voorbereiding fototrip

Mijn top tips ter voorbereiding van jouw fototrip

Het mooi-weer-seizoen staat voor de deur en dus is er weer volop gelegenheid om er lekker op uit te trekken met je camera om te fotograferen. Misschien heb je al een korte of langere trip gepland en kijk je er naar uit om die wand met reisfoto’s in je woonkamer te vervangen door nieuwe, vers geschoten foto’s. De voorbereiding voor zo’n fototrip is misschien wel ’t belangrijkst van alles, zonder voorbereiding is de kans op goede reisfoto’s een stuk kleiner. De uitspraak “Proper Preparation Prevents Poor Performance” is er niet voor niets. Ik geef je hier 8 tips voor de voorbereiding van jouw fototrip. Zo kom je goed voor de dag en hoef je jezelf ter plekke alleen nog maar bezig te houden met fotograferen en genieten.

#1 Doe vooronderzoek naar je bestemming

Zoek voor vertrek zoveel mogelijk info over je bestemming en maak een plan. Wat wil je zien en fotograferen en hoeveel tijd denk je daarvoor nodig te hebben. Google is echt mijn “partner in crime” Waar ik vroeger een Lonely Planet bestelde zodra de volgende reisbestemming bekend was en ik een paar jaar terug nog de digitale versie van het boek downloadde kijk ik nu alleen nog maar op internet. Vrijwel alles is via google te vinden en ter plekke vul ik de lijst dan verder aan door navraag bij locals, of door gewoon m’n neus achterna te lopen. Ik denk dat we dat tegenwoordig echt te weinig doen, waardoor iedereen elkaar steeds meer achterna loopt van hotspot naar highlight, om vervolgens met allemaal ongeveer dezelfde foto’s thuis te komen. Zonde! Ook rondstruinen en vragen stellen op reisforums en in speciale facebookgroepen gericht op een bestemming kan je veel nuttige info vinden of vragen stellen, zoals hoe je op een bepaalde, lastig bereikbare plek komt en wat de beste tijd is om ergens naartoe te gaan.

Plan je fotoreis niet TE vol. Bezoek liever minder bestemmingen, waar je dan echt de tijd voor hebt, dan dat je van hot naar her rent en uiteindelijk overal net te weinig tijd had om een gevoel bij een plek te krijgen en goede foto’s te maken. Zo houd je tijd voor spontane acties en om je neus achterna te gaan.

voorbereiding fototrip - onderzoekZonder spontaan mijn neus achterna te lopen had ik deze gave urbex locatie nooit gevonden!

#2 Boek accommodatie op een toffe plek

Waarom zou je het jezelf lasting maken en nog een hele trip moeten maken naar plakken die je graag wilt zien? Als je een accommodatie boekt op de plek waar je graag wilt fotograferen, of daar vlakbij, zit je meteen goed. Nog beter: ga voor een plek dicht bij alles, mét gaaf uitzicht! Zo liepen wij vanuit ons huis in het Thüringer Wald zó het bos in, waar we vanaf ons dakterras op uit keken, en op Mallorca sliepen we op 5 minuutjes lopen vanaf één van de mooiste stranden van het eiland. Kijk op Tripadvisor voor eerlijk, echte reviews met reizigersfoto’s die vaak een goed beeld geven van een mooie ligging.

Is de accommodatie on the spot te duur? Kijk eens in een straat (of 2) er achter. Scheelt vaak enorm. En kies accommodatie die nieuw wordt aangeboden. Vaak is de prijs eerst laag, om een klantenkring en reviews op te bouwen. Zo kan je vaak erg leuke deals vinden.

Extra tips om gave locaties te vinden

 • Op internet vind je echt alles wat je over een bestemming wilde weten (en alles wat je niet wilde weten), zoek in google, kijk op Tripadvisor, check reisblogs en lees forums
 • Gebruik de streetview van Google Maps
 • De highlights, maar ook vaak de minder bekende plekken staan afgebeeld op vakantiekaarten. Een goede reden om dus eerst even kaartjes te gaan “kopen”, zodra je bent aangekomen.
 • Kijk ook eens of er tijdens je bezoek speciale festivals of evenementen zijn op je bestemming, of dat je het reisplan zo kan aanpassen dat je er net wel tijdens die bijzondere dagen kan zijn.
 • Vraag de locals om tips, bijvoorbeeld de eigenaar van het appartement waar je overnacht, of een medewerker van de locale tourist information

voorbereiding fototrip - speciale festivalsKijk tijdens de voorbereiding van je fototrip of je speciale festivals kan “meepakken”

#3 Pak alleen in wat je echt nodig hebt

Reis licht, dan beweeg je jezelf het makkelijkst en hoef je op minder spullen te letten. Wees vooral kritisch welke apparatuur je echt nodig hebt. Zelf reis ik het liefst met alleen handbagage. Op echt lange reizen, naar bestemmingen waar de temperaturen nogal uiteenlopen, lukt dat niet, maar op reizen binnen en net buiten Europa tot maximaal 10 dagen is reizen met handbagage heel goed mogelijk. Let ook op welke extra spulletjes je thuis kan laten. Anti-muggenspray meenemen naar de woestijn bijvoorbeeld is nogal zinloos. 🙂

Extra tips om licht te reizen

 • Gebruik een lichte reistas of dun koffertje in plaats van een zware, dikke hardcase koffer
 • Rol je kleding op, zo past er meer in je (kleine) tas
 • Koop mini’s voor shampoo en zeep, of nog beter: check vooraf of je hotel die heeft en gebruik die
 • Lang op reis? Stuur overbodige spullen en gekochte souvenirs meteen naar huis
 • Reis niet te licht: voor je ‘t weet ben je een terreurverdachte 😉

voorbereiding fototrip - inpakkenProbeer zo licht mogelijk te reizen, links onze bagage voor een korte- en rechts voor een lange reis.

#4 Neem wel de juiste spullen mee

Niks is zo irritant om op reis te ontdekken dat je die ene lens, die je thuis hebt gelaten, eigenlijk echt nodig hebt. Denk dus voor vertrek goed na wat je op fotografiegebied echt nodig hebt.

Mijn eigen cameratas is een rugzak van normaal formaat, met daarin een basis uitrusting die ik altijd nodig heb. Mijn Fuji Xt-5, mijn groothoeklens met zoomoptie (10-24mm), mijn kleine zoomlens (18-55mm), een polarisatiefilter, mijn telefoon voor de snelle foto’s, reserve geheugenkaartjes, opladers en schoonmaakspullen. Afhankelijk van of ik verwacht wildlife te gaan fotograferen neem ik mijn zoomlens met groter bereik (70-300) mee of de kortere, maar kwalitatief veel betere 50-140 mm. Mijn lichtgewicht statief kan ik eventueel aan de buitenkant van mijn cameratas bevestigen.

Ik zou ooit nog wel een macrolens willen aanschaffen om mijn uitrusting compleet te maken. Filters zijn ook nog een leuke aanvulling op je uitrusting, zo kunnen grijsfilters helpen om een langere sluitertijd mogelijk te maken. Waarschijnlijk overbodig om te noemen, maar neem je complete uitrusting mee als handbagage. Je weet nooit wat er gebeurt met je ingecheckte bagage, maar fotoapparatuur is niet goedkoop en dus roofgoed.

Wat je zeker niet moet vergeten zijn geheugenkaartjes en batterijladers voor je camera en je telefoon. Denk ook aan een wereldstekker. Ondanks dat ik graag licht reis gaat de laptop bij mij altijd mee. Hartstikke handig om de foto’s alvast te kopiëren en te ontwikkelen in Lightroom (zie via deze link rechtsboven een gratis proefversie) en ook mijn blogs kan ik zo alvast uitwerken, als ik daar zin in heb.

voorbereiding fototrip - groothoeklens meeDe groothoeklens zit standaard in mijn cameratas, er zijn zo veel toepassingen

Het belangrijkste dat ik op elke reis overal mee naartoe neem (in mijn cameratas) is een kleine, draagbare harde schijf om een extra back-up van de foto’s te maken, voordat ik ze wis van de memorycard. Mocht de laptop het begeven, of gestolen worden dan heb ik altijd een kopie.

#5 Kies de juiste verzekering

Al met al neem je toch voor een klein kapitaal aan spullen mee als je een fototrip maakt. Voor de meeste (semi-)professionele camera’s kom je met de standaard reisverzekering niet heel ver. Een beetje goede lens kost al gauw 1000 euro en mijn body kostte nieuw ruim 1500 euro. Dat laatste is precies het bedrag dat veel reisverzekeringen standaard dekken. Kijk ook even in de voorwaarden of bij diefstal of schade de nieuwprijs wordt vergoed of een dagwaarde. Inmiddels is mijn eigen apparatuur al een paar jaartjes oud en de dagwaarde al flink gezakt. Maar als ik een nieuwe body of lenzen moet aanschaffen neem ik geen genoegen met mindere kwaliteit en schiet ik er in bovenstaand voorbeeld dus altijd bij in.

Tenslotte is het dekkingsgebied van je reisverzekering nog van belang. Worden alleen reizen binnen Europa gedekt, of heb je werelddekking en kan je een beetje handig switchen tussen die 2?

*Photocredits uitgelichte afbeelding: Emiel van den Boomen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Fotografie blogs, of kies een andere bestemming »

16 reacties op “Mijn top tips ter voorbereiding van jouw fototrip

 1. Marcel zegt:

  Nuttig artikel Yvonne, én herkenbaar. Ik heb weleens gekeken voor een fotografiereis, vond de prijs alleen aan de hoge kant. Besteed m’n geld dan liever om samen op reis te gaan. Met Pasen was ik met m’n broer (ook fotografiefanaat) in Zuid-Duitsland, dan leer je ook veel van elkaar.

  • Yvonne zegt:

   Hier hetzelfde hoor, ik geef mijn geld ook liever uit aan een nieuwe reis met ons gezin! En inderdaad, van elkaar kan je ook veel leren, leuk dat je dit samen met je broer kon doen.

 2. Kelly zegt:

  Goede tips Yvonne. Google is ook mijn beste vriend 😉 en daarnaast Pinterest, haha. Ik ben echt dol op Pinterest en ben altijd op zoek naar mooie plaatjes als ik naar een nieuwe bestemming ga. Je vindt echt overal inspiratie, maar moet het natuurlijk wel zien. Ik moet eerlijk bekennen geen extra verzekering te hebben voor mijn fotografiespullen, maar ik heb wel een hele goede reisverzekering. Gelukkig is er nog nooit iets gebeurd. Een macrolens staat ook nog op mijn lijstje, maar ik weet heel goed wat ik wil, haha. De Canon 100mm 2.8L IS. Oeps…dure smaak 😉 .

  • Yvonne zegt:

   Ik gebruik Pinterest zelf echt nooit. Dat is misschien maar goed ook, er gaat nu al zoveel tijd in social media zitten. 😉 En dat met die dure smaak, ja dat ken ik. Ik heb ook 2 Canon lenzen uit de L-serie. Maar het is wel echt kwaliteit!!

 3. Sanne zegt:

  Leuk dat je als tip het checken of er een festival plaatsvind noemt. Dat doe ik ook meestal eerste. Niet speciaal voor de foto’s (ik ben niet de beste fotograaf), maar wel voor de ervaring. Als je beide kan combineren, zit je helemaal goed! Ik vind sowieso festivals heel tof, zeker in het buitenland. Je maakt zo net iets meer van de plaatselijke cultuur mee, wat je anders niet zou ervaren!

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad, de ervaring en de sfeer bij een festival of feest zijn wat een reis extra speciaal kan maken. Een jaarlijks feest in Peru in één of ander heel klein dorp was één van de hoogtepunten van onze reis. Sindsdien kijk ik er altijd naar!

 4. Jessica zegt:

  Wat een fijn artikel Yvonne, zowel voor beginners als mensen die al wat langer op reis fotograferen. Ik heb een zakelijke+particuliere reisverzekering bij FBTO en heb laatst een schadeclaim ingediend, ben benieuwd want dat is altijd even spannend met verzekeringen.. :p Het lijkt me nog heel gaaf om een keer met zo’n fotografiereis mee te gaan, volgens mij leer je daar zo veel van en het is natuurlijk geweldig om dan met meerdere fotografie-fanaten op te trekken! 🙂

  • Yvonne zegt:

   Dank je! 🙂 Zo’n fotografiereis lijkt mij ook heel gaaf, maar misschien ook wel eens om zelf te organiseren voor anderen. Hoewel ik vind dat ik daar eigenlijk te weinig kennis voor heb. Misschien ooit…

  • Jessica zegt:

   Jawel joh, als dat zaadje nu eenmaal is geplant moet je het langzaam laten groeien en er wat meer aandacht aan gaan geven. Ik dacht dat ook over de evenementen die ik met Suzanne gaf. “Waarom zouden mensen het interessant of nuttig vinden wat ik te vertellen heb?” En uiteindelijk vind ik het onwijs leuk om te horen dat we mensen kunnen helpen en inspireren. Gewoon voor gaan als het je leuk lijkt 🙂 Wat is het ergste dat kan gebeuren? 😉

  • Yvonne zegt:

   Ja, daar heb je misschien wel gelijk in. 🙂 Zodra ik wat meer tijd krijg (kids allebei op school) ga ik er eens werk van maken denk ik. Heb ik nog even om er in gedachten wat meer vorm aan te geven…

  • Yvonne zegt:

   Wat voor camera heb je gekocht? Was je die aan het uitproberen in de dierentuin? Je had echt mooie foto’s op IG dit weekend!!

  • Anne - Ditisanne.nl zegt:

   We hebben een Olympus OM-D E10 Mark II (hele mond vol!) gekocht, met een extra lens (tot 300 mm) erbij. Als we in augustus naar Zuid-Afrika gaan wil ik wel graag mooie foto’s maken, dus daarom maar een nieuwe camera gekocht! 🙂

 5. Niels zegt:

  Ik begon met lezen van je blog en bij het eerste punt doe ik eigenlijk al gelijk het tegenovergestelde, haha. Ik zou eigenlijk nooit iets van te voren uit. Misschien een paar kleine dingen. Ilona daarentegen is al weken van te voren alles aan het af speuren. Dingen die ik wel leuk vindt om van te voren te weten zijn bijvoorbeeld leuke restaurantjes of Urbex plekken. De rest komt wel als ik er ben. Ik vraag meestal bij de receptie wat ik echt niet mag missen en dan stel ik die vraag nog een keer maar dan met de extra vraag of ze het praatje ook kunnen houden zonder de highlights. Dan krijg je meestal leukere en lokale tips. Vooral als het om lekker eten gaat in een bijzondere omgeving. Wel hebben we altijd een boekje bij van de stad en een plattegrond. In Europa is het tegenwoordig handig om internet te hebben. Dan kun je snel dingen opzoeken om te bezoeken en nu heeft Ilona al een abonnement waarbij het zelfde tarief geld als in Nederland. Heel handig en iets wat ik bij mijn volgende abonnement ook zeker ga nemen 😉 We reizen ook met handbagage. Behalve Valencia en Zuid-afrika hebben we de meeste reizen gemaakt met mijn Fjallraven Kanken rugzak, waar ook de camera etc in zitten en een koffertje die we altijd op de hotelkamer laten liggen. Die rugzak gaat trouwens overal heen. Als we met twee koffers reizen dan zit hij erin. Altijd handig om een rugzak bij te hebben op reis. Zeker als je met een camera op stap gaat.

  • Yvonne zegt:

   Ach, dit zijn de dingen die voor mij werken, maar ik kan me ook voorstellen dat voor iemand anders iets heel anders beter werkt. Lekker doen waar je jezelf goed bij voelt, toch?! Je foto’s zien er altijd super uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *