Tafraoute

Wat Tafraoute zo bijzonder maakt

Tafraoute is zo’n plek in de anti Atlas waar je aankomt in de veronderstelling er een dag of 2 door te brengen en waar je vervolgens zo een week blijft hangen. Wat een fijn stadje en wát een omgeving! Wie Tafraoute nadert vanuit het noorden is voorbereid, want dan rijd je het laatste stuk door de indrukwekkende Ameln vallei. Kom je vanuit het zuiden dan merk je pas de laatste kilometers dat plotseling het landschap compleet verandert. Alleen al vanwege dat spectaculaire landschap zou je zo een paar extra dagen in Tafraoute willen zijn, maar er is in de buurt ook genoeg bijzonders te ontdekken, zoals je hier kunt lezen.

Het landschap rondom Tafraoute

Zoals gezegd is het landschap rondom Tafraoute dus heel anders dan dat van de omgeving er omheen. Je vindt er grote, afgesleten rotsen, die soms ogenschijnlijk zo door een gigantische reus zijn neergestrooid. De rotsen in deze vallei zijn door de wind op die manier afgesleten en het landschap ziet er daardoor soms onaards uit. Het is heel gaaf om er tussendoor te lopen en zo nu en dan één van die enorme rotsen te beklimmen. Wandelmogelijkheden te over hier!

landschap rondom TafraouteHet bijzondere landschap rondom Tafraoute

Verstilde dorpjes buiten Tafraoute

In de dorpjes net buiten Tafraoute lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Zie je in Tafraoute zelf nog wel andere Europeanen, hier kom je geen toerist meer tegen en ben je getuige van het leven van alledag. Oude besjes schuifelen naar hun huisjes met een zelf gevlochten mand met etenswaren op hun rug, terwijl de vrouwen gezamenlijk buiten voorbereidingen treffen voor een maaltijd. Kleurige, net opgeknapte huisjes staan naast half in elkaar gezakte bouwvallen en de minaret van de moskee torent er fier bovenuit. Naar verschillende van deze dorpjes kan je gewoon toe lopen en anders zijn er in Tafraoute ook fietsen te huur.

verstilde dorpjes rondom TafraouteFotogenieke, verstilde dorpjes rondom Tafraoute

De Ameln Vallei op steenworp afstand

Net ten noorden van Tafraoute ligt de Ameln vallei, één van de mooiste valleien van de regio. Traditionele dorpjes liggen tegen de berghellingen geplakt en de natuur is dor, ruig en kleurrijk tegelijk, zeker tegen de tijd dat de zon langzaam achter de heuvels zakt. Eén van de meest bijzondere dorpjes in de Ameln vallei is Oumesnat, waar je onder andere een historische berberwoning van binnen kan bekijken, met een uitgebreide uitleg erbij. Een ontdekkingstocht door dit eeuwenoude dorpje zelfs is ook zeker de moeite.

Tafraoute Ameln ValleiDe fotogenieke Ameln vallei vlakbij Tafraoute

Aït Mansour en de weg er naartoe

De oase Aït Mansour ligt niet eens heel ver bij Tafraoute vandaan, maar het is een flink eind omhoog ven de weg is soms smal en bochtig, dus reken op minstens een uur om er te komen. Je rijdt via een spectaculaire weg de hogere uitlopers van de anti Atlas in. Onderweg zie je amandelbomen, die tussen eind december en eind februari prachtig in bloei staan, afgelegen gehuchtjes en achter elke bocht een nieuw uitzicht. Rijd je de vallei van Aït Mansour binnen dan weet je niet wat je ziet. De kale rode rotsen steken geweldig af tegen de groenen palmbomen en de blauwe lucht. Wandel door dit oasedorpje, eet couscous (op aanvraag bij één van de eenvoudige geïmproviseerde restaurantjes) of maak een praatje met de vriendelijke bevolking.

Aït MansourNiet alleen Aït Mansour zelf is geweldig mooi, ook de landschappen en bloesem onderweg

De dorpjes achter Aït Mansour

Net na Aït Mansour worden zowel het landschap als de dorpjes zo mogelijk nóg fotogenieker. De weg volgt de helling van het dal aan de rechterkant, terwijl je een enorme palmenoase en wat bebouwing beneden ziet. Je hebt hier buiten de paar nederzettingen echt het gevoel aan het einde van de wereld terecht gekomen te zijn. De schooljeugd loopt hele afstanden van en naar school en rent uitgelaten achter je auto aan. Toeristen zijn hier nog een bijzonderheid.

dorpjes voorbij Aït MansourDe dorpjes en landschappen voorbij Aït Mansour zijn zo mogelijk nog mooier

De weekmarkt van Tafraoute

Eigenlijk is er dagelijks markt in Tafraoute, want een echte supermarkt is er niet. De supermarkten die er wel zijn lijken meer een soort veredelde campingwinkels met een beperkte voorraad. In Marokko koopt iedereen zijn eten op de markt. Dat is een stuk goedkoper en zo weet je tenminste zeker dat het vers is en uit eigen land komt, werd ons verteld. De markt is hier in Marokko ook echt een plaats om elkaar te ontmoeten en hier worden de laatste roddels uitgewisseld. Het is een gezellige mix van lekkere hapjes, verse groenten en fruit, kakelend pluimvee en kleding. De markt van Tafraoute is dus altijd een bezoekje waard, maar als op woensdag de weekmarkt plaats vindt bruist de omgeving van de enige brug in dit stadje pas echt. En in plaats van de gebruikelijke 3, hangen er dan minstens 20 mannetjes lui over de reling, terwijl ze de drukte van de markt gade slaan.

weekmarkt TafraouteDe weekmarkt van Tafraoute is dé happening om niet te missen

Accommodatie Tafraoute

In Tafraoute is accommodatie te vinden voor elke portemonnee, maar er is geen hele grote hoeveelheid bedden beschikbaar, dus vooraf boeken kan verstandig zijn. Er zijn een paar prima hotels, zeker naar Marokkaanse plattelands maatstaven, er zijn een aantal appartementen te huur en ook homestays zijn mogelijk. Verder vind je in Tafraoute verschillende campings met voorzieningen voor campers.

Zelf hebben wij in Tafraoute overnacht in appartement Ziyara, een zeer compleet appartement met 2 slaapkamers, heerlijke verwarming voor de koudere winteravonden en een gigantisch, zonnig dakterras. Heb je liever iets met een zwembad, wat zeker in de maanden april tot en met september erg fijn is, dan ben je bij hotel Espace Tifawine aan het juiste adres.

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

24 reacties op “Wat Tafraoute zo bijzonder maakt

  • Yvonne zegt:

   Zelf hadden we van Marokko verwacht dat het zoals Egypte zou zijn, maar bleek het bij onze eerste reis gelukkig toch heel anders! Was het meer als Egypte geweest, dan had er geen 2de reis gevolgd, haha. En dan heb ik het eigenlijk vooral over de mentaliteit van de mensen… 😉 🙂

  • Yvonne zegt:

   Ik denk dat jullie het ook erg zouden waarderen Carolien. De natuur is zo bijzonder (kaal, maar mooi) en je kan overal super wandelen!

 1. Gabriëlle ~ GlobeGirl zegt:

  Marokko staat altijd al hoog op mijn bucketlist maar sinds al jouw prachtige blogs, woaw! Mijn ouders zijn meer dan 20 jaar geleden op huwelijksreis geweest naar Marokko, dus ik keek vroeger al naar de foto’s uit de fotoboeken. Helaas nog nooit in Marokko geweest. Dit gebied lijkt mij geweldig, het is voor mij als geograaf uitermate interessant qua landschap.

  • Yvonne zegt:

   Ja, dat kan ik me voorstellen! Ik heb er niet zoveel verstand van, maar ik vond het al heel gaaf om al die lagen in de rotsen te zien en de landschappen te zien veranderen, heel mooi!

  • Yvonne zegt:

   Op de foto’s inderdaad heeft ’t wat Egyptisch en dus hadden we dat qua sfeer ook verwacht, maar eenmaal daar was het toch heel anders. Relaxter! 🙂

 2. Dasja zegt:

  Hihi zo grappig om dit blog te lezen terwijl ik in de vallei van Tafraoute zit. Het is een onwijs mooi gebied en de rotsen en bergen blijven mij verbazen. Nog iets leuks sinds gisteren tot 12 maart bruist het stadje echt. Het Amandel festival is namelijk nu aan de gang. Een groot podium is opgebouwd waar traditionele berber-muzikanten elke avond optreden. Wij blijven hier voorlopig nog even hangen 😉

  • Yvonne zegt:

   Ja, dat is zeker grappig! En wat gaaf dat er nu precies zo’n amandel festival is. Ik kan me voorstellen dat jullie nog wel even blijven hangen. Toen wij er waren begonnen de eerste amandelbomen net te bloeien. Nu staat alles vol in bloei zeker? Zo mooi!!

 3. Esther zegt:

  Ik herken de foto’s nog gewoon van je Instagram-account. Zoveel indruk hebben ze op mij gemaakt 🙂 Wat een prachtige omgeving is dit. Ik ben nog nooit in Marokko geweest en na het zien van een aantal blogs van jou, ben ik nu toch wel reusachtig benieuwd. De weekmarkt lijkt mij echt fantastisch om mee te maken.

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen dat de foto’s je zo goed zijn bijgebleven! Als ik zelf dit blog weer zie begint het alweer te kriebelen om naar marokko terug te gaan. 🙂

 4. Sanne zegt:

  Klinkt heel goed! Het is zoveel leuker als gebieden nog niet zo toeristisch zijn, dan valt er veel meer “te ontdekken”. Een bezoek aan een echt lokale markt vind ik altijd heel speciaal. Al dat groente en fruit. Grappig dat er hier zelfs wel 20 mannetjes lui over de leuning hangen!

  • Yvonne zegt:

   Ik kan me voorstellen dat je eerst de highlights wilt zien, die zijn in Marokko ook echt de moeite waard hoor. Wij zijn nu 2 keer geweest en hebben nog lang niet alle highlights gezien. Ik wil teruuuug!

  • Yvonne zegt:

   Juist die plekken maken voor mij altijd een land de moeite waard. Dan zie je het echte leven, daar kan ik echt van genieten!

  • Yvonne zegt:

   Ja, daar heeft ’t inderdaad wel wat van. Maar Cappadocië was geler en dit is roder. Ga wel zo zuidelijk mogelijk als je met Kerst naar Marokko gaat, wat noordelijker valt er toch ook vrij veel regen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *