Tallinn Reisverhaal

Tallinn Reisverhaal

Onze vlucht naar Tallinn vertrekt pas aan het eind van de middag, dus we kunnen rustig alles inpakken. Precies op het moment dat we alles de auto in dragen wordt het iets minder rustig als er een enorme wolkbreuk plaatsvindt boven ons huis. Door de heftige windvlagen is het amper mogelijk de deur open te krijgen en als we er dan met een tas doorheen zijn wordt hij uit onze handen gerukt en dichtgeslagen, terwijl onze halve woonkamer bezaaid ligt met bladeren, stokjes, gras en regendruppels. We trotseren het noodweer en rijden zonder echte problemen naar Weeze Airport. Gelukkig is het net opgeklaard als we daar aankomen en we maken een snelle  taakverdeling van het inchecken. Peter brengt de bagage weg, Yvonne geeft Rosalie een fles, terwijl Vera speelt en in een mum van tijd staan we bij de security. Om er daar achter te komen dat het allemaal iets te vlotjes ging en dat onze buggy, waar Rosalie nog in zit, nog niet is ingecheckt en nog geen label heeft. Terug naar de incheck-balie dus. Gelukkig zijn we vroeg, want het is flink druk.

Aankomst in Tallinn

Het is vandaag bevrijdingsdag, maar daar heeft de mevrouw bij de controle, die we nog kennen van ons vorige vertrek hier, geen boodschap aan. Alleen het kleine snorretje missen we nog. Gelukkig zijn we voorbereid en we nemen snel de andere rij. De vlucht verloopt voorspoedig en in een enorme taxi met een nog enormere Russische chauffeur rijden we Estland in. Onze eerste impressies van Tallinn, vanuit de taxi, zijn nog mooier dan verwacht, we zijn nu al onder de indruk. Ons appartement is groot, mooi en midden in centrum. We halen nog gauw wat boodschappen in de avondwinkel, voor we na die lange dag allemaal ons bedje opzoeken.

Eerste verkenning van Tallinn

Tallinn Middeleeuws centrumIn het centrum van Tallinn waan je jezelf in de Middeleeuwen

Bij een rondje door het centrum lijkt het wel of we in de Middeleeuwen beland zijn. Overal zien we kerkjes, torens, oude muren, gevels en straatjes. In het centrum horen we steeds Middeleeuwse muziek, erg sfeervol allemaal. Ook buiten het sprookjesachtige centrum, heel eenvoudig met de tram te doen, ligt de wijk Kadriorg. Hier staan nog veel houten huizen, die vroeger statig waren, toen de verf er nog niet afbladderde. Tot onze verbazing zit op vele van hen een schildje dat ze een nationaal monument zijn, maar waarom ze dan niet onderhouden worden?! Een pand wat regelrecht uit een mislukte Western lijkt te komen, tegenover het Kadriorg park, spant de kroon. Een bordje vermeldt dat het te koop is, maar het huis stort bijna in elkaar als je ernaar kijkt.

Tallinn tramMet de tram in Tallinn

In het park wordt de kinderdichtheid steeds hoger, naarmate we het Miia Milla-Manda museum naderen, het kindermuseum, vol met speelgoed en spullen uit vroeger tijden. Niet om naar te kijken, maar om echt mee te spelen. Het is een groot succes, Vera heeft de tijd van haar leven en ook Rosalie vermaakt zich prima. Voor een appel en een ei eten we in het restaurantje nog een kom bonensoep met roggebrood en een spek-kaas-pannenkoek. Blijkbaar zijn de Esten dol op pannenkoeken, want we zien overal pannenkoekrestaurants en ook in de supermarkt is overal pannenkoekmeel te koop.

Tallinn Miia Milla Manda MuseumHet Miia Milla Manda Museum in Tallinn is superleuk voor kinderen

Als we weer buiten komen regent het. Vera zet haar muts op, zo kunnen de omaatjes hier eindelijk gerust zijn. De afgelopen twee dagen hebben er verschillende mensen gebaren gemaakt of onze kinderen geen muts op moeten. Inderdaad lopen alle kinderen, en ook veel volwassenen, hier gewoon nog met mutsen en sjaals en een enkeling zelfs nog met handschoenen. En dat terwijl het zo’n graad of vijftien is.

In de avond schemering, die in de zomer hier heeeeeel lang duurt, is Toompea hill prachtig, een fantastisch plaatje met de torentjes en huisjes in de binnenstad daar beneden. Wat een schitterend uitzicht, tot aan de havens aan toe. Fantastisch!

Blik in de geschiedenis van de Russische overheersing

De dag begint frisjes en menig omaatje kijkt weer afkeurend naar Rosalies mutsloze hoofd, terwijl Vera al helemaal is ingeburgerd en haar muts zelfs binnen eigenlijk niet meer af wil. We lopen eerst naar de Russische markt, achter het station, waar nog echt babouschka’s hun zelf ingemaakte vruchten en zelf gevangen en -gedroogde vissen verkopen. Verder veel Chinese kleding, zoals we die op de Trans Mongolië express gezien hebben bij de Mongoolse handelaren en de sporadische Russische propaganda poster. Wat ons opvalt zijn de houten “loketjes”, waar bloemen verkocht worden. Niet alleen plantjes en boeketten, maar ook losse narcissen en tulpen worden hier door de dames gekocht voor 10 of 20 cent per stuk. Blijkbaar zijn de Esten dol op bloemen, want aan twee kanten van de stad zien we tientallen bloemenwinkeltjes en het lijkt er altijd druk. яндекс

Tallinn Russian marketDe Russische markt in Tallinn

Na een rondje over de markt lopen we verder door de wijk Kalamaja, waar nog heel veel houten huizen staan, de één in verregaande staat van verval en de ander helemaal glimmend en net opgeknapt. Na een kwartiertje komen we aan bij één van de havens, waar we even rondneuzen tussen de oude marineschepen. Daarna splitsen we op. Peter gaat met de kinderen naar het Lennusadam Seaplane Harbour museum en Yvonne loopt naar de buren, waar een wel erg kind-onvriendelijk museum staat: de Paterei gevangenis. Hier gingen velen naar binnen om nooit meer naar buiten te komen. Gebouwd onder Tsaar Nikolaas I in 1928 als zeefort, maar in de Sovjettijd (en ook nog in de jaren daarna) gebruikt als gevangenis. Pas in 2004 werden de laatste gevangenen overgeplaatst en enkele jaren later is het gebouw opengesteld voor publiek.

Tot onze eigen verbazing houden we het allemaal wel enkele uurtjes uit in onze musea. Peter, Vera en Rosalie vermaken zich met het doe-gedeelte van het heerlijk warme museum, waar je in een onderzeeër mag, in een storm-simulator kunt en een drenkeling kunt redden. Yvonne trotseert de kou tussen de dikke gevangenismuren, waar achter elk hoekje een nieuw stukje akelige geschiedenis opduikt. Overal slingeren oude Sovjet spullen, zoals oude Cyrillische typemachines, kranten uit 1989, spiralen tussen ijzeren standers, die ze vroeger (en nu nog steeds op sommige plekken) bedden noemden. Er zijn veel schaduwen en overal is graffiti gespoten. In de cellen zijn de ijzeren stapelbedden en wasbakken en wc’s nog te zien. In één van de vleugels zijn de laatste twee kamers operatiekamers, die weinig aan de fantasie overlaten. Gelukkig is buiten inmiddels de zon gaan schijnen, maar binnen blijft het ijzig koud.

Tallinn Patarei prisonPatarei Prison, aan de rand van de hippe wijk Kalamaja, vlakbij Tallinn’s Middeleeuwse centrum

Toerist in Tallinn

Een dag later hangen we enorm de toerist uit. Onder een stralend zonnetje, maar wel ijskoud, bezoeken we alle highlights van het oude centrum. We klimmen omhoog in de Hellemann toren, voor een blik van bovenaf en maken een flinke wandeling door de prachtige, oude straten met vele gekleurde huizen en om de oude stadsmuren heen, waar vooral erg mooie, groene parken uitzicht bieden op de torens van de binnenstad.

Met de bus rijden we het oude centrum uit, maar Pirita, waar we eerst de ruïnes van het klooster bezoeken, dat hier ooit stond. De grafstenen net buiten het bouwwerk zijn eeuwenoud. Na een half uurtje rondgekeken te hebben steken we de weg over naar het strand. Het is inmiddels heerlijk weer, maar tot onze verbijstering hebben ook hier de kinderen nog skipakken, mutsen en handschoenen aan, terwijl enkele Russisch ogende mannen met ontbloot bovenlijf, of zelfs in zwembroek, gymnastische activiteiten beoefenen. Wij spelen in de speeltuintjes in het zand en zoeken schelpen. Vera loopt nog een stukje door de branding en vraagt zich af waarom we haar zwempak niet hebben meegenomen.

Tallinn Pirita BeachPirita beach bereik je binnen een half uurtje vanuit het centrum van Tallinn

Halverwege de middag keren we terug naar de stad voor een ijsje en proeven we nog even de sfeer op het grote plein, waar blijkbaar iets bijzonders te doen is, met muziek, tv-camera’s en heel veel Esten. Laat in de middag beklimmen we Toompea Hill nog een keer, van het uitzicht hier kan een mens simpelweg geen genoeg krijgen. Met de ondergaande zon is het weer een plaatje.

Ests Openluchtmuseum

We nemen de bus naar het Openluchtmuseum, waar huizen en boerderijen uit alle delen van Estland zijn nagebouwd en maken een ritje in de paardenkoets en eten weer heerlijke, ouderwetsche soep, pannenkoeken en een aardappelgerecht. Helaas was voor ons de week te kort om meer van het land te zien, maar de sfeer is fantastisch en wellicht komen we ooit terug om met een huurauto de rest van dit schattige, Noordelijke landje te verkennen.

Tallinn openluchtmuseumHet Ests openluchtmuseum is wat verder van het centrum van Tallinn, maar met de bus prima te doen

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

18 reacties op “Tallinn Reisverhaal

 1. Tessa zegt:

  Ik ben een paar jaar geleden een dagje naar Tallinn geweest vanuit Helsinki met de ferry. Dat was echt zo gaaf. Ik wilde heel graag naar Tallinn om het schilderij Dance Macabre te zien.

 2. Rondreis Estland zegt:

  Hej Yvonne, Ik ben nog niet in Riga geweest. Maar dit staat wel op de planning nog. Wellicht dat ik volgend jaar een bezoekje ga brengen aan deze stad. Ik kan me goed voorstellen dat je denkt dat het alleen maar kan tegenvallen aangezien Tallinn moeilijk te overtreffen is :).

  • Yvonne zegt:

   Even afwachten dus… misschien met weinig verwachtingen er naartoe, dan kan het alleen maar meevallen, haha. Zo gingen we ook naar Tallinn en waren vanaf het eerste moment enthousiast!

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad een heerlijke stad! Ben jij ook in Riga geweest? Twijfel om daar naartoe te gaan. Het lijkt me mooi, maar ben bang om teleurgesteld te worden, omdat ik na Tallinn met te hoge verwachtingen vertrek.

 3. Jessica zegt:

  Leuk om te lezen! Ik vond Tallinn een verrassend leuke stad, toen ik het Openluchtmuseum bezocht was er een soort danswedstrijd aan de gang. Leuk om te zien hoe de mensen die traditionele kleding en dansen in ere houden!

  • Yvonne zegt:

   Oh, dat is altijd leuk, van die onverwachte festivals en wedstrijden. Volgens mij wordt er dan regelmatig wat leuks georganiseerd, want wij hadden dus ook al een evenement op 1 van de dagen dat we er waren.

 4. Sanne zegt:

  Ik probeer al tijden mijn vriend er van te overtuigen dat Tallinn een hele leuke stad is die het bezoeken meer dan waard is. Op één of andere manier is hij moeilijk te overtuigen, we zijn er nog steeds niet geweest. Ik ga hem dit blog onder zijn neus duwen, wie weet geeft dat dan toch de doorslag!

  • Yvonne zegt:

   O, doe je best, want ik vond Tallinn echt één van de leukste en mooiste steden. Ook de sfeer vond ik zo fijn en bijzonder. Hopelijk is je vriend snel overtuigd!

 5. ivonne zegt:

  Dat klinkt allemaal goed! Tallin staat (ook) nog op de bucketlist. Grappig al die dik ingepakte mensen. Wij verbaasden ons diverse keren over Aziaten die klagen dat ze het koud hebben terwijl ze een dikke jas aan en muts op hebben. Aan hun blote voeten hebben ze dan alleen slippers aan, dat vind ik dan weer zo heerlijk!

  • Yvonne zegt:

   Haha, ja de Aziaten met hun dikke jassen of in India met omslagdoeken en oorwarmers, maar dan inderdaad wel die eeuwige slippers er onder.

  • Yvonne zegt:

   O wat een avontuur, met de trein vanuit Rusland! Hoewel ik me kan voorstellen waarom je het als “geen pretje” omschrijft. Deed je dit als afsluiting van je lange reis? Kan me zoiets herinneren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *