Tislit Gorge

Tislit Gorge – Gave rotsformaties en Berber dorpje buiten het gebaande pad

De Tislit gorge is een verzameling gave rotsformaties vlakbij het gelijknamige Berberdorpje, op een klein uurtje ten westen van Taliouine. De Marokkaanse Tislit Gorge wordt nauwelijks door toeristen bezocht. Wij waren de enige bezoekers in de paar uur die we in de kloof en het dorpje doorbrachten. Dit is echt een schitterende bestemming, buiten het gebaande pad in Marokko. Ik vertel je waar je de Tislit Gorge vindt, hoe je er komt en deel mijn tips over een bezoek aan de kloof.

Hoe kom je in de Tislit kloof?

Je kunt een meerdaagse wandeling mken naar de Tislit Gorge, vanuit Taliouine. Heb je niet zoveel tijd, of vind je dat een beetje té ambitieus? Dan kun je ook met de huurauto of een taxi tot (vlakbij) Tislit rijden. Volg de N10 Westwaarts vanuit Taliouine richting Taznakht en Ouarzazate. Na ongeveer 25 kilometer sla je in Dogadir linksaf en volg je nog zo’n 15 kilometer een smal, bochtig weggetje door steeds mooiere landschappen. In Ait Ichte zul je waarschijnlijk verrast zijn om een knalrode, vrij nieuwe moskee fier in een eeuwenoud dorpje van stenen en leem te zien staan. Wij zijn dat in elk geval wel.

Ait Ichte en de wandelroute naar de Tislit GorgeAit Ichte en de wandelroute naar de Tislit Gorge – linksonder zie je Ait Ichte in de verte achter ons

Wij parkeren de auto hier naast één van de huizen bij een landweggetje naar rechts. We vragen voor de zekerheid een vrouw die de was aan het doen is of dit de juiste weg naar de Tislit kloof is. Dat is zo. Onmiddellijk volgt een uitnoding voor thee bij haar thuis. Wij willen graag eerst naar Tislit. Vanuit Ait Ichte lopen we daarom we het onverharde pad met 2 sporen, dat ons een paar honderd meter verderop langs het voetbalveld van het dorp brengt. We volgen dan al even de droge rivierbedding vanuit Ait Ichte. Een paar honderd meter na het voetbalveld steken we de rivierbedding over en volgen één van de onduidelijke paadjes de heuvels over. Als je boven bent, zie je de eerste huizen van Tislit én de afgeronde rotsen van de Tislit kloof al liggen.

Het is even lastig te ontdekken waarlangs je naar beneden moet om daadwerkelijk in het dorp en bij de kloof te komen. In de maanden dat de safraan groeit en bloeit, loop je hier door de paars gekleurde safraanvelden. Nu ziet alles er even bruin uit. Wij kiezen voor een onduidelijk pad aan de rechterkant en zien pas als we zijn afgedaald dat er wit geverfde steenhoopjes zijn. Die moeten waarschijnlijk wandelaars zoals wij de weg wijzen. Wij vinden het handig om “Tislit Gorge” via Google maps te volgen (Dit zijn de coördinaten: 30°33’17.7″N 7°35’34.0″W). Let wel op: er is in deze hoek niet overal Wifi bereik.

wandeling naar Tislit Gorge en dorpjeHet laatste deel van de wandeling naar Tislit Gorge (met pijl) en het moderne deel van het dorpje

Pas later horen we, van de Berbers in Tislit, dat je in Ait Ichte ook de weg kunt vervolgen tot een Assaisse, waar je een onverharde weg helemaal tot Tislit kunt volgen. Deze weg zien we ook (we lopen de terugweg deels over deze weg) en ziet eruit alsof de meeste auto’s er prima overheen kunnen, als je langzaam genoeg gaat.

Vanuit Tislit dorp naar Tislit Gorge

Wij passeren eerst een handvol nieuwere huizen, voor we bij het oude dorpje Tislit komen. Ergens daar tussenin worden we aangesproken door Fadila, een lieve meid die ons de tapijten laat zien, die haar moeder geweven heeft. We vertellen dat we nu geen interesse hebben in de tapijten, maar echt graag eerst naar de kloof willen. We zien de lucht langzaam dichttrekken en hopen nog een beetje zon te hebben in de Tislit Gorge. Ze vraagt of we op de terugweg thee komen drinken bij haar thuis. Daarmee staat het aantal uitnodigingen op twee vandaag. 🙂

Tislit dorpje en de rivierHet oude dorpje Tislit en de rivier

Fadila wijst ons dat we vanuit het dorp linksaf moeten om bij de kloof te komen. Doordat we inmiddels wat zijn gedaald, hebben we geen overzicht meer en zijn we onze oriëntatie een beetje kwijt. Als we linksaf gaan en de rivier oversteken, zien we echter al gauw de bijzondere, afgeronde vormen weer opdoemen, die we eerder van bovenaf zagen. Het doet ons denken aan het landschap rond Tafraoute. Daar zijn de rotsen nog net wat ronder en veel uitgestrekter.

De Tislit Gorge

We zien dat de Tislit Gorge eigenlijk onderdeel is van een veel groter landschap van rotsen. Alleen is bij de rest van het landschap het gesteente nog niet zo ver uitgesleten dat er een kloof is gevormd. Bijzonder, dat alleen op één plek het vulkanische gesteente zo ver is geërodeerd. Vanwege de hoogte en het seizoen is het behoorlijk fris hier en langzaam schuift de bewolking ook dichterbij. We maken nog net een paar foto’s van de palmbomen en de schaarse begroeiing tussen die gave, rode rotsen, voor de zon voor de eerste keer in de hele vakantie verdwijnt.

Tislit Gorge TaliouineDe Tislit Gorge is een geweldige dagtrip vanuit Taliouine

Onze meiden genieten van alle geheime hoekjes van de kloof en klimmen soms aan de ene kant door een gat of over een rots, om ergens aan de andere kant er weer uit te komen. Ons plan om te picknicken in de kloof is al gauw over. Er staat een guur windje en we zien zelfs ijs op één van de plassen in de kloof liggen. We blijven in beweging en bewonderen alle hoeken van de kloof. Ook dan ben je na een uurtje echt wel uitgekeken. Zo groot is de Tislit Gorge niet.

Gastvrij Berberdorpje

Eenmaal terug bij de rivier onder aan het dorpje Tislit worden we opgewacht door Fadila en al haar vriendinnen en buurvrouwen. Zo’n 6 of 7 dames laten met een grote glimlach hun mooiste geweven tapijtjes aan ons zien. Als ik laat merken dat ik ze mooi gemaakt vindt, liggen in no time tientallen tapijtjes uitgespreid op de stenen van de rivieroever. Ik kan echt niet kiezen en twijfel ook om er überhaupt één mee te nemen, want ons huis is al vol genoeg en de handhagage laat ook niet veel ruimte. Met een even grote glimlach wordt alles weer ingepakt.

rotsformaties en tapijten Tislit GorgeGave rotsformaties en tapijten Tislit Gorge

We lopen met Fadila mee naar het dorp, want de belofte dat we na de kloof thee zouden komen drinken, is ze zeker niet vergeten. Met haar tapijtjes op de rug gaat ze ons voor door de nauwe straatjes van het uit leem en keien opgebouwde dorpje. We kunnen haar bijna niet bijhouden, maar dan staan we ineens bij een deur. We worden hartelijk welkom geheten door Fadila’s ouders, die onmiddellijk het theeservies en een hele tajine en brood tevoorschijn halen. In een mooie gastenkamer worden we getrakteerd op glas na glas met safraanthee. We worden door Fadila’s oude vader, die we algauw opa noemen, steeds aangespoord om meer te eten. Ook in de tajine is duidelijk safraan verwerkt.

Oma pakt haar wol erbij en gaat gezellig zitten kammen en spinnen. Op familiefoto’s krijgen we beide broers van Fadila te zien. Beiden werken en wonen met hun gezin elders. Als Fadila ons laat zien waar haar moeder dagelijks de tapijten weeft, vraag ik of we toch een tapijtje kunnen kopen. Deze mensen zijn zo gastvrij en kunnen het inkomen zo goed gebruiken. Een aandenken aan deze fijne dag in Tislit is bovendien wel leuk om mee te nemen. We kiezen een mooie uit en geven aan dat we voor de avond in Taroudant moeten zijn en dus eigenlijk moeten vertrekken.

gastvrij Berber dorpje TislitGastvrijheid in het Berber dorpje Tislit

Met opa op sleeptouw afscheid van de Tislit Gorge

Fadila vraagt of we via Taliouine naar Taroudant rijden. Haar vader blijkt naar Taliouine te moeten. Uiteraard bieden we aan dat hij met ons mee kan rijden. Even later lopen we met opa op sleeptouw het dorp uit. Of eigenlijk.. zijn wij bij opa op sleeptouw. We kunnen deze sterke, oude man amper bijhouden. Met onze kinderen aan de arm kuiert hij de berg op alsof hij twintig is. Nog eenmaal kijken we achterom naar de schilderachtige Tislit Gorge.

Zingend, neuriënd en grappen makend trekt opa onze kinderen mee, dwars door de safranvelden, de kortste weg naar Ait Ichte. Terwijl we elkaars taal niet spreken maakt hij grapjes, bedekt hij de meiden (niet helemaal van harte van hun kant) met zoenen en beent hij lachend een uur voor ons uit naar de auto. Een uurtje later zetten we hem af op een pleintje niet ver van de kasbah van Taliouine. Deze mensen zien we waarschijnlijk nooit meer, maar wat een fijne middag hebben we met ze gehad.

Afscheid van de lieve Berber familieAfscheid van de lieve Berber familie en met opa mee terug naar Ait Ichte

Extra tips voor een bezoek aan de Tislit Gorge

Wij lopen met opa mee terug naar Ait Ichte en er kan niet zo heel veel mis gaan, maar zet voor de zekerheid een speld in je navigatie, zodat je je auto makkelijk terug vindt na een bezoek aan de Tislit Gorge.

Neem genoeg eten en op warme dagen ook drinken mee. Er zijn geen winkels in Tislit. Van honger en dorst zul je er trouwens zeker niet sterven. Ik acht de kans dat je geen thee en eten aangeboden krijgt vrijwel nihil.

Plan je hele dag in voor de Tislit Gorge. Hoewel je in de kloof zelf waarschijnlijk in een uurtje uitgekeken bent, is het super om ruim de tijd te hebben in het dorpje.

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *