tempels Chiang Rai

Welke coole tempels in Chiang Rai mag je niet missen?

Aan coole tempels in Chiang Rai geen gebrek. Ze zijn er in allerlei kleuren, die vooral erg modern zijn en haast meer Instagram hotspots dan tempels. Er zijn ook verschillende historische tempels in Chiang Rai, die door de lokale bevolking al jaren veel gebruikt worden. Tijdens een verblijf van een paar dagen in Chiang Rai kun je ze nooit allemaal zien, maar ik vertel je welke tempels je zeker niet mag missen. Bezoek trouwens zeker ook de andere bezienswaardigheden van Chiang Rai, er zijn een aantal hele toffe bij.

Wat Rong Khun, de witte tempel: bekendste tempel van Chiang Rai

De witte tempel van Chiang Rai heet Wat Rong Khun in het Thais en is echt een begrip. Tijdens veel rondreizen door Thailand staat ook een bezoek aan deze bijzonder sprookjesachtige tempel op de planning. Wij hebben de tempel in 2007 voor het eerst bezocht. Toen was de bouw van deze moderne, volledig witte tempel net 10 jaar bezig. Ik was niet erg onder de indruk. In 2023 gingen we er daarom met lage verwachtingen naartoe. Inmiddels is de tempel een heel stuk meer gedecoreerd en nóg mooier om te zien. Je betaalt een paar euro entree om de tempel in te gaan.

Witte Tempel Chiang RaiDe witte tempel – bekendste tempel van Chiang Rai

De hoeveelheid toeristen bij Wat Rong Khun is door de jaren alleen maar verder toegenomen. Als we in de rij staan voor het bruggetje naar de hoofdtempel kan ik me niet aan het idee onttrekken dat het een nieuwe attractie in de Efteling is, waarvoor we wachten. Als mensen niet genoeg doorlopen en te veel foto’s maken worden ze met een megafoon gesommeerd door te lopen. Het wit steekt mooi af tegen de blauwe lucht, de sierlijke details zijn prachtig, maar het blijft toch onze minst favoriete tempel van Chiang Rai. Toch kun je de populairste van allemaal niet overslaan en moet je zeker even zelf een kijkje nemen als je in Chiang Raui bent.

De blauwe tempel: een vrij nieuwe Instagram hotspot

De blauwe tempel van Chiang Rai is veel minder bekend dan de witte. Wat Rong Sue Ten is in 2016 geopend, dus een stukje nieuwer ook. Ook deze Instagram hotspot vinden wij een hoog Efteling-gehalte hebben. Toch is dat hier veel positiever. Entree is gratis. De rijen en megafoon ontbreken en de Goden- en drakenbeelden vind ik erg cool. De ongebruikelijke, blauwe kleur samen met de gouden details en ook hier weer sierlijke details maken dit voor mij een bijzonder bouwwerk. Het is echt een kunstwerk op zich. De stomende fontein op het plein voor het hoofdgebouw geeft het geheel een magisch tintje.

Blauwe Tempel Chiang RaiDe Blauwe Tempel van Chiang Rai is minder bekend

Waar je binnen in de witte tempel niet mag fotograferen, is dat in de blauwe tempel wel (nog) gewoon toegestaan. Ook de binnenkant is overwegend blauwe. De gladde, witte Boeddha krijgt met lichten een extra dimensie. Ook deze tempel is nog niet helemaal af. Tijdens ons bezoek wordt aan de achterkant nog druk gewerkt en zien we net een enorm beeld blauw gespoten worden. De beelden hier hebben ook wat meer kleur en detail dan die aan de voorkant van de tempel. Het is alsof tijdens de bouw de stijl net wat veranderd is.

Sommige bezoekers aan Chiang Rai hebben het over De Zwarte Tempel, The Black Temple, oftewel Baan Dam. Dit is echter helemaal geen tempel, maar een museum. Een erg knappe houtbewerker en internationaal bekende kunstenaar startte in 1976 dit project bij zijn huis.

Chiang Rai Blauwe TempelDe binnenkant van de Blauwe Tempel en de achterkant

Wat Phra Kaew

Van twee vrij nieuwe tempels gaan wij naar één van de oudste tempels in Chiang Rai. Wat Phra Kaew is de naamgenoot van één van de bekendste tempels van Bangkok, die in het koninklijk paleis. De smaragden Boeddha die nu in de hoofdstad staat, is hier gevonden! De Wat Phra Kaew, oftewel de Temple of the Emerald Buddha, is wat mij betreft één van de mooiste tempels van de stad. Er staan verschillende gebouwen op het complex, waarvan enkele kleurrijke tempels. Ondanks dat je midden in de stad bent, doet het op het tempelterrein aan alsof je in een tropische tuin bent, met palmbomen en ander groen. Overal hangen en staan orchideeën en kleurrijke, tropische bloemen.

Aan de linkerkant is een museum gevestigd, in een prachtig gebouw van donker hout. Ik vind de religieuze kunstwerken mooi om te zien. Sommige beelden zijn al eeuwen oud. Onze meiden vinden de grote gongs achter op het terrein interessanter. 😉

Wat Phra Kaew Chiang RaiWat Phra Kaew – naamgenoot van die in Bangkok

Wat Phra Singh

Een straat verderop vanuit de Wat Phra Kaew staat een andere tempel die je niet mag missen als je in Chiang Rai bent. Ook deze historische tempel heeft zoiets heerlijk verstilds binnen de muren. Het hoekje met oude stoepa’s en nieuwe beelden rond een mooie boom is al zo prachtig. De kleurrijke tempel en bijgebouwen, met veel goud, laten ons niet te lang stil staan bij de boom. Binnen zien we ongelooflijk gedetailleerd beschilderde muren en de typiche rood en zwarte pilaren en balken die we al eerder in Thaise tempels gezien hebben. We zijn de enige bezoekers, maar een enkele monnik in oranje gewaad loopt buiten voorbij.

Wij zijn een week in Chiang Rai, waar we een momentje rust inbouwen tijdens onze rondreis door Azië van 8 maanden. We vinden het heerlijk om de tempels van Chiang Rai te ontdekken, lekker te eten in de stad en op de scooter de omgeving te verkennen. Chiang Rai is een fijne plek om te onthaasten.

Wat Phra Singh Chiang RaiWat Phra Singh is één van de oudste tempels van Chiang Rai

Wat Ming Mueang

Mijn favoriet van al die tempels in Chiang Rai is de olifantentempel Wat Ming Mueang. Alleen al de eeuwenoude houten deuren zijn kunstschatten op zich. Bijzonder mooi houtsnijwerk en kleurige steentjes maken dat je minutenlang kunt staan dralen voor je de drempel over stapt. We zien direct waarom deze tempel ook wel de olifantentempel wordt genoemd. Beelden van witte olifanten steunen de onderkant van één van de tempels, maar sierlijke exemplaren zijn ook te zien als versiering op en aan het dak en er zijn overal olifantenbeelden op de binnenplaats. Ook bij de stoepa zitten witte olifanten met gouden details.

Mijn favoriete gebouw van de Wat Ming Mueang is de roodbruine, houten beeldenhal. Het is de enige in haar soort, nog volledig van hout, in Chiang Rai. De witte beelden langs de buitenkant steken mooi af tegen het roodbruin. Een linkje verf hier en daar is trouwens geen overbodige luxe. Ook de nieuwe uitbreiding van de tempel is een kijkje waard, vooral het dakterras er bovenop, vol sierlijke kleine stoepa’s, pilaten, Boeddha’s en torentjes.

Wat Ming Mueang Chiang RaiWat Ming Mueang is mijn favoriete tempel in Chiang Rai

Let op! Er is ook een tempel die Wat Mung Mueang heet. Deze bevindt zich naast eén van de markten in Chiang Rai en is ook een kijkje waard, maar zeker niet zo bijzonder als Wat Ming Mueang.

Een bezoek aan bovenstaande historische tempels van Chiang Rai is gratis. Het wordt enorm gewaardeerd als je een kleine donatie doet voor het onderhoud aan de tempels. Denk erom dat je een heiligdom betreed. Gedraag je daarnaar en draag gepaste kleding.

Chiang Rai Wat Ming MuangDe sfeervolle olifantentempel van Chiang Rai: Wat Ming Mueang

Wat Huay Pla Kang

Tenslotte een unieke, maar weer erg nieuwe tempel. Of eigenlijk zijn het maar liefst 3 tempels bij elkaar bij Wat Ming Mueang. De enorme Guan Yin figuur is al van ver zichtbaar. Ook in één van de tempel complexen van George Town in Maleisië staat zo’n enorme Guan Yin. Zij is de Godin van de genade en geen Boeddha. Hier net buiten Chiang Rai kun je binnen in het Guan Yin standbeeld naar boven, met de lift. Binnen in haar hoofd is een soort van sprookjeswereld. Door de urna op haar voorhoofd kun je van het uitzicht genieten.

Je kunt naar Guan Yin met een treintje over de 100 meter asfalt vanaf de witte tempel. Veel Thai gaan in het treintje zitten. Wij nemen de brede trap met de witte draken. Veel mooier, met het uitzicht op de omgeving én de pagode en tempel die ook onderdeel zijn van het Wat Ming Muang complex. De pagode heeft haar eigen draken, hele kleurrijke. Al met al is ook deze tempel weer een insta-waardig geheel.

Wat Huay Pla Kang Chiang RaiDe drie-eenheid van Wat Huay Pla Kang net buiten Chiang Rai is rond zonsondergang nóg mooier

We nemen ons voor een keer terug te komen rond zonsondergang. Dat lijkt ons ook heel mooi. Helaas wonen we een beetje afgelegen, in een huis net buiten Chiang Rai, en komt het er daardoor niet meer van. Ooit willen we een keer terug. Er zijn nog genoeg tempels in Chiang Rai die we niet bezocht hebben en het is een heerlijke stad!

Mocht je vanuit Chiang Rai oversteken naar Laos, lees dan zeker ook mijn blog over de mooiste tempels van Luang Prabang.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

4 reacties op “Welke coole tempels in Chiang Rai mag je niet missen?

  1. Elisa zegt:

    Ik snap helemaal dat Wat Rong Khun je minst favoriete tempel is in Chiang Rai. Deze was volgens onze chauffeur ook echt voor toerisme neergezet. Wat Rong Sue Ten bezochten wij in 2019, voordat het een instahit werd. Je artikel is mooi compleet trouwens en omvat een aantal tempels, zoals Wat Phra Kaew en Wat Phra Singh, die wij niet hebben bezocht. Mijn vriend zit na een tempel of twee meestal wel aan z’n tempeltax 🙈

  2. Kijkje in huis en tuin zegt:

    Ik voel me altijd erg aangetrokken tot tempels, terwijl ik nog nooit in Azië bent geweest. Tempels moet voor mij niet een kermisattractie zijn, maar meer een historisch monument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *