Taj Mahal tips fotoplekken zonsondergang

Taj Mahal tips en mooiste fotoplekken ook voor zonsondergang

De Taj Mahal is dé trekpleister van Agra en zelfs de meest bezochte bezienswaardigheid van India. Met deze tips voor een bezoek aan de Taj Mahal weet jij precies hoe je de grote drommen toeristen een beetje kunt omzeilen. Ook vertel ik je waar je de mooiste plekken vindt om foto’s te maken van de Taj Mahal. Ik deel mijn geheime plekje om de perfecte zonsondergang op de Taj Mahal te zien.

Kies accommodatie dichtbij de Taj Mahal

Wil je de Taj Mahal en de fotogenieke plekken rond de Taj Mahal op verschillende tijdstippen op de dag bezoeken? Wil je ’s ochtends vroeg naar de Taj Mahal, voordat alle hordes toeristen wakker zijn? Kies dan een accommodatie dichtbij de Taj. Wij hebben in een heel fijn en gastvrij guesthouse geslapen, bij een lokale familie. In hun huis verhuren ze 8 comfortabele kamers op een heel rustig plekje. Vlakbij zijn restaurantjes en winkeltjes genoeg en je kunt lopend naar de Taj Mahal. Wil je graag wat meer luxe, kies dan voor dit zeer scherp geprijsde hotel, nog wat dichter bij de Taj.

Taj MahalOvernachten dichtbij de Taj Mahal zorgt dat je er snel bent

Vanaf accommodatie aan de kant van East Gate kun je lopen of jezelf laten afzetten bij de plek waar gidsen zich verzamelen. Van hieruit kun je met een elektrisch karretje verder rijden naar de ingang van de Taj Mahal. Dit is inbegrepen in je online kaartje voor buitenlandse toeristen.

Reserveer tickets online en kom vroeg

De Taj Mahal is druk, heel druk. Je wilt nooit in de rij staan bij de kaartverkoop ter plekke, maar in het weekend en halverwege de ochtend al helemaal niet. Reserveer je tickets vooraf online en kom vroeg, liefst op een doordeweekse dag. Voor Indiërs kost een bezoek aan de Taj Mahal 20 keer minder dan voor buitenlandse toeristen. Daarom zie je er ook heel veel Indiase toeristen, uit alle lagen van de bevolking. Heb je vooraf geen kaartje gekocht, dan kun je na de rij voor de kaartverkoop aansluiten bij de tassencontrole. Een heel klein tasje is toegestaan, grotere rugzakken niet. Je rugzak kun je het beste in je accommodatie laten. Neem alleen het echt noodzakelijke mee. Wordt je tas te groot bevonden, dan moet je hem in een kluisje leggen. Deze zijn bij alle ingangen beschikbaar.

snel naar binnen bij de Taj MahalMet een online ticket kun je snel naar binnen bij de Taj Mahal

In je online ticket voor de Taj Mahal zijn van die blauwe slofjes voor een bezoek aan de tombe inbegrepen en een gratis flesje water. Deze kun je bij de eastern gate afhalen bij het kantoortje links achter de ticketverkoop.

De mooiste foto’s van de Taj Mahal

De Taj Mahal is open van zonsopkomst tot zonsondergang, ongeveer van 6.00 uur tot 18.00 uur. Het is super om in de vroege ochtend de zon langzaam de mist te zien verdrijven en haar eerst stralen op het witte marmer te zien werpen. Zodra je binnen bent is het goed om eerst de mooiste fotoplekjes buiten te zoeken, als het nog niet al te vol is. De tombe van binnen bekijken kan altijd wat later. Het is goed om te weten dat de Taj Mahal perfect symmetrisch is. Afgezien van de waterpartijen aan de voorkant is het zicht op dit nieuwe wereldwonder vanaf de oostkant identiek. Aan die kant verlicht de zon als eerste het monument.

foto's Taj Mahal in de vroege ochtendMaak je foto’s van de Taj Mahal zonder mensenmassa’s in de vroege ochtend, bij zonsopkomst

Een super plekje om de Taj Mahal te fotograferen is vanaf het hoekje van het rechterplein. Nóg mooier is het vanaf Mehmaan Khana, het roodstenen bouwwerk aan de rechterkant. Hier kun je de Taj Mahal zien, omlijst door één van de sierlijke poorten. Zeker dat eerste uur in de ochtend zijn aan deze kant nog relatief weinig mensen. Je kunt een klein beetje van de inhoud van het gratis waterflesje ook gebruiken om een reflecterend plasje op de grond te “morsen”. Zo maak je het perfecte, spiegelende plaatje van de Taj Mahal.

Een andere plek voor mooie foto’s van de Taj Mahal is het voorste deel van het plein tussen Mehmaan Khana en de Taj. Dit gebouw is als guesthouse gebouwd, om samen met de moskee te zorgen voor symmetrie. Hier vang je de rivier en het iconische bouwwerk in één plaatje. Ga je ook naar het Agra Fort, dan heb je van daaruit ook een schitterend zicht op de Taj Mahal, met de Yamuna rivier ervoor. De mooiste foto’s maak je daar vanaf een uur of 3 in de middag, als de zon wat lager staat en een beetje achter je.

mooiste fotoplekken Taj MahalDe mooiste fotoplekken van de Taj Mahal op het terrein zelf, in de ochtend

Naar binnen in de Taj Mahal

Vanaf een uur of 9 is het op de meeste dagen buiten al enorm druk geworden. Tijd om naar binnen te gaan. Voor een kijkje in de tombe betaal je 200 roepies extra. Als je de blauwe slofjes hebt opgehaald bij de ingang, hoef je geen schoenen uit te doen en kun je na de kaartcontrole zo doorlopen. Binnen mag je geen foto’s maken, maar geef je ogen zeker de kost. Het marmer is schitterend bewerkt en met edelstenen en halfedelstenen ingelegd.

Wij zijn zelf niet in de moskee naar binnen gegaan, vanwege de drukte en omdat we al veel andere moskeeën in India en elders bezocht hebben. Vanaf 9 uur is ook het museum van de Taj Mahal open. Hier kun je schilderijen met Shah Jahan bekijken en tekeningen van het ontwerp van het mausoleum dat hij voor Mumtaz Mahal bouwde. Je bent er niet lang binnen, maar het is zeker een kijkje waard.

moskee Taj MahalDe moskee van de Taj Mahal hebben wij alleen aan de buitenkant gezien

Een ander beeld van de Taj Mahal vanaf de overkant van ’t water

Na een lange lunchpauze willen we de Taj Mahal ook graag vanaf het bekende park aan de overkant van het water bekijken tijdens de zonsondergang. Bij toeval vind ik ook iets over een eeuwenoude moskee die in het dorpje er vlakbij staat. Met nog wat verder googelen lijkt ook de Gyarah Sidhi, de 11 trapjes, me een mooie plek en dus nemen we halverwege de middag een riksja die kant op. Ook Gyarah Sidhi ligt aan de Yamuna rivier en ik vraag me af of het een mooi uitzicht heeft over het water en de Taj. Dat blijkt deels zo te zijn. Voor de beste uitzichten lopen we het veld een eindje in.

Hier wordt door de lokale jeugd een cricketwedstrijd gespeeld en geitenhoeders verzamelen hun dieren om op huis aan te gaan. De vrouwen uit omliggende dorpen hakken hout voor hun vuurtjes. Koken gebeurt hier nog gewoon met een grote pan boven het houtvuur. Achter al die bedrijvigheid en het struikgewas langs de rivier zien we de Taj Mahal in het gouden middaglicht staan pronken aan de rivier. Wat een contrast; de eenvoud van het leven hier en die protserigheid en het massatoerisme aan de overkant.

Taj Mahal vanaf Gyarah SidhiDe Taj Mahal vanaf de omgeving van Gyarah Sidhi

Schoenmakersdorp Kachhpura en haar historische moskee

Onze riksjabestuurder is nog nooit in Kachhpura geweest, het dorpje waar de Humayun moskee staat. Die moskee staat in Delhi zegt hij me eerder, als ik hem vraag ons hierheen te brengen. Pas als ik hem in google maps laat zien dat er echt ook een Humayun moskee in Agra is, gelooft hij me. Bij het binnenrijden van Kachhpura moet hij verschillende keren de weg vragen. De steegjes worden steeds smaller en uiteindelijk stoppen we bij een bouwwerk dat me qua sfeer aan de moskeeën in het Midden-Oosten doet denken. Ik sla gauw een hoofddoek om, want om me heen niets dan traditionele mannen die hier komen om te bidden.

We staan net de moskee in ons op te nemen als Radhey achter ons staat. Hij is in dit dorp opgegroeid en heeft een klein bureautje dat Mughal Heritage Walks doet door zijn Kachhpura. Na wat overleggen besluiten we met hem mee te gaan voor een korte wandeling door zijn dorp. Hij vertelt ons alles over de manier waarop een groot deel van de bevolking hier haar geld verdient en hoe de mensen leven. In ruil doen we een bijdrage voor zijn project, waarbij hij scholing voor meisjes stimuleert. Nog altijd gaat een vijfde deel van de meisjes in Kachhpura niet naar school. En dat op hemelsbreed zo’n 500 meter van de Taj Mahal. De meiden moeten helpen in het huishouden en met het in elkaar naaien van de Indiase schoenen die hier worden gefabriceerd.

Humayun moskee KachhpuraDe Humayun moskee in Kachhpura is slechts een steenworp afstand van de Taj Mahal

Kleurrijke huisjes met afbladderende verf staan langs smalle straatjes vol kinderen. Allemaal willen ze graag op de foto. Radhey neemt ons mee naar één van de werkplaatsen waar met een naaimachine onderdelen van schoenen genaaid worden. Een meisje van een jaar of 10 staat met naald en draad onder- en bovenkant vast te maken. Vier paar schoenen heeft ze vandaag aan elkaar genaaid, vertelt ze. Haar schitterende glimlach is bewonderenswaardig. Onze wandeling eindigt bij een huis aan de rand van het dorp met een geweldig mooi uitzicht op de Taj Mahal. Op het dakterras krijgen we heerlijke Indiase chai en worden onze meiden getrakteerd op prachtige henna decoraties op hun handen. Met gemengde gevoelens kijken we naar het laatste restje licht op de Taj Mahal. Wat een wereld van verschil kun je in India toch steeds weer zien. De contrasten zijn bizar.

Ook op pad met Radhey, om een uniek kijkje op de Taj Mahal en het leven van het dorpje Kachhpura te krijgen? Boek zijn Mughal Heritage Walks online, of kom gewoon naar de Humayun moskee in het dorp. Radhey zal je daar zeker weten te vinden!

Kacchpura de andere kant van de Yamuna rivierKacchpura aan de andere kant van de Yamuna rivier voelt ver van de Taj

Beste plek voor zonsondergang foto’s van de Taj Mahal

Hoe mooi het zicht op de Taj Mahal ook is vanaf de andere kant van de Yamuna rivier, het allermooiste plekje voor de zonsondergang is toch ergens anders. Vanaf Mehtab Bagh park heb je nooit een rode lucht achter de Taj Mahal. Dat is wel zo als je naar Hazrat Ahmad Shah Bukhari Rahmatullah loopt. Tussen het park waar je de Taj nature walk kunt doen en de Yamuna rivier liggen wat gehuchtjes aan een weg die haast dorps aandoet. Als je hier loopt is het moeilijk voor te stellen dat je jezelf op een steenworp afstand van de grootste trekpleister van heel India bevindt. Overal staan vervallen en overwoekerde graftombes en andere eeuwenoude monumenten. Daar tussen leven mensen hun eenvoudige bestaan.

Hazrat Ahmad Shah Bukhari Rahmatullah is een hooggelegen begraafplaats met verschillende graven uit de tijd dat de Taj Mahal gebouwd werd. Hier en daar piepen de Taj en soms de moskee en het guesthouse tussen de bomen door. Even verderop zien we, op een andere heuvel, een koepelvormig bouwwerk over de Yamuna rivier uitkijken. Dáár willen we naartoe. Google maps vertelt ons dat dit de Secret Temple Taj View heet. Onze nieuwsgierigheid is gewekt en we volgen kleine zandpaadjes langs meer overwoekerde monumenten, terwijl de zon langzaam naar beneden zakt.

Hazrat Ahmad Shah Bukhari Rahmatullah en Secret Temple Taj viewHazrat Ahmad Shah Bukhari Rahmatullah en Secret Temple Taj view

Uiteindelijk verspert een hek met hangslot ons de weg. Een jonge vrouw zit er met haar naaimachine achter en kijkt ons wat nors aan. “250 Roepies each” zegt ze en we begrijpen dat het koepeltje op haar grond staat en dat ze precies weet dat het uitzicht vanaf daar heel bijzonder is. We dingen wat af en mogen uiteindelijk voor 260 roepies voor ons vieren doorlopen.

Achter het gebouw waarvan we denken dat het de schuur is, staan wat ingestorte oude gebouwen en daar staat ook dat koepeltje op de heuvel. Het gouden zonlicht laat ons door de pilaren van de onderste verdieping uitkijken over de Yamuna en de Taj Mahal. We zijn nog niet eens boven en nu al is het uitzicht onbetaalbaar. Zowel de trap als de koepel zien er niet heel betrouwbaar meer uit. Als ik kijk of onze oudste wel goed boven komt, blijf ik zelf met mijn voet in een spleet in de grond haken. Ik zie dat een deel van de rots haast losraakt van de kant en onder me zie ik de Yamuna rivier stromen. Gelukkig hoef ik mijn onvoorzichtigheid alleen met een blauwe enkel en een kras op mijn lensdop te bekopen. Even later hobbel ik naar boven.

beste uitzicht Taj Mahal bij zonsondergangZeg nou zelf: dit is toch het beste uitzicht op Taj Mahal bij zonsondergang

Sierlijke bogen hebben hier en daar barsten in het pleisterwerk en ook het plateau van de koepel is gebarsten. Dat voegt wat mij betreft alleen extra charme toe aan deze plek en het uitzicht. De laaghangende zon glinstert achter één van de bogen en zet alles in een gouden licht. Dit is de Taj Mahal op haar mooist. Voor een sprookjesachtig beeld op hét monument van India moet je zeker hier komen. Het is echt magisch. De lucht wordt steeds roder en we kunnen maar niet stoppen met foto’s maken. Elke minuut lijkt het licht nóg beter. Tot het ineens voorbij is en het snel donker wordt. Dag Taj Mahal, je was fenomenaal.

Heb jij nog andere toffe fotoplekken rond de Taj Mahal ontdekt? Ik hoor ze graag, voor een eventueel toekomstig bezoek! In een apart blog deel ik alle andere bezienswaardigheden van Agra.

Ga naar al mijn India blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

6 reacties op “Taj Mahal tips en mooiste fotoplekken ook voor zonsondergang

  1. Jeannine Fredrix zegt:

    Mooie reis Yvonne..Kwam jouw foto’s tegen omdat ik foto’s van de Taj Mahal aan het zoeken was..Ik heb als hobby het nabouwen van beroemde gebouwen in miniatuur. vandaar dat ik de foto’s zocht..
    Ik heb zelf ook erg veel gereisd en dan geen touristische plaatsen en dat zijn herinneringen die een leven lang blijven..
    Die 2 meiden hebben een boek vol mooie herinneringen voordat ze 21 jaar zijn..hartelijke groet Jeannine

    • Yvonne zegt:

      Wat een lief bericht Jeannine, dank je wel. Hopelijk wordt het een mooie miniatuur van de Taj Mahal. Stuur een foto, als het af is, als je dat leuk vindt.🤗

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *