Silo Art Tour Achterhoek Aalten

Toffe activiteiten in de Kerstvakantie die wél kunnen tijdens de lockdown

En dan is er alweer de tweede Kerstvakantie in lockdown, waarbij veel gesloten is en het niet meevalt om tóch leuke activiteiten te bedenken. Nu de Kerstvakantie voor ons ook nog eens eerder begonnen is, hebben we direct maar een goed begin gemaakt. Ik vertel je welke activiteiten wél kunnen bij een lockdown en die zeker garant staan voor een geslaagd uitje.

Ga een autoroute rijden, zoals Silo Art Tour of Mergellandroute

Een autoroute rijden kan altijd en is één van die activiteiten in de Kerstvakantie die wél kunnen bij een lockdown. Onderweg kun je stoppen bij een take-away restaurantje om wat lekkers op te halen. Als het dan net zo zonnig is als tijdens onze Silo Art Tour van begin deze week, kun je zelfs snel een winterse picknick organiseren samen. De Silo Art Tour is één van de nieuwste autoroutes die ons land heeft en gaat door de Achterhoek. Sowieso is dit een hele fijne streek om te bezoeken, ongelooflijk gastvrij ook. En de Achterhoek is enorm kindvriendelijk. Dat hebben wij al ervaren tijdens ons weekendje in een boomhut in de Achterhoek, maar ook deze week weer.

De Silo Art Tour in de AchterhoekDe Silo Art Tour in de Achterhoek kun je ook tijdens de lockdown prima doen

De route is nog niet overal even duidelijk en van een enkel kunstwerk ontbreekt het volledige adres nog. Telkens als we even zoekend om ons heen staan te kijken is er wel iemand die op ons af stapt om te vragen of we hulp nodig hebben. Waar vind je dat nog in Nederland? De kunstwerken variëren in grootte, maar enkelen zijn gigantisch en daardoor direct al heel tof. Onze favoriet is de reizende hond. Onze meiden zijn dol op honden en als die hond dan ook nog eens van reizen houdt, zoals deze.. Qua plek wint de kinderboerderij Feltsigt in Bekveld, omdat daar behalve het kunstwerk ook té schattige dieren zijn om te aaien. 😉

Ook leuk: Maak de route die je rijdt extra speciaal door die in een Oldtimer af te leggen! Vorig jaar tijdens een andere lockdown gingen wij in een oude VW bus op pad in de regio Lek en Linge. Geweldig om te doen en een keer wat anders dan de eigen auto.

Silo Art Tour FeltsigtDe Silo Art Tour gaat langs toffe plekken voor kinderen, zoals Feltsigt

In de afgelopen anderhalf jaar zijn we een aantal keren in Zuid-Limburg geweest, gek genoeg telkens in een periode van strenge of iets minder strenge lockdown. In gedeeltes hebben we toen de Mergellandroute gereden. Het meest zuidelijke deel van de route, waar je echt door het heuvelachtige Zuid-Limburg rijdt, vind ik zelf het mooiste. Dit deel van de Mergellandroute volgt als het ware de lijn van de grens met België. Al vrij snel nadat je Maastricht achter je hebt gelaten kijk je je ogen uit en de route blijft bochtig en heuvelachtig tot na Simpelveld. In dit deel van de Mergellandroute passeer je het ene fotogenieke dorpje na het andere en volgen de mooie uitzichten elkaar steeds weer op. Overnachten kan ook nog gewoon. Maak je uitje naar Zuid-Limburg extra speciaal door een bijzondere accommodatie te kiezen, zoals Abdij Rolduc!

Mocht je graag actief bezig zijn tijdens je autoroute, dan is een autopuzzeltocht ook een goed idee. Er zijn er inmiddels zo veel, dat er altijd wel één bij jou in de buurt is. Zo kun je dichtbij huis al wat nieuws ontdekken of op een nieuwe plek met andere ogen kijken.

Mergellandroute Zuid-LimburgDe Mergellandroute en een verblijf bij Abdij Rolduc – geweldig uitje in de Kerstvakantie

Schaatsen op één van de half open schaatsbanen

Tijdens onze vorige Kerstvakantie in lockdown periode ontdekten we dat de schaatsbanen in Noord-Holland gewoon open waren. Dat wil zeggen: de schaatsbanen die niet volledig dicht zijn. Als buitensportlocatie mogen deze schaatsbanen in heel Nederland open blijven. Zelf zijn we gisteren gaan schaatsen bij speeltuin “De Leuke Linde” in Arnhem, een tip van een oud-collegaatje en lieve volger!

Hier kun je als je jonger dan 12 bent de hele week nog komen schaatsen, van 10 uur tot 12 uur of van 13 uur tot 16.30 uur. Er zijn in Nederland tijdens de Kerstvakantie op verschillende plekken tijdelijke ijsbanen, die vooral voor kids leuk zijn. In deze lijst zie je waar. Dubbel-check wel de eigen website, want enkelen zijn wel open als buitensportlocatie en anderen niet. Voor kinderen hartstikke gezellig, maar als je als volwassene wilt schaatsen is een echte schaatsbaan de enige optie. Check online even of de dichtstbijzijnde voor jou geopend is.

wintersport in de KerstvakantieLekker winterse sporten beoefenen in de Kerstvakantie

Woon je toevallig in de omgeving van Scheveningen, dan heeft het Cool Event Scheveningen ook een schaatsbaan. Je kunt er bovendien ijssculpturen bewonderen. Meer wintersporten kun je bijvoorbeeld bij Wijchense berg, waar je in de buitenlucht kunt skiën of snowboarden.

Afwisselende wandeling op de Utrechtse heuvelrug

Er zijn veel wandelingen die een leuk extraatje hebben: een uitkijktoren, een belevenissenpad voor kinderen. Op de Utrechtse Heuvelrug vind je heel veel extraatjes tijdens je wandeling. De tofste uitkijktoren van Nederland staat hier in de Kaapse Bossen: De Kaap. De enorme zandverstuiving van de Soesterduinen maakt dat je jezelf in Afrika waant en combineren perfect met het buitengedeelte van het Nationaal Militair Museum. Hier zie je oude vliegtuigen en tanks van dichtbij en wandel je over de start- en landingsbaan van de voormalige vliegbasis.

uitkijktoren de KaapUitkijktoren De Kaap, hier nog in de herfst

Op Plantage Willem III zie je een oude tabaksschuur en heb je kans de enorme groep herten tegen te komen tijdens je wandeling. Bij Kwintelooijen heb je gave hoogteverschillen en een ecologisch monument waar kinderen en volwassenen zich lekker kunnen uitleven met klimmen. Wandelen kan altijd en is één van de meest gekozen activiteiten tijdens een lockdown, maar op de Utrechtse Heuvelrug is een wandeling nog leuker. In een apart blog deel ik de mooiste korte wandelingen over de Utrechtse Heuvelrug.

Bezoek de mooiste kastelen van Nederland

De afgelopen jaren heb ik zelden ervaren dat een kasteel aan de binnenkant even indrukwekkend is als aan de buitenkant. Nou ja, de kastelen in Rajasthan in India uitgezonderd dan. Nederland heeft een heel aantal kastelen die er van de buitenkant waanzinnig uitzien, maar van binnen nogal tegenvallen. Geen enkel probleem dus, dat ze momenteel gesloten zijn. 😉 Stel je eigen kastelen-tocht samen en bezoek de mooiste kastelen van Nederland. Een wandeling rond deze kastelen of zelfs door de paleistuinen is nog steeds mogelijk. Zelf heb ik gisterochtend een rondje om de slotgracht van kasteel Huis Bergh gemaakt, een kasteel dat we eerder wel van binnen gezien hebben overigens. Ook kasteel Doorwerth en Slot Loevestein hebben fijne mogelijkheden voor een ontdekkingstocht rondom.

kastelen bekijken tijdens de lockdownKastelen bekijken kan ook tijdens de lockdown

Extra leuk: als je naar kasteel Huis Bergh rijdt, leidt je navigatie je een klein stukje door Duitsland. Kun je direct even bij de Duitse bakker stoppen voor zo’n lekker broodje! Of op weg naar huis even stoppen bij een restaurant, hoewel je daar dan weer ietsje verder voor Duitsland in moet rijden

Loop één van de speciale wandeltochten

Verschillende lichtfestivals en lichtjesroutes gaan niet door, maar Amsterdam light en Utrecht Lumen vooralsnog wel. Super leuk om in het donker de lichtkunstwerken te bewonderen en tegelijk door de stad te lopen, met een hapje of drankje van de take-away. Kun je geen genoeg krijgen van al die lichtjes? In Arkel is de Christmas station én de rest van het dorp weer super verlicht. Ik wilde er vorig jaar al heen om te fotograferen, maar het is er nog niet van gekomen.

De Kribkesroute in Zuid-Limburg en de Belgische Voerstreek gaat langs prachtige, zelfgemaakte kerststalletjes, kruisen en kapelletjes. Dit jaar is de route wat soberder dan anders, maar wandelen door het heuvelland is op zichzelf natuurlijk al mooi.

Heb jij nog andere tips, om jezelf toch lekker te vermaken in de lockdown? Ik hoor ze graag!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “Toffe activiteiten in de Kerstvakantie die wél kunnen tijdens de lockdown

  1. Marcella zegt:

    Leuk artikel Yvonne, je hebt gelijk dat er veel gewoon wél kan! Wandelen doen wij sowieso graag, maar ook de Mergelland route hebben we vorig jaar december deels gereden. En kastelen bezoeken, dat is ook zeker leuk!

    • Yvonne zegt:

      Wat wel fijn is, is dat het iets warmer en zonniger is bij het wandelen, dus van mij mag het voorjaar dit jaar vroeg komen. En het einde aan alle sluitingen nóg eerder. 🙂 Maar we hebben ons niet verveeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *