Sigulda met de trein vanuit Riga

Sigulda met de trein vanuit Riga

Sigulda, een prachtig stadje dat omringd wordt door natuur en een aantal erg leuke bezienswaardigheden heeft, is in veel opzichten perfect gelegen in Letland. Het stadje ligt op slechts 50 kilometer van Riga en bovendien is Sigulda min of meer de toegangspoort tot Gauja national park, het grootste nationale park van Letland. In ongeveer 3 kwartier rijd je met een huurauto van Riga naar Sigulda, maar een veel avontuurlijkere manier om Sigulda vanuit de hoofdstad te bezoeken is door de trein te nemen. Ik laat je hier zien hoe mooi Sigulda is en geef je een aantal praktische tips voor als je zelf Sigulda met de trein vanuit Riga wilt verkennen.

Het oude en het nieuwe kasteel in Sigulda

Op slechts 100 meter van elkaar vind je het oude en het nieuwe kasteel van Sigulda. Het nieuwe kasteel werd in de laat 19de eeuw gebouwd en maakte, ondanks dat het er mooi uitziet, weinig indruk op ons. De tuinen en gebouwen daarin werden bovendien druk gerenoveerd en dus lopen we meteen door naar de restanten van het Middeleeuwse kasteel (entree 2 euro). Dit was het eerste stenen kasteel dat buiten Riga gebouwd werd. De toegangspoort en de muren ernaast zijn in ere hersteld, net als een toren achterin, vanwaar je een fantastisch uitzicht over het dal hebt en het kasteel van Turaida aan de overkant.

Sigulda 3 kastelen op korte afstandIn Sigulda vind je 3 kastelen op korte afstand van elkaar. Een 4de kasteel staat verborgen tussen de bomen.

Met de kabelbaan de Gauja rivier over

Aan de andere kant van de weg naast het kasteel stap je een kabelbaan in, die je de Gauja rivier over brengt naar het Krimulda kasteel. Met een hoogte van ruim 40 meter heb je vanuit de kabelbaan een prachtig uitzicht over de rivier, de bossen en de kastelen. Dagelijks kan je tussen 10 en 17 uur elk half uur de kilometer naar het Krimulda kasteel overbruggen, ’s zomers is de kabelbaan zelfs nog langer open. Een enkele reis kost 12 euro, een enkeltje 7. Toen wij Sigulda bezochten was de kabelbaan helaas gesloten voor renovatie, dus besloten we lopend het dal in te gaan, waar we een stop maakten bij de Gutmanis grot, om te eindigen bij het Turaida kasteel. Deze wandeling is ongeveer 5 kilometer en kost je vanwege de hoogteverschillen net iets meer dan een uur. Vanwege de beperkte tijd en de afstand hebben wij het Krimulda kasteel overgeslagen. Van de 3 kastelen leek ons dit ook de minst interessante.

Via de Gutmanis grot naar Turaida

Het eerste stuk van de wandeling is behoorlijk relaxt. Via een serie keurige, nieuwe trappen naar beneden, de rivier over en het pad volgen langs de rivier. We hebben mazzel met ’t weer en onder een heerlijk warm lentezonnetje lopen we een parkachtig landschap in, waar water, gras en bomen elkaar afwisselen. Aan de kant van de heuvels zien we een grote grot en als we een kijkje gaan nemen blijkt dit de beroemde Gutmanis grot te zijn, die we eigenlijk niet eens van plan waren te bezoeken. Toch even leuk om te kijken naar de vele namen die in het zachte steen zijn uitgesleten en het water dat door de Letten magische krachten heeft. Wij laten ’t water voor wat ’t is, want we hebben meer zin in ijs, dat we bestellen bij het prachtig gerestaureerde theehuis naast de grot.

Sigulda Gutmanis grot en theehuisjeTussen Sigulda en Turaida vind je de Gutmanis grot en dit schattige theehuisje.

Turaida met gemak de meest interessante!

De klim van hieruit naar het Turaida kasteel (entree 5 euro) is behoorlijk pittig. Er lijkt geen eind te komen aan de steeds weer steigende en dalende serie trappen, maar een dik half uur later zij we dan toch bij de entree van het kasteel complex. We zijn verbaasd om naast het kasteel zelf ook een 18e eeuws houten kerkje, een smederij, een beeldentuin en verschillende houten huizen aan te treffen. In veel gebouwen zijn tentoonstellingen te zien, waar op een interactieve manier een kijkje in de Middeleeuwen geboden wordt. Wij zijn hier pas laat op de middag en willen de trein van 17:10 terug naar Riga niet missen, dus na een goed uur zijn we gegaan, maar je zou hier makkelijk een paar uur door kunnen brengen.

Vanuit Turaida gaan er bussen en minibussen terug naar het treinstation van Sigulda. De tijden zijn onregelmatig en veranderen nog wel eens, maar bij de kassa kan je ernaar informeren en ook bij de bushalte (het hokje aan het plein tegenover de ingang) hangen ze.

Turaida kasteel SiguldaHet Turaida kasteel is lopend vanuit Sigulda te bezoeken.

Treinen naar Sigulda

De Letse spoorwegen hebben een prima site, waar je alle treintijden en ticketmogelijkheden bij elkaar vindt. De website is in het Lets, Engels en Russisch te bekijken. Sinds eind 2016 zijn er ook online e-tickets te koop, wat je flink wat tijd kan besparen in een rij voor één van de loketjes op Riga centraal. Zeker in de zomermaanden is dit een prima optie! Reizen met de trein in Letland is extreem goedkoop. Voor €1,90 koop je een enkeltje Riga – Sigulda en voor het dubbele een retour.

Is het te druk in de rij bij het loketje? Dan kan je er ook voor kiezen een kaartje in de trein te kopen. Je betaalt dan iets meer, maar mist in elk geval niet de trein doordat je moest wachten in de rij.

Wil je met de fiets naar Sigulda komen? Let dan op de speciale logo’s op de wagons met fietsenstallingen. Mocht deze wagon ontbreken, dan kan je de fiets op een door de conducteur aangegeven plek in de trein kwijt. Vergeet niet om een kaartje voor je fiets te kopen, dit is een zogenaamd bagage kaartje.

Er gaan niet heel veel treinen naar Sigulda op een dag, dus een beetje planning is wel handig. Aangezien de bezienswaardigheden een eindje uit elkaar liggen en je ter plekke ook best eventjes rond wilt kijken en vooral niet moet vergeten te genieten is het slim om één van de 2 vroege treinen uit Riga te nemen. De beste optie, maar niet voor wie van uitslapen houdt, is de trein van 07:54, die om 09:07 in Sigulda aankomt. Ben je niet zo’n vroege vogel, dan gaat de volgende trein om 10:38. Je bent dan pas om 11:48 in Sigulda. Terug zijn er mogelijkheden om 15:35, 16:44, 17:10 en 19:12. De laatste trein vertrekt om 21:33 uit Sigulda.

Riga Sigulda treinEr rijden niet super veel treinen tussen Riga en Sigulda, dus check vooraf de tijden.

Aankomst met de trein in Sigulda

Als je met de trein in Sigulda aankomt vind je aan de achterkant van het station de Tourism Info met veel gratis kaartjes en allerlei info over de omgeving. Verwacht alleen niet om hier de enige te zijn, de andere mensen zijn namelijk met dezelfde trein aangekomen en wij konden ons nog net het goed georganiseerde, maar onderbezette kantoortje in manoeuvreren. Gelukkig is het makkelijk om zelf een kaartje en wat info in een voor jou begrijpelijke taal op te snorren en net zo snel weer naar buiten te glippen. Aangekomen bij het eerste kasteel kan je daar je eventuele vragen stellen, aan de uitstekend geïnformeerde en Engels sprekende medewerker bij de kaartverkoop. Ook trein- en bustijden zijn op aanvraag overal beschikbaar, in elk geval om even een fotootje van te maken.

Fietsen rond Sigulda

Wij liepen vanaf het centraal station in Sigulda naar het kasteel in het dorp zelf en van daaruit naar het kasteel in Turaida, via het dal. Deze totale wandeling kostte ons zo’n anderhalf uur. Op de fiets waren we er in een minuut of 20 geweest en zo hadden we ook nog het derde kasteel, in Krimulda kunnen zien op dezelfde dag. Wil je alle 3 de kastelen op 1 dag zien dan loont het dus om een fiets te huren. Bovendien is de omgeving van Sigulda echt prachtig, dus je zou er nog een fietstocht aan vast kunnen knopen. Er zijn verschillende fietsverhuurders vlakbij het station in Sigulda, bijvoorbeeld Okej aan de Raina Iela 1 of Veloriba aan de Ausekļa iela 7. Beide zijn ze maandag t/m vrijdag van 10-18 open en zaterdags van 10-16 uur. Tarieven zijn vergelijkbaar: 3 euro voor het eerste uur en 1 of 1,50 voor elk volgend uur, 10 euro voor de hele dag.

mooie omgeving van SiguldaDe mooie omgeving van Sigulda leent zich perfect om te wandelen of fietsen

Je kan er ook voor kiezen om een fiets mee te nemen vanuit Riga. Je koopt dan een extra treinkaartje voor bagage en kan de fiets meenemen in de trein.

Overnachten in Sigulda

Mocht je de laatste trein gemist hebben, of vind je het gewoon zo mooi dat je hier nog een dag wilt genieten? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om in Sigulda te overnachten. Hostel Livonija ligt centraal, heeft een grote tuin en prima kamers. Wil je meer privacy, dan krijgt dit nieuwe, ruime appartement goede reviews. Hotel Sigulda ligt ook heel centraal en is lekker luxe.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

13 reacties op “Sigulda met de trein vanuit Riga

 1. Aniek zegt:

  Mijn vriend en ik willen graag een rondreis maken door de Baltische Staten. Met de auto, of misschien wel fietsend. Maar als ik hem dit laat lezen weet ik zeker dat hij vanuit Riga toch in de trein wil stappen. Stiekem wil hij een ‘rail away’ vakantie 😉

  • Yvonne zegt:

   Haha, een rail away vakantie… dat klinkt best goed eigenlijk. Maar in Letland zijn veel plekken niet heel goed met de trein bereikbaar, of maar een paar keer per dag.

 2. Marlieke zegt:

  Letland is zo ontzettend mooi. Wij maakten ook een trip vanuit Riga naar Sigulda met de trein. Alleen de trein op zich is al een attractie. Het voelde allemaal heel Russisch. Wij huurden mountainbikes en reden dwars door de bossen. Een aanrader!

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad, de trein is al hartstikke leuk… en een heel relaxte manier om wat van het land te zien. Slim dat jullie er mountainbikes huurden, zo zie je net wat meer en krijg je ook een goed beeld van de natuur.

  • Yvonne zegt:

   Inderdaad, het is hier ook meteen heel anders dan in de hoofdstad… maar dat is bij ons hier in NL natuurlijk net zo. Letland verdient het echt om ontdekt te worden hoor!!

 3. Jenny zegt:

  Ik ben in de winter in Sigulda geweest. Het plaatsje is zo sprookjesachtig mooi. En de ongeving is prachtig om te wandelen.

  Het was niet in me opgekomen een fiets te nemen. Dank voor de inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *