Leiden is de perfecte keus als je een stedentrip met kinderen in eigen land wilt doen. Deze stad is niet alleen compact genoeg om met kinderen te belopen, er zijn ook nog eens ongelooflijk veel musea, die bijna allemaal geweldig leuk zijn om met kinderen te bezoeken. In tegenstelling tot de grotere steden in ons land, hoef je in Leiden geen ogen aan alle kanten te hebben om je kids in de gaten te houden. Zoals onze oudste opmerkt: “meestal vind ik het echt veel te druk in een stad, maar hier is ’t echt relaxt hè?!” Wij bezoeken Leiden voor het eerst in een vrij zonnig, eerste weekend van oktober, maar zijn nog lang niet uitgekeken. Half november gaan we daarom terug, om onze stedentrip Leiden af te maken. Dit blog is een verzameling met leuke activiteiten in Leiden met kinderen, opgedaan tijdens twee aparte tripjes. Voor een stedentrip Leiden zou je eigenlijk minimaal vier dagen de tijd moeten hebben, om alle activiteiten uit dit blog in een relaxt tempo te kunnen doen. In twee tot drie dagen kun je ook al veel moois zien.
Wandelen tijdens je stedentrip Leiden met kinderen
Ondanks dat wandelen de laatste tijd meestal geen hoge punten scoort bij onze kinderen, is een wandeling door Leiden zeker geen straf. Er is zoveel te zien onderweg, dat ook de kids zich niet hoeven vervelen. Wie een beetje oplet vindt heel veel mooie gevelstenen, die laten zien waar het betreffende pand vroeger voor gebruikt werd. Ook het symbool van Leiden, twee gekruiste sleutels, zijn op veel plekken terug te vinden. Een mooie uitdaging dus, wie de meeste vindt! Tijdens de zomermaanden zijn er overal gezellige terrasjes en vooral in het weekend worden de waterwegen van Leiden druk bevaren met boten in allerlei maten. Wil je zeker zijn dat je geen bijzondere plekjes mist, ga dan naar de VVV, om een wandelroute op te halen. Je kunt er ook terecht voor een gratis stadsplattegrond.
Genoeg te zien tijdens een wandeling door Leiden met kinderen
Een wandeling die wij tijdens ons tweede bezoek aan Leiden hebben gedaan is “Paardenpies, pastinaak en penselen, met Rembrandt door Leiden”. Tijdens onze verkenning van museum De Lakenhal hebben de meiden kennis gemaakt met Rembrandt en de Lakenindustrie en zodoende willen ze er graag meer van weten. Deze wandeling is daarvoor perfect.
Tijdens de wandeling kom je op veel plekken die voor Rembrandt belangrijk zijn geweest in Leiden. Zo zie je zijn geboorteplek, de Latijnse School, waar Rembrandt vanaf zijn zevende naartoe ging en het atelier waar hij zijn eerste schilderlessen kreeg. In dit atelier is tegenwoordig de Young Rembrandt Studio gevestigd. Hier wordt je met “video mapping” in zeven minuten meegenomen naar de tijd dat Jacob van Swanenburg les gaf aan Rembrandt. Dit is echt een hele, gave ervaring, die kinderen zeker aan zal spreken en ook nog eens gratis te bezoeken is.
Bij de Latijnse School is een ander interactief onderdeel van de wandeling, dat kinderen zeker zal bevallen. Hier kun je een kijkje door het raam nemen voor een impressie van werken van Rembrandt en tegelijk je eigen gezicht laten schetsen “door Rembrandt”. Achteraf kun je dat portret van de website downloaden. Deze wandeling is de perfecte manier om Leiden met kinderen te verkennen. Samen kunnen jullie meer leren over Rembrandt en de historie van de stad. Je komt op de mooiste plekjes, waarvan je direct meer leert over de geschiedenis.
De Rembrandt wandeling is perfect om Leiden met kinderen te ontdekken
Naturalis, hét museum in Leiden met kinderen
Het nieuwe gebouw van Naturalis is open en zonder twijfel is dit hét museum dat je in Leiden met kinderen moet bezoeken. Naturalis heeft een hoog “wauw-gehalte”, hoewel wij het afgelopen jaar enorm verwend zijn op het gebied van natuurhistorische musea in steden als Wenen en Parijs. Toch kijken ook wij hier onze ogen uit. De route door het moderne gebouw gaat langs 7 zalen, met thema’s als de ijstijd, de dinosauriërs, de eerste mens en de dood. Die laatste zaal was voor onze meiden een beetje te donker en deprimerend, dus die hebben we gauw verlaten.
Wat Naturalis vóór heeft op grotere musea, zoals die in Wenen en Parijs, is dat er genoeg te beleven valt op interactief gebied. Zo kunnen kinderen van alle lengtes, op eigen hoogte, door een speciale kijker de IJstijd in kijken, maar ook mogen ze met echte botten en tanden op zoek naar de dieren waar ze bij horen.
Naturalis is een interessant en interactief museum voor kinderen
Naturalis was onze eerste stop in Leiden en daarom besloten we onze auto daar voor de dag geparkeerd te laten staan. Zo sta je redelijk dicht bij het centrum, voor een vast bedrag van €7,50. Er is een beperkte capaciteit, dus kom vroeg, als je ook hier wilt parkeren.
Molenmuseum De Valk
Het volgende museum dat we bezocht hebben in Leiden is op ongeveer een kwartiertje wandelen van Naturalis. Molen De Valk is een opvallende verschijning en al op afstand zichtbaar, doordat de molen zo hoog is. Eenmaal binnen leren we dat dit komt doordat er steeds meer huizen in de omgeving gebouwd werden en er daarom te weinig wind gevangen zou worden als de molen lager zou zijn. Deze zogenaamde stellingmolen is daarom wel 29 meter hoog en werd bewoond door twee molenaarsgezinnen. De complete inrichting in het woongedeelte is nog altijd te zien, wat het voor kinderen heel echt maakt.
Molenmuseum De Valk is een duik in de geschiedenis
Op de verschillende verdiepingen boven het woongedeelte wordt uitgelegd hoe de molen werkte en er leer je meer over de verschillende typen molens in Nederland. Door de vele smalle en erg steile trappen is de molen minder geschikt voor een bezoek met heel jonge kinderen.
Rijksmuseum van Oudheden
Hoe gaaf, om een heuse Egyptische tempel in het echt te zien en er zelfs binnenin te kunnen kijken. In het Rijksmuseum voor Oudheden kan het. Sterker nog, er is driemaal daags zelfs een hele coole lichtshow op deze tempel. Zo komt de geschiedenis echt tot leven. Ook de speurtocht “Help, de Farao is zijn spullen kwijt.” Zorgt daar zeker voor. Met hun boekje met stickers gaan de kinderen op zoek naar verschillende voorwerpen in de Egyptische afdeling, waar ze dan opdrachten moeten doen. Is de opdracht gelukt? Dan mogen ze de Farao zijn spullen stukje bij beetje, met de stickers, teruggeven.
Mummies kijken in het Rijksmuseum van Oudheden
Hoogtepunt van de Egyptische afdeling zijn voor de meeste kinderen waarschijnlijk de mummies. Met een speciaal touchscreen kunnen ze zelfs de binnenkant van de krokodillenmummie en de mummie van een kleine jongen bekijken. Reuze interessant natuurlijk. We zijn in totaal ongeveer een uur met de speurtocht bezig geweest en daarna hebben we nog een snelle blik bij de andere vaste tentoonstellingen geworpen. De aandacht van onze meiden was toen op, maar met oudere kinderen kun je jezelf hier echt wel een paar uurtjes vermaken. Ook voor die oudere kinderen zijn er speciale speurtochten en (bij sommige tijdelijke tentoonstellingen) audioguides beschikbaar.
Dé verrassing qua musea in Leiden met kinderen
Tegen het eind van onze eerste dag in Leiden, als we eigenlijk al richting de auto lopen, om op huis aan te gaan, passeren we museum De Lakenhal. Als één van de kinderen hoge nood blijkt te hebben lopen we er gauw naar binnen, eigenlijk voor een sanitaire stop. Op de binnenplaats, voor de ingang wordt onze nieuwsgierigheid al gewekt door de vele details aan het gebouw. Een korte blik naar binnen bij het museum zelf laat een mooi gerenoveerd gebouw zien en ik besluit even te vragen bij de kassa of het museum geschikt is voor kinderen. Bij een bevestigend antwoord besluiten we onze Museumkaart te gebruiken om toch nog gauw een indruk te krijgen van het museum. Een lieve dame achter de balie stopt ons een speurtocht in de handen en vertelt de kinderen dat ze moeten opletten of ze lades zien met een gouden teken erop. Meteen in de eerste zaal vinden ze er al één en nog geen tien tellen later staan ze voor het bekende drieluik, “Het laatste oordeel” van Lucas van Leyden, te zoeken naar de monsters van de hel.
Ook museum de Lakenhal heeft een leuke kinder speurtocht
Tijdens de resterende 30 minuten in het museum zien we niet alleen werken van beroemde meesters als Rembrandt zelf en Jan Steen, maar leren we ook nog eens precies hoe de Leidse Lakenstof gemaakt werd. Een deel van dat proces is het met blote voeten masseren van de stof in een grote ton met urine. Dat laatste natuurlijk tot grote hilariteit van de beide dames. Wat mij betreft is museum De Lakenhal dé verrassing tijdens een stedentrip Leiden met kinderen. Sla het museum zeker niet over, zoals wij in eerste instantie van plan waren.
Ontdekken en experimenteren in Rijksmuseum Boerhaave
Onze tweede dag in Leiden beginnen we in een museum dat niet voor niets is uitgeroepen tot Europees Museum van het jaar 2019. Het Rijksmuseum Boerhaave gaat over wetenschap en techniek. Dat is een stuk minder saai voor kinderen dan het klinkt. Wij beginnen ons museumbezoek in het anatomisch theater, waar met een gave film en opnieuw “video mapping” onze aandacht wordt gewekt. De geschiedenis van dit theater wordt verteld, maar ook waarover het in dit museum gaat: je nieuwsgierigheid prikkelen, ontdekken en experimenteren. Het rariteitenkabinet dat rond het theater is opgesteld is meteen een mooie binnenkomer voor die nieuwsgierigheid. Ook de interactieve tentoonstelling, over de geneeskunde en de uitvindingen die een rol gespeeld hebben in de ontwikkeling daarvan, is super voor kinderen.
In de schatkamer kunnen kinderen zelf verder speuren en ontdekken. Met proefjes ontdekken ze hoe een draaikolk en bliksem ontstaan. Op de afdeling “spelen met wiskunde” kan iedereen spelenderwijs de toepassing van wiskunde in alledaagse activiteiten. Je ontdekt dat wiskunde echt overal is. Officieel van 8 tot 88, maar onze vijfjarige heeft zich er ook uitstekend vermaakt.
Lekker bezig zijn in het Boerhaave museum
Onze persoonlijke favoriet: het Volkenkundig Museum
Een ander museum dat we tijdens onze tweede dag in Leiden bezoeken is het Volkenkundig Museum. Opnieuw is het laatste museum van de dag het meest verrassend. We komen slechts anderhalf uur voor sluitingstijd het museum binnen en de kinderen zijn al behoorlijk moe. Ik houd er daarom serieus rekening mee dat het niet echt een succes zal worden. How wrong can you be! Het is een hit. De speurtocht, waarbij je in elke zaal twee verschillende vragenkaartjes kunt kiezen, in twee leeftijdscategorieën, is geweldig. Dat ze daarbij ook nog eens codes kunnen kraken en aan het eind een gepersonaliseerde tattoo kunnen verdienen, zijn nog eens twee geweldige bonussen.
Ook zijn de tentoongestelde spullen écht interessant, des te meer omdat we verschillende vindplaatsen van de items zelf bezocht hebben. De Aziatische ruimtes zijn een feest van herkenning. Ondanks dat het museum niet heel interactief is en grotendeels uit vitrinekasten bestaat, weet het toch te boeien. Door de mooie manier van tentoonstellen en de levensgrote foto’s die op de muur geprojecteerd worden blijf je van zaal naar zaal lopen. In anderhalf uur hebben we net iets meer dan de helft kunnen zien. Met een beetje spijt verlaten we net na vijven als laatsten het Zuid-Amerikaanse deel.
Het Volkenkundig museum is super voor kinderen vanaf een jaar of zes
CORPUS reis door de mens – voor oudere kinderen
In een klein uur kunnen kinderen vanaf 8 jaar een reis door de mens maken in museum CORPUS. Bij de knie ga je het levensgrote lichaam in en bij de hersenen kom je er uiteindelijk weer uit. Onderweg leer je hoe je lichaam eruit ziet, hoe het werkt en hoe je het gezond moet houden. Vervolgens kun je nog meer ontdekken en ervaren, in een interactief deel van het museum met spelletjes en tests. Helaas zijn onze meiden op dit moment nog te jong, want het lijkt ze waanzinnig interessant, maar het geeft ons meteen een reden om over een paar jaar nog eens terug te gaan naar Leiden met ze.
Sla de markt van Leiden niet over
Elke woensdag en zaterdag is er markt in Leiden, op de kades van de Botermarkt, Vismarkt, Aalmarkt en Nieuwe Rijn. Dit is een bijzonder fotogeniek stukje Leiden, maar tijdens de markt ook best druk. Houd je kinderen hier dus goed in het oog. Ben je ze toch even kwijt? Grote kans dat ze de enorme snoepkraam ontdekt hebben, of de puzzel- en spellenkraam.
Alleen al vanwege de schilderachtige omgeving mag je de markt niet overslaan
Stoomtrein Katwijk – Leiden
Met onze kinderen maakten we al verschillende ritjes met de stoomtrein. Ze reden we met de museumstoomtram van Hoorn naar Medemblik en ook de route van de Veluwse Stoomtrein legden we al eens af. In Roemenië zijn we afgelopen zomer nog een hele dag met de stoomtrein in Maramures op pad geweest. Voor ons zal de Stoomtrein tussen Katwijk – Leiden dus weinig nieuws meer te bieden hebben, maar voor kinderen die nog nooit een ritje maakten is dit absoluut een leuke toevoeging aan jullie stedentrip. Je vindt het museumstationnetje net buiten Leiden, aan het Valkenburgse Meer. Na een kijkje op het station, waar je meer dan 100 jaar oude locomotieven kunt zien, ga je zelf in 30 minuten mee naar de andere kant van het meer. Aansluitend kun je nog overstappen op een open dieseltrein, die je meeneemt naar het museumdepot.
Leiden is geen goedkope stad om te overnachten. Dit appartement is één van de fijnste budgetvriendelijke opties voor gezinnen. Je slaapt dan echt midden in het centrum. Of kies voor dit bijzondere, landelijk gelegen chalet net buiten Leiden, mét gratis parkeergelegenheid.
Laatste tips stedentrip Leiden met kinderen
Tot zover onze ontdekkingen in Leiden met kinderen. Van een lezer kreeg ik nog de tip om te parkeren aan de Haagweg, waar 750 plaatsen zijn en je voor €12,50 de hele dag kunt staan. Met een gratis shuttlebus wordt je dan naar het centrum gebracht. Mijn eigen allerlaatste tip voor nu: zorg dat je genoeg dagen inplant voor je stedentrip Leiden, want er is genoeg te beleven voor minimaal 3 dagen. Ben je op zoek naar nóg zo’n fijne stedentrip bestemming, in dezelfde regio? Wij zijn ook fan van Delft, met haar toffe street art. Tijdens een paar dagen in de omgeving, zien wij veel van de mooie bezienswaardigheden van Delft.
Onze Mats is nog veel te klein om ook maar iets bewust van de trip mee te krijgen, maar ik vind de dingen die je noemt zo leuk, ik zou zo zelf naar Leiden willen! Naar Corpus ben ik eens met het werk geweest en ik vond het heel boeiend. Naturalis en het museum van de Oudheden trekt me ook wel.
Corpus lijkt mij dus ook echt super. Wat dit soort dingen betreft kunnen die kids niet snel genoeg groeien hè?! Haha..
Wat een leuk stukje. Ik woon zelf in de buurt van Leiden en ga regelmatig op de fiets naar Leiden en wandel door de binnenstad. Je ontdekt steeds weer iets nieuws. En er worden regelmatig hele leuke evenementen georganiseerd. Wat mij betreft is Leiden de mooiste stad van Nederland. En zoals ook in het verhaaltje staat: alles is te belopen. Moet je ook eens doen: rondvaart maken door de grachten of een van de leuke stadswandelingen maken.
Afgelopen weekend hebben we een stadswandeling gemaakt, zeker ook een aanrader. En we gaan vast ooit terug om de stad ook vanaf een bootje te bekijken, als het weer wat lekkerder weer is!
Wat leuk! Ik woon in Leiden. Ik denk dat je al een heleboel goede tips te pakken hebt. Op een zonnige dag is varen met de Leidse Rederij ook onwijs leuk. En je kunt eventueel ook parkeren aan de Haagweg, dan brengen ze je met een shuttlebusje gratis naar de stad. Ik weet alleen niet hoeveel je dan kwijt bent. Ik ben zelf nog niet in het nieuwe Naturalis geweest, maar het ziet er prachtig uit!
Leuk zeg. Ik ben vorig jaar met vriendinnen in Leiden geweest en vond het een leuke en sfeervolle stad. Leuk om te lezen dat er ook genoeg met kinderen te doen is.
Lijkt me ook een hele gezellige stad voor een vriendinnenweekend!
Mijn dochter en ik zijn dol op Leiden. Wij vonde Boerhaave ook een heel tof museum.
Misschien komen we daar over 2 weken nog aan toe, als we weer terug gaan. 🙂