Palermo rooftop view

Torens en rooftops Palermo – viewpoints die je niet mag missen

Palermo heeft een schitterend oud centrum. De torens en rooftops van Palermo zijn dé plek om de stad te bekijken. Zo heb je een gaaf uitzicht op dat ongepolijste centrum waar ik zo dol op ben. In dit blog deel ik de viewpoints die je niet mag missen in Palermo. Ze zijn allemaal op loopafstand van het centraal station, waar wij met de trein aankomen vanuit onze ruime, rustige accommodatie net buiten de stad.

De kathedraal van Palermo – viewpoint en nr. 1 bezienswaardigheid

De kathedraal van Palermo is dé nr. 1 bezienswaardigheid van de stad. Bij de eerste aanblik van dat imposante, rijkversierde gebouw met al die verschillende bouwstijlen door elkaar snap ik direct waarom. Bogen, koepeltjes, kantelen en beelden doen allemaal hun best om de meeste aandacht te trekken. De okergele kleur die je veel op Sicilië ziet, vind ik ook echt prachtig. De kerk zelf kun je gratis bezoeken, maar voor het museumgedeelte met de crypte, Koninklijke graven, schatkamer én het dak moet je een ticket kopen. Koop je ticket vooraf online om ter plekke niet meer in de rij te hoeven staan.

kathedraal van PalermoDe kathedraal van Palermo

Het dak?! Jazeker, de daken van de kathedraal zijn één van dé viewpoints van Palermo. Op de daken zijn trappen en een wandel”-pad” over de nok aangelegd. Zo kijk je uit over het grote plein waaraan de kathedraal zich bevindt, de kleurrijke daken van een verdieping lager, maar ook het centrum van Palermo. Als je over het dakterras loopt, met de koepel voor je, loop je met Palermo aan je linker- én je rechterkant en daarachter de blauwe, Middellandse zee.

rooftop Palermo kathedraalDe rooftop van de Palermo kathedraal

Oratorio di Santa Caterina d’Alessandria

We zien het Santa Caterina d’Alessandria klooster in eerste instantie helemaal niet staan. Dit eeuwenoude klooster kijkt uit over de Piazza Pretoria, waar vooral de fontein direct in het oog springt. Dat mag dan ook wel, want deze 16e eeuwse fontein werd speciaal voor dit plein aangelegd. De fontein is groot en maar liefst 12 meter hoog. Ook de naakte, typische Renaissance beelden van Godinnen en nimfen op de fontein zijn niet te missen. De ingang van het Santa Caterina d’Alessandria klooster is echter om het hoekje, aan de Piazza Bellini. Ook deze poort zouden we voorbij zijn gelopen, als ik er niet een bord bij had zien staan met foto’s van de rooftops van het klooster. Die doen me besluiten om boven een kijkje te gaan nemen.

Het klooster en de kerk zelf zijn al de moeite waard. Het enigszins stoffige karakter, de geweldig tegelvloer in verschillende ruimtes en de rijkversierde Barokke kerk hebben allemaal hun eigen wow-factor. De pastelkleurige fresco’s zijn fantastisch. Vanaf een balustrade van het oude klooster heb je zicht op de binnenplaats met fontein, maar ook op de balkonnetjes met elk een eigen, stenen waterbak en heilig beeld.

Santa Caterina d’Alessandria klooster PalermoHet Pretoria plein en Santa Caterina d’Alessandria klooster

Ook de trap naar de hoogste rooftop van de kerk is fantastisch. Het is alsof je iemand z’n oude rommelzolder op loopt. Het behang van de smalle trapopgang bladdert af en overal zijn oude, houten balken zichtbaar.

Ben je boven op het dak, dan kun je daar uren blijven kijken, naar de mensen die over het Piazza Bellini en rond de Pretoria fontein lopen. Het voelt een beetje als gluren en is verrassend leuk. Vanaf hier zie je bovendien het oude kerkje, Chiesa di San Cataldo, met haar rode koepeltjes vanuit een heel nieuwe hoek. In de verte staan de bergen, rond het centrum van Palermo.

uitzicht op Palermo vanaf Santa Caterina d’Alessandria klooster Palermouitzicht op Palermo vanaf het Santa Caterina d’Alessandria klooster

Klokkentoren van Chiesa del SS. Salvatore

Wat voor mij als een echte onontdekte parel voelt, in mijn ontdekkingstocht langs de beste viewpoints van Palermo, is de Klokkentoren van Chiesa del SS. Salvatore. De ingang van de kerk is aan de drukke Via Vittoria Emanuele, maar ondanks dat wordt de kerk niet druk bezocht door toeristen. De ingang naar de klokkentoren zit om de hoek, in een smaller straatje en wordt door iedereen over het hoofd gezien. Als je in een schemerige, stoffige ruimte je kaartje gekocht hebt, volg je bovendien een serie sluip-door-kruip-door gangen, trappen en dan weer verrassend lichte, grote ruimtes.

Op het moment dat je voor het eerst weer buitenlucht ziet, sta je op een vrij laag dakterras, van waaruit je een stukje van Palermo ziet. Klim je de laatste trap op, dan kom je op het ronde dakterras, boven de koepel van de kerk.

skyline Palermo vanaf de Klokkentoren van Chiesa del SS. SalvatoreDe skyline van Palermo vanaf de Klokkentoren van Chiesa del SS. Salvatore

Van hierboven wordt je getrakteerd op een compleet 360 graden uitzicht op het oude centrum van Palermo. Je ziet minstens een dozijn klokkentorens en minstens evenveel koepels van kerken rondom. Sommigen zijn met kleurrijk mozaïek bekleed. De mensen beneden in de Via Vittorio Emanuele lijken haastige, kleine mieren vanaf hier. Ook heel gaaf is het om even recht naar beneden te kijken, naar de oude constructive van de Santissimo Salvatore zelf. De spectaculaire panorama’s van de skyline van Palermo en de bergen daarachter blijven echter de highlight van een klim naar deze rooftop.

Andere viewpoints van Palermo op torens en rooftops

Graag had ik nog veel meer torens en rooftops in dit fascinerende, oude centrum beklommen. Er is zoveel te zien in Palermo dat we helaas keuzes moesten maken. Viewpoints die voor een volgende keer op mijn wensenlijst staan zijn dat van warenhuis La Rinascente en dat van Pànto, rooftop Boutique rooms. Bij La Rinascente kun je een hapje en drankje doen in het restaurant, dat zich op het dakterras, midden in het centrum van Palermo bevindt. Pànto, rooftop Boutique rooms is een zeer goed beoordeelde, kleinschalige accommodatie op steenworp afstand van Piazza San Domenico. Slaap je hier, dan krijg je in de ochtend een ontbijt op dat fenomenale dakterras met Siciliaans streetfood. Hoe leuk is dat?!

Klokkentoren van Chiesa del SS. Salvatore PalermoVanaf de klokkentoren van Chiesa del SS. Salvatore Palermo

Verder had ik graag de klokkentoren van de San Giuseppe Cafasso kerk beklommen, voor het uitzicht op deze hoek van het centrum, met in de voorgrond de unieke, rode koepeltjes van de San Giovanni degli Eremeti er direct naast. Helaas is de kerk gesloten, op het moment dat wij er zijn en het komt er niet meer van om een ander moment terug te komen. Genoeg reden dus om nog eens een keer opnieuw een bezoek te brengen aan Palermo. Deze stad heeft toch een speciaal plekje in mijn hart veroverd.

Heb jij de Siciliaanse hoofdstad bezocht en aanvullende tips voor viewpoints vanaf de torens en rooftops van Palermo? Ik hoor het graag in de opmerkingen hier beneden.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *