Tirana is een stad naar mijn hart. Niet te gepolijst, geen toeristische attracties waarvoor je een half uur in de rij moet staan om binnen te komen en overnachten en lekker eten voor een erg leuke prijs. Wat dat betreft doet Tirana me aan Tbilisi denken. Ook zonder die toeristische highlights is er in Tirana genoeg te beleven om je minstens een paar dagen te vermaken. Ik vertel je graag wat je zoal in kan zien en doen in Tirana.
Skanderbeg Square: hart van Tirana met tal van bezienswaardigheden
Het Skanderbeg Square, midden in Tirana, is een enorm plein met een hele verzameling interessante bezienswaardigheden. Het enorme mozaïek boven de ingang van het Nationaal Historisch Museum, het grote standbeeld van meneer Skanderbeg zelf en de oudste moskee van het land, de Et’Hem Bey moskee zijn er zomaar een paar. In de nabijheid van het plein zie je dat het de laatste jaren langzaam economisch beter gaat in Tirana. Er verrijst overal hypermoderne hoogbouw. Straatartiesten maken het overal op het plein gezellig en er klinkt altijd wel ergens muziek.
Als je Tirana met kinderen bezoekt heeft het Skanderbegplein ook genoeg vermaak. Zo staat er een draaimolen van 2 verdiepingen en in de zomermaanden zijn de fonteinen aan. In het Rinia park, niet ver van het plein vind je in de hoek een kermis met attracties voor de kleinsten en een suikerspin.
Genoeg te doen voor groot en klein rond Skanderbeg midden in Tirana
Wat je zeker in Tirana moet zien is de streetart
Een Tirana zonder streetart is haast niet voor te stellen. Overal zie je enorm grote en kleinere murals en zelfs de stroomhuisjes op de hoek van elke straat doen mee. Dat Tirana zo vol kunstwerken zit is te danken aan voormalig burgemeester van de stad en huidige premier, Edi Rama. Rama is zelf kunstschilder en hij kwam begin deze eeuw met het idee om Tirana op te fleuren met kunst. Een geweldig idee, als je ’t mij vraagt. Wat is de stad een kleurrijke en bijzondere verzameling gebouwen rijker geworden sinds toen.
Naast de murals die tijdens verschillende kunstprojecten gemaakt zijn vind je in Tirana ook veel werk dat “spontaan” ontstaan is op vervallen gebouwen en zelfs oude bunkers. Wij stelden met deze handige streetart-kaart van Tirana onze eigen wandelroute langs de meest interessante kunstwerken samen. Daarnaast hebben we ook veel kunst gespot als we onderweg waren van de ene naar de andere bezienswaardigheid.
Zo gaaf: overal in Tirana zie je streetart
De Dajti Express nemen: absoluut doen in Tirana
Wat je zeker moet doen in Tirana is de stad uit gaan! Haha, ja echt. Vanaf de rand van het centrum, aan de oostkant van de stad, staat je een mooi miniavontuur te wachten. Hier stap je in de kabelbaan, die je in 20 minuten naar de top van Mount Dajti brengt. Onderweg heb je mooi zicht op de stad achter je en de boerderijen en de natuur op de berg. Dit is zeker ook een leuke excursie met kinderen. Eenmaal boven kunnen zij springen op één van de springkussens of zich uitleven in de speeltuin. Vanaf het dakterras van het Dajti Tower Belvedère Hotel heb je het mooiste uitzicht op Tirana en de omgeving. Terug kan je opnieuw met de kabelbaan, maar je kan de 5 kilometer naar het dalstation ook lopend afleggen.
Ook zeker doen in Tirana – de geschiedenis induiken
De geschiedenis van Albanië is een roerige. Dat laten verschillende musea in Tirana heel goed zien. Vlakbij de Dajti Express is een bijzonder museum: Bunk Art 1 is een heuse bunker. De verblijven van Enver Hoxha en zijn staf zijn te bezoeken. Binnen zie je een heleboel informatie, foto’s en films over de tijd dat Hoxha overal in Albanië bunkers liet bouwen, uit angst voor een mogelijke nucleaire aanval. In het centrum van Tirana, op een steenworp afstand van het Skanderbegplein, is inmiddels een tweede bunker opengesteld voor publiek. Ook Bunk Art 2 laat veel indrukwekkende beelden zien over de tijd de Communistische tijd in Albanië. Tevens veel achtergrondinformatie over hoe het zo gekomen is en hoe het was om toen te leven. Zo zie je hoe camera’s werden gebruikt om de buren te bespioneren en kan je bijvoorbeeld op zoek naar afluisterapparatuur.
Het uitzicht vanuit de Dajti express en de bizarre Bunk Art museums
Vlakbij hotel Plaza, ter hoogte van het Friendship Monument vertrekken de blauwe bussen met regelmaat naar Teleferiku. Voor 40 Lek stap je uit bij de eindhalte en neem je de volgende bus terug richting de stad. Na 5 minuten stap je uit voor de ingang van Bunk Art 1 en op 5 minuten lopen van de Dajti Express.
Een bijzonder museum, dat je eigenlijk niet mag overslaan als je in Tirana bent, is het National History Museum met haar gigantische mozaïek op de voorkant. Hier duik je in de geschiedenis van Albanië van de prehistorie tot de vorige eeuw.
Eén van de meest bizarre bezienswaardigheden van Tirana
Midden in het centrum van Tirana, aan de rand van de wijk Blloku, staat één van de meest bizarre bezienswaardigheden van Tirana. De piramide is door de dochter en schoonzoon van Enver Hoxha gebouwd om als museum over zijn nalatenschap dienst te doen. Bij de val van het communisme, in 1991, werd het nog een tijdje gebruikt voor andere doeleinden, maar sinds 2000 staat het leeg. Het gebouw raakt steeds meer in verval, maar wordt nog gebruikt door jongeren als klimobject. Verschillende keren zou het gesloopt worden, maar inmiddels beseffen ook de inwoners van Tirana dat het deel is van hun geschiedenis en blijft het gebouw waarschijnlijk staan.
de piramide van Tirana
Dwaal eens door een willekeurige wijk rond het centrum
Hét hoogtepunt van Tirana vond ik eigenlijk het ontbreken van echte hoogtepunten. Daarentegen zijn er veel wijken die de moeite waard zijn om te ontdekken. Wij sliepen vlakbij Qyteti Studenti, de studentenwijk van de stad, op een kwartiertje lopen van Skanderbeg Square. Om de hoek van ons appartement ontdekten we een fantastische, oude fabriek en de mooiste, metershoge streetart. Ook de wijk Blloku is zo’n plek waar je lekker doorheen kan struinen en in elk straatje weer wat nieuws kan ontdekken. Hier zagen we de kleurrijkste kunst, aten we de lekkerste broodjes bij een ieniemienie klein bakkertje en genoten we van het lokale leven rond de boekenmarktjes op straat.
Of schuif aan bij de locals in één van de parkjes
Nergens ter wereld zagen we zoveel mensen spelletjes spelen in het park als in Tirana. In Turkije wellicht, maar daar werd er toch voornamelijk thee gedronken en gekletst. In Tirana wordt in de vele kleine en grotere parken domino of schaak gespeeld door vooral oudere heren. Het is zeker vermakelijk om even mee te kijken en meer dan eens zal het leiden tot leuk contact. Wie weet wordt je wel uitgenodigd om mee te spelen.
Zo heerlijk: struinen door Tirana
Accommodatie Tirana
Accommodatie in Tirana is niet duur. Hier slaap je midden in het centrum, in een groot appartement of een mooi hotel voor nog geen 50 euro per nacht, zoals dit dit super centraal gelegen, nieuwe appartement met fijne bedden. Zelf kozen we voor een appartement bij de mensen thuis, aan de rand van de fijne studentenwijk van Tirana. Achteraf zouden we liever meer in het centrum hebben verbleven. Ook met kinderen is het daar in deze stad rustige genoeg. Dit appartement is bijvoorbeeld erg leuk geprijsd en fantastisch qua uitvoering en ligging. Ook dit hotel is centraal en heeft heel veel opties, van tweepersoonskamer tot appartement, allemaal inclusief ontbijtbuffet.
Ik ben heel benieuwd wat jij van Tirana vindt. Kristel startte hier haar rondreis door Albanië en Montenegro en Bunk Art bezorgde haar kippenvel.