste mango-shakes en heerlijke visgerechten in het restaurant.

De dagen daarna komen we aan het heerlijke zwemstrand van Koh Lanta, daar waar de witte toeristen meer accesoires dan kleren dragen, helemaal tot rust. Onze zwembroek en bikini maken overuren.

Koh Lanta - tropische honeymoon ThailandHeerlijk ontspannen op Koh Lanta

Schokkende kennismaking met Koh Phi Phi

Rond het middaguur op de vierde dag worden we terug gebracht naar de pier, zonder ook maar één bezienswaardigheid van Koh Lanta gezien te hebben. Je gaat tenslotte maar één keer in je leven op honeymoon. 😉 Meestal toch.

Onze laatste dagen komen in zicht en we besluiten het nietsdoen, zoals het oorspronkelijk plan ook was, te verleggen naar Koh Phi Phi. Zodra we de baai van het wereldberoemde eiland invaren vallen twee dingen meteen op. Eén: wat een prachtig eiland is dit, een echt paradijs. Twee: wat hebben ze ermee gedaan? Overal steken lelijke vakantiehuisjes tussen de tropische begroeiing door. Sommigen zijn vrij bescheiden, maar anderen zijn werkelijk te groot, opvallend en lelijk voor woorden. Zo verdrietig.

tropische honeymoon Thailand - Koh Phi PhiKoh Phi Phi is op veel plekken enorm toegetakeld, maar daar tussen zo prachtig

Toch is het water er blauwer dan we ooit ergens gezien hebben en er zwemmen overal grote gekleurde vissen om prachtige rotsen en koralen heen. Ons resort heeft een longtailboot gestuurd om ons op te halen en vanuit dit typisch Aziatische bootje hebben we uitgebreid de gelegenheid het allemaal te bekijken. Zodra we onze tassen in ons eigen lelijke gedrocht, op één van Phi Phi’s groene heuvels, hebben gedumpt, nemen we een duik. Meteen komen er tientallen nieuwsgierige vissen bij ons kijken. ’s Avonds kunnen we ook op ons bordje weer genieten van al het moois dat de zee hier heeft gemaakt.

Honeymoon life’s good

We maken een verkennende wandeling over het eiland en beginnen langs het strand, waar veel kleurrijke schelpen en stukjes koraal zijn aangespoeld. Via steile, smalle bospaadjes ontdekken we andere, kleinere baaien met elk een eigen stukje strand. Na een korte pauze op Ao Lo Dalam, een iets té hip strand naar onze mening, klimmen we flink omhoog naar het eiland “viewpoint”. Uiteraard hebben we deze klim bewaard voor het heetst van de dag, zoals we dat altijd doen. We houden de traditie graag in ere. Even afkoelen tussen de zeekomkommers en de tropische vissen is daarna dan ook des te lekkerder.

Na de lunch vangen we onze dagelijkse portie vitaminen uit de cashew-boom naast ons huisje, die zoveel vruchten heeft hangen dat we er wel een paar ongemerkt uit kunnen tikken.

tropische honeymoon Thailand Koh Phi PhiGenieten van alle tropische traktaties

De volgende dag genieten we maximaal van onze laatste dag relaxen aan het water. Eerst gaan we naar het rustige, kleine strand aan de achterkant van het eiland, maar daar aangekomen zijn we nogal verrast: het strand is er niet meer. Bij hoog water blijkt het gele stuk zand hier geheel door de zee opgeslokt te worden. De krabetende makaken die op het eiland leven proberen er hun voordeel mee te doen. Ze lopen over de rotsen, op zoek naar schelpen en ander eetbaars. Bij de hangmat die in een boom hangt spelen ze even, één van hen gaat zelfs werkelijk in de hangmat zitten. Wij zwemmen dan maar aan een ander strand en hengelen ’s middags nog wat cashew-vruchten uit de boom. Ach, het goeie leven, voordat het harde werken weer begint.

Heb jij ooit een huwelijksreis gemaakt en.. lijkt zo’n tropische honeymoon in Thailand je wel wat?

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

2 reacties op “Tropische Honeymoon Thailand

  1. Anne - Ditisanne.nl zegt:

    Leuk! Niet getrouwd dus helaas ook geen honeymoon… 🙂

    Ik twijfel zelf heel erg over Thailand. Aan de ene kant zou ik er graag naar toe willen, vooral voor het eten. Maar ik heb het gevoel dat Thailand de afgelopen jaren echt waanzinnig toeristisch geworden is dus dat remt mij heel erg af. Ik zou dus veel liever naar Vietnam willen of misschien een ander onbekend land in Azie, in plaats van Thailand. Maar als ik dan weer eens bij een Thais restaurant zit, begin ik weer te twijfelen… 😉

    • Yvonne zegt:

      Ik kan me voorstellen dat het de laatste jaren echt enorm toeristisch geworden is, maar ik denk ook dat er nog steeds wel onontdekte plekken te vinden zijn. Zeker als je een beetje de geijkte route verlaat en ook nog wel op de eilanden (met iets meer moeite). Ik wil echt nog een keer naar Thailand terug. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *