fbpx
juiste trekking kiezen Nepal

De juiste trekking kiezen in Nepal – Hoe doe je dat?

leestijd: 6 minuten

De eerste keer dat we in Nepal zijn, vinden we het lastig om te bedenken welke trekking we zullen doen. Er is zoveel keus, het land is groot. Hoe moet je nou de juiste trekking kiezen in Nepal?! Bovendien zijn wij totaal onervaren op het gebied van trekkingen. Ook kennen we Nepal helemaal nog niet. Gelukkig lopen we samen met een kennis die al eerder in Nepal was. Zij kent daardoor verschillende lokale mensen, waaronder een hele lieve familie waarvan de vader gids is. Hij zorgt door het begeleiden van trekkingen voor het broodnodige inkomen voor zijn gezin en verdere familie. We besluiten met hem op pad te gaan.

Eerste trekking in de Himalaya

Omdat we in de weken voordat we de trekking in Nepal zullen doen in Pokhara vrijwilligerswerk doen, besluiten we in die regio te gaan lopen. Ook onze gids, Dhan, woont in Pokhara. Hij adviseert ons de Jomsom trekking te doen. Deze trekking is relatief eenvoudig voor onervaren wandelaars zoals wij. Je zou de trekking zelfs zonder gids kunnen maken, maar als onze kennis onderweg hoogteziekte krijgt, zijn we toch maar wat blij dat we hem bij ons hebben. We vinden het ook echt een meerwaarde om wat terug te geven aan dit schitterende land, door enkele van haar inwoners van een inkomen te voorzien voor in elk geval een aantal dagen.

uitzichten vanaf World Peace Pagoda PokharaPokhara is een fijne plek om je trekking voor te bereiden, mét al mooi uitzicht

Vooraf is ons plan om 6 dagen over de Jomsom trek te doen en deze eventueel uit te breiden met de klim naar Poon Hill. Uiteindelijk doen we er een dag korter over, omdat ons reismaatje zo ziek wordt dat ze een heel stuk met een jeep naar beneden moet. Niet de vlucht naar Jomsom en de eerste overnachting in Kagbeni zorgen voor haar ziekte, maar de hoogste overnachting van onze trekking, in Muktinath. Inmiddels is de volledige tocht van Muktinath terug naar Beni voorzien van een jeeproad. Ergens zonde, dat deze afgelegen plek zo wat van haar charme verloren heeft. Als je onderweg ziek wordt tijdens je eerste trekking is het een zegen.

Uitdagende trekking in Nepal

De Jomsom trekking is perfect voor beginners. De uitzichten zijn schitterend, vooral rond Kagbeni en Muktinath en de vlucht naar Jomsom is al een fantastische ervaring op zich. Heb je al veel meer ervaring in het maken van trekkings, dan is daar weinig uitdaging aan. Wellicht wil je dan wel eens tot boven de 6.000 meter klimmen. Daarvoor is Island Peak, de officiële naam van deze berg is Imja Tse, ideaal. Alhoewel de beklimming technisch gezien niet supermoeilijk is, moet je wel genoeg ervaring hebben. Hij vereist ook een goede voorbereiding.

Jomsom Trek Kagbeni naar MuktinathDe Jomsom rond Kagbeni en Muktinath is mooi, maar niet heel uitdagend

Island Peak is een berg van 6.189 meter hoogte, gelegen in het Sagarmatha National Park in het oostelijk deel van de Himalaya. Als je Island Peak wilt gaan beklimmen, dan start het avontuur vrijwel altijd met een trek naar Everest Basecamp. Zo kan je alvast wennen aan de hoogte. Geen overbodige luxe want de omstandigheden tijdens de klim naar de top van de nabijgelegen Island Peak zijn best zwaar.

De tocht naar de voet van Island Peak is middelzwaar maar op zich goed te doen. De beklimming van Island Peak is wel een stuk lastiger en vraagt ook om een goede conditie. Een ervaren gids en dragers zorgen ervoor dat ook dit deel van de tocht te doen is. Heb je eenmaal de top van Island Peak bereikt, dan word je beloond met een fabelachtig uitzicht op Everest en Lhotse. Vooralsnog kan ik er zelf alleen nog maar van dromen om daar ooit te staan.

Everest regioIsland Peak is een uitdagende klim in de Everest regio

Geweldige trekking zonder vliegen

Een trekking die sinds een hele tijd al hoog op mijn verlanglijstje staat voor een volgende reis naar Nepal is de Langtang trek. Het mooie van deze trekking is dat de plek wat minder drukbezocht wordt, maar schitterende mensen en natuur heeft. Mooie bijkomstigheid is dat je er niet voor hoeft te vliegen. Je rijdt in een uur of 7 naar het startpunt van deze geweldig mooie trekking door de “Valley of the Glaciers”. Deze trekking is wat uitdagender dan de Jomsom trekking, maar ook nog prima te doen voor niet al te ervaren wandelaars.

In 2015 is dit gebied enorm hard getroffen door de aardbeving, maar inmiddels is de accommodatie herbouwd, net als de huizen van de inwoners van Langtang. Voor ons is deze trekking op dit moment net even te uitdagend met kinderen, maar ooit wil ik zeker naar dit gebied afreizen. Overigens kun je de Everest Base Camp trekking ook doen zonder te vliegen, als je de tijd hebt. In 22 dagen loop je de originele trekking, zoals sir Edmund Hillary deze gedaan heeft vanuit Jiri.

Langtang trekking NepalDe Langtang trekking lijkt me één van de meest bijzondere van Nepal

Trekking met kinderen in Nepal

Voor onze komende reis naar Nepal ben ik zelf nog op zoek naar de juiste trekking die we met onze meiden kunnen lopen. De Poon Hill trekking is natuurlijk heel geschikt, omdat deze kort is en fysiek goed te doen met kinderbenen. Ook blijft de hoogte beperkt tot net wat meer dan 3200 meter, waardoor het risico van hoogteziekte klein is. Ik vind het dan alleen jammer dat we deels dezelfde uitzichten zullen zien als tijdens de Jomsom trekking. Met de nodige voorbereiding en een goede gids en dragers behoren op deze leeftijd ook de Everest Base Camp trekking of het Anapurna Circuit tot de mogelijkheden. Ik vind 3 weken wandelen alleen wat te veel van het goede, voor de kinderen én voor onszelf. Ondanks dat we tegenwoordig veel meer wandelen dan 10 jaar terug, zijn we nog steeds geen echte wandelaars.

Momenteel kijk ik naar een lichtere variant in de Everest regio, zeker omdat de oudste heeft aangegeven dat ze de Mount Everest graag wil zien. De wandelingen die we de afgelopen jaren met de kinderen hebben gelopen zijn steeds langer en uitdagender geworden, dus ik denk dat het zeker een optie gaat zijn. Ik laat over een aantal maanden zeker even weten wat het uiteindelijk geworden is!

Santo Antao KaapverdiëGeen Nepal, maar een andere uitdagende trektocht met de kinderen op Santo Antao

Hoe kies je nou de juiste trekking in Nepal

Zoals gezegd zijn er veel trekkings om uit te kiezen in Nepal. De paar opties hierboven is slechts een klein deel daarvan. Maak in eerste instantie vooral de keus tussen de Anapurna of de Everest regio, tenzij je voor de Langtang trek kiest. Voor de Everest regio heb je te maken met een lange aanloop naar de hogere delen, óf een vlucht van Kathmandu naar Lukla. Je hebt dan niet de optie om relaxt te acclimatiseren in Pokhara, dat van alle gemakken voorzien is en op steenworp afstand van de Anapurna’s ligt. De Everest regio is populairder bij trekkers én klimmers en daardoor ook drukker. Een ander belangrijk verschil is dat de Everest regio vooral écht om de bergen gaat en de Anapurna regio ook geweldig mooie tempels en bijbehorende ceremoniën heeft, waar je tijdens je trektocht cultuur kunt snuiven.

Waar je zeker rekening mee moet houden is het seizoen waarin je de trekking wilt maken. Zelf zeg ik: kies het juiste seizoen bij de trekking die je wilt doen, maar niet iedereen kan zomaar elk moment in het jaar vakantie nemen. Ben je dus gebonden aan een bepaalde periode, laat dat dan meewegen in je keuze van de juiste trekking. De lagere trekkings zijn vaak van februari tot juni en van september tot december te doen, terwijl de hogere trekkings slechts 2 maanden in het voorjaar en 2 maanden in het najaar geschikt zijn.

Marpha naar Ghasa Jomsom TrekIn de lagere delen van de Himalaya kun je in 7 tot 8 maanden per jaar terecht voor een trekking

Welke trekking je ook kiest, bereid jezelf goed voor. Kom met de juiste spullen, zoals goede schoenen en warme kleding. Ga je voor een uitdagende trekking, zoals die naar Island Peak, kies dan ook voor een ervaren gids en voldoende dragers. Lees altijd voordat je van huis gaat de passagiersrechten. vertragingen of annuleringen komen nog altijd met regelmaat voor.

Heb jij al eens een trekking in Nepal gedaan? Wat is jouw favoriet?

Category: NepalVerre Reizen

Tags:

Reageer!


4 comments

 1. Ik heb Manaslu Circuit en Tsum Valley gelopen. Zeker een aanrader! Vooral de Tsum Valley is nog echt off the beaten track met veel authentieke Tibetaanse cultuur (inclusief meerdere kloosters). Je kan ook alleen de Tsum Valley doen, dan loop je geen rondje maar ga je dezelfde route weer terug. Dan ben je ongeveer 1,5/2 weken bezig. Het beginpunt is trouwens met een (lange) reisdag met de bus vanaf Kathmandu te bereiken.

  1. Dank je wel voor de tip! Klinkt zeker ook als iets voor ons. Ik ga eens kijken of het qua zwaarte ook passend is.

 2. Ik heb Manaslu Circuit met de Tsum Valley gedaan. Zeker een aanrader! Tsum Valley is nog echt off the beaten track met authentieke Tibetaanse cultuur (inclusief meerdere kloosters). Je kan trouwens ook alleen Tsum Valley doen, dan loop je geen rondje maar ga je dezelfde route weer terug. Dan ben 1,5/2 weken kwijt. Begin van de trek met een (lange) reisdag vanuit Katmandu te bereiken.

 3. Heel erg mooi is de Annapurna Region, maar inderdaad 3 weken.
  Vliegen naar Manang kan ook en dan terug lopen…
  Fantastisch, alleen tegengestelde richting dan meeste wandelaars.

  Ook de Royal Trek is mooi. In de voetsporen van Prince Charles.

  Geniet ervan!