Sakon Nakhon - Wat Phra That Choeng Chum Woriwihan

Sakon Nakhon – goed bewaard geheim in Noordoost Thailand

Sakon Nakhon in de Isaan staat bij weinig mensen op hun lijstje met te bezoeken bestemmingen in Thailand. In de paar dagen dat wij in Sakon Nakhon zijn, hebben we geen enkele andere Westerse toerist gezien. Toch zijn we direct weg van deze stad. Of misschien moet ik zeggen: daarom zijn we júist weg van deze stad. Als we de eerste avond op zoek gaan naar een plek om te eten komen we bij een Thaise familie in hun restaurantje in de voortuin terecht. Heerlijk lokaal. We zijn hier echt nog een bezienswaardigheid met onze blonde kinderen. Het eten is heerlijk. De unieke tempels in en rond Sakon Nakhon en de street food die we overal tegenkomen, maken het tot één van de beste stops tijdens onze rondreis door Noordoost Thailand.

Sakon Nakhon – eerste stop na Thakhek Loop in Laos

Wij doen de dingen graag een beetje anders. In plaats van de Thakhek loop met een scooter te rijden, leggen wij dit welbekende rondje door Centraal Laos af met het OV en later nogmaals met een auto met chauffeur. Tijdens de ronde met het openbaar vervoer lopen, fietsen en liften we zo nu en dan ook een stukje. Het maakt dat we veel contact hebben met de lokale bevolking en op plekken komen waar we anders niet zo snel terecht waren gekomen. Als we de grens oversteken naar Thailand, doen we dat ook op onze eigen manier. In plaats van zo snel mogelijk door te reizen naar Bangkok, nemen wij de tijd om de Isaan te leren kennen. Met de bus steken we de grens over naar Nakhon Phanom, om van daaruit met een lokale boemel in anderhalf uur verder te reizen naar Sakon Nakhon.

landschappen Thakhek LoopDe Thakhek loop heeft geweldige landschappen en is een verschil met het welvarende Thailand

Na aankomst hebben we niet direct een klik met de stad. Na Laos is Thailand elke keer weer even wennen. Het lijkt haast wel alsof je in Europa bent aangekomen, hoewel het verschil met wereldstad Bangkok natuurlijk nog enorm is. Ons eenvoudige hotel is ook nog eens wat sfeerloos en te groot naar onze smaak, maar de prijs-kwaliteitsverhouding is erg okee. Wel heel gaaf is de parade vol drums en dans, ter ere van Chinees Nieuwjaar, waarin we terecht komen als we na ons avondeten terug lopen naar onze slaapplek. Slaap jij graag in een authentiek Thais, houten huis, dan krijgt dit guesthouse lovende reviews. Je bent dan ook nog eens dichtbij het centrum van de stad en op loopafstand van Wat Phra That Choeng Chum Woriwihan.

Wat Phra That Choeng Chum Woriwihan

Sakon Nakhon heeft verschillende highlights en Wat Phra That Choeng Chum Woriwihan is er daar zeker één van. Vanuit ons hotel lopen we er zo naartoe. Deze belangrijkste tempel van Sakon Nakhon dateert al uit de 10e eeuw, hoewel je dat zo van de buitenkant helemaal niet zou zeggen. De meeste bouwwerken van de huidige tempel zijn in de 17e eeuw gebouwd. Ze zijn schitterend onderhouden en worden dagelijks intensief gebruikt. Ook als wij er zijn, wordt er druk gebeden, gewoon midden op de dag. Onze jongste dochter doet een wens, geeft een kleine donatie en krijgt een gekleurd armbandje van een monnik. De hele rest van onze lange reis door Azië blijft ze het bandje trots dragen.

Wat Phra That Choeng Chum Woriwihan - Sakon NakhonWat Phra That Choeng Chum Woriwihan – Sakon Nakhon

Terug buiten lopen we een rondje langs de olifanten- en chinthe-beelden, de leeuwachtige wezens die fungeren als tempelwachters. Ook de wit met gouden stoepa vraagt onze aandacht, hij doet toch echt wat Laotiaans aan. Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat Sakon Nakhon ooit tot het Lan Chang-koninkrijk behoorde, de voorloper van Laos.

Wij gaan na ons tempel bezoek voor een ijskoude shake. Ben je hier op een minder warm moment, bijvoorbeeld tegen zonsondergang, dan is een wandeling door Suan Sa Pha Tong Park en langs de oevers van Nong Hang lake een aanrader.

Wat Phra That Choeng Chum Woriwihan in Sakon NakhonWat Phra That Choeng Chum Woriwihan in Sakon Nakhon doet wat Laotiaans aan

En nog een prachtige tempel: Wat Chaeng Saeng Arun

Bij toeval lopen we diezelfde middag langs Wat Chaeng Saeng Arun, een koninklijk klooster in het centrum van de Sakon Nakhon. Pas later lees ik dat de stadstempel Wat Chaeng Saeng Arun bekend staat om haar bijzondere, witte jaden beeld van de Boeddha. De witte jaden Boeddha is gehuisvest in een klein paviljoen dat vaak afgesloten is, ook op het moment dat wij er zijn. Wel zien we de moederbeelden, die deels leeuw en deels draak zijn en de ingang van de prachtige toegangspoort met gouden torenspits bewaken.

Sakon Nakhon - Wat Chaeng Saeng ArunEen andere schitterende tempel in Sakon Nakhon is Wat Chaeng Saeng Arun

De bizarre Wat Tham Pha Daen net buiten Sakon Nakhon

Voor ons is hét hoogtepunt van Sakon Nakhon de bizarre Wat Tham Pha Daen net buiten de stad. Wat Tham Phae Dan is misschien wel de meest opmerkelijke attractie van de provincie. Deze tempel op een heuveltop trekt Thaise bezoekers uit de wijde omtrek. Vanaf de parkeerplaats wordt je in een kleine truck naar de top van de heuvel gebracht. Je kan er ook voor kiezen om te lopen, maar waarom zou je dat doen, in de brandende zon, heuvelopwaarts en met langs de weg overal de brutale tempel-apen: Makaken. Het eerste dat we zien als we uit de truck stappen, is een zaal vol bijzonder gedetailleerde, houten Boeddhistische taferelen. Zo knap gemaakt! Na een uitgebreide struintocht door deze zaal, lopen we verder het tempelcomplex in, dat meer op een park lijkt dan een echte tempel.

Of eigenlijk.. doet deze moderne tempel meer aan als een kruising tussen de Efteling en Madurodam. Het is heerlijk kitsch en toch ook sprookjesachtig, met alle tropische planten en bloemen. Je vindt er volop kleine replica’s van tempels elders in Azië. Zo staat er een miniatuur gouden rots, zoals die in Myanmar en er zijn uit de rotsen gehakte Boeddha’s zoals we ze in Sri Lanka en China zagen. Ook Hindoe taferelen komen we tegen, zoals het enorme tafereel van de scheppingsmythe en een beeld van onze favoriete God: Ganesh.

Wat Tham Pha Daen - Sakon NakhonSprookjestempel Wat Tham Pha Daen ligt op het platteland buiten Sakon Nakhon

In een enorme voetafdruk van Boeddha zijn schalen geplaatst zoals we die al eerder gezien hebben. Elke schaal heeft een etiket met daarop een doel. Zo is er een schaal voor geluk in de liefde en één voor een glansrijke carrière. Er zijn weer genoeg Aziaten, die hun best doen om het gewenste schaaltje te raken. Wij lopen verder, langs de verschillende uitkijkpunten, verspreid over het grote tempelcomplex. De tempel heeft een eigen café, met tafels bij het beste uitzichtpunt over de omgeving. In de middag is het hier heerlijk chillen met een koude shake!

Voor een bezoek aan Wat Tham Pha Daen heb je eigen vervoer nodig, want het OV komt hier niet. Regel dit vooraf in Sakon Nakhon, door een dag eerder afspraken te maken met een taxi chauffeur. Wij vragen de man die ons naar het waterpark brengt.

Wat Tham Pha Daen - IsaanWat Tham Pha Daen is één van de meest opmerkelijke tempels in de Isaan

Phra That Phu Phek en andere mysterieuze, historische tempels

Verspreid door de stad, maar ook wat verder buiten Nakon Sakhon liggen verschillende ruïnes van historische tempels. Phra That Phu Phek is één van die mysterieuze tempels, waarvan alleen wat restanten zijn overgebleven. Phra That Phu Phek ligt een dik half uur buiten Sakon Nakhon, in een heuvelachtig bosgebied, waar ook pauwen los rondlopen. Dit, samen met de jungle-achtige setting, maakt het een hele toffe plek om te bezoeken vanuit de stad.

Ook hiervoor heb je wel echt eigen vervoer nodig. Als je vroeg in de ochtend vertrekt, kun je Wat Tham Pha Daen en Phra That Phu Phek combineren in één dagtrip. Reken op ongeveer 50 euro voor een taxi inclusief wachttijd bij de tempels.

Phra That Phu Phek - IsaanJe combineert Wat Tham Pha Daen en Phra That Phu Phek in de Isaan makkelijk tot 1 dagtrip

Andere bezienswaardigheden in Sakon Nakhon

Dichter bij het centrum van de stad vind je Phra That Narai Cheng Weng en Phra That Dum, twee andere Khmer ruïnes. Onze kinderen hebben echter genoeg historie en tempels gezien. Daarom kiezen wij ervoor naar Aloha Water Park te gaan, aan de rand van de stad. Op een doordeweekse dag zijn we hier de enige bezoekers, een beetje een bizarre gewaarwording, maar alsnog lekker verkoelend. Genoeg bezienswaardigheden in Sakon Nakhon dus voor elke leeftijd en iedere interesse.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

4 reacties op “Sakon Nakhon – goed bewaard geheim in Noordoost Thailand

  1. Yvonne zegt:

    Hoi Yvonne,

    Hoe verliep de grensovergang via Thakhek? Eerst met de bus naar Nakhon Phanon, gaat die meerdere keren per dag? en daarna naar Sakhon Nakhon?

    • yvonneREISTverder.nl zegt:

      Ja, die bus gaat 4 of 5 keer per dag. Zou bij aankomst in Thakhek even informeren naar de exacte tijden. Ik heb daar vorige december ook een foto van gemaakt. Die zou ik nog voor je kunnen opzoeken, maar weet niet of het nog actueel is. De bus wacht aan beide grenzen op je, tot de formaliteiten klaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *