Transsylvanië spreekt tot de verbeelding. De naam heeft wat interessants, wat geheimzinnigs. Het feit dat Dracula hier gehuisd zou hebben, in een kasteel waarvan je half verwacht dat er 24-7 donderwolken boven hangen en bliksemschichten naar beneden komen, speelt zeker mee. En dan te bedenken dat niet eens zeker is of er zelfs maar iets van de verhalen waar is. Zelfs zonder Dracula is Transsylvanië een plek die je zeker met eigen ogen moet zien. Deze regio in Roemenië is de perfecte plek om minimaal 2 weken door te brengen. Hier kun je genieten van indrukwekkende kastelen, schitterende natuur, kleurrijke, Middeleeuwse stadjes en dorpjes waar de tijd nog steeds lijkt stil te staan. Ik neem je mee naar Transsylvanië en vertel je welke bezienswaardigheden je zeker op je must-visit lijst moet zetten. Ook deel ik onze eigen route door Transsylvanië van ongeveer 2 weken.
Transsylvanië bezienswaardigheden platteland
Niet direct de bezienswaardigheden in Transsylvanië die iedereen kent, maar wel de meest authentieke: de dorpjes waar vrijwel alles nog net zo lijkt als 100 jaar geleden. Zonder een paar dagen op het platteland doorgebracht te hebben, ben je niet in Transsylvanië geweest. Zelf sliepen we een paar dagen in een homestay in de omgeving van Sighisoara. Op die manier ervaar je hoe de mensen leven, in hun historische, Saksische boerderijen. Bijna allemaal hebben ze een moestuin en bloemenveldje bij hun huis. Ook een stal met wat kippen, een koe en een geit ontbreekt niet. De mensen zijn hier bijna zelfvoorzienend en in deze dorpjes tref je vaak slechts een eenvoudige supermarkt met alleen wat basis producten, zoals pasta en broodbeleg. De voornaamste verkeersdeelnemers zijn de traditionele paard- en wagens, op weg naar de markt of een akker buiten het dorp.
Curciu, op het platteland van Transsylvanië
Een rondrit op zo’n traditionele paardenkar is een geweldige manier om het platteland van Transsylvanië te verkennen en heel gemakkelijk te regelen. Iedereen kent wel iemand die er eentje heeft, of heeft er zelf één in de tuin staan. Overleg over een mogelijke route en het bedrag dat je eraan wilt spenderen en voilá, gaan met die banaan.. uhm.. paardenkar.
De weerkerken in Transsylvanië
Naast de slaperige dorpjes in Transsylvanië, waar het leven haar gewone boerengangetje gaat, zijn er ook de dorpen met een weerkerk. Deze versterkte kerken, uit de tijd dat de Saksen zich in Transsylvanië kwamen vestigen, dienden ervoor om zichzelf te verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Nog altijd staan veel van die weerkerken fier overeind in de groene heuvels, verspreid door Transsylvanië.
Die in Viscri is denk ik wel de bekendste en samen met die in Harman mijn favoriet. Wat deze beide weerkerken gemeen hebben is dat er in de vertrekken binnen de poort een museum gevestigd is, waar je kunt zien hoe de mensen hier geleefd hebben. De kerk zelf in Viscri is zonder twijfel de mooiste die we gezien hebben. De schuine lichtinval, de vervagende kleuren van het geverfde houtwerk en de geur van wierook maakten dat ik er eigenlijk niet meer wilde weggaan. Gelukkig wisten onze kids me over te halen de krakende trappen naar de toren te beklimmen. Wat een uitzicht daarboven, 360 graden groene heuvels met hier en daar Middeleeuwse boerderijtjes, verspreid in het landschap.
Viscri, één van de niet te missen bezienswaardigheden van Transsylvanië
De indrukwekkendste kastelen in Transsylvanië
Het bekendste kasteel van Transsylvanië is ongetwijfeld dat van Dracula, in Bran, nabij Brasov. Dit kasteel verliest echter volgens mij een groot deel van haar “spooky” charme door de grote drommen toeristen. Zeker in de zomermaanden kan het hier extreem druk worden.
De gangen en buitengalerijen in het kasteel in Bran zijn zo smal dat het die bezoekersaantallen nauwelijks kan verwerken. Ga daarom zo vroeg mogelijk, of buiten de zomermaanden. Geen keus: Kaartjes kun je vooraf online kopen, dat scheelt in elk geval 1 rij.
Het Bran kasteel is één van de grootste trekpleisters van Transsylvanië
Ook het Peles kasteel in Sinaia wordt drukbezocht. Geheel terecht, want wat een rijk versierd en uitbundig aangekleed zomerpaleis is dit. De ligging in de groene voetheuvels vol bossen, van Nationaal Park Bucegi, is ook echt prachtig. Kom wederom zo vroeg mogelijk, als je een beetje wilt genieten van al die pracht en praal. Je zult zeker niet de enige zijn.
Wil je een sprookjesachtig kasteel ontdekken, waar slechts een handjevol andere toeristen haar weg naartoe weet te vinden, in vergelijking met bovenstaande populaire opties? Dan is Corvin Castle in Hunedoara jouw kasteel. In het westen van Transsylvanië staat dit kasteel aan een bocht in een kabbelend riviertje in een lieflijk heuvellandschap. Om de poort door te komen, zul je eerst een hoge, houten voetgangersbrug over moeten. Corvin is mijn favoriet van de kastelen in Transsylvanië.
Het Corvin kasteel in Hunedoara is minder toeristisch dan de bekendere
Sighisoara en Brasov – 2 geheel verschillende steden
Ondanks dat Brasov en Sighisoara beiden sfeervolle steden zijn, worden wij het meest blij van Sighisoara. Het centrum is heel compact en doordat het centrum tegen en op twee heuvels ligt, en aan een kronkelende rivier, doet het nóg gezelliger aan. Het aantal gekleurde, monumentale huizen van dit bekendste stadje van Transsylvanië is ongekend. Vrijwel elk huis binnen de stadsmuur van Sighisoara staat op de monumentenlijst. De vele torens, poorten en de nog in perfecte staat zijnde stadsmuur maken het af. In Brasov heb je net een wat ruimer gevoel, doordat alles wat groter is en net wat verder uit elkaar ligt. Ook ligt het centrum in een vlak gedeelte, tegen de Tampa heuvel aan. Erg leuk is de funicular, waarmee je in een paar minuten naar de top van deze Tampa heuvel kunt. Eenmaal boven sta je meteen midden in de natuur en kun je, met wat geluk, zelfs wilde dieren spotten.
De krakende klokkentoren van Sighisoara is te beklimmen. Binnenin vind je zelfs een klein museum met o.a. gebruiksvoorwerpen uit de regio. Kom in de vroege ochtend, voor uitzichten met het mooiste licht vanaf de top en weinig andere bezoekers.
Het uitzicht vanuit de krakende klokkentoren in Sighisoara is magisch
De mooiste natuurgebieden van Transsylvanië
Naast al deze culturele bezienswaardigheden heeft Transsylvanië ook onwijs veel te bieden op het gebied van natuur. In de omgeving van Brasov hebben wij twee nationale parken bezocht. Het Bucegi park laat zich goed combineren met het Peles kasteel in Sinaia. Met de geavanceerde kabelbaan ga je omhoog, terwijl de begroeiing steeds schaarser wordt en de huisjes van Sinaia steeds kleiner. Eenmaal boven resten alleen kale rotsen en grasland. Je kijkt ver uit over de wat heuvelachtige hoogvlakte. In de verte loopt een kudde koeien of schapen met een herder mee. Het weer kan hier behoorlijk wisselen, van uur tot uur. Neem dus zeker een warm vest of een jas mee, ook in de zomer. Toen wij er waren, eind juli, lag er zelfs nog op een paar plekken sneeuw.
De moderne kabellift net buiten Sinaia is snel en prima om naar de top van het nationaal park te gaan. Er is ook een oudere lift, dichter bij het centrum, én nog een andere in Busteni. Deze laatste heeft de meest spectaculaire uitzichten op weg naar boven, maar de wachtrijen in de zomer kunnen uren lang zijn. Kom dus extreem vroeg in de ochtend, of buiten het seizoen.
Zo mooi is de natuur in Transsylvanië – Bucegi Nationaal Park
Ook Piatra Craiului is een nationaal Park dat je binnen een uur kunt bereiken vanuit Brasov. Je kunt ervoor kiezen om een wandeling vanaf beneden, helemaal naar de hogere delen van het park te maken. Eén van de bekendste routes is die door de Zarnesti kloof naar boven, vanaf de Botorog bron, en dan via het dorpje Magura weer terug naar het beginpunt. Wil je niet zo ver klimmen en direct van de vergezichten over de groene heuvels genieten? Dan kun je ook de steile weg naar Magura nemen en je auto daar achterlaten.
Vanuit Magura kun je naar Pestera wandelen, eventueel met nog een omweg naar het Sfanta Treime klooster. Aan de binnenkant van het klooster kun je jezelf verwonderen over de kleurrijke, gedetailleerde fresco’s op de muren en plafonds.
En nog meer natuur in Transsylvanië
De mooiste weg van Roemenië, misschien van heel Europa
Nog meer natuur vind je ten westen van Brasov en ten zuiden van Sighisoara aan de Transfagarasan Highway. Waar de heuvels aanzienlijk nog vrij glooiend zijn, worden die steeds hoger, tot de weg als een slang tussen groene hellingen en kale rotsen door slingert. Het Balea Meer is een prima plek om de auto te parkeren en wandelend verder te gaan. Je kunt helemaal omhoog klimmen en het meer steeds kleiner zien worden, maar dit is geen makkelijke route. Wij vonden een beetje rond het meer wandelen en genieten van het uitzicht over het meest bochtige stuk van de “highway” ook al erg tof. Verder zuidelijk worden de landschappen nóg weidser en voel je jezelf heel klein. Zodra je een stuk bent afgedaald rijd je door eindeloze bossen en langs de rivier en het stuwmeer. Met een beetje mazzel zie je beren, zo aan de kant van de weg!
In Transsylvanië leven nog wilde beren, zoals hier, bij de Transfagarasan
De meest bizarre van de bezienswaardigheden in Transsylvanië
Heb jij ooit weleens in een reuzenrad gezeten onder de grond? In Transsylvanië kant het. Salina Turda is echt één van de meest bizarre bezienswaardigheden van heel de regio. In een voormalige zoutmijn kun je afdalen voor een paar uurtjes vermaak. Met de lift of de trap ga je naar beneden om te tafeltennissen, te schilderen, te bowlen, een rondje in het reuzenrad te maken of bootje te varen. Allemaal diep onder de grond. In verschillende ruimtes kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de zoutwinning. Je staat ervan versteld hoe groot het hier is en met alle lampjes overal is het een magische ervaring. Vergeet niet om een vest of trui mee te nemen, in Salina Turda is het ‘t hele jaar door slechts een graad of 12.
Bootje varen en in een reuzenrad diep onder de grond
Onze route door Transsylvanië
Wij bezochten Transsylvanië als onderdeel van een rondreis door Europa, grotendeels door Roemenië. We maakten daarom geen rondje in Transsylvanië, maar begonnen in Hunedoara en eindigden in Brasov.
Vlieg je retour op Timisoara, waar verschillende low cost maatschappijen naartoe gaan, dan is het volgende rondje een logische route. Start in Hunedoara, dan via Salina Turda naar de omgeving van Sighisoara, waar een hoop te beleven valt. Zo kun je het platteland en verschillende weerkerken ontdekken. Dan is een aantal dagen in Brasov een goed idee, om meer weerkerken en kastelen te zien en ook van hieruit een dagtrip naar één van de nationale parken te maken. Via de Transfagarasan Highway kun je terug richting Timisoara gaan.
Onze rondreis door Transsylvanië en de rest van Roemenië op film
Kom je aan in Cluj-Napoca, wat ook een reële kans is, dan zou je ook van daaruit prima je route kunnen doen. Cluj schijnt erg leuk te zijn, om een paar dagen te acclimatiseren en kennis te maken met Roemenië en Transsylvanië. Van daaruit kun je dan Salina Turda bezoeken, om dan naar Sighisoara en omgeving te reizen. Na een aantal dagen hier kun je door naar de regio Brasov, voor minimaal 5 dagen kastelen, weerkerken en natuur. Via de Transfagarasan Highway ga je dan Westwaarts naar Hunedoara. Je eindigt dan weer in Cluj, waar je ook begonnen bent.
Deze route vanuit Cluj kun je ook in Hunedoara of Boekarest starten
Tenslotte is dezelfde route door Transsylvanië ook mogelijk vanuit Boekarest. Je kunt dan kiezen om eerst via Brasov en Sighisoara richting het westen te gaan en dan via de Transfagarasan terug, of precies andersom. Het hele rondje kun je op een relaxt tempo doen in 2 weken. Heb je net wat meer tijd, dan zou je er nog een paar dagen Boekarest aan vast kunnen knopen.
Accommodatie Transsylvanië
Accommodatie in Transsylvanië is er voor elke portemonnee en voor alle wensen. Wij hebben vooral in appartementen overnacht en de eerder genoemde homestay op het platteland bij Sighisoara was zeker één van de fijnste plekjes. Het sfeervol gerestaureerde Saksische boerderijtje en de gastvrouw maakten ons verblijf hier top, net als de setting van het typisch Transsylvanische dorpje Curciu.
Onze homestay in het hart van Transsylvanië
Een verblijf in Sighisoara zelf is ook zeker aan te raden, als je de sfeer van het stadje wat uitgebreider wilt proeven en van hieruit de omgeving wilt verkennen. Je zit dan best centraal in Transsylvanië en kunt alle kanten op. Dit appartement is centraal gelegen en perfect voor wie wat langer op één plek wil logeren. Ook ons appartement in Brasov was erg fijn, maar niet in het centrum gelegen. Wij hebben vanuit hier veel dagtrips in de omgeving gemaakt en daarom was het voor ons ideaal. Het appartement is ruim, nieuw en schoon en de zonsondergang vanaf het balkon en het uitzicht op de bergen is echt prachtig. Slaap je liever in het centrum, dan is dit comfortabele hotel of dit appartement met top uitzicht erg goed gewaardeerd.
Hoi, net de film R.M.N. gezien, speelt zich af in een dorpje in de bergen, in een prachtige omgeving.
Vandaar wat gaan rondneuzen op internet en zodoende kwam ik op deze site terecht.
Dankje voor de fijne verhalen, wie weet……;-)
Wat leuk! Die film ken ik niet. Ik ga eens kijken of we die hier in Thailand op de één of andere manier kunnen bekijken. 🙂 Dank je voor de tip.
Hoi hoi, wat een Leukämie verslag. Zijn de overnachtings plekken makkelijk the vinden? Ook bij de Mensen Thuis?
Ja hoor, ik heb alle accommodatie gevonden bij booking en Airbnb.
Haha, een reuzenrad onder de grond? Ik heb je artikel opgeslagen. Ik ben erg benieuwd naar de natuur en de kastelen zien er ook te gek uit. Ooit gaan we daar ook rondreizen!
Zeker doen hoor.. en dat pretpark onder de grond is heel gaaf.
Ik ga deze onthouden! Voor onze huwelijksreis wil ik de kant op van Bosnië en Herzegovina, Roemenië, Slowakije. Ik heb een paar dagen van Roemenië mogen proeven, maar ik wil weer terug om meer te zien dan alleen de hoofdstad.
Dat wordt vast een mooie reis. Wanneer gaan jullie precies trouwen?