Sri Lanka safari

Hoe Sri Lanka safari een nieuwe betekenis geeft

Een safari in Sri Lanka is een compleet andere ervaring dan op safari gaan in Afrika. Ook al zagen we minstens 100 olifanten, een groep apen, een zonnende krokodil, buffels en heel veel vogels… Onze eigen Sri Lanka safari was een beetje een teleurstelling, na de uitgestrekte parken in Zuid-Afrika, waar je zo een uur kon rijden zonder andere auto’s tegen te komen en je zo ontzettend veel verschillende dieren tegenkomt. Een safari in Sri Lanka voelt dan toch een stuk toeristischer en minder echt aan. Ik kreeg er zelfs een beetje een “zoo”-bijsmaak van. Hoe dat kwam en welke mogelijkheden er zijn voor een Sri Lanka safari zonder die bijsmaak vertel ik je hier:

Een Sri Lanka safari met heel veel jeeps

In Sri Lanka betekent safari wel dat je echt in een jeep op pad moet, wat op zich natuurlijk bijdraagt aan het safari gevoel. De wegen in de parken zijn van dusdanige kwaliteit dat je er niet met een normale auto kan rond rijden en dat is dan ook niet toegestaan. Toeristen brengen inmiddels weer flink wat geld in het laatje in Sri Lanka en dus probeert iedereen er een graantje van mee te pikken. Veel Sri Lankanen kopen een auto en bieden hun diensten aan als chauffeur. Of ze kopen een jeep en rijden toeristen rond in één van de nationale parken die Sri Lanka rijk is en noemen het een safari en betitelen zichzelf als gids.

Lege jeeps en filevorming tijdens een Sri Lanka safariLege jeeps en filevorming tijdens onze Sri Lanka safari

Aangezien de prijzen voor Europese begrippen nog steeds niet heel hoog zijn kunnen de meeste toeristen het zich makkelijk permitteren om met slechts 2 personen in een jeep te zitten. Of zelfs helemaal alleen. Terwijl er makkelijk ruimte is voor 8 tot 10 mensen. En omdat iedereen graag zoveel mogelijk dieren wil zien, komen al die “gidsen”, met een flinke fooi in hun achterhoofd, op hetzelfde moment aan bij de nationale parken: de tijd waarop de meeste dieren actief zijn. Het gevolg is een rij van tientallen jeeps bij de ingang van het park, ook al ben je, net als wij, extra vroeg op pad gegaan, vóór de echte drukte begint. Zodra we eenmaal het park in reden dunde het aantal jeeps snel uit, maar als er dieren gesignaleerd worden rijdt iedereen zo gauw mogelijk dezelfde kant op. In een mum van tijd drommen er dan zo’n 15 jeeps om bijvoorbeeld een kleine kudde van 10 olifanten heen.

Geen uitgestrekte savanne in Sri Lanka

Ik had het gevoel de uitgestrektheid van het landschap en het zelf zoeken naar dieren te missen. De natuur van de parken in Sri Lanka is mooi, maar voelt op de één of andere manier wat parkachtig en kneuterig aan. Een beetje oneerlijk misschien, want savanne zal je hier nergens vinden en elk land heeft zo haar eigen natuurschoon, maar ik miste het gevoel in de echte wildernis te zijn, wat ik in Zuid-Afrika wel zo ervaren heb.

Sri Lanka safari andersHet landschap in Sri Lanka is prachtig, maar het is geen Afrikaanse savanne

Tips voor een geslaagde safari in Sri Lanka

 • Ben je de safari’s in Afrika gewend, ga dan niet met een te hoge verwachting op safari in Sri Lanka, om teleurstelling te voorkomen.
 • In de ochtend kan je het best wild spotten tussen 06.30 en 10.00 en in de middag van 15.00 tot 18.30. Dan zijn de dieren het meest actief.
 • Vraag om zo vroeg mogelijk op pad te gaan, om de echte drukte te vermijden. Wij waren daarom voor de middagsafari om 14.30 uur present.
 • Probeer een jeep te delen met andere mensen. Zo ben je niet alleen een stuk voordeliger uit, maar dit reduceert het aantal jeeps, waardoor het voor de dieren ook allemaal wat relaxter blijft.

De volgende nationale parken zijn de bekendste om in Sri Lanka op safari te gaan. Er zijn ook nog een aantal minder bekende, kleinere parken. En dat zijn juist degene om even in de gaten te houden, als je op zoek bent naar het echte safari gevoel!

Entreeprijzen voor een safari in de nationale parken in Sri Lanka zijn nogal vaag. De prijs hier beneden is per persoon, maar zit je met meer mensen in de jeep, dan zakt de prijs. Het is vrij onduidelijk hoeveel de prijs zakt, dus ga ervan uit dat alles wat het goedkoper wordt van onderstaande prijzen mooi meegenomen is 🙂

Wij zijn zelf dus alleen in Minneriya National Park geweest en de ervaring die we daar hebben opgedaan is hoe wij het hebben ervaren. Misschien ervaar jij het anders! De informatie over de overige safari’s heb ik verkregen via vrienden en kennissen die in de betreffende parken geweest zijn en deze info is samengesteld op basis van HUN ervaringen.

Sri Lanka safari kaartSri Lanka safari op de kaart – Minneriya vind je op dezelfde plek als Angammedilla

Yala National Park

Yala National Park is dé plek om een Sri Lanka safari te doen en als we vertellen dat we een maand in Sri Lanka zijn geweest, maar niet in Yala worden we wat meewarig aangekeken. De reviews op bijvoorbeeld Tripadvisor en ook wat we van andere toeristen ter plekke hoorden liegen er echter niet om. Een safari in Yala betekent veel jeeps, die in een korte tijd met te hoge snelheid over de hobbelige wegen stuiteren om zoveel mogelijk wild te zien. Dit lijkt me niet alleen erg nadelig voor de dieren, ik kan me niet voorstellen dat onze kids en wij zelf hier blij van zouden worden. Wij hebben Yala daarom overgeslagen, maar ongetwijfeld is het voor wie niet in Afrika geweest is een leuke eerste kennismaking met een safari. Ook hoor ik dat de kans om in Yala een luipaard te zien erg groot is, dus als je dat heel graag wilt is dit zeker een prima optie. En ondanks de grote hoeveelheden jeeps wordt Yala als een heel mooi nationaal park omschreven, helemaal bijzonder door de ligging aan zee.

Dit kan je op safari in Yala zien: veel buffels, wilde zwijnen, mangoesten, pauwen, arenden, olifanten, hele grote krokodillen, beren en met een beetje geluk luipaarden
Prijs voor een jeep: per dagdeel 6000 roepies of per dag 8000-11000 roepies (2017)
Entree Yala National Park: 3688 roepies / kinderen 1037 roepies (2017)
Beste tijd van het jaar: Oktober tot augustus
Overnachten: in Tissamaharama of dichtbij de ingang van het park

Sri Lanka safari fotosArno Dekker maakte deze 2 mooie foto’s

Minneriya en Kaudulla National Park

Minneriya en Kaudulla Park vormen eigenlijk samen één groot gebied, waar grote kuddes olifanten rondtrekken. Het ene moment zijn ze voornamelijk in het ene deel en het andere moment in het andere. De olifanten verzamelen zich in juni tot september in steeds grotere groepen, ook wel “the gathering” genoemd. Minneriya en Kaudulla zijn de beste plek voor een safari als je zeker weten olifanten wilt zien. Die zijn hier echt niet te missen. De chauffeurs van de jeeps weten welk park op welk moment de beste safari mogelijkheden biedt en je de meeste kans geeft om zoveel mogelijk olifanten te zien.

Dit kan je op safari in Minneriya zien: grote kuddes olifanten, apen, buffels, krokodillen, vogels
Prijs voor een jeep: per dagdeel 6000 roepies (hele dag is te lang)
Entree Minneriya National Park: 3688 roepies / kinderen 1037 roepies (2017)
Entree Kaudulla National Park: 2800 roepies / kinderen 1200 roepies (2017)
beste tijd van het jaar: Minneriya mei tot oktober, Kaudulla augustus tot december
Overnachten: in Habarana, op 10 minuutjes van het park of Dambulla op 25 minuten. Ik kan hier Takeshi Inn van harte aanbevelen!

Wilpattu National Park

Wilpattu National Park vind je vrij noordelijk in Sri Lanka en is perfect gelegen om safari te combineren met de oudheden van Anuradhapura en de tempels van Mihintale. Wilpattu is het grootste nationaal park van Sri Lanka en in verhouding een vrij duur park om te bezoeken. Er zijn dan wel stukken minder jeeps dan in de meeste andere parken. De safari’s in Wilpattu worden voornamelijk door de hotels aangeboden, meestal voor een all-in prijs, met jeep, entree en lunch inbegrepen. Erg fijn aan Wilpattu is dat je hier even op een aantal plakken de jeep uit kan om je benen te strekken of je lunch te eten.

Dit kan je op safari in Wilpattu zien: krokodillen, waterbuffels, neushoorvogels, pauwen, herten, leguanen en met een flinke dosis geluk olifanten en luipaarden.
Complete jeep safari, incl entree en lunch: ongeveer 100 euro voor 2 personen
beste tijd van het jaar: februari tot oktober
Overnachten: Er zijn verschillende accommodaties aan de zuidkant van het park, waar zich ook de ingang bevindt. Een erg budgetvriendelijke en goed gewaardeerde optie is Wilpattu tree house, waar de budgetkamers mét airco slechts 25 euro kosten.

Houd er rekening mee dat de basic accommodaties geen airco hebben en dat muggen in serieuze hoeveelheden aanwezig zijn! Bovenstaande optie in Wilpattu is daarop een hele fijne uitzondering.

Sri Lanka safari foto'sOok deze foto’s werden gemaakt door Arno Dekker, tijdens zijn safari in Wilpattu National Park

Udawalawe National Park

Niet heel erg ver van Yala is nog een safari mogelijkheid, namelijk het Udawalawe National Park. Ook dit is een erg mooi park, maar ook hier veel jeeps voor de hoeveelheid grond, hetzij in mindere mate dan in Yala. Wel schijnt de kans om veel wild te zien hier erg groot te zijn en kan je ook hier op een aantal plekken even de jeep uit, dus ga je op safari met kinderen, of ben je gewoon een beetje ongeduldig, dan is dit jouw park! 🙂

Dit kan je op safari in Udawalawe zien: veel olifanten en buffels, wilde zwijnen, apen, pauwen en andere vogels, krokodillen en met een beetje geluk luipaarden
Prijs voor een jeep: per dagdeel 4000-5000 roepies
Entree Udawalawe National Park: 3200 roepies per persoon, kinderen voor de helft
beste tijd van het jaar: mei tot oktober
Overnachten: In Udawalawe, vlakbij de ingang van het park zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden. De meesten zijn basic, zoals Silent Bungalow, waar je heerlijk kan eten, maar wie diep in de buidel tast kan in alle luxe verblijven in bijvoorbeeld Grand Udawalawe Safari Resort.

Safari Sri Lanka zonder “zoo”-bijsmaakje

En is ook Wilpattu je nog te druk en wil je de echte Sri Lanka safari zonder dat gekke gevoel dat er iets mist? Dan is Wasgamuwa misschien wat voor jou! Hier komen nog amper bezoekers, maar dat is niet zonder reden. Het park is lastig te bereiken en zowel de wegen er naartoe, als die in het park zijn van slechte kwaliteit. Hier is een safari nog echt wat het is: safari. Op een goede dag zie je dus veel olifanten en ander wild en op een slechte dag… misschien helemaal niets. Maduru Oya en Gal Oya zijn vergelijkbare nationale parken, waar je met wat geluk veel olifanten ziet in een prachtige omgeving. Houd jij wel van dit soort rustige, bijzondere plekjes? Lees dan zeker ook mijn blog met onbekende parels in Sri Lanka.

Sri Lanka safari met kinderenEen Sri Lanka safari met kinderen maken?

Sri Lanka safari met kinderen

Vooraf heb ik erg getwijfeld of we wel met de kinderen op safari moesten gaan. Voor zulke jonge kids leek het me misschien wat te lang om achter in een open jeep te stuiteren. Mocht je ook twijfelen: een Sri Lanka safari is juist vanwege het toeristische karakter van de activiteit uitermate geschikt voor kinderen! Maakte ik me vooraf vooral zorgen of ze voor andere mensen en de dieren te luidruchtig zouden zijn, of niet stil zouden willen zitten… dit is echt geen issue. In de bak is voldoende bewegingsruimte, zeker als de jeep niet helemaal tot de nok toe vol zit (wat dus in Sri Lanka bijna nooit voorkomt) en qua geluid kwamen ze, zelfs als ze hun best zouden doen, niet boven het geluid van de motor van de jeep en de rijwind uit. Voor de jongste van bijna 2 had ik geregeld dat ze met papa op de passagiersstoel IN de jeep mocht zitten, naast de “gids”. Dit was een prima keus, want zo zat ze veiliger en konden we onze aandacht goed over de kinderen verdelen. In Minneriya heb je bovendien een plek halverwege waar je even de jeep uit kan en de kinderen dus lekker even kunnen bewegen.

Ben jij ook in Sri Lanka op safari geweest? Waar was je en hoe heb jij het ervaren?

Op de hoogte blijven van alle updates? Volg mij dan op Facebook.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

32 reacties op “Hoe Sri Lanka safari een nieuwe betekenis geeft

 1. Hans Kramer zegt:

  Als je op het juiste moment naar de jusite plek in Afrika gaat, dan is het ook vooral groen. Het nadeel is dat het dan lastiger wild spotten is. Voorbeeld is Selous in Tanzania in het Afrikaanse voorjaar, November. Wijnwillen in mei naar Sri Lanka terug. Is dat een beetje een goede periode?

  • Yvonne zegt:

   In een andere periode zijn wij niet in de gelegenheid om voor een paar weken achter elkaar weg te gaan.. misschien ooit in de toekomst. Ik heb geen idee hoe het voorjaar in SL is, wij waren er in juli en augustus. 🙂 Alvast veel plezier gewenst!

 2. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Jammer dat het zo tegen is gevallen, die safari! Ik ben uberhaupt nog nooit op safari geweest en Sri Lanka lijkt me prachtig, ook om dieren te spotten. Vooral naar Yala ben ik heel nieuwsgierig… hopelijk is het daar minder druk met jeeps, want dat maakt het toch minder

  • Yvonne zegt:

   Het was geen echte tegenvaller hoor voor de kinderen was het ook perfect. We hadden er alleen andere verwachtingen bij zelf. 🙂 Afrika heeft ons verpest denk ik. 😉 Het enige dat echt jammer is vind ik de hoeveelheid jeeps en het filerijden…

 3. Kelly | Dutchie on the Road zegt:

  Ik kan me je gevoel heel goed voorstellen Yvonne. Ik heb vorig jaar naar Sri Lanka gekeken en was daar ook een beetje ‘bang’ voor. Ik heb uiteraard al het nodige in Afrika gezien 🙂 . Natuurlijk mag je Afrika totaal niet vergelijken met Azië. Ik denk dat je in Sri Lanka voor Aziatische begrippen prima op safari kan, maar het is natuurlijk geen Afrika 😉 .

 4. Judith | Worldwife.nl zegt:

  De enige safari’s die ik ooit gedaan heb (Beekse Bergen niet meegerekend) zijn de beversafari in de Biesbosch en de wildzwijnsafari op de Veluwe. 2x een geweldige ervaring maar heel anders natuurlijk dan Sri Lanka! Als ik Sri Lanka ga bezoeken en een safari wil doen dan weet ik nu in ieder geval waar ik moet zijn.

  • Yvonne zegt:

   Ja, dat vind ik dan wel weer hele toffe safari’s! Als onze kids wat ouder zijn lijkt me dit ook echt leuk om met ze te doen hier in Nederland. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Wij hebben ons ook prima vermaakt. En voor de kinderen was dit perfect zo. Maar een aantal dingen vonden we zeker jammer. Als er meer tijd tussen Zuid-Afrika en Sri Lanka had gezeten zouden we het misschien anders hebben ervaren.

 5. Dominique | dominiquetravels.com zegt:

  Ik vond Yala best wel bijzonder! Je hebt wel gelijk wat betreft het rond racen op hobbelige paadjes, maar als het eindresultaat is dat je in kalmte naar een familie overstekende luipaarden kan kijken is het stiekem toch wel de moeite waard. Ze gingen midden op de weg liggen, dus het leek ze niet zo erg te storen.

  • Yvonne zegt:

   Wat fijn dat je het zo tof hebt gehad in Yala! Het is toch altijd een momentopname hoe je iets ervaart en afhankelijk van de omstandigheden op dat moment. Die luipaarden klinken echt heel gaaf!

 6. Gabrielle ~ GlobeGirl zegt:

  Prachtig! In Ghana ben ik op wandelsafari geweest, van te voren vond ik het best eng. Toen we eenmaal aan het wandelen waren vond ik het super. We hebben toen veel verschillende wilde dieren mogen zien 🙂

  Doordat we aan het wandelen waren en geen andere groepen tegen kwamen, gaf dit mij absoluut geen dierentuin gevoel, jammer dat jij dit wel had!

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk, zo’n wandelsafari heeft toch wel wat bijzonders. Weer een heel andere ervaring. Je voelt je meteen een stuk kwetsbaarder en dus is het ook spannender. Vind ik.

  • Yvonne zegt:

   Het ligt er denk ik ook aan wat je al eerder hebt gedaan en gezien. Ik denk dat een safari in Afrika ook echt niet handig is als vergelijking met een safari in Azië. Wij zijn gewoon verwend, haha.

 7. Carolien | Dream the World zegt:

  Hmmm, misschien eerst naar Sri Lanka en dan naar Afrika dan? 😉 Ik herken het wel, als je ergens een fantastische ervaring hebt gehad dan kan het elders tegenvallen, wat dat betreft raak je wel verwend van al dat reizen. Wij hadden dat met de zeedieren en onderwaterwereld. Na paar keer Australië vonden we die in Costa Rica nogal tegenvallen, terwijl anderen er helemaal van uit hun dak gingen. Ik denk dat het maar net is wat je gewend bent of ervoor al gezien en ervaren hebt.

  • Yvonne zegt:

   Misschien is het gewoon niet handig om dit te doen nadat je net in Zuid-Afrika bent geweest. Voor de kids was het in ieder geval wel heel tof en handig… en je ziet wel heel veel olifanten!

  • Yvonne zegt:

   Het kwam vooral door het grote aantal jeeps. De dieren waren vrij, maar een paar keer vond ik de jeeps veel te dicht bij de olifanten gaan (niet onze eigen gelukkig) en de dieren echt storen. Kan me voorstellen dat je dit zeker niet wil missen hoor, dat hadden wij ook!

 8. Sanne zegt:

  Grappig dat iedereen het weer zo anders ervaart! Wij zijn in al deze bovenstaande parken geweest (wel zijn een soort van nationale parken junkies ) en heb toch wel veel dingen anders ervaren. Je hebt helemaal gelijk dat je Yala geskiped hebt, echt veel te toeristisch. Kleine aanvulling op Wilpattu. Dit is inmiddels het beste park om luipaarden te spotten en de prijzen liggen juist iets lager dan bij de andere parken. Dat was onze ervaring tenminste. 🙂 Hoewel ik op safari gaan in Sri Lanka toch wel behoorlijk duur vond! Maar je hebt wel gelijk, het is heel anders dan op safari gaan dan in Afrika.

  • Yvonne zegt:

   Dank je wel voor je aanvullingen, top! In Yala schijnen ook veel mensen een luipaard te zien, maar kan me voorstellen dat die zich minder laten zien als het drukker is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *