Baby op reis slaapje

Slapen als een baby op reis

“Hoe doen jullie dat: op reis met een baby en die middagslaapjes?” Eén van de vragen die ik al een paar keer gekregen heb van lezers. “En hoe zorg je dat ze ’s nachts een beetje goed slapen?” Sommige ouders hebben geluk, maar de meesten van jullie weten dat de beeldspraak “slapen als een baby” pure ironie is. Wat je al niet moet uithalen om je baby thuis te laten slapen is tot daaraan toe, maar op reis is dat geregeld nog even iets lastiger. Daarom een aantal tips, om het reizen met baby wat makkelijker te maken.

Baby op reis: Slaapritme vasthouden

Als je een bepaald ritme hebt met je baby, probeer daar dan op reis zoveel mogelijk aan vast te houden. Zowel het tijdstip waarop er geslapen wordt als het ritueel bij het naar bed brengen. Lukt dit niet, omdat je vlucht bijvoorbeeld net op een ongunstige tijd vertrekt en je kindje weigert in een vliegtuig te slapen, zoals die van ons? Of omdat je reis langer duurt dan verwacht, omdat je verkeerd bent gereden? Geen paniek, maak er het beste van en probeer het vaste ritme zo gauw mogelijk weer op te pakken. Ben je in een land waar het erg warm is en waar het tot laat nog een drukte is in de omgeving van je accommodatie? Ook dan pas je het ritme iets aan en gaat iedereen er wat later in om ’s ochtends wellicht wat langer te blijven liggen. Fingers crossed. 🙂

Reizen met baby en slaapjesEen baby op reis heeft ook zijn slaapjes nodig

Uitstapjes en slaapjes overdag

Waar veel ouders tegenaan lopen is dat ze graag iets ondernemen om wat van de bestemming te zien als ze op reis zijn, maar een baby heeft nog behoorlijk lang 1 of 2 slaapjes nodig overdag. In de tijd waarin ze bij ons nog 2 slaapjes overdag deden, speelden we in de ochtend eerst met de baby tot ze moe was, om haar dan op de achterbank te zetten om iets met de auto te gaan ondernemen of ergens naartoe rijden. Bij de eerste bocht waren de oogjes meestal al dicht en na aankomst bij de activiteit was het dutje dan zo’n beetje voorbij. Tijd om iets te doen en dan het tweede slaapje op de terugweg. Wat we ook wel deden was het eerste slaapje uitstellen door ‘s ochtends vroeg iets te gaan doen dichtbij de accommodatie en dan het eerste slaapje pas daarna te laten doen.

Eerst spelen dan slapen in de autoEerst spelen dan slapen in de auto

Ook bij een verplaatsdag, waarop we een eind gingen rijden naar de volgende bestemming lieten we de baby eerst lekker spelen om daarna, onderweg, het slaapje te doen.

Geen auto, toch slaapje doen op reis?

Ben je niet met de auto op reis, dan is een draagzak superhandig als je iets wilt ondernemen, maar je baby moet ook slapen. Koop een goede, ergonomische draagzak en je baby wiegt heerlijk in slaap, terwijl jij een flinke wandeling door de natuur maakt, de hoogtepunten van een fijne stad ontdekt, of over een lokale markt rond struint. Er zijn een aantal draagzakken waar je baby al vanaf de geboorte in mag en waar ze zelfs tot een jaar of 4 in kunnen worden gedragen. Wij hebben zelf altijd een Ergo Baby Carrier gebruikt, naar volle tevredenheid. Je draagt dan je baby eerst op de buik en zodra hij of zij wat groter wordt, kan hij ook op de heup of rug gedragen worden. Let op: vaak zien we ouders met een Baby Bjorn rondlopen, maar deze draagzak is niet ergonomisch en zelfs slecht voor de heupjes en rug van je baby!

Slapen in de draagzakSlapen in de draagzak

Reizen met de trein is ook een ideale gelegenheid om lekker te slapen voor je baby. Zeker als het een slaaptrein is met van die bedjes. In sommige landen hebben de hogere klassen een apart compartiment, maar in veel landen in Azië kunnen de bedjes soms met gordijntjes afgeschermd worden van de rest van de wereld. In andere landen is treinreizen weer minder geschikt voor de slaapjes van je baby. Reis je in Sri Lanka met de trein, dan is het meestal afgeladen vol, tenzij je een eersteklas kaartje hebt weten te bemachtigen. Er rijden hier bovendien geen nachttreinen.

Een overprikkelde baby slaapt niet

Op reis willen wij graag veel van de bestemming zien en voorheen waren onze dagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gevuld met leuke stadjes en markten, mooie wandelingen in de natuur en ritjes door indrukwekkende berglandschappen. Op reis met een baby werkt dat net ff anders. Als baby’s overprikkeld zijn kunnen ze moeilijk in slaap komen. Daarom doen we bewust altijd 1 dag iets actiefs en blijven we de volgende dag dichtbij of in huis. Zo zie je de helft, of heb je de dubbele tijd nodig van in het pre-kids-tijdperk, maat zo blijft het wel voor iedereen leuk.

Baby op reis en tijdsverschil

Tijdsverschil is voor een volwassen lichaam altijd al best even wennen. Voor baby’s kan een jetlag dan ook behoorlijk heftig zijn. Neem daarom, bij een verre reis met veel tijdsverschil, altijd minstens een volledige dag om te acclimatiseren. “Zonde van m’n tijd!” denk je de eerste keer. Wacht maar wat er gebeurt als je die tijd niet neemt, dat is pas zonde. Van ieders (nacht-)rust. 🙂

Wat je ook kunt doen is net als wij een bestemming kiezen met niet of nauwelijks tijdsverschil, zolang de kinderen heel klein zijn. Zuid-Afrika heeft bijvoorbeeld helemaal geen tijdsverschil met Nederland, zodat een rondreis met een huurauto op alle fronten perfect is voor een gezin met baby of jonge kinderen. Probeer als je wel tijdsverschil hebt een vlucht te kiezen die handig op het slaapritme aansluit. Beide keren dat we naar India gingen toen de kinderen baby waren, kwamen we om 1 uur ‘s nachts lokale tijd aan. Dat is dan 9 uur ‘s avonds Nederlandse tijd en dus konden ze meteen op bed en de volgende dag meedraaien in het nieuwe ritme. Geen centje pijn van gehad.

Zuid-Afrika geen tijdsverschil, ideaal voor baby op reisZuid-Afrika geen tijdsverschil en makkelijk met de huurauto, ideaal voor een reis met baby

Gebruik een reiswieg

Als je met een baby op reis gaat is een reiswieg of travel cot eigenlijk een onmisbaar item. Je baby slaapt altijd in z’n eigen vertrouwde bedje en je hebt nooit het probleem dat er geen babybedje beschikbaar is in je accommodatie. Ook als je gaat kamperen is zo’n travel cot ideaal. Je zet hem overal neer en een dutje kan zo zelfs makkelijk buiten in de schaduw gedaan worden. Bovendien slaapt je baby in zo’n slaaptentje muggenvrij. Zelf zijn we begonnen met een Deryan Travel Cot Baby en toen onze kinderen anderhalf waren zijn we overgestapt op de peuter versie. Het is afhankelijk van je baby hoe lang ze in een dergelijke travel cot passen, maar vanaf 2 jaar heb je normaal gesproken wel een peuterbedje nodig. Sommige ouders zweren erbij om hun baby thuis alvast te laten wennen aan de reiswieg, maar wij hebben dat zelf nooit gedaan. Vergeet ook het vertrouwde knuffeldoekje of speeldoosje niet.

Baby op reis in reiswiegEen reiswieg is onmisbaar voor wie met baby op reis wil

Wil je baby op reis echt niet slapen?

Soms heb je nog zo je best gedaan en alle goede voorbereidingen getroffen, maar het onophoudelijke gekrijs stopt maar niet. Je bent bang dat je als het nóg een half uur aanhoudt het hotel uit wordt gezet. Voor dit soort gelegenheden is de draagdoek weer een uitkomst. Lekker op de buik of de rug en een avondwandelingetje maken. Grote kans dat je baby dan heerlijk in slaap valt. Soms kan je hem of haar daarna zo in het reiswiegje parkeren als je thuis komt. Helaas werden die van ons dan altijd vrijwel meteen weer wakker. In dat geval is het heel erg fijn om een wagen bij je te hebben, als je bestemming dat enigszins toelaat. Ook dan valt je uk tijdens de avondwandeling vaak in slaap en bij thuiskomst kan meneer of mevrouw lekker in de kinderwagenbak blijven liggen. Grote kans dat er dan gewoon doorgesnurkt wordt. Een buggy die vrij plat kan is overigens ook prima om in slaap te vallen tijdens een wandelingetje en een eindje rijden kan een laatste redmiddel zijn.

Moe maar baby slaapt nietWandelen en auto rijden laatste redmiddelen als baby op reis niet wil slapen

Laatste tips om baby op reis lekker te laten slapen

-Om te voorkomen dat je baby pas laat slaapt of ’s ochtends heel vroeg wakker wordt, is het goed om te zorgen dat de slaapplek donker genoeg is. Met een vuilniszak kan je bijvoorbeeld het raam verduisteren, of de reiswieg deels verduisteren met een handdoek of dekentje. Let op! Zorg dat er altijd genoeg frisse lucht bij je baby komt.

-Soms lijkt het een goed idee om je baby tijdelijk bij jezelf in bed te nemen op vakantie. Doe je dat thuis normaal niet en wil je daar geen gewoonte van maken dan doe je er goed aan dit direct na thuiskomst snel af te bouwen.

-Bij tijdsverschil is het handig om zo gauw mogelijk over te gaan op het nieuwe ritme, maar het kan helpen om gebrek aan slaap (of eetlust) te verklaren door te kijken hoe laat het in Nederland is.

-Kies als dat kan een rustige plek uit om te slapen. Vraag een kamer aan het einde van de gang of zoek een kampeerplek op een rustig veldje. Zo wordt slapen een stuk makkelijker.

-Reis je naar koudere gebieden en slaap je op de begane grond? Zet je reiswieg dan niet direct op de grond, maar leg er een stapeltje dekens en/of kussens onder, of iets anders.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Kids blogs, of kies een andere bestemming »

20 reacties op “Slapen als een baby op reis

  1. Mieke zegt:

    Hoi Yvonne, wat een super artikel! Ik heb een vraagje. Wat als je pas vanaf 16u het huisje in mag? Het is voor ons 1u en 40 minuten rijden. Onze dochter is 12 maanden en doet nog 2 slaapjes. Is het dan handig om het zo te plannen dat ze dat slaapje in de auto doet? En als je voor 10u het huisje uit moet, eerder weggaan zodat ze die dus weer in de auto doet? Ik hoor graag 😊 Alvast bedankt!

    • Yvonne zegt:

      Haha, dit artikel schreef ik een jaar of 5 geleden.. inmiddels zijn onze kinderen 8 en 6. Maar meen me te herinneren dat het tweede slaapje een uurtje na de lunch begon. Dan zou ik zeker rijden tijdens dat slaapje. Slaapt jullie kindje makkelijk in de auto? Dan zeker! En inderdaad bij vertrek weggaan op het moment dat het tijd is voor het eerste slaapje. Veel plezier.

  2. Julie zegt:

    Wat een handig artikel! Deze informatie was exact wat we nodig hebben als we binnenkort met ons zoontje van 8 maand naar Vietnam vertrekken. We gaan zo’n Deryan travel ook aankopen, zo handig! Ik blijf nog even rondhangen op je site 😉

  3. Sheila zegt:

    Handige tips staan hier in. Zelf hebben we het geluk dat onze zoon makkelijk slaapt. Dat hebben we al vanaf het begin erin proberen te krijgen, omdat we al wisten dat hij behoorlijk wat reizen zou gaan maken met zijn reislustige ouders (wij dus). Toen hij een baby was gingen we een maand rond reizen in Amerika. Tijdsverschil heb je wel, maar ik kon de vluchten zodanig plannen dat alles perfect viel met zijn slaaptijden. Bij aankomst was het 19:00 uur en kon hij dus meteen slapen. De volgende dag zat hij al in zijn ritme. En we hadden natuurlijk een babybasket geregeld bij de vliegmaatschappij, zodat hij lekker in een bedje kon slapen tijdens de vlucht.

    Die reiswieg vind ik handig voor onze backpack reis naar Thailand later dit jaar. Maar in Amerika waren we met de auto. We kochten gewoon een campingbedje bij Wahlmarkt (en brachten deze aan het einde van de reis weer terug) en plaatsten die overal bij ons op de kamer. Het ideale daarvan vond ik juist dat hij meteen veilig kon spelen.

    Verder hadden we een comfortabele buggy met een ligstand, zodat hij daarin kon slapen. Hij sliep daar beter in dan een draagdoek. En hij kan goed slapen met lawaai om zich heen, dus dat maakte het voor ons erg makkelijk. We konden gewoon overdag op pad, terwijl hij tussendoor gewoon kon slapen.

    • Yvonne zegt:

      Wat fijn dat jullie zoon een makkelijke slaper is. Dat hebben we hier ook geprobeerd erin te krijgen, maar wij hadden 2 dames die het eerste jaar hun eigen ideeën over het slapen hadden. Gelukkig gaat het nu beter. Wat heerlijk dat jullie met hem als baby al zo’n mooie rondreis hebben kunnen maken. Meteen wennen aan het reizigers-bestaan. 😉

  4. ~ Inge ~ zegt:

    Handige tips, ik zal ze meenemen als ik oma word hahaha! 😉 Wij hebben altijd gezeild, dus slaapproblemen waren er niet echt. Wel ging zoonlief altijd slaapwandelen, dat was minder leuk….we hebben wat hachelijke avonduren met hem meegemaakt aan boord!!

    • Yvonne zegt:

      Ohhh, op een zeilboot zullen ze vast heerlijk in slaap dommelen, maar wel gevaarlijk als je een slaapwandelaar hebt inderdaad. Gelukkig dat het altijd goed is afgelopen dan! En ben benieuwd waar je een kleinkind mee naartoe zou nemen, leuk dat je dat wilt doen!

  5. Ferry & Jacqueline zegt:

    Ik vind persoonlijk dat baby moeilijk om te reizen. Dat ben je elke keer bezig met baby. Maar sommige mensen weten ook precies hoe moeten doen.
    Dat scheelt ook weer. Als vaak vakantie gaat dan gaat het makkelijker. Leuke foto’s.

    • Yvonne zegt:

      Ja, dat is waar. Maar thuis ben je ook altijd bezig met een baby. Dat was hier tenminste zo. 🙂 Als je vaker gaat wordt je er vanzelf handiger in inderdaad, maar net als je behoorlijk ervaren baby-ouders bent qua reizen worden ze ineens peuters, haha.

  6. Karlien zegt:

    Bij ons loopt het meestal zoals het loopt. Gelukkig is het nu ze ouder worden wel makkelijker! Eerst wilde de oudste de eerste twee nachten op een andere plek niet in slaap vallen. Weekendjes weg waren daarom niet erg leuk. Tegenwoordig vindt ze vakanties en ergens anders slapen wel leuk en zijn we wat dat betreft in een andere fase gekomen 😉

    • Yvonne zegt:

      Ja, ik vind het ook een stuk makkelijker nu ze groter worden. Lastig voor jullie, dat de oudste niet in slaap wilde vallen… goede reden om altijd langer weg te gaan dan 2 nachten. 😉

  7. Maya zegt:

    Lars is allang geen baby meer, maar toen hij kleiner was idd veel gebruik gemaakt van rugdrager en reistentje. Als je een auto huurt is het handig om een zonnescherm mee te nemen (of een sarong tussen het raam klemmen) en als ze wel al in een groot bed kunnen maar dat nog niet lang gewend zijn, raad ik aan de matras op de grond te leggen zodat ze niet midden in de nacht op een marmeren hotelvloer landen… helaas uit ervaring wijs geworden..

    • Yvonne zegt:

      Ai, dat was geen fijne ervaring voor Lars. Dank je voor de tip, daar kunnen wij ons voordeel weer mee doen Maya. Inderdaad is een zonnescherm, al dan niet geïmproviseerd wel heel fijn voor een baby of peuter in de auto.

  8. Ilona zegt:

    Ah, wat een superhandige tips :)! Wij hebben nog geen kinderen maar ik kan me niet voorstellen dat onze reislust niet anders wordt nadat we kinderen krijgen. Reizen natuurlijk wel. Ook leuk om te zien dat het wel mogelijk is, hetzij met aanpassingen, om alsnog verre reizen te maken en veel te zien van de wereld met kinderen.

    • Yvonne zegt:

      Ja, de manier van reizen verandert, maar de reislust is hier totaal niet afgenomen, haha. Het hangt wel een beetje van je kinderen af denk ik, maar als je zelf relaxt bent is je kind dat ook meestal wel. Je vooral niet gek laten maken, dan kom je een heel eind.

    • Yvonne zegt:

      Ow wat heerlijk dat hij zo lekker in de draagdoek kan slapen, heel fijn. Dan pakken ze hun rust op die manier wel en hoef je er niet voor op de kamer te blijven. Ideaal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *