Teisterbandpad bloesemwandeling die het hele jaar door mooi is

Het Teisterbantpad – bloesemwandeling die heel het jaar mooi is

Het Teisterbantpad is een Klompenpad in de Betuwe en het Teisterbantpad is ook een bloesemwandeling die in het voorjaar nóg mooier is om te lopen. In welk seizoen je deze wandeling ook loopt, hij is altijd prachtig, maar als de fruitbomen bloeien is het één van de beste bloesemwandelingen van de regio. Het Teisterbantpad is een enorm afwisselende wandeling. Ook al loop je voor een klompenpad vrij veel verharde delen, je hebt nog steeds dat heerlijke vakantiegevoel onderweg. Je loopt langs weilanden, fruitboomgaarden, een kasteeltje én de rivier de Linge. Veel pittoresker wordt wandelen in de Betuwe niet.

Start van Teisterbantpad in Kerk Avezaath

Als ik aan kom rijden in Kerk Avezaath heb ik de eerste bloesem al gespot langs de kant van de weg. Voor ik er erg in heb, rijd ik trouwens de parkeerplaats bij het dorpshuis voorbij en ben ik al bij de schattige dorpskerk van Kerk Avezaath. Even keren dan maar en snel alsnog een plekje zoeken om mijn auto achter te laten en de wandelschoenen te strikken. Op de parkeerplaats zie ik de eerste bordjes van het Teisterbantpad, maar ik het de app van de Klompenpaden ook op m’n telefoon. Gelukkig maar, want je kunt het Teisterbantpad linksom of rechtsom lopen en de bordjes van beide opties staan hier aan het begin van de wandeling vrij dicht bij elkaar. Met de app erbij lukt het om via de juiste route het dorp uit te lopen.

Al voor de start Teisterbantpad bloesem gespotAl voor mijn start met ’t Teisterbantpad de eerste bloesem gespot

Overigens heeft het dorp ook al genoeg moois, zeker aan de rand, zoals een aantal villa’s en landgoederen. Aan het eind van de wandeling kom je er dichter langs en kan ik ze beter bekijken. Na de laatste boerderij zie ik in de verte al een zee van witte bloemetjes opduiken.

De eerste bloesemboomgaarden van de wandeling

Zodra ik dichterbij ben, zie ik dat het perenboomgaarden zijn. De bloemetjes zijn al in volle bloei en een paar verdwaalde fruitkratten zorgen voor een extra beetje charme. Voorzichtig laat het zonnetje zich zo nu en dan zien. Als de zon even tussen de wolken door piept krijgt de boomgaard een magische sfeer. Even verderop, aan de andere kant van het pad staan de eerste appelbomen ook in voorzichtige bloei. Ik blijf die kronkelige appelbomen altijd de mooiste vinden, met hun roze bloemetjes. Deze zullen pas volgende week in volle bloei zijn, maar alleen al de vorm en die eerste bloemetjes maken dat ik nu al enthousiast ben over deze wandeling.

Langs de Linge en over landgoed kasteel Zoelen

Het pad wordt verderop smaller, gaat een brug over en na het volgen van een kanaaltje zie ik de Linge voor me opduiken. Dwars door het weiland volg ik de meanderende Linge, met zicht op de kerktoren van Zoelen.

perenboomgaard en kanaaltje Teisterbantpadperenboomgaard en kanaaltje aan het begin van het Teisterbantpad

Aan de linkerkant staat de 18e eeuwse korenmolen, “De Korenbloem”. Het typisch Nederlandse landschap is zó genieten, dat ik het volgende bordje van het Teisterbantpad compleet voorbij loop. Een eindje verder kan ik ineens niet meer verder, omdat de Linge en een nat gedeelte van het weiland anders voor natte voeten zullen zorgen. Een eindje terug vind ik alsnog het juiste bordje en stap ik met een overstaphekje weer het asfalt op, precies bij “De Korenbloem”. Langs de weg staan enorme, witte bloesembomen, geen idee welke soort, maar een mooi gezicht is het zeker.

Na het pittoreske stukje rond de kerk van Zoelen, sla ik linksaf het landgoed kasteel Soelen op. Rechts schittert het riviertje de Soel, waar het kasteel haar naam aan te danken heeft. In de verte ligt het kasteel al te pronken aan het eind van de oprijlaan. Een statig poortgebouw leidt naar het hoofdgebouw van het kasteel, dat volledig wordt omgeven door een gracht. Dit deel van de wandeling gaat over onverharde paden tussen statige bomenrijen door.

De Linge en kasteel SoelenDe pittoreske Linge bij het dorpje Zoelen en kasteel Soelen

Dartelende lammetjes in de appelboomgaard

Bij landgoed Aldenhaag kies ik voor de routeverkorter, omdat ik niet zeker weet of ik de volledige 13 kilometer Teisterbantpad ga redden voordat ik de kinderen van school moet halen. De route gaat nu langs een meer bebost gebied, leuk voor de afwisseling. Als ik even later de echte route weer oppik, is er zelfs aan beide kanten bos. Zodra de bomen van dit kaarsrechte wandelpad wijken, is dat voor een appelboomgaard, met oude, kronkelige appelbomen. Tussen de bomen groeit gras en daar lopen lammetjes achter hun moeders aan te dartelen.

Dit is toch het perfecte lenteplaatje en misschien wel dé reden dat het Teisterbantpad één van de mooiste dagjes uit in het voorjaar is. De appelbloesem zit trouwens nog grotendeels in de knop, dus waarschijnlijk is ’t er een weekje later nóg mooier. Ook nu al is deze appelboomgaard een ideale plek voor een picknicklunch.

lente TeisterbantpadZo mooi is de lente aan het Teisterbantpad

Langs uitbundig bloeiende perenbloesem terug naar Kerk Avezaath

Even verderop zien we opnieuw kasteel Soelen opdoemen, maar dit keer buigen we af, om via een laatste onverhard wandelpad richting Kerk Avezaath te lopen. Bij de verharde weg aangekomen, krijgen de vergezichten over weilanden de overhand. Dat duurt niet lang, want verderop loop ik opnieuw pal langs uitbundig bloeiende boomgaarden vol peren. De boeren zijn druk met de verzorging van hun gewassen en rijden af en aan met trekkers. Je loopt hier echt in agrarisch gebied. Ander verkeer is er nauwelijks.

De perenbloesem is hier zo mooi, dat ik me maar met moeite weet los te weken voor het einde van de wandeling. In een boog loop ik de laatste kilometer om Kerk Avezaath heen, aan de rand van het dorp chique landhuizen passerend.

laatste kilometers TeisterbantpadDe laatste kilometers van het Teisterbantpad zijn nog steeds mooi

Extra tips Teisterbantpad

Het Teisterbantpad is het hele jaar door mooi, maar in de tijd dat de bloesem bloeit op haar mooist. Afhankelijk van het weer bloeit de bloesem in de aprilmaand. De kersen en pruimen bloeien als eerste, vervolgens de peren en tenslotte de appels. Ze zullen dus nooit allemaal tegelijk in volle bloei staan. De tijd dat de peren in volle bloei zijn, is het mooiste, omdat de kersen en pruimen dan ook nog de laatste bloemetjes hebben en de appels met wat geluk al beginnen. Houd deze website in de gaten om te zien wanneer de verschillende fruitsoorten bloeien.

De totale lengte van de wandeling is 13 kilometer, maar je kunt het Teisterbantpad inkorten tot 10 kilometer. Dit is met de routeverkorter duidelijk aangegeven. Je kunt de app van de Klompenpaden downloaden om de route te volgen, maar er staan ook meer dan genoeg bordjes met rode klomp voor wie liever zonder telefoon loopt. Binnen de bebouwde kom van Kerk Avezaath is het wel goed opletten om geen bordje te missen.

boerderijen en landhuizen Kerk AvezaathPrachtige boerderijen en landhuizen rond Kerk Avezaath

Start en eind van de route is bij het dorpshuis van Kerk Avezaath, aan Daver 46. Het dorpshuis heeft een redelijk grote parkeerplaats, maar officieel mag je die niet gebruiken voor de wandeling. Langs de doorgaande weg zijn een aantal parkeerhavens, waar meestal wel plek is. Kom je met het OV, dan is het treinstation van Tiel ongeveer 3,5 kilometer extra lopen tot het opstappunt van de wandeling. Bus 46 rijdt tussen Tiel en Culemborg ook door Kerk Avezaath.

In Zoelen zijn een aantal opties voor horeca, zoals café Olie B.

Meer mooie bloesemwandelingen maken? Ik verzamelde de mooiste bloesemwandelingen in de Betuwe in een apart blog. Een hele verrassende wandeling vond ik het 5 kilometer lange Klompenpad bij Ressen, waarbij je dwars door de boomgaarden loopt. In Zuid-Limburg wandelen tussen de bloesem in de heuvels.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

10 reacties op “Het Teisterbantpad – bloesemwandeling die heel het jaar mooi is

 1. Linda zegt:

  Wat een mooie wandeling met een leuke afwisseling tussen natuur en cultuur. Ook al lijkt deze wandeling mij het hele jaar mooi, zou ik hem het liefst toch lopen als de bloesem in bloei staat, dat geeft toch wel wat extra’s!

  • Yvonne zegt:

   In het voorjaar is het inderdaad het mooist denk ik.. hoewel het ook wel leuk is als er fruit in de bomen hangt, zo ontdekte ik onlangs bij een andere bloesemwandeling.

 2. Kim zegt:

  Kerk Avezaath, bij de McDonalds langs de A15 bij Tiel. Ik had ooit een collega die er vandaan kwam en zo legde ze uit hoe je in haar dorp kwam waar bijna niemand van had gehoord, haha! Leuke dat je er zo mooi kunt wandelen, ik had geen idee. Doet me terug verlangen naar die prachtige lente. Fijne inspiratie!

 3. Diana Vriends zegt:

  Wat lijkt dit mij een heerlijke wandeling 🙂 vooral zo in het voorjaar. Nu eerst nog even de herfst en de winter voordat we weer de lentekriebels kunnen gaan voelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *