fbpx
Noord-Eifel

De sprookjesachtige Noord Eifel in foto’s

leestijd: 3 minuten

De Noord Eifel ligt vol met sprookjesachtige plaatsen. Natuurlijk is het nationaalpark Eifel attractie nummer 1, maar daarnaast heeft deze regio nog veel meer te bieden. Je vindt in de Noord Eifel schilderachtige dorpjes vol vakwerkhuizen en schattige pleintjes, romantische burchten, abdijen waar de tijd al eeuwen lijkt stil te staan en overal volop mogelijkheden om te wandelen of buiten actief te zijn in de natuur. In minder dan 2 en een half uur ben je vanuit Utrecht in de Noord Eifel en daarom is dit zelfs voor een weekendje al een hele fijne bestemming.

Burcht Satzvey Noord Eifel

In de regio Noord Eifel zijn veel burchten en kastelen te vinden, maar één van de mooiste exemplaren, waar je maar weinig fantasie nodig hebt om jezelf voor te stellen hoe het hier vroeger was, is de 14de eeuwse waterburcht in Satzvey. Hier waan je jezelf echt terug in de Middeleeuwen, met de vele details die op de binnenplaats en op of om de burcht te vinden zijn. Regelmatig worden er speciale voorstellingen en leuke festiviteiten georganiseerd, zoals ridderspelen, Middeleeuwse markten en folklore. Hartstikke leuk voor kinderen én volwassenen. Overigens is het dorpje Satzvey ook de moeite waard om even doorheen te lopen vanwege haar prachtige vakwerkhuizen op loopafstand van de burcht.

Burcht Satzvey Noord EifelBurcht Satzvey is één van de mooie burchten in de Noord Eifel

Kommern, nog zo’n prachtig dorpje in de Noord Eifel

De oude kern van het dorpje Kommern staat nog vol vakwerkhuizen en ook vind je er een heuse burcht en een mooi 19de eeuws vrouwenklooster. Net buiten het dorp is een Kommern openluchtmuseum, waar je het dagelijkse plattelandsleven en de feesten van het Rijnland van vroeger kunt ervaren. Regelmatig zijn er tentoonstellingen of evenementen die ook erg leuk zijn voor kinderen, zoals het schaapscheren of de jaarmarkt.

Kommern Noord EifelKommern is een sfeervol dorpje met vakwerkhuizen en een erg leuk openluchtmuseum

Monschau, sprookjesachtig stadje

Monschau is één van de meest fotogenieke plaatsen van de Eifel, vlak aan de grens met België. De rivier de Roer stroomt dwars door het stadje, dat een grote verzameling vakwerkhuizen, een hooggelegen burcht en een interessant Barok museumhuis (het Rote Haus) heeft. Monschau ligt in een diep dal, omgeven door bossen. Als je aankomt in deze schilderachtige plaats valt meteen op hoe groen en bosrijk de omgeving is en je kunt hier dan ook prachtig wandelen. Terug in het stadje is het heerlijk om even door de sfeervolle straten met kinderkopjes te dwalen, of even neer te strijken op één van de vele terrasjes, of bij minder weer in een gezellig (eet-)cafeetje of lunchroom. Het gebak is er heerlijk kan ik je vertellen, die kilo’s die je met je wandeling bent kwijtgeraakt zitten er hier zo weer aan. 🙂

Monschau Noord EifelMonschau is bijzonder fotogeniek

Werelderfgoed net buiten de Eifel

In de Noord Eifel zelf zijn talloze abdijkerken en domkerken te vinden, waar je de sfeer van de Middeleeuwen kunt proeven door een kort bezoekje. Net ten Noorden van de Eifel vind je een schitterende kerk die een langer bezoek waard is, de Dom van Keulen één van de grootste domkerken van Europa en geheel terecht één van de wereldergoederen van Unesco.

Dom KeulenNet buiten de Eifel is de Dom van Keulen zeker een bezoek waard

De Eifel gaat ons zeker terug zien

De Eifel is groot en kent ook iets zuidelijker veel mooie plaatsen. Bovendien is de Eifel met kinderen een super fijne bestemming. We gaan dan ook zeker nog eens terug om de rest van de regio te verkennen en ook in het noordelijke deel hebben we nog genoeg te ontdekken, zoals Bad Münstereifel. Gezien het grote aantal plekken dat nog op onze wensenlijst staan wordt onze volgende reis die kant op wederom een roadtrip naar de Eifel. Heb jij nog tips voor ons volgende bezoek aan de Eifel?

Category: DuitslandFotografie

Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


22 comments

 1. Mooie foto’s! Wij verbleven een paar jaar geleden in Monschau. Ik had er een goddelijke ijscoupe, dus ik weet hoe lekker je daar kunt eten 😉 Satzvey ziet er schattig uit trouwens. Die hebben wij helaas gemist! Wij hebben er eind gewandeld. Prachtig!

  1. Ahhh… lekker hoor, ook wij aten ijs in monschau… en gebak! O en voor de terugweg namen we nog lekkere wafels mee. Waren vast flink aangekomen na dat weekend, haha.

 2. Heel mooi! Monschau lijkt veel op Bad Munstereifel, zo fotogeniek! De overige plekken ken ik niet, maar zien er ook erg sfeervol uit. Ik ging eind maart naar de Eifel en bezocht daar het kleurrijke Cochem, wat ook zeker een aanrader is. Verder maakte ik twee mooie wandelingen door de natuur. De Eifel is inderdaad prachtig en lekker dichtbij 🙂

 3. Zeker dichtbij! Mooie foto’s, het komt op de foto’s inderdaad sprookjesachtig over. Ik kan me voorstellen dat het een plek is om nog eens terug te keren!

  1. Ja, een heerlijke omgeving en we gaan er vast nog eens terug komen, vooral omdat je er relatief snel bent. Je zou er zelfs voor een dag naartoe kunnen gaan.

  1. Ja, is echt lekker dichtbij en je bent toch meteen even helemaal in het buitenland. Zeker de moeite waard!

 4. Oh, de burcht van Satzvey wil ik zeker een keer gaan zien! Van Monschau zelf werd ik een beetje zenuwachtig (propvol toen ik er was en wel erg gericht op ‘wij zijn ontzettend pittoresk hier’), maar de omgeving maakte dat absoluut goed. Heerlijk wandelgebied!

  1. Haha, ik kan me voorstellen dat je van Moschau op drukke dagen erg zenuwachtig wordt. Ondanks dat wij er op zondag waren was het helemaal niet druk, zelfs parkeerplek genoeg dichtbij het centrumpje. Mazzel dus! Kan me voorstellen dat het heerlijk is om een dag te wandelen in die omgeving, als de kids wat groter zijn gaan we dat vast een keer doen.

 5. Wat leuk! Toen ik in Maastricht woonde fietste ik vaker in één dag naar de Rursee en weer terug. Dan fietste je inderdaad ook door de meest schattige dorpjes en kon je als beloning aan de rand van het meer zitten en je benen in het water laten bungelen. Heerlijk!

  1. Jeetje, wat een flinke fietser ben jij dan. Het is inderdaad niet mega-ver, maar op de fiets lijkt dit mij nog best pittig.

  1. Voor wandelen is het daar echt super! Voor fietsen mag je denk ik flinke kuiten meenemen, er is best wat hoogteverschil af en toe 🙂

 6. Monchau is inderdaad hartstikke leuk en sfeervol! Ik ben er 2x geweest en beide keren was dat vanuit de Ardennen. Eind augustus gaan we weer richting de Ardennen en ik hoop dat we dan nog even de tijd hebben om daar weer een kijkje te nemen. Ook de andere plaatsjes lijken me erg leuk om door heen te slenteren. Even terug naar vroegere tijden en ondertussen lekker veel fotograferen!

  1. Lekker is dat hè, dat daar relatief veel leuke plekken op korte afstand liggen! Wij gaan in het najaar weer die kant op, maar dan Luxemburg verkennen. Leuke regio, met de Ardennen, de Eifel en Luxemburg!

 7. Leuk! maar op 2,5 uur? Altijd gedacht dat het verder lag. Eens kijken of we daar nog een weekendje kunnen spenderen binnenkort. Ziet er mooi en fotogeniek uit.

  1. Van jullie uit is het denk ik nog wat korter. Regio Den Bosch meen ik? Je bent er echt zo, en net iets zuidelijker heb je nog veel meer mooie plaatsen. Echt leuk voor een weekendje (of zonder kids voor een dag ook wel).

 8. Prachtig hè? Ja, ik ken het goed, want het bij mij om de hoek. Een zaterdag op de motor gaat vaak deels door de Eifel. Ik kan je de Mestrenger Mühle in de Nord-Eifel aanraden. Prachtige watermolen annex restaurant. http://www.mestrenger-muehle.de Het ligt in een geul waar de Amerikanen tijdens de tweede wereldoorlog Duitsland introkken. Iets ten noorden hiervan ligt stuwmeer Obermaubach, waar je met de auto over de dam mag. Erg leuk voor foto’s 🙂

  1. Dank je wel voor de tip Robert, hartstikke leuk. Het lijkt me trouwens een geweldige regio om op de motor te verkennen. Helaas heb ik zelf geen motorrijbewijs (of een motor, haha).